Modelism - RHC Forum: Electronica fierbinte - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Electronica fierbinte

#1 Useril este offline   pupetxls 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 109
  • Inregistrat: 14-February 03

Postat 24 July 2013 - 07:11 AM

Salutare tuturor,

Va scriu cu o problema mai delicata oarecum, la care nu reusesc sa gasesc raspuns.
Am urmatoarele componente:
- Sursa: Toroidala 24v x 10a
sau
Condensatie 24v x 10a
- Punte redresoare: 10a sau 50a
- Controller: http://www.ebay.co.u...r-/261237670521
- Motoare: http://cnc4you.co.uk.../60BYGH301B.PDF (4 bucati, legate bipolar in serie)

Problema pe care o am este supraincalzirea intregului sistem. In 10 minute de lucru mi se incinge tot sistemul. Am deja doua controllere arse din cauza asta, (pickit si H2). Acum folosesc controllerul mentionat in link. Curent 50/20%, mid decay setting.
Puntea redresoare (indiferent care o pun, 10 sau 50a) devine fierbinte, cutia cu intreg controller-ul, si motoarele. Prin fierbinte, inteleg FIERBINTE! am reusit sa ma ard cu motoarele.
Sursele masurate au asa: cea in condensatie daca bine tin minte 24v la iesire, iar cea toroidala 27v.

Nu imi pot explica de la ce se poate incalzi sistemul.
Daca e cineva care m-ar putea ajuta, as fi recunoscator.

Multumesc anticipat,
Stima,
Mihai
0

#2 Useril este offline   sabinescu2006 

• Sabinescu
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 525
  • Inregistrat: 06-June 09
  • Interests:cnc

Postat 24 July 2013 - 07:24 AM

Verifica setarile de curent ,vezi switchurile in ce pozitie se afla si incearca sa mai scazi valoarea acestuia !!! :drinks:
Alta rezolvare nu prea vad !!!Puntea nu ar trebuii sa se incalzeasca... :drinks: !
0

#3 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1551
  • Inregistrat: 22-July 11
  • Interests:computere, electronica, rc

Postat 24 July 2013 - 08:02 AM

Ce-i aia "condensatie"?

La 240W o sursa liniara se va incalzi de numa oricum o intorci

Puntea poate sa fie si de 1000 de amperi, puterea disipata este data de curent si caderea de tensiune pe diode - si cum ai cite doua diode care conduc, diode normale care la curent mare au cadere de tensiune spre 1V, vorbim deja de ordinul a 10W pierduti numai pe punte. Asta e o gramada de caldura.
USER BANNED BY ADMIN
0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 24 July 2013 - 08:18 AM

Nu stiu ce setari ai acolo, poate era bine sa le comunici. Curentul de aproximativ 2A la legarea bipolar serie (conform datelor de catalog a motoarelor) este pentru alimentare la 5V.
Daca tu alimentezi motoarele la 24V (adica la aproximativ 5 ori mai mult decat nominal), si curentul va fi mai mare. Nici electronica si nici motoarele nu suporta regimul asta, e normal sa se arda ceva.
In mod normal, maresti tensiunea de alimentare dar reduci curentul din controler. Cu toate ca e mult sub cel nominal, motoarele functioneaza corect.
Pe scurt, e cum s-a spus mai devreme, redu curentul prin motoare. Ai posibilitatea asta din controler.
Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#5 Useril este offline   visinica 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 94
  • Inregistrat: 23-July 08
  • Interests:Electronica
    Calculatoare
    CNC
    Navomodelism

Postat 24 July 2013 - 12:50 PM

schimba driveru sau reparal
am avut unu din ala in mana
avea problema cu setarile la curent
inainte sa il cumperi trebuia sa te informezi ce e cu driveru acela
incearca cu alt driver
succes
:drinks:
0

#6 Useril este offline   pupetxls 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 July 2013 - 05:02 PM

Salutare tuturor,

Va multumesc pentru raspunsuri.
Acuma vad ce am scris: sursa in comutatie, pardon.

@ bitex. Din intelegerea mea vine 5v per motor, x 4 motoare = 20v. Iar eu alimentez cu 24v teoretic. Sursa toroidala pot sa o leg sa mearga pe 12v. Probabil ca am sa incerc asa. Cu motoare mai slabute era ok pe 12v. Eu am presupus, calculul de 5v x 4 motoare. Din controller, acum am setat din dipswitch 50% cu 20% curent, cam 1.7a cu 0.7 in pauza, deci sub necesarul din fisa tehnica a motoarelor. M-ar mira sa fie problema din controller, deoarece, am mai prajit inca alte doua inainte. Aceeasi problema. Cu motoare de 1Nm, si 12v, amandoua controllerele erau ok.
Cat despre surse, nici una dintre ele nu se incalzeste. Caldura incepe cu puntea redresoare.

In legatura cu controllerele am tot cautat, si numai chinezarii, care mai de care mai minunate. Probabil am sa incerc pe viitor varianta cu controller si drivere separate, nu one piece. Vad ca mai toata lumea foloseste acel sistem.

Multumesc inca odata,
Salutare,
Mihai
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 24 July 2013 - 05:28 PM

In general e bine cum faci socotelile, dar aici este putin altfel.
Fiecare driver il alimentezi de la sursa de tensiune, la 24V si cam tensiunea asta ajunge in fiecare motor legat la driver. Sau altfel spus, controlerele le legi in paralel la sursa de alimentare. Tensiunea ramane cam aceeasi, curentul se imparte...
S-o iau invers, daca ai nevoie de 2A pe motor si ai 4 motoare, ai nevoie de o sursa sa-ti furnizeze cel putin 8A si pentru ceva siguranta e bine sa fie minim 10, desi nu vor functiona toate simulta "la maximum". Dar e bine sa iei in calcul si posibilitatea asta, nu se stie niciodata.

Alimenteaza driverele la 24 V, cum ai hotarat initial. 12V s-ar putea sa fie la limita inferioara de functionare si sa ai surprize. De regula ar merge si la 12, dar lasa la 24.
Prin urmare, leaga in paralel driverele la tensiunea de 24V dar seteaza curentul din driver, pentru fiecare motor la mult mai putin de 2A. Incepe cu 0,5A si maresti in functie de cat suporta fiecare motor. Aici ar fi de testat putin, dar macar nu incepi din situatia cea mai nefavorabila, adica din regimul care sigur iti arde ceva. Probabil ca nu o sa depasesti 1A pe motor, dar e de vazut regimul optim (ai si niste vibratii sau zgomote acolo, trebuie sa scapi de ele).
Trebuie cautata putina teorie cu reglatul curentului prin motor, in functie de intregul montaj. Trebuie sa obtii zgomotul minim si cuplul maxim al motoarelor la temperatura suportabila de componente.

Orice chinezarie de driver e buna la ce vrei sa faci, daca are posibilitate de setare a curentului si micropasire. Diverele pe care zici ca le-ai ars erau bune daca le reglai corect.
Completeaza locatia la profil si poate te ajuta cineva din apropiere. Nu te mai grabi cu arsul componentelor. Apreciem insistenta, dar ai putina rabdare.
Spor la treaba.

PS. Acum am observat, ai folosit drivere pe o singura placa. Teoria e aceeasi, tensiunea prin fiecare motor ramane cam cea de alimentare si se regleaza curentul plecand de la minim la cat suporta, pana sa ajungi sa incalzesti exagerat componentele. Sunt tutoriale si pe net sau in documentatia driverului. Cel de la pickit stiu sigur ca are explicat clar cum se face.
Dar tot de la 0,5A as recomanda sa pleci.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 July 2013 - 05:30 PM

0

#8 Useril este offline   pupetxls 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 July 2013 - 05:43 PM

Salutare,

Mda, ma tot invart in jurul cozii se pare. Controller-ul nu-mi da posibilitatea de serial sau paralel. La mine e din simpla legatura a firelor de la motor, in functie de fisa tehnica. Pe serial am, 2.1a cu 5.46v, iar pe paralel am 4.2a cu 2.73v. Am ales serial initial, tinand cont de sursa de 24v cu 10a. Acum, din cate citesc se pare ca motorul e perfect cu pana la 80% din amperi, fata de fisa tehnica. Daca le-as lega pe paralel, as avea un maxim de 3.5a cat ma lasa driverul, in schimb un total de 10.92v. Nu ar inrautati situatia? Probabil atunci ar functiona perfect legat la 12v.
De obicei, incep totul de la minim. Pickit, e unipolar. Cu curent din potentiometru, abia abia cat sa poata roti motoarele, deja se prajeau. (am prajit un mosfet pe el) La controllerul unguresc H2, aceeasi problema. Curent la minim, nu invarte motoarele, putere ok, se incalzeste. Din punct de vedere mecanic, masinaria merge frumos, nu opune rezistenta.
Am sa incerc initial la 12v serial sa vad ce se intampla, dupa care poate trec pe paralel.

Multumesc,
Mihai
0

#9 Useril este offline   fanefane 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 20-January 09

Postat 24 July 2013 - 05:53 PM

Cred ca ai o problema cu motoarele ele sant comsumatoarele finale .
Pune aparatul de masura pe ele masoara bobinele , vezi sa nu fie in scurt sau sa conduca la masa sau ai conectat gresit firele.
Poate le-ai alimentat la curent mare la inceput sau incalzit si ai spire in scurt.
Incearca sa schimbi cu alte motoare de proba.
0

#10 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 24 July 2013 - 06:37 PM

Nu stiu daca ai motoarele defecte sau nu, presupun ca inca sunt bune sau ca gasesti ceva bun de proba.
Vezi ca era unul mai demult care a trecut prin problema asta si a rezolvat-o. Il chema Georg Ohm si de la el a ramas si legea aia in electronica, Legea lui Ohm cum o stim noi. Adica "sunt om cu tine daca esti si tu om cu mine". Parca asa era, sau asemanatoare oricum...

In ecuatia pe care o s-o gasesti pe net, rezistenta motorului este constanta (nu-i a motorului si nu-i riguros constanta dar asa e mai simplu de explicat). In mod normal daca cresti tensiunea creste si curentul. Si ca puterea (pana la urma aia disipata te omoara dar simplificam din nou) sa ramana constanta trebuie ca atunci cand cresti tensiunea sa scazi curentul Si asta reglezi din driver.

Repet, tensiunea prin motoare ramane aia la care alimentezi driverul. Adica 12 sau 24 volti. Si asa moare (sau da sa moara, ca e aproximativa afirmatia ca "asa ramane"). Deci motoarele raman alimentate la 24V chiar daca vrei sau nu. Si micsorezi curentul astfel incat motoarele sau primeasca cam aceeasi cantitate de energie, sau sa o poata disipa pe aia care o dai. Maresti de 10 ori tensiunea de alimentare, scazi corespunzator curentul. Nu te mai complica cu adunarea tensiunilor, nu-s beculete de iarna sa le legi in serie, ca pe vremuri.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 24 July 2013 - 09:07 PM

0

#11 Useril este offline   Teleflyer 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 202
  • Inregistrat: 24-April 08

Postat 24 July 2013 - 07:10 PM

Vezi postareapupetxls, la 24 July 2013 - 05:43 PM, a spus:

Salutare,

Mda, ma tot invart in jurul cozii se pare. Controller-ul nu-mi da posibilitatea de serial sau paralel. La mine e din simpla legatura a firelor de la motor, in functie de fisa tehnica. Pe serial am, 2.1a cu 5.46v, iar pe paralel am 4.2a cu 2.73v. Am ales serial initial, tinand cont de sursa de 24v cu 10a. Acum, din cate citesc se pare ca motorul e perfect cu pana la 80% din amperi, fata de fisa tehnica. Daca le-as lega pe paralel, as avea un maxim de 3.5a cat ma lasa driverul, in schimb un total de 10.92v. Nu ar inrautati situatia? Probabil atunci ar functiona perfect legat la 12v.
De obicei, incep totul de la minim. Pickit, e unipolar. Cu curent din potentiometru, abia abia cat sa poata roti motoarele, deja se prajeau. (am prajit un mosfet pe el) La controllerul unguresc H2, aceeasi problema. Curent la minim, nu invarte motoarele, putere ok, se incalzeste. Din punct de vedere mecanic, masinaria merge frumos, nu opune rezistenta.
Am sa incerc initial la 12v serial sa vad ce se intampla, dupa care poate trec pe paralel.

Multumesc,
Mihai

controllerul de la pickit il am si eu de vreo 2 ani si merge perfect, sursa in comutatie 24v 13 a ,motoare 3nm. a frezat si 7 ore fara intrerupere cu feed de 2400. ideea e sa faci legaturile la motoare cum trebuie, unipolar si sa respecti exact pasii din documentatie.
0

#12 Useril este offline   pupetxls 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 July 2013 - 07:03 PM

Salutare,

Am reusit sa imi rezolv problema la urma urmei. Dupa toate incercarile, se pare ca "Fanefane" a ochit cel mai bine problema. Cablajele la mine sunt putin mai complexe. Dupa cum mi le-am notat toate pareau bine. Am reusit sa-mi dau seama doar in momentul in care am desfacut complet motoarele si le-am legat individual. Erau gresit legate. Culmea ca de mers mergeau, desi n-ar fi logic. Ma rog. Pacat ca aflu asta doua controlere mai tarziu.

Cat despre pickit, da e un controller ok, am folosit unul mai de mult. Dl. Sofian e de nota 10. Desi am prajit unul, acuma realizand ca din cauza mea, nu a ezitat sa mi-l schimbe ca si garantie. Il recomand si ca si produs, si ca si suport.

Va multumesc tuturor pentru sprijin.

Numai bine,
Mihai
0

#13 Useril este offline   fanefane 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 254
  • Inregistrat: 20-January 09

Postat 25 July 2013 - 07:45 PM

Ma bucur ca ai rezolvat problema , altfel dadeam o fuga pana La Felix sa-mi inmoi putin oasele
(inafara de unul) si treceam sa vad despre ce e vorba.
0

#14 Useril este offline   pupetxls 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 July 2013 - 08:11 PM

Cu o horinca la sub brat ;)
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1