Mi-am luat un kit: semi-macheta de motoplanor. De ce? Pentru ca din momentul in care am (re)inceput joaca RC (acum cca. 1 an) am zburat numai planoare si motoplanoare. Pentru ca voiam o trecere lina spre supremul rafinament RC (am numit aici machetele zburatoare). Si nu in ultimul rand pentru faptul ca eu sunt de formatie modelistica doar un "lipitor de kituri nezburatoare din plastic".
Ce kit mi-am luat? Cum scrie si in titlu - West Wings Fournier RF4. Luat de valul constructiei n-am apucat sa fac o poza care sa prezinte continutul cutiei motiv pentru care va recomand sa vizitati pagina web a producatorului: http://www.westwings...uk/fournier.htm
Ce mi-a placut la o prima vedere?
Pai aparatul original - am avut ocazia sa-l vad zburand pe viu ... superb. Apoi voiam ceva in constructie clasica (sunt de moda veche).
Ce nu mi-a placut la o prima vedere?
Nu mi-a placut faptul ca sunt lenes. Uitandu-ma pe pagina web a celor de la ripmax, mi-a sarit in ochi acest kit ce are declarat 1753 mm in anvergura (echivalentul a 59 inch). Am preferat informatia mura-in-gura in locul unui calcul simplu (bazat pe formatia inginereasca cu care fac uneori parada). Ceva mai tarziu am constatat ca 25.4*59 fac numai 1498.6 mm.
Apoi nu mi-a placut maniera in care este propusa constructia capotei motor. In loc de o piesa termoformata sau realizata din fibra de sticla, modelistul trebuie sa modeleze (cum altfel) fuselajul anterior din blocuri de balsa. E drept ca-ti sunt oferite doua mici carenaje "in picatura" pentru lipit pe laterale.
Gata cu vorba, trece la constructie.
Aripile
In configuratia de baza, modelul este "cu 2 axe". Optional se sugereaza constructia cu eleroane (de suprafata foarte mica, decupate direct din bagheta bord de fuga si mixate in functionare cu directia). Pentru ca voiam un "3 axe" adevarat, am decis sa construiesc niste eleroane adevarate. Veti vedea pe parcurs cum am procedat. Apoi structura aripilor nu prevede acoperire in zona bordului de atac si nici "bara de legatura". Dupa o judecata rapida am decis sa acoper intradosul si extradosul - pana la lonjeron - cu balsa de 1mm. Lenes fiind (am mai spus asta) am decis sa adaug pe fiecare nervura "talpi" de 1 mm grosime in loc sa decupez portiunea corespunzatoare placarii.
Gata cu vorba, trecem la poze
1. desenul intins pe masa de lucru (am adaugat in creion modificarile aduse - talpile nervurilor si lonjeronul fals pentru eleron)
2. elementul de placare pentru intrados, lonjeronul inferior, talpile nervurilor (pentru intrados), placarea de la incastrare. In locul baghetei (balsa) triunghiulare la bordul de fuga am optat pentru o structura cheson (bagheta si fasii de balsa).
Aceasta postare a fost editata de mack_ro: 09 April 2009 - 08:50 PM