Modelism - RHC Forum: Atelier - Statie de lipit / dezlipit componente SMD - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Atelier - Statie de lipit / dezlipit componente SMD

#1 Useril este offline   informer 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 598
  • Inregistrat: 26-June 13
  • Interests:Electronica, Pescuit

Postat 01 January 2014 - 06:14 PM

Salut,
Am incercat sa evit pe cat posibil sa lucrez cu componente SMD dar din pacate am ajuns la concluzia ca asta-i o limitare "urata" in ziua de astazi.
In consecinta, pana inca mai vad cat de cat (:)) ) am hotarat sa cumpar o statie de lipit/dezlipit macar semi-profesionala daca nu profesionala.
Am marea rugaminte adresata acelora care au folosit asa ceva, sa-mi recomande o marca SI/sau un model CU CARE AU LUCRAT in conditii bune.
M-ar interesa o statie dotata inclusiv cu aer cald.
Sunt dispus sa investesc cateva sute de euro... am vazut statii cu mii de euro dar nu sunt dispus sa merg chiar atat de departe... daca asta-i singura solutie corespunzatoare, renunt.
M-ar interesa deasemenea o lampa buna cu iluminare si lupa, din aia care nu se "destrama" dupa o luna de lucru (marca/model).
Multumesc.
"Cu cat cunosc mai bine oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."
... niste lucrari :)
0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 01 January 2014 - 06:39 PM

Eu am un 968, destul de populara in service-urile de GSM din tara.

Nu as putea face o comparatie cu altele, pentru ca achizitia a fost facuta in regim de chilipir, la modul "nu mi-ar strica asa ceva, daca apare vreuna returnata de un client, si imi poti face o oferta atractiva...".
Dar nici nu vad ce ar trebui sa aiba ceva ca sa fie mult mai bun pt. SMD strict... cand asta nu te mai satisface, inseamna ca ai nevoie de una cu infrarosii pentr BGA, si acolo e gaura mare in buzunar...

Pentru aca ceva adica doar aer cald nu trebuie sa te gandesti la sute multe de Euro, vad ca este cel mult cateva sute de lei prin diverse locuri.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 01 January 2014 - 06:43 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 2111
  • Inregistrat: 16-March 13
  • Interests:Aero, 3D

Postat 01 January 2014 - 08:26 PM

Vezi postarearenatoa, la 01 January 2014 - 06:39 PM, a spus:

Eu am un 968, destul de populara in service-urile de GSM din tara.

Nu as putea face o comparatie cu altele, pentru ca achizitia a fost facuta in regim de chilipir, la modul "nu mi-ar strica asa ceva, daca apare vreuna returnata de un client, si imi poti face o oferta atractiva...".
Dar nici nu vad ce ar trebui sa aiba ceva ca sa fie mult mai bun pt. SMD strict... cand asta nu te mai satisface, inseamna ca ai nevoie de una cu infrarosii pentr BGA, si acolo e gaura mare in buzunar...

Pentru aca ceva adica doar aer cald nu trebuie sa te gandesti la sute multe de Euro, vad ca este cel mult cateva sute de lei prin diverse locuri.

aceiasi statie o folosesc si eu dar mai rar, la ordinea zilei am o statie de lipit ieftina, de la lidl, este termostatata analogica, la care am un letcon de la o statie zd-99 iar pt smd mi-am facut eu varf din sarma de cupru de 2mm indoita sa stea in letcon si varful super ascutit la polizor. la statia 968 inca nu am avut curajul sa ma bag cu ea la smd cu aerul cald, partea asta o folosesc sa incalzesc tuburile termo pentru izolare sau de imbracat pack-uri de lipo :D
Fly it, like you stole it!
0

#4 Useril este offline   informer 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 January 2014 - 08:27 PM

Multumesc renatoa, am cautat pe eBay prin EU si s-ar gasi, o am in vedere. :drinks:
0

#5 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Inregistrat: 16-March 13
  • Interests:Aero, 3D

Postat 01 January 2014 - 09:15 PM

Vezi postareainformer, la 01 January 2014 - 08:27 PM, a spus:

Multumesc renatoa, am cautat pe eBay prin EU si s-ar gasi, o am in vedere. :drinks:

uite aici un candidat mai ieftin http://bgareballing....ak-952-lcd.html

si aici cea indicata de renato http://bgareballing....-968a-plus.html
Fly it, like you stole it!
0

#6 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 January 2014 - 09:22 PM

Noooo... la 968 e important ce urmeaza dupa... 968A, 968A+, 968DB, sunt diferente substantiale de pretz !
Eu am simpla, cea din articolul la care am dat link, a fost indecent pretul, prea mic sa il scriu aici.
0

#7 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 481
  • Inregistrat: 12-August 03
  • Interests:Heli, Aero, Auto

Postat 01 January 2014 - 11:07 PM

Salut,

Daca discutam de chestii serioase atunci nu prea este valabila partea cu aparatul bun la toate.

Recomand cu caldura statiile de lipit Weller. Eu am un WSP80 + PU81. Cu un set adecvat de varfuri lucrez si SMD dar si lipesc mufe bullet de 5.5mm. Este o statie analogica, termostatata, profesionala care ingrijita cum trebuie o sa te tina atata timp cat se vor produce varfuri.

La nivel hobby merge si un Weller WHS40. Aceasta statie am folosit-o aproape 10 ani si inca merge ok. Daca o doresti este a ta pentru 1 bucata bere :drinks:

Cat despre aer cald nu stiu ce sa iti spun deoarece eu am acces tot la un Weller care il folosesc la nevoie, deci nu stiu ce poti sa iti cumperi.

Red

Aceasta postare a fost editata de ReD: 01 January 2014 - 11:08 PM

come to the dark side. we have cookies!
0

#8 Useril este offline   informer 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 January 2014 - 11:24 PM

Multumesc baieti.
Oferta este destul de mare, plaja de pret la fel de mare, d-aia mi-e foarte greu sa aleg (neavand nici practica necesara cu asa ceva).
Adevaru-i ca am cumparat o statie d-asta Voltcraft cu reglare analogica a temperaturii de prin '92, intr-o trusa cu aparat de masura, suport de placi d-ala cu clesti si lupa etc. dar niciodata n-am folosit-o deoarece mi s-a parut un fel de jucarie iar batranul meu pistol de lipit, modelul "preistoric" ala negru mi-a fost mai la indemana (apropo, se mai gasesc carcase pt. el inca, n-as fi crezut...:) ).
In ultima vreme insa, dupa cum spuneam la inceput, am simtit nevoia unor scule mai fine. :)
0

#9 Useril este offline   Tzicul 

• Free your mind
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Inregistrat: 31-May 12

Postat 02 January 2014 - 03:44 AM

Vezi postareaReD, la 01 January 2014 - 11:07 PM, a spus:

Daca o doresti este a ta pentru 1 bucata bere :drinks:

Daca te incurca chiar asa de rau, iti fac eu serviciul sa te scap de ea :))) Spune-mi ce, cat, cum si unde si o rezolvam :drinks:
Axial Yeti XL

Losi LST XXL

Kyosho Mad Force Xtra long and Xtra wide
Imagine postata
0

#10 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 11:53 AM

Salut,

Se pare ca d-l informer nu este interesat de ea asa ca este a ta. Tot vroiam sa o pun la donatii, deci te costa doar transportul. Discutam pe privat.

Red
0

#11 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 11:55 AM

PS: Berea o dai mai la vara ca tot prin bucuresti trec cand merg la mare :drinks:
0

#12 Useril este offline   Tzicul 

• Free your mind
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 12:11 PM

Las' că vin eu în Timișoara, prin februarie, o să fiu din nou naș :)
Axial Yeti XL

Losi LST XXL

Imagine postata
0

#13 Useril este offline   informer 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 12:23 PM

Vezi postareaReD, la 02 January 2014 - 11:53 AM, a spus:

Se pare ca d-l informer nu este interesat de ea asa ca este a ta. Tot vroiam sa o pun la donatii, deci te costa doar transportul. Discutam pe privat.

Multumesc pt. intentie ReD insa am avut acel Voltcraft despre care am scris mai sus si sunt, cred, din aceeasi categorie.
As vrea sa "sar un nivel", de data asta... :).
Sper sa-i fie de folos colegului.
:drinks:
0

#14 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 12:26 PM

O statie de rework nu este este ceva bun la toate :pardon: ... Este dotarea standard in orice service GSM, nu se lucreaza la nivelul asta de finete cu letconul.

Si Weller are asemenea statii: http://ro.farnell.co...0deg/dp/1643120

Totul este sa folosesti scula potrivita scopului.

Intrebarea este daca informer are nevoie de asa ceva pentru RC.
In RC este nevoie de o astfel de statie numai daca depanezi telecomenzi, receptoare, ESC-uri, OSD-uri, controlere de mc, finetzuri in general.
Aerul cald este necesar numai pentru dezlipit componente cu pini foarte multi sau cu contacte pe burta, neaccesibile cu letcon. Cu aer cald NU se lipeste ! lipiturile se fac in continuare si la SMD cu letconul, dar care la o statie de rework este un pic mai alt nivel de finete decat unul capabil sa lipeasca bullet-uri de 5mm...
Cu 968-ul meu nu pot lipi bullet-uri nici macar de 3.5mm, nu are puterea necesara, si nici masa varfului nu permite asa acumulare de caldura.
Pentru bullete/conectori Deans/XT folosesc in continuare pistolul, acelasi din liceu, anii 70.
Pistolul insa nu este indicat sa il folosesti la nimic ce presupune CMOS, nu din cauza finetii varfului sau a puterii in excess si dificil de controlat, ci pentru ca electricitatea scapata din transformatorul de retea, nu foarte bine izolat, poate duce la distrugerea componentelor semiconductoare.
0

#15 Useril este offline   informer 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 12:40 PM

Imi cer scuze ca n-am specificat scopul sau mai precis scopurile urmarite.
Am sa folosesc in principal statia de lipit pentru plantat componente SMD pe PCB-uri realizate in proportie de 90% pe CNC-ul personal.
Am realizat multe proiecte folosind diverse microcontrolere in capsula DIP insa marimea device-urilor in care am nevoie sa integrez placile la aceasta ora nu-mi mai permite acest "lux".
Un alt accesoriu de care am nevoie foarte frecvent este un "suflator" de aer cald pentru tuburi termocontractile.
Astea sunt activitatile principale pe care le urmaresc cu scula INSA m-am ocupat mai bine de 15 ani de depanare de electronice si ocazional mai practic aceasta ocupatie. In acest sens am nevoie de o solutie de lipire / dezlipire a majoritatii componentelor SMD & "NON - SF" pe care as putea sa le intalnesc. Imi dau seama ca nu chiar orice o sa pot lipi / dezlipi dar incerc sa merg atat cat pot cu mijloacele financiare de care dispun.
0

#16 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 01:17 PM

Daca doresti alta clasa atunci ia Weller. Nu are egal nici la putere de lucru - pui varful corespunzator si lucrezi - nici la calitate fiind o scula profesionala. Dar si pretul este pe masura: http://cpc.farnell.c...399-weller.html
0

#17 Useril este offline   ReD 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 01:23 PM

Vezi postareaTzicul, la 02 January 2014 - 12:11 PM, a spus:

Las' că vin eu în Timișoara, prin februarie, o să fiu din nou naș :)

Da-mi de stire cand vii si ne intalnim. Nu mai am nevoie de ea ca mi-am facut upgrade. Doar aduna praful.
0

#18 Useril este offline   Tzicul 

• Free your mind
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2014 - 01:34 PM

Vezi postareaReD, la 02 January 2014 - 01:23 PM, a spus:

Da-mi de stire cand vii si ne intalnim.

Update! Cica vin pe 18 ianuarie :) Poate vine nabii vajul pana atunci si raman inzapezit pe la voi!

Aceasta postare a fost editata de Tzicul: 02 January 2014 - 01:35 PM

Axial Yeti XL

Losi LST XXL

Imagine postata
0

#19 Useril este offline   Elicopter 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 565
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 02 January 2014 - 10:17 PM

Sunt statii de lipit bune , cu care iti faci treaba , depinde cat de mult vrei sa investesti , am lucrat cu weller , si pot sa spun ca sunt statii de calitate , daca ai varfuri de calitate , dar exita si mai bune , daca doresti sa iei ceva bun , mai bine mai pui ceva bani si iei cel mai bun .

Aceasta postare a fost editata de Elicopter: 02 January 2014 - 10:20 PM

Ceea ce cauti aceea gasesti
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro