Cum intaresc/ranforsez depron?
Postat 12 November 2013 - 10:51 PM
Postat 12 November 2013 - 11:15 PM
Power, la 12 November 2013 - 10:51 PM, a spus:
eu am folosit hartie japico si aracet, dar a iesit prea greu, am incercat cu tesatura de fibra de sticla si aracet, dar am schimbat aracetul, am folosit de la moment, mai bun si se usuca transparent. mai poti incerca cu folie oracover sau simplu rasina epoxi pentru fibra de sticla
Postat 14 November 2013 - 01:13 PM
Power, la 12 November 2013 - 10:51 PM, a spus:
Salut Power,
Modelele construite din Depron au o caracteristica foarte importanta : GREUTATEA. Acesta caracteristica nu trebuie ignorata. Nu trebuie sa uitam faptul ca, aceste aeromodele au fost concepute exclusiv pentru motorizare electrica si pentru un zbor lent ( parkfly, slowfly, indoor, etc )Aceste modele sint usoare, fragile, se rup cu deosebita facilitate. Putem sa rigidizam, sa ranforsam dar, fara a exagera. La final, aeromodelul trebuie sa ramina usor, altfel riscam sa cadem intr-o alta extrema, care nu ne-ar avantaja constructia din depron ( putem construi din balsa, placaj, etc. ). A construi usor si rezistent este posibil.
Eu, folosesc depronul original de 3 si 6 mm. Este alb, are dimensiunile de 1200 x 800 mm. Pentru structura de rezistenta folosesc : balsa, placaj aviatic, baghite carbon, placaj plop 3mm, si chiar carton. Pentru a rigidiza depronul si pentru a-l proteja, folosesc foita Japico, hirtia Japoneza, lipite cu adeziv vinilic diluat ( operatia este destul de migaloasa ). Cu Japico de diferite culori putem avea un rezultat dublu : rigidizam, protejam iar la final, vom avea modelul colorat. Se poate folosi cu succes Orastick, Oratrim, Easyplot ( pelicule autoadezive ). Nu am folosit niciodata fibra de sticla si rasina. Nu recomand !
Oracover-ul se aplica cu fierul de calcat ( ceva asemanator ). Atentie ! Depron-ul se poate topi sau deforma.
Acestea fiind spuse, nu-mi ramine decit sa-ti urez spor la treaba si succes.
Aceasta postare a fost editata de aeromax: 14 November 2013 - 01:17 PM
Postat 14 November 2013 - 03:08 PM
Ar trebui sa mearga destul de bine. NU am incercat pe depron, dar am facut niste teste pe structura deschisa si tesatura SIG Koverall, si iese destul de usoara (ecolac e pe baza de apa, care se evapora rapid).
Si mi-am amintit ca am folosit tot ecolac pe un mic planor pentru copii, de constructie clasica balsa+foita japoneza, si a iesit foarte bine.
Postat 14 November 2013 - 03:38 PM
Doar ca trebuie primul strat lasata sa se duca apa, sa devina ca smantana/mierea, ca altfel balsa absoarbe apa si se umfla.
Pe depron nu am incercat, mi-am propus pe rohacell, desi nu cred ca iese, rohacell-ul este poros rau de tot.
Postat 14 November 2013 - 06:55 PM
renatoa, la 14 November 2013 - 03:38 PM, a spus:
Doar ca trebuie primul strat lasata sa se duca apa, sa devina ca smantana/mierea, ca altfel balsa absoarbe apa si se umfla.
Pe depron nu am incercat, mi-am propus pe rohacell, desi nu cred ca iese, rohacell-ul este poros rau de tot.
Pe balsa cred ca ar merge sigilat mai intai cu nitrolac (sau chiar cu ecolac) si slefuit cu glaspapir fin inainte de a aplica fibra.
Postat 14 November 2013 - 09:07 PM
Dragos Avramescu, la 14 November 2013 - 06:55 PM, a spus:
fibra de 25gr + epoxy ht2 , numai trebuie nici un tratament inainte, ventual in ht2 mai adaugi talkum....ptr o slefuiere mai usoara
Aceasta postare a fost editata de Iamzoli: 14 November 2013 - 09:08 PM
Postat 14 November 2013 - 09:29 PM
Postat 14 November 2013 - 10:06 PM
Il intinzi cu trafaletul, pui fibra, mai dai un strat tot cu trafaletul, intinzi sa iasa bulele de aer lejer, fara nici o graba, ai timp berechet, nu ai treaba cu greutatea si grija de a indeparta excesul, tampoane, pampersi, caci 60% este apa care a doua zi s-a evaporat.
Si nici nu afecteaza caile respiratorii, sau sa faca ceva reactii endoterme.
Deasupra eu am venit cu folie, am imbracat numai D-Box-ul de la un planor, restul trebuia infoliat. Nu a fost necesara nici o slefuire, cum a fost calitatea suprafetei la balsa, asa a iesit si glazura.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 14 November 2013 - 10:08 PM
Postat 14 November 2013 - 10:35 PM
Postat 14 November 2013 - 11:09 PM
renatoa, la 14 November 2013 - 10:58 PM, a spus:
La depron sigur ca 18 grame este preferabil, dar dupa ce umblii cu ea, coaja de ou o sa ti se para grosolana...
eu vreau pentru balsa, 2mm, fuselajul la un dlg si aripa(care o sa fie din polistiren placat cu balsa de 1mm si peste vreau sa trag fibra)
Postat 15 November 2013 - 08:21 AM
RedDevil, la 14 November 2013 - 11:09 PM, a spus:
Prea multe straturi pentru un DLG, nu are rost atata intarire, iese greu, fiecare strat inseamna si adeziv.