Modelism - RHC Forum: Antena 2,4 ghz DIY (home made) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Antena 2,4 ghz DIY (home made) metode si critici de construire "pe genunchi" a unor antene pt

#1 Useril este offline   TyranoCar 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 266
  • Inregistrat: 01-March 13
  • Interests:modelism , electronica, scuba diving , vinu'rosu , calul sur si ............eu nu stiu'd'astea!

Postat 11 August 2013 - 03:56 PM

Deci acu’ceva tmp am postat aici :

http://www.rhcforum....426#entry639426

un veritabil cataraman cuirasat de nadit tetravalent (4 cuveee!) si 800 metri raza (4x200m deci cate 200 metri pentru fiecare cuva).

Multa lume a dat vorbe la mana , precum ca are fanta “roz” sau “jos” si pana la aluzii discrete precum ca as fi jefuit unii copilasi de cutiile de mancare. De ciuda m-am pus in “beep” s-am plans!

Pe drum mi-a picat ochii pe un receptor Orange (Rx Spektrum DSM2 Compatible 6Ch 2.4Ghz Receiver) d'al ieftin de patrujde roni ,da’ care nu prea are “raza” la sol fiind destinat se pare pentru aero, mai ales heli si cu ochii inca in lacrimi , ce credeti ca m-am gandit ?

Ce-ar fi sa incerc sa-i cresc nitel “raza” ?

Drept urmare:

Schema1

1- de la un magazin de robineti, vopsele, ace, brice etc am cumparat un fel de scotch dar metalizat , pe care scria “folie de alumina” (costa intre 9 lei si 15 lei) , din aceasta folie de aluminiu aderenta pe o fata, am masurat cu sublerul fasii de 30,5 mm , pe care le-am separat cu cutterul , “direct din subler” adica semnele si apoi taieturile le-am facut cu varful ascutit al cutterului , in linii foarte subtiri, in ideea de a pastra dimensiunea de 30,5 mm.

(asta am gasit-o undeva pe net , ca fiind landa/4 corespunzatoare frecventei de 2,4 ghz..era 30,4 mm dar merge si asa).

2- am luat un fir de cupru izolat de cca 0,5 mm diametru (fara izolatie) , gen cele folosite prin telefonie sau chiar cablu de internet , pe care l-am indoit in “U” ca in figura : l-am desiluzionat pe o portiune de cca 30mm, iar in dreptul zonei fara izolatie dar pe ramura opusa a firului am dat o “roata” completa cu banda de aluminiu de 30,5 mm, dupa care am alaturat si zona desizolanta si am mai bandajat odata, ideea fiind ca zona fara izolatie sa faca contact (scuze pt KKFN) electric cu fata neadeziva a foliei de aluminiu.

3- am dezinzolat apoi pe cealalta ramura , iarasi o zona de cca.30 mm , si aproape in continuarea primului “element” (cred ca intre elementi este o distanta de cca 0,5 mm, si pentru ca elementii sa nu se scurtcircuiteze, in aceasta zona am introdus cu un ac, o ata de bumbac , in chip de distantier- daca inconjoara ambele fire descrie o forma de “8”.)

Schema 2

4-am repetat operatiunile cand pe o ramura cand pe cealalta pana cand s-a cam terminat firul (ma rog am zis ca 6 elemente sunt de ajuns. si apoi potiunea terminala pe cca 5 cm , ramasa izolata pe ambele ramuri am bandajat-o cu folie de aluminu ( sa nu “scap semnal” pe acolo )

Foto 1

Foto 2

5- la capat am cositorit cu pistolul de lipit capatul antenutei receptorului Orange Rx6Ch DSM2 (cum se vede in poze)

6 - am utilizat acest ansamblu pe un navomodel, cu o statie Spektrum DX5e alimentata la 2x1,2 = 4,8 volti (ducea si 6volti daca puneam baterii alcaline) , avand semnal normal pe tot lacul adica pe maxim 210 metri cam cat zice gogu maps.

In viitorul relativ apropiat o sa leg barcuta de o lanseta si cu firul trecut printr-un contor o sa incerc sa vad care ar fi raza maxima obtinuta pe apa.

Acum intrebarile:

A- Am obtinut o crestere semnificativa a razei de actiune a tandemului DX5e-OrangeRx ? (am vrut sa verific si fara antena DIY, dar cand am scos barcuta sa tai zona de contact cu capatul antenei receptorului, am constata ca barcuta luase apa!)

B- A mai folosit careva DX5e-ul pe sol sau pe apa? Cu ce receptoare si ce raza a obtinut dar si metoda de masurare.

C-Ce as mai putea perfectiona la metoda de constructie a antenei? Am gresit ceva?

Astept cu nerabdare sfaturi, critici si sugestiii.

Aceasta postare a fost editata de TyranoCar: 11 August 2013 - 03:58 PM

...O tigaie plina te hraneste si o tigaie goala te educa! ...un "om" insurat...
0

#2 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Banned
  • Postari: 2111
  • Inregistrat: 16-March 13
  • Interests:Aero, 3D

Postat 11 August 2013 - 06:22 PM

Vezi postareaTyranoCar, la 11 August 2013 - 03:56 PM, a spus:

2x1,2 = 4,8 volti

in matematica invatata de mine, 2 * 1,2 = 2.4, 4,8 eu il obtin inmultind pe 1,2 cu 4
Fly it, like you stole it!
0

#3 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 11 August 2013 - 07:38 PM

Astept cu nerabdare sfaturi, critici si sugestiii.

...probabil ai vizat efectul FLEISHMAN de disimulare pasiva cu spectru omni-imprastiat in conditii de ionizare precara , vad ca subler ai, mai faci rost si de un patent si ai pus-o de-un brevet !!!
...foliile alea de aluminiu formeaza din greseala fix un condensator cu valoarea de 2x1,2v=4,8V :) si care orice ai face nu se pupa sub nici o forma cu ideea de antena , parerea mea !!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#4 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 August 2013 - 08:10 PM

un veritabil cataraman cuirasat de nadit tetravalent (4 cuveee!) si 800 metri raza (4x200m deci cate 200 metri pentru fiecare cuva).

da cuvele alea pleaca independent sau toate odata? cum ai ajuns tu ca 200 metrii pentru fiecare cuva din raza de 800 a statiei? sau statia emite semnal "scarat", in scari?
0

#5 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 August 2013 - 09:43 PM

Vezi postareaRedDevil, la 11 August 2013 - 08:10 PM, a spus:

da cuvele alea pleaca independent sau toate odata? cum ai ajuns tu ca 200 metrii pentru fiecare cuva din raza de 800 a statiei? sau statia emite semnal "scarat", in scari?
...probabil conform algoritmului de mai sus, 200+200=800 !!! :)
0

#6 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 12 August 2013 - 06:32 AM

Mie mi se pare o abordare interesanta,dar o varianta profi zic ca este aceasta:
Fisier atasat  Antena -homemade 2,4GHz.jpg (61.42K)
Number of downloads: 202
Are cablu RG58 si mufa SMA ,pentru o montare/demontare facila si costa puti, foarte putin.
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#7 Useril este offline   TyranoCar 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 266
  • Inregistrat: 01-March 13
  • Interests:modelism , electronica, scuba diving , vinu'rosu , calul sur si ............eu nu stiu'd'astea!

Postat 12 August 2013 - 05:46 PM

Vezi postareaRedDevil, la 11 August 2013 - 06:22 PM, a spus:

in matematica invatata de mine, 2 * 1,2 = 2.4, 4,8 eu il obtin inmultind pe 1,2 cu 4

Drace! M-ai prins ! Asa e! Ma gandeam la 4 x 1.2 (cate intra intr-o DX5e) dar am luat-o prin balarii cu tabla adunarii...Mea Culpa!

Vezi postareaipsihi, la 11 August 2013 - 07:38 PM, a spus:

...probabil ai vizat efectul FLEISHMAN de disimulare pasiva cu spectru omni-imprastiat in conditii de ionizare precara , vad ca subler ai, mai faci rost si de un patent si ai pus-o de-un brevet !!!
...foliile alea de aluminiu formeaza din greseala fix un condensator cu valoarea de 2x1,2v=4,8V file:///C:\DOCUME~1\ADMINI~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gifsi care orice ai face nu se pupa sub nici o forma cu ideea de antena , parerea mea !!!

Asa e! Si tu m-ai prins ! Doar ca era vorba de efectul Doppler de diseminare anemomorfa a undelor cu lungimi corespunzatoare frecventei de 2,4 ghz dar la landa /4 au ajuns la 9,6 ghz , respectiv pe intelesul tuturor se pare ca undele astea cu cat sunt mai mici cu atata zboara (aeroplaneaza) mai departe mai ales cand bate vantul.

Acuma daca zici ca nu se “pupa” cu ideea de antena, adica “antena” in cauza e fix-pix , inseamna ca Orange-ul Rx 6ch duce pe apa lejer 200 metri ? (cu Spectrum DX5e)?

Din pacate chiar n-am apucat sa incerc cu antena desprinsa , dar o voi face in long week-end-ul ce urmeaza..... in ideea de a stabili daca condensatorul ala de 4,8 v (personal nu cred ca-i nici de 4,8 picofarazi dar nu comentez , clar esti mai priceput in electronica) deci daca acest “condensator” obtine un “castig” (pe care nu pot sa-l estimez decat in diferenta de raze de actiune cu /fara antena (condensator).

Vezi postareaRedDevil, la 11 August 2013 - 08:10 PM, a spus:

aici chiar am glumit, ma refeream la o barcuta care este de fapt un cotet de tabla si raza ar fi fost a statiei si nicidecum a barcutei .....cred sincer ca tot ce depaseste 2 cuve , inseama putin masochism pescaresc

Vezi postareaipsihi, la 11 August 2013 - 09:43 PM, a spus:

...probabil conform algoritmului de mai sus, 200+200=800 !!! file:///C:\DOCUME~1\ADMINI~1\LOCALS~1\Temp\msohtml1\01\clip_image001.gif

Da! Dar numai in geometria non-euclidiana..... tabla adunarii fir-ar sa fie...Mea culpa!

Vezi postareamanolo, la 12 August 2013 - 06:32 AM, a spus:

Mie mi se pare o abordare interesanta,dar o varianta profi zic ca este aceasta:
Atasament Antena -homemade 2,4GHz.jpg
Are cablu RG58 si mufa SMA ,pentru o montare/demontare facila si costa putin, foarte putin.

...in sfarsit ceva la subiect....corect! dar poate fi montata pe statie nu pe barcuta si este “unidirectionala” practic este un “tun” electromagnetic ce are in interior un segment de cupru monofilar neecranat pe fix 30,4 mm (masurati cu sublerul-sic) si ar fi o idee sa poata fi montata fix pe Tx sau chiar in varful unei vergi de pescuit in limita lungimii cablului coaxial vs pierderi semnal /metru.. Deasemenea ce nu se mai vede este un capac metalic (cel alb) pe post de deflector fata de care segmentu de cupru este situat la o distanta predefinita gen landa/4, L/2 , sau 1L si unul de plastic prin care penetreaza undele .....o idee frumoasa ar fi sa-l montezi paralel pe un binoclu prin care sa privesti permanent barcuta ...

Antenuta mea este evident o improvizatie destul de grosolana si deasemenea foarte ieftina , dar ca veni vorba e : “in spectru omni-imprastiat” adica este este omnidirectionala .

Intrebarea este daca este intradevar eficienta si daca da atunci in ce masura s-ar putea eficientiza atat castigul antenei cat modul de realizare ?

Vazusem undeva o raza la sol a tandemului DX5e si OrangeRx 6ch de cca 80 metri deci cred ca pe apa ar fi fost mai putin, ori eu am obtinut >200 metri cu improvizatia mea .... asa o fi ? PS: Nu se pune problema supraestimarii distantei!

Si pana sa “ma produc” aici am studiat putin termenul de “ 2,4 ghz DIY antenna” gasind o serie de moduri de construire din cabluri coaxiale dar unul dintre inconvenientele unui “muritor” de rand ca mine dotat cu subler, patent si brevet este ca nu pot calcula/sti acel coeficient “de fuga” (am un lipsus!) al cablurilor (in jur de 0,66 la cele bune calitativ) dat cred de lungimea desfasurata a firelor de cupru aflate in stare spiralata pe camasa cablului coaxial.

Pentru a evita acest coeficient am gandit realizarea semnentelor din tuburi metalice de arama dar mai greu de executat , mai grele (ca greutate) si evident mult mai scumpe dar si poate mai eficiente, (eficienta o vad prin precizia de realizare a cotei de 30,4 mm si interdistantarea lor la foarte mica distanta una de alta fara a afecta izolarea electrica dintre segmente.

Oricum , multumesc ca m-ati bagat in seama si astept in continuare comentarii tehnice (sper ca “tehnic” nu-i prea mult spus sa nu sariti cu efecte de sera,si alte dopplere) si mai putin sa ne impiedicam de virgule , artimetica , alea-alea.

Ati mai incercat careva sa faceti in prelungirea antenelor receptorului ceva de genul asta pentru 2,4 ghz? .......cum?

...O tigaie plina te hraneste si o tigaie goala te educa! ...un "om" insurat...
0

#8 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 August 2013 - 07:25 PM

...ok, eu te las sa cutreieri liber campiile de pretutindeni ,acum v-o luna ,pe celalalt forum se dazbatea cam acelasi subiect in topicul " Prelungire antena" si in exact aceasi sectiune a forumului, daca te roade sa afli cam ce stie receptorul tau fara "imbunatatiri", acceseaza subiectul !!!
0

#9 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 12 August 2013 - 09:14 PM

Se discuta foarte mult de antenele de receptor,sint bune si astea,dar mai potin de puterea de emisie ,daca este undeva la 10mW cam putem sa punem si un yaghi de 2,4ghz si cistig de 25db si rezultatele nu vor fi spectaculoase.
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#10 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 August 2013 - 09:34 PM

...ideea este ca shomoiogul ala de aluminiu tras in dielectric peste un cablu telefonic neecranat si de lungime nespecificata chiar formeaza un condensator a carui valoare nu conteaza, faptul ca a indepartat izolatia de plastic pe lungimea de 31mm dar restul a ramas neecranat nu poate acorda chestia aia in banda respectiva, receptorul pe care il chinuie lucreaza perfect in raza a 4-500m fara alte modificari, ca atare nu recomand nimanui "imbunatatirile" de mai sus !!!
0

#11 Useril este offline   RedDevil 

• Pfiu Drace, zboara!!!
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 August 2013 - 12:11 AM

exista dragonlink care cu emitatoru in bucuresti si receptoru la sinaia, a miscat servourile fara glitch-uri, ce raza mai buna ca aia ai vrea?
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro