Am un CNC cu care obisnuiesc sa frezez, printre altele, cablaje pt. aparatura electronica.
Aceste prelucrari nu implica forte mari de aschiere insa contin un numar foarte mare de schimbari de directie, pe parcursul frezarii.
Patesc relativ des sa am abateri de cateva zecimi pe axa Y (cea paralela cu gantry-ul) intre centrele gaurilor si traseul de cupru frezat.
Interesant este ca aceste abateri sunt mici atunci cand frezez un singur PCB si se maresc atunci cand frezez mai multe bucati din acelasi PCB, pe o placa mai mare.
Manifestarea ar putea fi rezultatul "pierderii" unui numar de pasi pe axa in cauza.
Interesant ca pe axa cealalta (X), cu doua motoare/suruburi, nu apare o astfel de abatere.
Am micsorat acceleratia pe axa Y la jumatate din valoarea celei de pe X, pastrand aceeasi viteza maxima... AM SENZATIA ca abaterile sunt mai mici dar persista.
Pe de alta parte exista si posibilitatea (teoretic) sa fie o problema de software (eagle + pcbgcode.ulp).
Am sa fac mai multe experimente ca sa pot oferi mai multe data dar pana atunci ... a mai intalnit cineva o astfel de problema?
Aceasta postare a fost editata de informer: 25 November 2013 - 05:43 PM