Ca sa vezi ca nu sunt deloc pripit uite cateva consideratii (deloc generale):
Baliza bate fix 2,34km din orice directie. Ti-a placut? Asa ar fi daca mi-ar iesi vorbe aiurea, singure pe gura. :pardon:De fapt lucrurile stau altfel.
Nimeni pe lumea asta nu poate sa iti zica exact cat bate o chestie radio datorita faptului ca totul depinde de antene, pozitie, ecranare, conditii meteo specifice si inca o gramada de chestii. Securitatea nu vorbeste in 433 si nici taximetristii. Radioamatorii da, dar sigur nu sufoca traficul radio si nu la ora si in locul in care te dai tu cu tiripliciul din polistiren. Range-ul este relativ, poti sa ai cativa km sau cateva mii, da, am zis bine, cateva mii cu un fas din ala de baliza (exista un mic satelit pe orbita in jurul Pamantului care are un astfel de mica baliza si care poate fi auzit cu o statie de radioamator si cu o antena Yagi). Mai multe despre balize gasesti
aici. Eu personal am facut niste teste si am auzit-o de la vreo 5-6km in zona urbana.
Revenind pe pamant... sunt sigur ca nu stii cum functioneaza aceasta baliza si de ce ar fi foarte eficienta la o cautare. In primul rand acel mic emitator nu consuma tot timpul, emite niste pulsuri de semnal la niste intervale prestabilite economisind astfel bateria. Mai mult decat atat, pulsurile emise au intensitati variabile de putere si astfel la o distanta mai mare poti auzi doar o parte din "melodie" sau cand esti aproape, integral. Cautarea se face cu antene directive (Yagi) iar aici este nevoie de un pic de ureche si talent in a depista semnaul direct sau reflexiile. Si legat de asta fac o mica paranteza: semnalul in 433Mhz merge si "dupa colturi" in anumite conditii daca facem o comparatie cu 2.4ghz sau 5.8ghz. Acest lucru poate fi un lucru bun cand este vorba sa auzim o baliza cazuta printre obstacole (padure). Problema apare cand detectam o reflexie a semnalului si atunci cautarile merg in directia gresita.
Concluzionand si aplicand asta la o speta reala: cum m-ar fi ajutat pe mine o astfel de baliza in cazul avionului pierdut la 18km? Asa e, atunci am pierdut avionul datorita dezorientarii (era zapada peste tot iar GPS-ul prea lent si vantul puternic ne facea sa nu ne dam seama de locatie). In plus, nu am avut acces la fiserul video decat dupa o zi ( a fost corupt) .. Nu mai reiau povestea, vreau doar sa subliniez faptul ca am avut la dispozitie doar cateva ore sa incercam sa prindem ceva semnal de la telemetrie sau de la video (presupunand faptul ca ramasesera functionale) intr-o zona foarte vasta. Ulterior ne-am dat seama ca noi cautasem intr-o cu totul alta zona decat unde trebuia pentru ca nu am avut timp sa ne uitam pe o harta.
Cum era daca am fi avut o baliza care putea sa functioneze cateva zile, poate chiar o saptamana? Nu mai zic ca intre timp puteam recupera si filmarea si stiam cam pe unde ne aflam ultima oara, deja restrangeam aria de cautare. In fiecare zi puteam sa facem o tura sa mai dam o ascultare dupa un plan bine stabilit.
Aceasta postare a fost editata de Florinelu: 22 April 2014 - 08:48 AM
Cand eram mic, nu erau din astea... acum recuperez :)