DigitAll, la 25 December 2013 - 10:55 PM, a spus:
Led-urile clasice, ceea ce banuiesc ca ai folosit si tu,au un consum de 20mA, adica 0,02 A. Mai jos ti-am atasat o poza sa te poti orienta cum sa legi mai multe leduri in paralel. Ti-as recomanda sa folosesti rezistor de limitare pe fiecare led in parte, astfel ca vei putea lega in paralel led rosu cu alb, cu galben, etc
leduri paralel.JPG
Hai sa luam un exemplu cum se calculeaza rezistenta de limitare a unui LED.
Sa zicem ca avem:
baterie de 6V : Vbat=6
LED alb : Vled = 3,2
R=(6-3,2)/0,02 => R= 2,8/0,02 => R= 140 ohmi .
Este posibil ca sa nu gasesti in magazin aceasta valoare standard si atunci vei folosi un rezistor cu valoarea standardizata imediat superioara .
Asa calculezi valoarea rezistorului de limitare pt fiecare culoare de led in parte si le legi conform schemei de mai sus.
Poti sa legi si direct LED-urile in paralel(aceeasi culoare!!) si sa pui doar un rezistor de limitare la toate. In acest caz, formula de calcul este urmatoarea:
R = (Vbat-Vled)/ (0,02*n) , unde n= numarul de leduri legate in paralel
Exemplu calcul:
baterie de 6V : Vbat=6
LED alb : Vled = 3,2
6 leduri in paralel : n=6
R=(6-3,2)/(0,02*6) => R= 2,8/0,12 => R= 23,3 ohmi .
Aceasta valoare nu este standard, deci vei folosi un rezistor de 27 ohmi care este imediat superior ca valoare standardizata.
chiar nu merge ledurile cele mici de 3 mm daca le leg in parale mai multe de doua de aceeasi culoare nu lumineaza la fel,iar daca le leg in paralel cu cele mari de 5 mm nu mai merg deloc se aprind doar cele mari.la chestiunea rezistentelor sunt paralel.mi-ati deschis capul dar tot nu imi iese,deci voi face trei surse de alimentarepentru fiecare circuit cu intrerupator pe fiecare si oricum luminile sunt doar de spectacol.nu ma ajuta la navigatie asa ca ii dau inainte.inca o data multumesc tuturor pentru sfaturi si va doresc un an nou fericit