Modelism - RHC Forum: Aeromodelism interzis in Romania - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 23 Pagini +
  • « Prima
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis

Aeromodelism interzis in Romania incepind din 1 februarie 2014

#241 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06

Postat 24 January 2014 - 11:53 AM

Gigi, deocamdata nu apare nicaieri notiunea de teren omologat. Ca poate o sa fie in viitor nu stie nimeni ca nu suntem mama Omida.

Deocamdata apare un singur lucru: eveniment organizat de (sub patronajul) FRMD.

Sunt si alte ramuri ale modelismului (auto, navo, zbor in salina) si nu au nevoie de teren omologat, daca organizatorul evenimentului (concursului) considera ca terenul e potrivit asta e, face concursul, nu are nevoie de omologare de la nimeni.

Concursurile aero facute pana acum de FRMD nu au avut nici un fel de terenuri omologate, se puteau desfasura foarte bine si la Chitila (cu acordul proprietarului terenului)

Vezi postareaREAL DESIGN, la 24 January 2014 - 11:45 AM, a spus:

Se vede ca majoritate nu prea " cetesc " ce se scrie ...

Si daca ai licenta si nu ai teren omologat .. ce faci cu licenta ca banuiesc ca nu e cea mai potrivita ca tip de suport ?
ori prea aspra , ori prea luciosa .. ori prea .. virtuala !

P.S.

Se plateste in fiecare zi ... ca sa nu mai ai timp sa mergi la zbor ..

Iar intrati in amanunte ridicole ..

0

#242 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 24 January 2014 - 11:55 AM

NU - exact asta spune ordonanta intr-o limba ramana succinta si clara.

Vezi postareamizzone, la 24 January 2014 - 11:49 AM, a spus:

intrebare abrupta si simpla:
vom mai putea zbura aeromodele in spatii sigure, respectind spatiul aerian si norme tehnice de siguranta, nepunind in pericol sub nici o forma alte entitati, FARA sa fim sub patrafirul circului federal?
ce parere au comerciantii din domeniu?
bafta si minuni!

0

#243 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 5482
  • Inregistrat: 24-May 08

Postat 24 January 2014 - 12:03 PM

Vezi postareastiganas, la 24 January 2014 - 11:53 AM, a spus:

Gigi, deocamdata nu apare nicaieri notiunea de teren omologat. Ca poate o sa fie in viitor nu stie nimeni ca nu suntem mama Omida.

Deocamdata apare un singur lucru: eveniment organizat de (sub patronajul) FRMD.

Sunt si alte ramuri ale modelismului (auto, navo, zbor in salina) si nu au nevoie de teren omologat, daca organizatorul evenimentului (concursului) considera ca terenul e potrivit asta e, face concursul, nu are nevoie de omologare de la nimeni.

Concursurile aero facute pana acum de FRMD nu au avut nici un fel de terenuri omologate, se puteau desfasura foarte bine si la Chitila (cu acordul proprietarului terenului)

Reformulez ...

Daca intr-un an o sa ai un singur eveniment organizat de FRMD ( concurs ), tu o sa zbori doar in acea singura zi din an ? .. in restul ce o sa faci ? ..
anului ce o sa faci !
Warn Warn Warn Warn Warn Warn .. for ever !
0

#244 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2107
  • Inregistrat: 10-March 11
  • Interests:Aero

Postat 24 January 2014 - 12:04 PM

Propunere:
Se pare ca ministrul Ramona Manescu n-a auzit in viata ei de aeromodelism, ramuri ale lui, costructie, proiectare, realizare practica, kit, FPV, drone, telemetrie, model termic, electric, caracteristici ale aeromodelelor si multe altele...
Propun sa-i facem putina educatie: Ca sa fie usor de digerat, postati si prezentati in cateva cuvinte o fotografie ce va reprezinta ca modelisti la https://www.facebook.../ramona.manescu .
Pentru binele nostru va rog sa folosim un limbaj decent.

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 24 January 2014 - 12:05 PM

Gigi Sterian
Rascal 1940mm fs.61 nitro
Rascal 120 DLE 30
U Can Do .46 nitro .52, 2T
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
... Taranis X9D plus / ACCST / AFHDS
0

#245 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 996
  • Inregistrat: 14-June 03
  • Interests:Aeromodele

Postat 24 January 2014 - 12:13 PM

Vezi postareaGigiGL, la 24 January 2014 - 12:04 PM, a spus:

Propunere:
Se pare ca ministrul Ramona Manescu n-a auzit in viata ei de aeromodelism, ramuri ale lui, costructie, proiectare, realizare practica, kit, FPV, drone, telemetrie, model termic, electric, caracteristici ale aeromodelelor si multe altele...
Propun sa-i facem putina educatie: Ca sa fie usor de digerat, postati si prezentati in cateva cuvinte o fotografie ce va reprezinta ca modelisti la https://www.facebook.../ramona.manescu .

Daca n-a auzit nu stiu, dar sint aproape sigur ca n-o intereseaza si nici nu conteaza in ecuatie. De o vreme incoace, ministrii cam stau cu paltonul pe ei... Miine poimiine vine altul si ce facem? il facem si p'ala aeromodelist?
S-au mai dat ordine si legi in pripa; ce s-a intimplat? Nu s-au aplicat pina nu s-au copt asa cum trebuie. Avem probabil o perioada in care nu se va intimpla nimic. Hai sa ne gindim cum ne va gasi momentul in care se hotarasc sa aplice pe bune. Momentan nu au nici cine stie ce instrumente; pot cel mult sa ne alunge de pe teren (ca nu-i al nostru) dar asta nu va dura foarte mult.

Ce facem noi, este o activitate desfasurata intr-un spatiu reglementat. Se va permite, asa cum inteleg eu, intr-un cadru organizat agreat. Ce contraargumente putem aduce acestei situatii? (apropo de spatiul reglementat in care putem accede cu respectarea unor reguli). Ce drept credeti voi ca putem invoca in situatia asta?

Aceasta postare a fost editata de bizu: 24 January 2014 - 12:17 PM

0

#246 Useril este offline   Mihai Oprescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 666
  • Inregistrat: 03-October 08

Postat 24 January 2014 - 12:18 PM

Vezi postareaFlorinelu, la 24 January 2014 - 11:24 AM, a spus:

Ce-i drept "lustrele" au adus aeromodelismul de pe campuri sau periferii in mijlocul orasului sau in parcarea din fata blocului (

Adica nu se mai poate zbura pe langa blocuri, cam asta e ideea. In clipul asta erau ceva sanse sa surprinda vreo vecina golasa ;-)

0

#247 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2182
  • Inregistrat: 07-May 03

Postat 24 January 2014 - 12:20 PM

inca o intrebare:
unui proprietar de teren amenajat pentru zborul rc, cu facilitati directe si indirecte pe care nu le poti regasi la acelasi nivel in nici o alta locatie de profil pe o raza de cel putin 400 de km, care a cheltuit munca foarte multa(nu singur!) si foarte, foarte multi bani, vi se pare firesc sa i se mai ceara bani pentru o asa zisa autorizare a terenului respctiv?....ma rog, sintem in tara in care a fost taxata/impozitata si albina, dar, totusi...???!!!
si inca ceva: CINE sa vina si sa autorizeze acel teren pentru aeromodele: unii care habar nu au sa "populeze" evenimentele/concursurile pe care le "patroneaza"?!!!! unii care s-a dovedit IN MOD CLAR, de-a lungul timpului si mai ales in istoria recenta, ca HABAR NU AU SA ASIGURE SIGURANTA LA CONCURSURI???!!!...despre ce vorbim????!!!!
bafta si minuni!

"...NU TREBUIE CONFUNDAT ADEVARUL CU PAREREA MAJORITATII..."-Jean Cocteau
"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI

"...cine nu are timp, nu invinge niciodata"-Antoine de Saint d'Exupery

"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze

"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII

NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
0

#248 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 2111
  • Inregistrat: 16-March 13
  • Interests:Aero, 3D

Postat 24 January 2014 - 12:23 PM

Vezi postareaMihai Oprescu, la 24 January 2014 - 12:18 PM, a spus:

Adica nu se mai poate zbura pe langa blocuri, cam asta e ideea. In clipul asta erau ceva sanse sa surprinda vreo vecina golasa ;-)

si e normal sa zbori prin orase deasupra oamenilor? oare cine a prabusit drona la universitate peste multime? eu am stat o luna cu mana carpita si la 2 zile mers la spital si schimbat pansamentul dupa ce o elicie de 9" plastic nearmat si un motor de 1050KV mi-au zdrentelit 2 degete.
Fly it, like you stole it!
0

#249 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 24 January 2014 - 12:29 PM

Vorbim despre faptul ca pentru statul roman aeromodelismul inseamna FRMD - nu e de la FRMD nu e modelism - asta spune ordinul foarte clar.

Pe statul roman nu il intereseaza cat de destepti/frumosi sau competenti sunt cei de la FRMD, ei sunt cei afiliati la FAI.

Asadar vorbesti in gol, faptul ca nu iti place FRMD nu are nici o importanta, nici mie nu imi place statul roman, nu esti multumit de FRMD (sau de statul roman) te muti in alta tara.

Vezi postareamizzone, la 24 January 2014 - 12:20 PM, a spus:

inca o intrebare:
unui proprietar de teren amenajat pentru zborul rc, cu facilitati directe si indirecte pe care nu le poti regasi la acelasi nivel in nici o alta locatie de profil pe o raza de cel putin 400 de km, care a cheltuit munca foarte multa(nu singur!) si foarte, foarte multi bani, vi se pare firesc sa i se mai ceara bani pentru o asa zisa autorizare a terenului respctiv?....ma rog, sintem in tara in care a fost taxata/impozitata si albina, dar, totusi...???!!!
si inca ceva: CINE sa vina si sa autorizeze acel teren pentru aeromodele: unii care habar nu au sa "populeze" evenimentele/concursurile pe care le "patroneaza"?!!!! unii care s-a dovedit IN MOD CLAR, de-a lungul timpului si mai ales in istoria recenta, ca HABAR NU AU SA ASIGURE SIGURANTA LA CONCURSURI???!!!...despre ce vorbim????!!!!
bafta si minuni!

0

#250 Useril este offline   wabo1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1550
  • Inregistrat: 04-August 05

Postat 24 January 2014 - 12:33 PM

Propunere:

Idea buna, daca limba mea romana ar fi mai buna, asi fi postat deja intrebarea daca este constineta ca prin ordin nr/xx practic a interzis un hooby intreg si cu afacerile aferente plus activitatea palatele copiilor la un loc. In plus ca ordinul nici macar nu este congruent cu regulari in alte tari und chiar sint foarte multi care practica.
Walter Born
rhc@born.ro
0

#251 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 24 January 2014 - 12:39 PM

Conform ordinului zbori doar in acea zi, o singura zi din an.

Dar FRMD are cluburi afiliate. Si sportivii cluburilor afiliate se pot pregati in mod oficial (cu acordul FRMD) un an intreg pentru acea competitie de o zi.
Eu asa vad singurul mod legal de a zbura aeromodele si raspunsul lui Popa Crangu tot acolo bate.

Asadar sunt la Chitila (sau la Adunatii Copaceni) zbor cu aeromodelul meu si vine politistul si ma intreba ce fac.
Eu scot carnetul de sportiv vizat la zi de club si zic ca ma antrenez oficial (cu aeromodelul meu recunoscut ca atare de FAI) pentru concursul de planoare patronat de FRMD. Politistul imi ureaza succes si pleaca mai departe. La luneta masinii o sa pun si cateva diplome (de participare) de la concursurile anterioare sa dea bine.

Vezi postareaREAL DESIGN, la 24 January 2014 - 12:03 PM, a spus:

Reformulez ...

Daca intr-un an o sa ai un singur eveniment organizat de FRMD ( concurs ), tu o sa zbori doar in acea singura zi din an ? .. in restul ce o sa faci ? ..
anului ce o sa faci !

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 24 January 2014 - 12:40 PM

0

#252 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1784
  • Inregistrat: 13-March 04

Postat 24 January 2014 - 12:41 PM

Ia uite cum are grija MEDIA de noi:
http://ro.stiri.yaho...-183151555.html
Invata repede si aplica...tot repede!
0

#253 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 2111
  • Inregistrat: 16-March 13
  • Interests:Aero, 3D

Postat 24 January 2014 - 12:42 PM

Oare cine tot continua sa faca valva si reclama proasta modelismului?
Fly it, like you stole it!
0

#254 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 12:44 PM

Vezi postareamizzone, la 24 January 2014 - 12:20 PM, a spus:

inca o intrebare:
bafta si minuni!

Iar se bat campii rau de tot ..

Si cand iti faci casa platesti taxe , autorizatii, avize de tot felul .. desii ai mult de munca si de cheltuit cu ridicarea ei ... si esti convins ca un teren sau altul amenajat chiar si pe o raza de 400 km nu are la nici 6 metrii vre-o sezare
locuita care sa il scoata din lista celor ce pot fi eventual omologate .. cu toata munca si cheltuiala ?
0

#255 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 12:50 PM

Vezi postareastiganas, la 24 January 2014 - 12:29 PM, a spus:

Vorbim despre faptul ca pentru statul roman aeromodelismul inseamna FRMD - nu e de la FRMD nu e modelism - asta spune ordinul foarte clar.

Pe statul roman nu il intereseaza cat de destepti/frumosi sau competenti sunt cei de la FRMD, ei sunt cei afiliati la FAI.

Asadar vorbesti in gol, faptul ca nu iti place FRMD nu are nici o importanta, nici mie nu imi place statul roman, nu esti multumit de FRMD (sau de statul roman) te muti in alta tara.

nu e vorba ca imi plac sau nu mie circarii federali, ca nu eu am ajuns la spital din cauza incompetentei federale...mie nu mi-a fost pusa viata in pericol in accidente la concursuri federale supervizate/gestionate prost...dar, din principiu, ti se pare fireasca aceasta gogoasa? ...e ca-n panoul ala electoral, in care Marean Vanghelie o garanta pe Ecaterina Andronescu...
zici sa ne mutam...jumatate din colegii mei de an de la facultate nu mai sint in tara...la fel si cei de la liceu...crede-ma ca fix inca de acum 20 de ani cea mai mare tara vest-europeana imi era mai "aproape" decit localitatea in care am parintii...nu sint egocentric, nu cred ca daca plecam din tara se rezolva problema... crezi ca daca plecam din tara devin federalii mai dastepti?
bafta si minuni!

"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI

"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze

"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII

NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
0

#256 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 12:50 PM

Vezi postareastiganas, la 24 January 2014 - 12:39 PM, a spus:

Conform ordinului zbori doar in acea zi, o singura zi din an.

Dar FRMD are cluburi afiliate. Si sportivii cluburilor afiliate se pot pregati in mod oficial (cu acordul FRMD) un an intreg pentru acea competitie de o zi.
Eu asa vad singurul mod legal de a zbura aeromodele si raspunsul lui Popa Crangu tot acolo bate.

Asadar sunt la Chitila (sau la Adunatii Copaceni) zbor cu aeromodelul meu si vine politistul si ma intreba ce fac.
Eu scot carnetul de sportiv vizat la zi de club si zic ca ma antrenez oficial (cu aeromodelul meu recunoscut ca atare de FAI) pentru concursul de planoare patronat de FRMD. Politistul imi ureaza succes si pleaca mai departe. La luneta masinii o sa pun si cateva diplome (de participare) de la concursurile anterioare sa dea bine.

Ahaaaa ! Abia acum am inteles ... Multumesc tare mult ! .. m-am mai linistit !

Deci cand vine ala de la SMURD cu elicopterul deasupra terenului de la Chitila ii faci semn sa se dea in gura lu'
doamna masa, la o parte ca doar tu trebuie sa te antrenezi .. pai nu ar strica si un bannaer mare cu o copie a carnetului de sportiv sa il vada de la inaltimea zborului .. ceva de 4-5 metri asa sa se vada bine ! ;)
zborului si sa numai reclame la politie !
0

#257 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 12:56 PM

Vezi postareaREAL DESIGN, la 24 January 2014 - 12:44 PM, a spus:

Iar se bat campii rau de tot ..

Si cand iti faci casa platesti taxe , autorizatii, avize de tot felul .. desii ai mult de munca si de cheltuit cu ridicarea ei ... si esti convins ca un teren sau altul amenajat chiar si pe o raza de 400 km nu are la nici 6 metrii vre-o sezare
locuita care sa il scoata din lista celor ce pot fi eventual omologate .. cu toata munca si cheltuiala ?

cind iti faci casa este pentru uz personal...cind faci un teren de zbor aeromodele...cit despre locuinte in jur, ACUM nu are(stii despre ce locatie scriu... Luica...); ca poate s-o construi abuziv la un moment dat...!!???!... si baneasa s-a trezit cu vile nesimtite in jurul lui, si a zis un politician dobitoc ca "aeroportul si avioanele deranjeaza locuintele oamenilor din jur"...dar, totusi, ramine problema despre CINE autorizeaza PE CINE...
bafta si minuni!

0

#258 Useril este offline   wabo1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1550
  • Inregistrat: 04-August 05

Postat 24 January 2014 - 01:03 PM

Mai informatii i va despre chitila. Este cumva spatiu aerean necontrollat? Uitati i va pe harta ICAO. Eu cred ca este controlat si deci nu zbori acollo nici cu alea de la Carrefour.
Concluzia mea este cea din primul mesaj de topic care am postat si pe antet: Aeromodelism interzis in Romania
Nu am auzit in ultimile doua zile alte argumente si nimeni nici macar nu a inteles ce este spatiu controlat cu care practic ai omorit totul.
Singurul lucru care sa ne mai ramane este sa ne antrenam pasarile sa zboare si sa si revine sau sa practicam zbor liber, ca de astea nu zice nimic.

Aceasta postare a fost editata de wabo1: 24 January 2014 - 01:06 PM

Walter Born
rhc@born.ro
0

#259 Useril este offline   Mihai Oprescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 01:10 PM

Propunere:

Cine este mai in tema poate posta idei noi privind modificarea respectivului ordin. Multumesc GigiGL pentru link !
0

#260 Useril este offline   SHAKS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 1059
  • Inregistrat: 17-January 05

Postat 24 January 2014 - 01:21 PM

"Armata Romana este administratorul spatiului aerian national.
Autoritatea Aeronautica Romana este adminstratorul cailor aeriene de pe teritoriul Romaniei si reglementeaza utilizarea aparatelor de zbor civile, cu, sau fara pilot.
Federatia Romana de Modelism este singura autoritate care are in atributii reglementarea aeromodelismului sportiv (deci si recreativ).

Aparatele de zbor fara pilot pot fi impartite in 4 categorii :
- aeronave fara pilot
- aeromodele utilizate cu alte scopuri in afara de cel sportiv si recreativ (filmari, antrenament militar, etc.)
- aeromodele utilizate exclusiv cu scop sportiv si recreativ
- jucarii (zboara sub 50 m) 

Primele doua categorii sunt reglementate de Armata Romana si de AARC (functie de scopul utilizarii), a treia de FRMd si a patra poate fi practicata fara sa existe constrangeri.

Ordinul 8/2014 specifica conditiile de zbor pentru primele doua categorii expuse mai sus. 
A treia categorie este exceptata de la prezentul ordin prin art 5, aliniat 2,  litera a. Singura conditie este ca practicarea acesteia sa se faca sub egida FR Modelism. Deci, pentru a putea zbura un aeromodel, in scop sportiv, sau recreativ, este necesara o licentiere din partea FR Modelism. Aceasta situatie este similara celei intalnite in multe tari vest europene sau in SUA. Unele tari folosesc aceste reglementari de peste 20 de ani, putand intalni si situatii mai drastice decat cele stabilite de Ordinul 8/2014.

Personal, practic aeromodelismul de vreo 20 de ani, am licenta de zbor valida (ROU 161) si nu ma simt constrans in nici un fel de prezentul ordin., incadrandu-ma la art. 5, aliniat 2, litera a si putand pilota aeromodele, asa cum sunt definite de Federatia Aeronautica Internationala.

Secretar General FR Modelism,
Cringu Alexandru Popa"
20cm of RC experience
0

#261 Useril este offline   SHAKS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 1059
  • Inregistrat: 17-January 05

Postat 24 January 2014 - 01:24 PM

Aceasta este pozitia FRMd. Voi reveni cu lamuriri. Ce stiu deja e ca ordinul a fost initiat si elaborat de Autoritatea Aeronautica, si FRMd a intervenit pentru a separa aeromodelismul sportiv/hobby/recreativ de cel utilitar.
20cm of RC experience
0

#262 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 24 January 2014 - 01:27 PM

FRMD nu trebuie sa notifice ministerul si sa primeasca aprobare pentru organizarea activitatilor aeromodelistice.

Nu conteaza ca sunt la Chitila sau la Adunati.

Asta e un mare punct pozitiv.

Nu iti place FRMD si nu vrei sa te muti in alta tara atunci te lupti sa schimbi oamenii si modul de operare al FRMD

Vezi postareaREAL DESIGN, la 24 January 2014 - 12:50 PM, a spus:

Ahaaaa ! Abia acum am inteles ... Multumesc tare mult ! .. m-am mai linistit !

Deci cand vine ala de la SMURD cu elicopterul deasupra terenului de la Chitila ii faci semn sa se dea in gura lu'
doamna masa, la o parte ca doar tu trebuie sa te antrenezi .. pai nu ar strica si un bannaer mare cu o copie a carnetului de sportiv sa il vada de la inaltimea zborului .. ceva de 4-5 metri asa sa se vada bine ! ;)
zborului si sa numai reclame la politie !

0

#263 Useril este offline   Mihai Oprescu 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 01:29 PM

Va propun ca un admin sa faca un topic separat unde fiecare sa vina cu idei in ceea ce priveste modificarea ordinului ministerului. Un admin sa urmareasca stergerea comentariilor pe langa subiect. Le putem compila intr-un material care va fi trimis ministerului transporturilor cu toate dorintele aeromodelistilor romani afiliati sau neafiliati - profesionisti sau amatori, indiferent de nivelul de experienta.

Va multumesc !
0

#264 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 24 January 2014 - 01:31 PM

Toata agitatia media ne aduce un mare castig.

Si anume se vorbeste incontinuu despre interzicerea dronelor. Astfel tot organul care aplica legea o sa stie ca e vorba despre drone filmatoare.

Asadar vine organul pe camp, ne intreba ce facem, zicem ca suntem sportivi aeromodelisti si ne antrenam, ne intreaba daca avem drone, noi intrebam ce sunt alea ca noi nu avem asa ceva, politistul admira avioanele si pleaca mai departe.

Toate lumea e fericita.
0

#265 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 01:32 PM

Vezi postareaSHAKS, la 24 January 2014 - 01:21 PM, a spus:

"Armata Romana este administratorul spatiului aerian national.
Autoritatea Aeronautica Romana este adminstratorul cailor aeriene de pe teritoriul Romaniei si reglementeaza utilizarea aparatelor de zbor civile, cu, sau fara pilot.
Federatia Romana de Modelism este singura autoritate care are in atributii reglementarea aeromodelismului sportiv (deci si recreativ).

Aparatele de zbor fara pilot pot fi impartite in 4 categorii :
- aeronave fara pilot
- aeromodele utilizate cu alte scopuri in afara de cel sportiv si recreativ (filmari, antrenament militar, etc.)
- aeromodele utilizate exclusiv cu scop sportiv si recreativ
- jucarii (zboara sub 50 m) 

Primele doua categorii sunt reglementate de Armata Romana si de AARC (functie de scopul utilizarii), a treia de FRMd si a patra poate fi practicata fara sa existe constrangeri.

Ordinul 8/2014 specifica conditiile de zbor pentru primele doua categorii expuse mai sus. 
A treia categorie este exceptata de la prezentul ordin prin art 5, aliniat 2,  litera a. Singura conditie este ca practicarea acesteia sa se faca sub egida FR Modelism. Deci, pentru a putea zbura un aeromodel, in scop sportiv, sau recreativ, este necesara o licentiere din partea FR Modelism. Aceasta situatie este similara celei intalnite in multe tari vest europene sau in SUA. Unele tari folosesc aceste reglementari de peste 20 de ani, putand intalni si situatii mai drastice decat cele stabilite de Ordinul 8/2014.

Personal, practic aeromodelismul de vreo 20 de ani, am licenta de zbor valida (ROU 161) si nu ma simt constrans in nici un fel de prezentul ordin., incadrandu-ma la art. 5, aliniat 2, litera a si putand pilota aeromodele, asa cum sunt definite de Federatia Aeronautica Internationala.

Secretar General FR Modelism,
Cringu Alexandru Popa"

Deja nu mai am forme coerente de a reformula pentru a nu stiu cata oara intrebarea :

Bun Bun Bun .. si UNDE PUTETI ZBURA, PE CE TERENURI cu aeromodelul dumneavoastra in baza licentei
de zbor valide ( ROU 161 ) pe care o detineti, atunci cand NU PARTICIPATI SUB EGIDA FEDERATIEI la vre-un
eveniment sportiv (concurs, intruniri, demonstratii etc )ci pur si simplu doriti sa va antrenati sau
sa va recreati intr-un weekend oarecare .?????
0

#266 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 24 January 2014 - 01:36 PM

Aici e spilul, e sub egida federatie tot timpul. Adica asta e singura portita.

Vezi postareaREAL DESIGN, la 24 January 2014 - 01:32 PM, a spus:

Deja nu mai am forme coerente de a reformula pentru a nu stiu cata oara intrebarea :

Bun Bun Bun .. si UNDE PUTETI ZBURA, PE CE TERENURI cu aeromodelul dumneavoastra in baza licentei
de zbor valide ( ROU 161 ) pe care o detineti, atunci cand NU PARTICIPATI SUB EGIDA FEDERATIEI la vre-un
eveniment sportiv (concurs, intruniri, demonstratii etc )ci pur si simplu doriti sa va antrenati sau
sa va recreati intr-un weekend oarecare .?????

0

#267 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 02:03 PM

Vezi postareastiganas, la 24 January 2014 - 01:27 PM, a spus:

FRMD nu trebuie sa notifice ministerul si sa primeasca aprobare pentru organizarea activitatilor aeromodelistice.

Nu conteaza ca sunt la Chitila sau la Adunati.

Asta e un mare punct pozitiv.

Nu iti place FRMD si nu vrei sa te muti in alta tara atunci te lupti sa schimbi oamenii si modul de operare al FRMD

Nu ne intelegem ...

Federatia probabil planifica si hotaraste in cadrul sedintelor interne programul competitional pe anul ce urmeaza.
Le posteaza pe site , le stabileste date de desfasurare , multe alte conditii probabil si .. LOCATII !
Locatiile de desfasurare le stabileste functie si de colaborarea si conventiile cu administratorii diverselor
terenuri amenajate zborului ( Strejnic, Tariceni, Sanpetru , Luica etc ..

La data si pe terenul precizat in programul competitional te vei putea duce sa zbori daca indeplinesti conditiile
necesare ( membru club , licenta sau ce o mai fi ca nu stiu ..)

Acum .. se termina competitia si vii acasa .. vrei sa ma convingi ca Federatia va intreba pe fiecare cam pe unde
vreti sa zburati si va inregistra in documentele proprii toate tarlalele ca fiind campuri de antrenament pentru
" sportivii " afiliati ? .. ma indoiesc !

Se va zbura strict in ziua concursului in baza proceselor verbale incheiate la fata locului si a programului competitional
cu mult timp inainte stabilit si evident in prezenta reprezentantilor federatie ...

Ramane fara raspuns intrebarea .. cum mai zbori zi de zi la Chitila, pe panta de la Popesti sau la Calugareni si mai aveai
tu o movila in nus' ce colt al Bucurestiului ... sau cu benzinaru de 3 metrii pe care din intamplare il asez pe cea mai apropiata vila de pista de zbor .. ca nu e greu ! .. tot sub egida Federatiei va fi ? NU CRED !

Aceasta postare a fost editata de REAL DESIGN: 24 January 2014 - 02:08 PM

0

#268 Useril este offline   David11 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 65
  • Inregistrat: 14-August 13

Postat 24 January 2014 - 02:05 PM

Vezi postareaMihai Oprescu, la 24 January 2014 - 01:10 PM, a spus:

Cine este mai in tema poate posta idei noi privind modificarea respectivului ordin. Multumesc GigiGL pentru link !

am trimis si eu un mesaj
0

#269 Useril este offline   photospider 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 56
  • Inregistrat: 07-March 09

Postat 24 January 2014 - 02:09 PM

Ca parere de incepator...daca il aduc cu mine pe prietenul meu PILOT.....soarecu'....si il invit in avionul meu rc....se face ca am un avion rc CU PILOT !? :) si pot zbura, ca nu incalc legea, deoarece este aeromodel cu PILOT? doar e dresat si stie ce face... :) Pare o gluma tampita....dar daca este sa iei mot-a-mot litera legii....sunt curios cum ar fi interpretata LITERA legii de oficialitati in acest caz :)
P.S. La legi tampite...solutii asemanatoare...cica nu e permis transferul de date...insasi sistemul Rx/Tx face asa ceva!

Aceasta postare a fost editata de photospider: 24 January 2014 - 02:11 PM

0

#270 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 January 2014 - 02:12 PM

Vezi postareastiganas, la 24 January 2014 - 01:36 PM, a spus:

Aici e spilul, e sub egida federatie tot timpul. Adica asta e singura portita.

cum spunea voda Lapusneanu?...
si uite asa, cu ocazia prilejului, se mai confisca o felie din rc-ul autohton...
foarte interesant de aflat cine va elabora norme metodologice de autorizare a locatiilor/terenurilor de facut modelism rc...citi dintre cei aflati acum la circul federal au habar sau au participat NEMIJLOCIT la amenajarea unor locatii dedicate modelismului rc in istoria recenta? e ca si cum s-ar apuca un gepetto de pus stampile CTC la mioveni ...
bafta si minuni!

Aceasta postare a fost editata de mizzone: 24 January 2014 - 02:12 PM

0

Arata acest topic

• 23 Pagini +
  • « Prima
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Acest topic e inchis