probleme mandrina de o vreme a devenit "dezaxata"
Postat 12 July 2013 - 08:33 PM
Am un strungulet "homemade" si cum nu am avut inca bani sa investesc intr-un universal mic i-am pus o mandrina de 16 mm in ideea de a-l folosi la piese mici din metal ca si strung de lemn, polizor, circular etc.Dupa ce am strunjit ceva din otel si l-am sarjat un pic am observat ca piesele fixate in mandrina au inceput sa aiba o bataie laterala cam de o jumatate de milimetru , bataie care nu se mareste tare spre capatul piesei ci ii cumva paralela cu axa ideala de rotatie, ca si cum as prinde piesa mai excetric.
Am scimbat mandrina cu una de 13 si la fel a facut, axul motorasului nu-mi pare sa aiba bataie, nu-i dau de cap nici cum si nu stiu cum sa inlatur bataia, de aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat sau o idee.
Atasez si niste poze nu foarte de calitate dar ca sa va faceti o idee despre strung si fixarea piesei cred ca sunt bune
Postat 16 July 2013 - 06:23 AM
Marius, la 12 July 2013 - 08:33 PM, a spus:
Daca ai schimbat mandrina atunci jocul este de la rulmenti motorului,motorul tau de masina de spalat nu este conceput pentru sarcini axial/radiale cum ai tu in procesul de strunjire,schimba rulmenti.
Alta cauza ar fi :verifica conul de fixare al mandrinei si sistemul acestuia de fixare pe axul motorului poate ai jocuri acolo.
Postat 17 July 2013 - 10:07 PM
Postat 18 July 2013 - 06:57 AM
Marius, la 17 July 2013 - 10:07 PM, a spus:
Daca atrangi mandrina la minim vezi daca bacurile sant la nivel si astfel elimini o cauza.Sigur este de la sistemul de fixare pe axul motorului.
Postat 18 July 2013 - 07:17 AM
Marius, la 12 July 2013 - 08:33 PM, a spus:
Parca ziceai ca ai incercat si cu alta mandrina, cu acelasi rezultat. De asta am eliminat mandrina dintre cauze, dar daca tot la ea ai ramas, verific-o. Ai incercat si cu alt semifabricat prins in mandrina? Poate avea probleme legate de forma, desi s-ar observa usor. Asteptam cu nerabdare raspunsul la problema ta! Multa bafta!
Telefon: 0721 385365
Postat 18 July 2013 - 09:53 PM
Bitex ceea ce cred ca ma derutat si pe mine a fost cealalta mandrina dar tinand cont ca-i cumparata din piata de vechituri nu trebuia sa ma bazez pe ea, acuma ceea de 16 cu care am probleme am cumparat-o de pe la "rusi" de noua dar nu a facut la inceput figuriile de acuma.
Alta mandrina nu o sa-mi mai cumpar ca mai bine investesc intr-un universal mic de 80 si as mai vrea sa fac un universal cu prindere excentrica ca acesta dar timpul si finantele imi sunt potrivnice.
Acuma ca am aflat care era cauza mai am o intrebare, oare daca prind ceva ca un inel in bacurile descentrate si pun in portcutit un alezor mic sau o piatra de polizat pentru bormasina reusesc sa uniformizez interiorul acestora ca sa o mai folosesc o vreme?
Postat 19 July 2013 - 07:36 AM
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
Postat 19 July 2013 - 01:27 PM
Multa, multa bafta.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 19 July 2013 - 01:29 PM
Postat 24 July 2013 - 09:48 AM
Dan-mitea ai dreptate ca mai bun ar fi fost un ax cu lagare solide si antrenat cu curea avand mai multe trepte de viteza dar eu am cautat sa fac ceva cat mai simplu mai ales ca in prima faza l-am gandit ca au strungulet pentru lemn si plastic, si ma gandesc ca daca ii pun un rulment de presiune pe ax dupa mandrina ar fi suficient sa preia solicitariile axiale.