http://www.rhcforum....426#entry639426
un veritabil cataraman cuirasat de nadit tetravalent (4 cuveee!) si 800 metri raza (4x200m deci cate 200 metri pentru fiecare cuva).
Multa lume a dat vorbe la mana , precum ca are fanta “roz” sau “jos” si pana la aluzii discrete precum ca as fi jefuit unii copilasi de cutiile de mancare. De ciuda m-am pus in “beep” s-am plans!
Pe drum mi-a picat ochii pe un receptor Orange (Rx Spektrum DSM2 Compatible 6Ch 2.4Ghz Receiver) d'al ieftin de patrujde roni ,da’ care nu prea are “raza” la sol fiind destinat se pare pentru aero, mai ales heli si cu ochii inca in lacrimi , ce credeti ca m-am gandit ?
Ce-ar fi sa incerc sa-i cresc nitel “raza” ?
Drept urmare:
Schema1
1- de la un magazin de robineti, vopsele, ace, brice etc am cumparat un fel de scotch dar metalizat , pe care scria “folie de alumina” (costa intre 9 lei si 15 lei) , din aceasta folie de aluminiu aderenta pe o fata, am masurat cu sublerul fasii de 30,5 mm , pe care le-am separat cu cutterul , “direct din subler” adica semnele si apoi taieturile le-am facut cu varful ascutit al cutterului , in linii foarte subtiri, in ideea de a pastra dimensiunea de 30,5 mm.
(asta am gasit-o undeva pe net , ca fiind landa/4 corespunzatoare frecventei de 2,4 ghz..era 30,4 mm dar merge si asa).
2- am luat un fir de cupru izolat de cca 0,5 mm diametru (fara izolatie) , gen cele folosite prin telefonie sau chiar cablu de internet , pe care l-am indoit in “U” ca in figura : l-am desiluzionat pe o portiune de cca 30mm, iar in dreptul zonei fara izolatie dar pe ramura opusa a firului am dat o “roata” completa cu banda de aluminiu de 30,5 mm, dupa care am alaturat si zona desizolanta si am mai bandajat odata, ideea fiind ca zona fara izolatie sa faca contact (scuze pt KKFN) electric cu fata neadeziva a foliei de aluminiu.
3- am dezinzolat apoi pe cealalta ramura , iarasi o zona de cca.30 mm , si aproape in continuarea primului “element” (cred ca intre elementi este o distanta de cca 0,5 mm, si pentru ca elementii sa nu se scurtcircuiteze, in aceasta zona am introdus cu un ac, o ata de bumbac , in chip de distantier- daca inconjoara ambele fire descrie o forma de “8”.)
Schema 2
4-am repetat operatiunile cand pe o ramura cand pe cealalta pana cand s-a cam terminat firul (ma rog am zis ca 6 elemente sunt de ajuns. si apoi potiunea terminala pe cca 5 cm , ramasa izolata pe ambele ramuri am bandajat-o cu folie de aluminu ( sa nu “scap semnal” pe acolo )
Foto 1
Foto 2
5- la capat am cositorit cu pistolul de lipit capatul antenutei receptorului Orange Rx6Ch DSM2 (cum se vede in poze)
6 - am utilizat acest ansamblu pe un navomodel, cu o statie Spektrum DX5e alimentata la 2x1,2 = 4,8 volti (ducea si 6volti daca puneam baterii alcaline) , avand semnal normal pe tot lacul adica pe maxim 210 metri cam cat zice gogu maps.
In viitorul relativ apropiat o sa leg barcuta de o lanseta si cu firul trecut printr-un contor o sa incerc sa vad care ar fi raza maxima obtinuta pe apa.
Acum intrebarile:
A- Am obtinut o crestere semnificativa a razei de actiune a tandemului DX5e-OrangeRx ? (am vrut sa verific si fara antena DIY, dar cand am scos barcuta sa tai zona de contact cu capatul antenei receptorului, am constata ca barcuta luase apa!)
B- A mai folosit careva DX5e-ul pe sol sau pe apa? Cu ce receptoare si ce raza a obtinut dar si metoda de masurare.
C-Ce as mai putea perfectiona la metoda de constructie a antenei? Am gresit ceva?
Astept cu nerabdare sfaturi, critici si sugestiii.
Aceasta postare a fost editata de TyranoCar: 11 August 2013 - 03:58 PM