Modelism - RHC Forum: probleme mandrina - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

probleme mandrina de o vreme a devenit "dezaxata"

#1 Useril este offline   Marius 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 161
  • Inregistrat: 10-September 08

Postat 12 July 2013 - 08:33 PM

Am deschis topicul acesta pentru ca am o problema care ma chinuie de cateva zile si nu imi pot da seama care este cauza.
Am un strungulet "homemade" si cum nu am avut inca bani sa investesc intr-un universal mic i-am pus o mandrina de 16 mm in ideea de a-l folosi la piese mici din metal ca si strung de lemn, polizor, circular etc.Dupa ce am strunjit ceva din otel si l-am sarjat un pic am observat ca piesele fixate in mandrina au inceput sa aiba o bataie laterala cam de o jumatate de milimetru , bataie care nu se mareste tare spre capatul piesei ci ii cumva paralela cu axa ideala de rotatie, ca si cum as prinde piesa mai excetric.
Am scimbat mandrina cu una de 13 si la fel a facut, axul motorasului nu-mi pare sa aiba bataie, nu-i dau de cap nici cum si nu stiu cum sa inlatur bataia, de aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat sau o idee.
Atasez si niste poze nu foarte de calitate dar ca sa va faceti o idee despre strung si fixarea piesei cred ca sunt bune

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Fotografie0642_2.jpg
  • Imagine atasata: Fotografie0641_2.jpg
  • Imagine atasata: Fotografie0643_2.jpg
  • Imagine atasata: Fotografie0644_2.jpg

0

#2 Useril este offline   mihaighe 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 460
  • Inregistrat: 29-January 10

Postat 16 July 2013 - 06:23 AM

Vezi postareaMarius, la 12 July 2013 - 08:33 PM, a spus:

Am scimbat mandrina cu una de 13 si la fel a facut, axul motorasului nu-mi pare sa aiba bataie, nu-i dau de cap nici cum si nu stiu cum sa inlatur bataia, de aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat sau o idee.

Daca ai schimbat mandrina atunci jocul este de la rulmenti motorului,motorul tau de masina de spalat nu este conceput pentru sarcini axial/radiale cum ai tu in procesul de strunjire,schimba rulmenti.
Alta cauza ar fi :verifica conul de fixare al mandrinei si sistemul acestuia de fixare pe axul motorului poate ai jocuri acolo.
0

#3 Useril este offline   Marius 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 July 2013 - 10:07 PM

Am verificat axul motorasului ca sa vad daca are bataie si nu are( in lipsa comparatorului am dus cutitul de strung pana pe el si nu am observat sa aiba bataie de loc) si singurele variante cu care imi bat capul ar fi ca mandrina sa aiba un piciorus care a ramas un pic mai in spate si prinde descentrat ori din capatul filetat de pe ax o impinge cumva intr-o parte
0

#4 Useril este offline   mihaighe 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 460
  • Inregistrat: 29-January 10

Postat 18 July 2013 - 06:57 AM

Vezi postareaMarius, la 17 July 2013 - 10:07 PM, a spus:

ar fi ca mandrina sa aiba un piciorus care a ramas un pic mai in spate si prinde descentrat ori din capatul filetat de pe ax o impinge cumva intr-o parte

Daca atrangi mandrina la minim vezi daca bacurile sant la nivel si astfel elimini o cauza.Sigur este de la sistemul de fixare pe axul motorului.
0

#5 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 18 July 2013 - 07:17 AM

Vezi postareaMarius, la 12 July 2013 - 08:33 PM, a spus:

Am scimbat mandrina cu una de 13 si la fel a facut,

Parca ziceai ca ai incercat si cu alta mandrina, cu acelasi rezultat. De asta am eliminat mandrina dintre cauze, dar daca tot la ea ai ramas, verific-o. Ai incercat si cu alt semifabricat prins in mandrina? Poate avea probleme legate de forma, desi s-ar observa usor. Asteptam cu nerabdare raspunsul la problema ta! Multa bafta!

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#6 Useril este offline   Marius 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 18 July 2013 - 09:53 PM

In seara asta am avut ceva timp liber si am desfacut mandrina am verificat filetul si pare ok dupa care am montat mandrina la loc si am verificat cu mi-a zis mihaighe iar la un bac aparea o diferenta mica, dupa care am prins un burghiu nou ca sa fie uniforma prinderea si in momentul in care am strans mandrina unul dintre bacuri imi era in urma cam cu 0,5-1 mm, deci clar mandrina imi este problema.
Bitex ceea ce cred ca ma derutat si pe mine a fost cealalta mandrina dar tinand cont ca-i cumparata din piata de vechituri nu trebuia sa ma bazez pe ea, acuma ceea de 16 cu care am probleme am cumparat-o de pe la "rusi" de noua dar nu a facut la inceput figuriile de acuma.
Alta mandrina nu o sa-mi mai cumpar ca mai bine investesc intr-un universal mic de 80 si as mai vrea sa fac un universal cu prindere excentrica ca acesta dar timpul si finantele imi sunt potrivnice.
Acuma ca am aflat care era cauza mai am o intrebare, oare daca prind ceva ca un inel in bacurile descentrate si pun in portcutit un alezor mic sau o piatra de polizat pentru bormasina reusesc sa uniformizez interiorul acestora ca sa o mai folosesc o vreme?
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 19 July 2013 - 07:36 AM

Poate nici nu-i cazul, bacurile pot fi aduse in pozitia initiala. Daca sunt uzate, le poti rectifica, dar nu iti pot da cele mai bune sfaturi, pentru mandrina de genul asta. N-am facut niciodata operatia si nu cunosc problemele. Ori incerci singur si o iei dupa cum iti dicteaza logica, ori ai rabdare, poate primesti sfaturi corecte. Multa bafta si sa speram ca apare de pe undeva un universal potrivit pentru tine. Si apoi o mecanica... Sau in ordine inversa.
Spor la treaba!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#8 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 19 July 2013 - 01:27 PM

Zic si eu, nu trageti in mine. Nu ar fi mai bine sa faci un ax, suficient de mare in diametru, sa zicem de 1'', fixat pe rulmenti sanatosi si sa-l antrenezi cu o curea de motor? Rulmentii din motor sunt micuti si-i suspectez de vibratii, in plus, axul motorului, nu este conceput sa preia sarcini axiale.
Multa, multa bafta.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 19 July 2013 - 01:29 PM

0

#9 Useril este offline   Marius 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 July 2013 - 09:48 AM

Nu pot desface mandrina ca-i ambutisata tabla aia peste si am zis ca nu are rost sa o stric incercand sa o demontez, asa ca am gasit o tablita pe care o pun sub bacul mandrinei care ramane in spate si vad ca imi compenseaza bine excentricitatea acestea, oricum nu fac eu piese super precise la el.
Dan-mitea ai dreptate ca mai bun ar fi fost un ax cu lagare solide si antrenat cu curea avand mai multe trepte de viteza dar eu am cautat sa fac ceva cat mai simplu mai ales ca in prima faza l-am gandit ca au strungulet pentru lemn si plastic, si ma gandesc ca daca ii pun un rulment de presiune pe ax dupa mandrina ar fi suficient sa preia solicitariile axiale.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro