Modelism - RHC Forum: Versus Composite DLG 1500mm Glider Kit - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Versus Composite DLG 1500mm Glider Kit primul dlg

#1 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1102
  • Inregistrat: 11-December 05

Postat 15 July 2013 - 09:34 PM

Am urmarit de ceva vreme lumea DLG-urilor si m-am decis sa construiesc unul. Avand resurse limitate m-am indreptat sper un kit. Mi-ar fi placut un TopSky 2.0 sau 3 disser dar pe langa ca depaseau un pic bugetul, momentan nici nu sunt pe stoc la SkipMiller. Surpriza a fost cand din pura intamplare am intrat pe HK si am vazut ca au Versus in stoc. Doua clickuri si cateva zile mai tarziu m-am trezit cu cutia la usa :yahoo:

Piesele par de calitate, nu am gasit defecte la o prima vedere. A fost un moment impresionant cand am luat prima data in mana aripa (nu vazusem niciodata o aripa de DLG, in afara de poze si filme).

In mare am tot ce e nevoie pentru asamblare, dar nu ma voi grabi. Vreau sa iasa cat mai drept si cat mai usor.

PS: Nu am neglijat nici micul Telemaster, au mai ramas ultimele finisaje si sa-l imbrac. Partea cu alegerea temei de culori e mult mai grea decat m-am asteptat. Cand am zis ca-l fac alb cu rosu transparent am crezut ca va merge una doua...

Fisiere atasate

0

#2 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 921
  • Inregistrat: 30-November 11

Postat 15 July 2013 - 09:42 PM

N-ar fi rau sa pui un topic de constructie la forumul de planoare.
Kitul este bun exceptind cozile care desi sint bune sint cam grele si imping modelul la 300g.
Altceva ce as zice sa fie imbunatatit este sistemul de comanda la cozi. As pune pull-spring. Este mai usor mai precis si ajuta in special cind ai servouri rele.
0

#3 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 July 2013 - 10:13 PM

ok, build log-ul il fac la sectiunea de planoare.

Ma gandeam si eu sa fac altfel sistemul de comanda. Imi place ideea de pull-spring dar mai trebuie sa gasesc informatii despre cum se face. Inca nu am dat peste un build log detaliat la partea asta. Nu stiu cum sa pun arcurile si ce fel de arcuri sa folosesc.
0

#4 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06

Postat 15 July 2013 - 10:25 PM

L-am mutat la planoare.
0

#5 Useril este offline   SORIN CAIUS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 15 July 2013 - 10:37 PM

Victoras_h ,

dupa cum arata din poze ,poate nu se vede prea bine, dar pare destul de ingrijit lucrata atat aripa cat si fuselajul.Acuma ca nu e cel mai performant e alta treaba, dar e un bun inceput .
Ampenajele se infoliaza? daca da mai da niste gauri de usurare vezi ca altfel te critica Traian.
La ctegoria asta DLG nu cred ca as putea lucra, e prea finut pentru mine, nu ca nu pot face lucruri fine, dar nu cred ca mi-ar place nu as avea rabdare.

Sa-l zbori sanatos, dar prima data termina TELEMASTERUL.

Ciao Sorin
0

#6 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 15 July 2013 - 10:56 PM

Victoras & CO,

Am atasat manualul de la Stobel V3.
In el se detaliaza cum se fac arcurile pt. pull-spring.

Sporuri!

Fisiere atasate

Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#7 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 July 2013 - 04:58 AM

Ca sa fiu correct pentru primul planor DLG este foarte bun. De fapt este o copie a originalului Topsky si chiar imprumuta de la Predator. Profilul este Drella Agxxxxx care este foarte bun pentru inceput dar nu tare competitiv.

Daca ai cozi mai usoare si faci system usor de control poti sa-l aduci la 275 280g care va imbunatatii performanta considerabil. In forma stoc va fi la 310g si esta este o diferenta mare. Concentreaza eforturile la coada si vei avea o scula excelenta pentru inceput.
0

#8 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 July 2013 - 06:30 PM

Multumesc! Nu pare complicata treaba cu arcurile. Trebuie sa gasesc sarma potrivita (ma gandesc ca daca e music-wire, ar trebui sa gasesc la magazine de muzica).

In schimb nu mi-e clar de ce au unghiuri diferite cele doua arcuri. Daca am inteles bine din schema, cel pentru directie (in forma de U) va avea forta mai mare pentru ca in pozitia neutra un capat al arcului va fi intors 180 grade. Daca e asa, ma gandesc ca e nevoie sa tina mai bine pentru lansare... dar aici doar presupun.

Ma gandesc si la servouri. Cele din pachet nu cred ca-s de calitate. Ar trebui sa pun si arcuri in bot sa anuleze forta constanta de pe servouri? Ce fel de arcuri ar merge acolo?

Vezi postareaValteras, la 15 July 2013 - 10:56 PM, a spus:

Victoras & CO,

Am atasat manualul de la Stobel V3.
In el se detaliaza cum se fac arcurile pt. pull-spring.

Sporuri!

0

#9 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 July 2013 - 07:27 PM

Mai este o varianta la arcuri care este mai bunicica pentru ca centreaza presiunea si nu creeaza torsiune. Incerc sa explic cum se face. Indoi sirma 180 de grade dupa care la 20mm de la virf indoi capetele de la sirma in directii opuse sa creezi arcul. Asa poti sa le instalezi linga tija de comanda relativ aliniate.

Mai este o varianta la arcuri care este mai bunicica pentru ca centreaza presiunea si nu creeaza torsiune. Incerc sa explic cum se face. Indoi sirma 180 de grade dupa care la 20mm de la virf indoi capetele de la sirma in directii opuse sa creezi arcul. Asa poti sa le instalezi linga tija de comanda relativ aliniate.
0

#10 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 July 2013 - 09:55 PM

Vezi postareaF2B, la 16 July 2013 - 07:27 PM, a spus:

Mai este o varianta ...

Adica cum am schitzat mai jos:

Fisier atasat  pull spring simetric.JPG (173.25K)
Number of downloads: 49

Confirm si eu ca arcurile clasice, pot induce torsiuni permanente in suprafetele de comanda care sunt mai "diafane".
Ca sa combat acest aspect, io mi-am facut niste blocatori, care-mi tin suprafata de comanda solidara cu partea fixa, atunci cand nu zbor (si nu prea zbor, futu-i!)

victoras_h a spus:

Ar trebui sa pun si arcuri in bot sa anuleze forta constanta de pe servouri?

NU!

Aceasta postare a fost editata de Valteras: 16 July 2013 - 09:58 PM

0

#11 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 July 2013 - 10:26 PM

Bun, asa facem!

Le fac la fel pe amandoua. Cum se pune arcul de tipul asta? Cele doua capete vin in ampenaj iar mijlocul in profundor, sau invers?

Vezi postareaValteras, la 16 July 2013 - 09:55 PM, a spus:

Adica cum am schitzat mai jos:

Atasament pull spring simetric.JPG

0

#12 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 July 2013 - 10:46 PM

Dupa poza ta numai partea din mijlo ca un t ramine, tijele verticale nu exista. Partea de sus de la T are unghi in el si este ca si cum partea aia ar fi rupta in doua cu inghi de vre-o 45-90grade depinzind de cita forta ai nevoie. Eu prefer cam 45 grade care este suficient.
Mai fa un desen si o sa-ti spun daca este bine.
0

#13 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 July 2013 - 11:17 AM

Vezi postareaF2B, la 16 July 2013 - 10:46 PM, a spus:

Mai fa un desen si o sa-ti spun daca este bine.

Asa?

Fisier atasat  pull spring Traian.JPG (356.94K)
Number of downloads: 59
0

#14 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 July 2013 - 03:09 PM

Da asa este corect. Si insertezi linga tija de comanda.

Aceasta postare a fost editata de F2B: 17 July 2013 - 03:10 PM

0

#15 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 July 2013 - 03:49 PM

Vezi postareaF2B, la 17 July 2013 - 03:09 PM, a spus:

Da asa este corect. Si insertezi linga tija de comanda.

Aspectul mai delicat al acestui setup este faptul ca odata arcul montat, este greu (imposibil?) de dat jos pentru a-i regla "constanta elastica". Adica de a-l face mai tare sau mai slab, deformandu-l mai mult sau mai putin.

La setupul clasic, chiar si la cel din schitza ce am facut-o initial, ai avantajul ca arcul este mai usor de montat-scos, in cazul in care nu lipesti definitiv piciorusele arcului ci le introduci in tuburile (de la Bowden) care sunt pre-lipite in suprafata de comanda si in partea fixa (directie si deriva, respectiv profundor si stabilizator).

In orice configuratie am face arcurile, intotdeauna piciorusul care sta in suprafata de comanda (directie respectiv profundor), trebuie sa fie cat mai aproape de echeea de actionare.
0

#16 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 18 July 2013 - 03:31 PM

Vezi postareaValteras, la 17 July 2013 - 03:49 PM, a spus:

Aspectul mai delicat al acestui setup este faptul ca odata arcul montat, este greu (imposibil?) de dat jos pentru a-i regla "constanta elastica". Adica de a-l face mai tare sau mai slab, deformandu-l mai mult sau mai putin.

La setupul clasic, chiar si la cel din schitza ce am facut-o initial, ai avantajul ca arcul este mai usor de montat-scos, in cazul in care nu lipesti definitiv piciorusele arcului ci le introduci in tuburile (de la Bowden) care sunt pre-lipite in suprafata de comanda si in partea fixa (directie si deriva, respectiv profundor si stabilizator).

In orice configuratie am face arcurile, intotdeauna piciorusul care sta in suprafata de comanda (directie respectiv profundor), trebuie sa fie cat mai aproape de echeea de actionare.

Fa citeva si pune cu scoci si testeaza care merge mai bine. Tare multa tensiune la arc nu este necesar. Este suficient sa invingi presiunea aerodinamica in zbor normal plus binenteles rezistenta de la balama.
0

#17 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 August 2013 - 08:44 PM

Am studiat un pic ampenajele, au balama de kevlar si cred ca fibra de sticla peste. Momentan sunt foarte rigide, nu prea merge sa le misc fortat sa-si dea drumul. Cum ar fi mai ok sa fac? Sa slefuiesc un pic la imbinare pe interior? Exista si alte solutii?
0

#18 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 06 August 2013 - 09:55 PM

Ia o pila triungiulara si o rigla. Pune rigla pe profundor cu scoci sa nu aluneca si pileste pine simti ca atingi Kevlarul. Pila nu va intra in Kevlar. Misca profundorul sus jus gradat pina ajungi la 180 de grade. Ar trebui sa fie mai liber acuma.
0

#19 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 December 2013 - 11:39 PM

Urmeaza sa reiau constructia DLG-ului dar ma gandesc la cateva modificari de la planul initial. As vrea sa va cer parerea despre ideea de rudderless. Mi-ar usura un pic treaba + planorul. Cateva pareri pro si contra ar fi tare binevenite.

De asemenea m-am documentat mai mult despre montarea servourilor in aripi si sunt tot mai convins ca voi face sistemul top drive. Nu e complicate si va arata mult mai bine.

In rest, am gasit sarma pentru pull-spring la profundor, un lipo mic 2S cu un regulator simplu. Ma mai gandesc la un switch jack dar cand mai am drum la magazinul de electronice.
0

#20 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 December 2013 - 05:05 AM

Mie fara cirma nu face prea mult sens. Ideia este ca in loc de cirma folosesti deflectie la eleronae sa intorci planorul. De exemplu daca intorci la dreapta ai eleronul drept intors mai sus decit eleronul sting jos si astfet creeaza o frina aerodinamica pe dreapta care actioneaza pe post de cirma. Problema care o am aici este ca in practica opusul este adevarat. Optim folosesti mai putin eleron sus decit jos sa mentii atitudinea de planare. Asta inseamna ca daca te duci rudderless (fara cirma) eleronele fac botul sa vina jos si de aceea folosesti mai mult profundor sa mentii atitudinea de planare cind aplici elerone care te incetineste si nu prea este eficient.

Cu cirma totul este optim: eleronae in pozitie optima, folosesti mai putin profundor, dar acuma adaugi un pic cirma. Eu prefer cu cirma. Cind sint in termica am descoperit ca ajuta mult. Cind pun modelul in Modul Termic pun aripa din interior la orizonatala apas pe butoul care configura modelul pentru Termica cu flapsurile jos un pic si adauga profundorul sus un pic corespunzator sa mentina atitudinea in viraj. Deci aici practic modelul zboara singur si daca trebuie sa modific un pic directia sau mai strins virajul adaug un pic de cirma. Si mai mult cind esti in balamuc deasupra sau in fata la pomi te ajuta sa iesi din belea.

Sint sigur ca vei gasi si altii care zic opus. Fara cirma modelul este mai usor 10g. Tot ce scapi in greutate este tija de control. Este mai simplu pentru ca nu te ingrijesti de cirma si ai numai 3 servouri. Poate la viteza verticala cistigi un pic dar in viraj pierzi eficienta si vii jos mai repede. Sint piloti renumiti care zboara ci cirma si altii care zboara fara.
0

#21 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2014 - 05:11 AM

Incep sa-mi fac griji de greutate. Am insirat toate piesele si le-am cantarit individual inainte sa pun mana pe orice adeziv. In momentul de fata am asa:

- aripi 67g + 67g
- servouri aripi 4.5g + 4.5g
- pentru profundor am un servo mai mare, metal gear, greu ca pamantul 15g
- RX hitec optima 6 14g
- pod 38g
- 2s lipo 31g
- bec 13g
- boom 15g
- ampenaje total 16g
- maruntisuri, peg 14g

Daca am socotit bine, sunt deja la 299g inca dinainte sa incep. Sistemul de comanda nu va adauga mult, dar nu am tinut cont inca de intarituri si adeziv. Pe de alta parte, o sa mai scap de cateva grame in timpul asamblarii: voi scurta fire, trebuie sa tai din coada cel putin 5cm, poate dezbrac receptorul + BECul si poate gasesc un servo pentru profundor mai usor.

Nu stiu cum as putea sa mai usurez cozile sau cat ar fi de grele niste cozi mai bune. Sunt din balsa, imbracate in fibra, cu balama de kevlar.

Inca nu m-am decis daca merg rudderless. As vrea, dar mi-e frica ca nu va fi ok sa-l trimmez numai din eleroane iar directia e mobila momentan; ca sa-l fac fix, mai trebuie ceva adeziv si pe acolo.

Aceasta postare a fost editata de victoras_h: 27 January 2014 - 05:12 AM

0

#22 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2014 - 06:37 PM

Vezi postareavictoras_h, la 27 January 2014 - 05:11 AM, a spus:

Nu stiu cum as putea sa mai usurez cozile sau cat ar fi de grele niste cozi mai bune. Sunt din balsa, imbracate in fibra, cu balama de kevlar.

Fa cozi noi. Cozi facute la aproximativ 6-6.5g ar fi bine. Nu cistigi numai 3g aici. Gindestete ca cistigi inca 12-15g in bot total aprope 18g care este bine.
0

#23 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2014 - 06:46 PM

Sa stii ca ar merge sa incerc sa fac alte cozi. Ma gandesc ca pot sa le fac tot din balsa, simplu, dar pot sa fac mai multe gauri mari in ele si sa le imbrac in ceva fibra subtire. Doar ca nu am cum sa le trag in vid, nu stiu cat de bine ar iesi sau cat de eficient voi putea folosi adezivul pentru fibra.

Ai ceva resurse/info despre cozi homemade?
0

#24 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 27 January 2014 - 08:16 PM

Vezi postareavictoras_h, la 27 January 2014 - 05:11 AM, a spus:

...
- pentru profundor am un servo mai mare, metal gear, greu ca pamantul 15g
EXCLUS !

- RX hitec optima 6 14g
Inlocuit cu asta de 2 grame, care merge la 1s foarte bine !
http://www.hobbyking...ompatible_.html

- 2s lipo 31g

Le reconfigurezi in 2p si elimini BEC-ul

- bec 13g
EXCLUS !

- boom 15g
- ampenaje total 16g

Umblat la ele, asta este greutate de ampenaje de planor 2m !

...

Servo-ul ala de 15 grame nu are ce cauta aici, incepi cu el

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 27 January 2014 - 08:17 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#25 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2014 - 10:14 PM

Bun, servoul mare il tin pentru altceva. Am cateva receptoare micro dar nu eram convins sa le folosesc aici. Nu sunt full range dar ma gandesc ca cel putin la inceput nu o sa ma indepartez prea mult.

Cum zicea si F2B mai sus, ma gandesc tot mai mult la ampenaje. Ce parere avem despre metoda asta: Wax Paper Bagging ? Daca nu, oare ar merge sa fac gauri in ampenajele existente si sa le acopar cu ceva folie subtire (microlite)?
0

#26 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 27 January 2014 - 11:15 PM

Ideia cu wax paper merge la cozi din balsa. la cozi din polistiren trabuice o suprafata mai dura. daca vrei sa trisezi foloseste placaj subtire si pune wax paper pe placaj cu prenadez spray. Dupa aia fale normal. Taie polistiren cu fir incins fa lacas pentru fibra de carbon pune fibra de sticla pe hitia cu wax etc. Pe RC groups gasesti o gramada de informatie cum sa faci aia. Despre servou ceva are trage 10-12oz/in este suficient pentru elevator flapsuri etc. De exemplu ceva tip Dymond D47 o sa mearga bine
http://www.hobbyking...icro_Servo.html
Citeste aici cu atentie. Aceleasi tehnici folosite la aripi pot fi folosite la ampenaje. Eu prefer sa folosesc carbon diametru .8mm in loc de platbanda.
http://www.rcgroups....ad.php?t=634176
0

#27 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 January 2014 - 07:45 PM

Pana ne decidem cum facem cu coada, lucrez la aripa.

Cateva update-uri:

- trebuie sa inlocuiesc si servourile care le-am pregatit pentru aripa. Nu se centreaza deloc, sunt cele mai ieftine de la HK. Incep sa-i inteleg pe cei care tot zic ca la DLG trebuie digitale si ceva mai de calitate. Ma duc sa caut.
- facut rost de un pic de snur pentru control (cred ca e spectra,braided, nu pare sa se intinda, va fi ok). Am cerut mostra intr-un magazin de pescuit :)
- aseara am imbinat aripa, am stat ceva vreme fara sa respir pana s-a intarit un pic, dar cred ca a iesit ok.

.

Fisiere atasate

0

#28 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 January 2014 - 11:50 PM

Ma gandesc la suportul pentru ampenajul orizontal. Trebuie sa-l fac eu dintr-o bucata de balsa si prin manual nu am gasit nimic de unghiul de incidenta. Cum sa-l fac, ampenajul sa fie paralel cu boom-ul? sau sa-i ridic un pic partea din spate sa compensez subtierea fuselajului?
0

#29 Useril este offline   victoras_h 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 January 2014 - 05:51 PM

Am lipit fasii de tesatura de carbon unde se imbina aripa. Nu a iesit cea mai curata operatiune, clar mai am nevoie de exercitiu dar va fi ok. In schimb, am facut si o prostie spectaculoasa. Am lipit sctotch de hartie pe o parte si alta sa nu fac mizerie si sa pot slefui zona inainte sa pun testura. Pe acele fasii de scotch mi-am notat si locurile gaurilor din aripa. Bineinteles dupa ce s-a intarit, le-am dat jos repede uitand complet de gauri. Acuma habar n-am pe unde erau si nu stiu cum sa fac cat mai precis sa le localizez...
0

#30 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 January 2014 - 08:05 PM

Ma baiete ce ai facut acolo?????

Trebuia sa pui scoci pe post de balama pe intrados intre cele doua aripi dupa care puneai lipici pe peste tot si dupa aia uneai aripile. Blocul de epoxi din centru trebuie sa fie monolitic (intr-o bucata) sa functioneze corect acuma ai doua blocuri unite intre ele si daca pui un surub acolo risti sa se plesneasca. Ai facut o greseala acolo.

Fi sigur ca pui ceva mai dur acuma la exterior sa tina. Tesatura 1K de carbon.
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

4 useri citesc topicul
0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro