Modelism - RHC Forum: Indrumare si Build Log (sper) CNC - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Indrumare si Build Log (sper) CNC Ajutor la alegerea componentele

#1 Useril este offline   elektoshok 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 256
  • Inregistrat: 07-September 07

Postat 17 July 2013 - 10:12 AM

Salutare.

Acum ca am terminat masinaria de taiat polistiren vreau sa ma apuc si de un CNC cu freza si eventual laser dar am unele nelamuriri si as dori daca vreti sa ma ajutati sa iau unele decizii. Dimensiunile masinariei as vrea sa fie de aproximativ 1000/1500

Am tot citit pe net diferentele dintre suruburile trapezoidale si cele cu bile, se pare ca diferenta in ceea ce priveste precizia este extrem de mica, am inteles doar ca in timp trebuie schimbate piulitele datorita frecarii constante, ideea e ca masinaria nu va functiona la nivel industrial ci doar ocazional, nu am nevoie de precizie deoarece va fi folosita in mare parte in industria publicitara, materialele pe care vreau sa le lucrez sunt MDF, PAL, Placaj, Plexi si alte plastice si eventuale gravuri in aluminiu si tabla de aluminiu.

Motoare, la acestea eu ma hotarasem sa cumpar 3 motoare de 3Nm sau 2 de 3Nm si unul de 4,5Nm.

Ghidaje, aici e o problema mare, as folosi ghidaje mecanice cu role dar sunt foarte scumpe si bugetul nu este foarte mare, axe de ghidaj si rulmenti liniari ar fi o alegere dar ma gandeam ca la fel de bine ar merge cu ghidaje fabricate din rulmenti si cornier din aluminiu.

Si as mai vrea daca poate cineva sa ma ajute cu taierea pieselor necesare din aluminiu, contra cost binenteles.

Multumesc.
0

#2 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1143
  • Inregistrat: 08-May 08
  • Interests:CNC , motociclism , aviatie
    comerciala , grafica 3D .

Postat 17 July 2013 - 07:37 PM

Ce sa zic ... ghidaje cu rulmenti si cornier de aluminiu ? Nu este o idee buna , asta o sa-ti spuna toata lumea . Suruburi trapez versus suruburi cu bile ?
Eu zic sa te scarpini nitel si sa faci o treaba serioasa ... In definitiv , care e bugetul ? Intreb pentru ca e important sa stim cam unde ar trebui
sa ne oprim ... E pacat sa te-apuci de o masina asa de mare si sa nu-ti iasa ceva decent ... e vorba de bani , munca , nervi ...

Pentru prelucrarea pieselor de aluminiu sigur gasesti baieti dispusi sa te ajute ... depinde din ce oras esti . Si eu as putea sa le tai , dar
timpul meu este extrem de limitat , si nu vreau sa alerg pe la posta sau alte asemenea ...

Posteaza cateva imagini cu schite , desene , sa vedem la ce te-ai gandit ...
0

#3 Useril este offline   elektoshok 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 17 July 2013 - 11:01 PM

Vezi postareakatran, la 17 July 2013 - 07:37 PM, a spus:

Ce sa zic ... ghidaje cu rulmenti si cornier de aluminiu ? Nu este o idee buna , asta o sa-ti spuna toata lumea . Suruburi trapez versus suruburi cu bile ?
Eu zic sa te scarpini nitel si sa faci o treaba serioasa ... In definitiv , care e bugetul ? Intreb pentru ca e important sa stim cam unde ar trebui
sa ne oprim ... E pacat sa te-apuci de o masina asa de mare si sa nu-ti iasa ceva decent ... e vorba de bani , munca , nervi ...

Pentru prelucrarea pieselor de aluminiu sigur gasesti baieti dispusi sa te ajute ... depinde din ce oras esti . Si eu as putea sa le tai , dar
timpul meu este extrem de limitat , si nu vreau sa alerg pe la posta sau alte asemenea ...

Posteaza cateva imagini cu schite , desene , sa vedem la ce te-ai gandit ...

Bugetul nu este fixat inca, undeva in jurul 1000-1500Euro, cum spuneam nu am nevoie de precizie foarte mare, iar din cate am vazut numai suruburile cu bile m-ar duce 500-600 de euro iar suruburile trapezoidale ar costa 100Euro ceea ce e o diferenta foarte mare. Ghidajele mecanice cu patine cu bile la fel, sunt foarte scumpe, as putea folosi axe de ghidaj cu rulmenti liniari cu bile cum am folosit si la aparatul de taiat polistiren, sunt foarte multumit de ele dar mai multa incredere as avea in rulmentii normali decat in rulmentii aia liniari.

Sunt din Bucuresti si nu ar fi o problema daca nu poti sa le faci repede pentru ca daca ma hotarasc sa ma apuc de el probabil voi achizitiona totul in decursul a o luna de zile, banuiesc ca intr-o luna de zile reusesti sa imi prelucrezi si mie niste bucati de aluminiu.

Cum am spus si mai sus, aparatul nu stiu daca va functiona 5 zile pe luna, macar sa imi vina comenzi sa nu le fac fata ca mai fac 2 utilaje.

Ca inspiratie as alege BlackFoot, BlackTow de la buildyourcnc pentru ca am gasit multe reviw-uri si toate pozitive doar ca as face totul din otel si aluminiu.

Mi se pare o masina destul de buna mai ales pentru ce am eu nevoie, tinand cont de faptul ca singurele componente concepute special pentru masinarii cu comanda numerica sunt motoarele si electronica consider ca este foarte bun. Mai ales ca taie si in aluminiu fara probleme.
Ca motorizare are 2 motoare de 3Nm si un motor de 4.5Nm, transmisie lant si pinion, ghidaje din cornier de aluminiu si patine din cornier cu rulmenti, pentru cineva car este invatat cu suruburi cu bile si cu ghidaje cu patine cu bile si structura din aluminiu acest CNC poate ca pare o porcarie dar culmea isi face treaba foarte bine.

0

#4 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 July 2013 - 12:10 AM

Nu neg faptul ca ar putea sa faca treaba buna si o masina construita asa cum vrei tu ... dar ma indoiesc . Am experienta a
vreo 10-12 masini construite , si nu vorbesc din auzite sau din carti .

Cat despre buget , uite niste preturi ... corecte zic eu ... poate te incadrezi ...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 1.jpg
  • Imagine atasata: 2.jpg
  • Imagine atasata: 3.jpg
  • Imagine atasata: 4.jpg

0

#5 Useril este offline   elektoshok 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 18 July 2013 - 09:10 AM

Vezi postareakatran, la 18 July 2013 - 12:10 AM, a spus:

Nu neg faptul ca ar putea sa faca treaba buna si o masina construita asa cum vrei tu ... dar ma indoiesc . Am experienta a
vreo 10-12 masini construite , si nu vorbesc din auzite sau din carti .

Cat despre buget , uite niste preturi ... corecte zic eu ... poate te incadrezi ...

Nu prea ma incadrez daca adaugi si taxele de transport, in final dupa ce am vazut pe viu suruburile si dupa ce am vazut videoclipul asta:

Am decis sa folosesc trapezoidal pentru ca din cate spune nenea ala si din ce am mai citit pe net, surubul cu bile este necesar numai in cazul in care transporti greutati mari cu el si daca ai nevoie de viata lunga a surubului, ba chiar surubul trapezoidal imi inspira mai multa incredere, este mai silentios, costa o fractiune din pretul surubului cu bile, poate fi prelucrad cu usurinta in ce modalitate doresti, deci in final daca ce spune nenea din clip este corect nu vad rostul suruburilor cu bile. In ceea ce priveste ghidajele ma mai gandesc ce voi folosi.
0

#6 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 July 2013 - 09:29 AM

Man , nu poti sa compari produsele prezentate in film cu ce se gaseste la noi pe piata ... iar
pretul unui surub trapez de calitate se apropie sensibil de cel al unui surub cu bile .

In sfarsit , este decizia ta ... Succes.
0

#7 Useril este offline   elektoshok 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 18 July 2013 - 10:09 AM

Vezi postareakatran, la 18 July 2013 - 09:29 AM, a spus:

Man , nu poti sa compari produsele prezentate in film cu ce se gaseste la noi pe piata ... iar
pretul unui surub trapez de calitate se apropie sensibil de cel al unui surub cu bile .

In sfarsit , este decizia ta ... Succes.

Multumesc, o sa comand in seara asta un surub si o piulita trapez sa ma joc putin cu ele sa imi fac o idee, repet nu am nevoie de precizi pentru ca la o sigla sau la o litera de jumatate de metru nu cred ca o sa se observe o eroare in dimensiune de 2-3mm cu toate ca nu cred ca surubul trapez va afecta precizia atat de mult incat sa decaleze taierea asa mult, posibil cativa microni dar la jucaria de taiat polistiren am surub si piulita de la talcioc si sincer scoate si literele mici si literele mari perfect, o sa fac un clip la aparat si poze la polistirenul taiat cu el, daca un amarat de surub din piata nu afecteaza precizia aparatului deloc (vizibil) nu cred ca un surub trapez va fi mai prost. Eu inteleg ce spui tu, dar tu ai masinarii create pentru precizie si probabil munca non stop, eu o sa il folosesc ocazional si nu am nevoie de precizie, pana acum faceam literele manual, mai rau decat le faceam eu cu mana nu cred ca o sa iasa daca le fac cu un CNC cu surub trapez.

Si sunt zeci daca nu sute de CNC-uri care taie cu succes si au ca transmisie surub din talcioc.

Uite alt CNC care din punctul meu de vedere este perfect, mai ales rezultatul gravurii de dimensiunile mici in comparatie cu ce vreau eu sa fac iar transmisia lui este pe lant si pinioane si ghidajele din otel si rulmenti.

Nu inteleg la ce te referi cand spui ca nu o sa mearga asa, astea de ce merg? Sunt fake-uri? Repet, sunt constient ca e mult mai bine cu ghidaje profesionale de 1000 de Euro si cu suruburi de inca 1000 de Euro, dar pentru ce vreau eu sa fac cu el nu ii vad rostul.

Daca CNC-ul asta cu ghidaje cu rulmenti si bare de otel si transmisie pe lant si pinioane are precizia asta, oare surubul trapez nu va da rezultate asemanatoare, daca nu si mai bune?

Nu sunt cunoscator, dar daca vad sute de modele ce functioneaza cu caracteristicile si materialele astea, nu inteleg de ce ar fi o ideea proasta sa fac aproape la fel? Daca imi spui ca acele CNC-uri nu functioneaza voi alege surubul cu bile si ghidaje profesionale dar eu vad ca functioneaza si chiar impecabil.

Nu vreau sa ma intelegi gresit, dar incerc sa fiu realist si nu vreau sa investesc mai mult decat o sa produca masinaria, inteleg ca in comparatie cu ce construiesti tu acesta este primitiv, dar pentru sarcina pe care o are presupun ca este bun si acesta mai primitiv, daca compari Galaxy S4 si Nokia 3210 intr-adevar S4 este mai bun din mii de motive dar pot suna prietenii de pe ambele telefoane la fel de bine.
0

#8 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 July 2013 - 10:31 AM

Ai perfecta dreptate . N-am vrut sa par condescendent sau rautacios . Daca esti sigur ca asta e suficient pentru
aplicatia ta , argumentul nu-si are rostul . Exista o diferenta majora intre punctele noastre de vedere , respectiv
modul in care " vedem " constructia unei masini de acest gen , iar discutia in contradictoriu e inutila si neproductiva .

Da-i bataie si construieste masina , iar despre rezultat discutam dupa ... Succes , rabdare si tutun !!!
0

#9 Useril este offline   elektoshok 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 19 July 2013 - 04:52 PM

Am facum in mare lista cu piesele, o sa incep comenzile, m-am blocat insa la motorul de frezare, eu am acasa o freza de mana

http://www.atelierultau.ro/images/KW900EKA-QS.jpg

Daca ii scot toate fiarele de pe ea si las doar motorul nu voi avea rezultate mai bune, are 2200w si 26000RPM, si un motor de frezare de 800w pe siteurile de profil si pe e-bay depasesc 1000Lei, dupa caracteristici este mult mai bun motorul din freza mea decat ala de 800w, probabil acela va fi putin mai usor, freza mea are 6kg, dar daca ii dau jos tot si las doar motorul nu cred ca depaseste 3Kg, poate chiar mult sub 3Kg.

Sau as putea cumpara o freza de mana cu 1kw putere, am vazut ca nu au mai mult de 3Kg cu toate fiarele pe ele, deci ar ramane in jur de 1Kg daca scot tot de pe ea.

Multumesc.

Aceasta postare a fost editata de elektoshok: 19 July 2013 - 04:54 PM

0

#10 Useril este offline   sentient 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 5
  • Inregistrat: 20-August 13

Postat 22 August 2013 - 09:53 PM

electroshock,

in legatura cu routerul CNC pt polistiren,

nu pot sa te contactez. nu poti primi mesaje private noi, iar pe adresa de mail nu raspunzi. te rog timite-mi un PM cu nr tau de telefon sau cu adresa ta de mail
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro