Modelism - RHC Forum: Rascal 1,2m - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

Rascal 1,2m scratch build

#31 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2107
  • Inregistrat: 10-March 11
  • Interests:Aero

Postat 22 May 2013 - 07:32 AM

Gasesti. Vom fi acolo cativa de la Galati.
Gigi Sterian
Rascal 1940mm fs.61 nitro
Rascal 120 DLE 30
U Can Do .46 nitro .52, 2T
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
... Taranis X9D plus / ACCST / AFHDS
0

#32 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 May 2013 - 07:57 AM

Alex, incearca prelucrarea nervurilor in sistem "pachet" pentru fiecare aripa si apoi finisare in acelasi sistem doua cate doua profile omoloage de pe fiecare semiaripa. Aceste etape sunt pretentioase si cer finete si precizie maxima. O ultima finisare foarte usoara o faci cu scandurica cu smirghel dupa lipirea nervurilor pe lonjeroane. Ca sa iasa bine ai nevoie de o suprafata perfect PLANA, lipirea nervurilor se face tinand cont de cele 90 grade fata de lonjeron si cu dosul aripii deasupra. Inainte de a incepe lipirea, la fiecare nervura spre varf infingi un bold in asa fel incat distanta de la baza nervurii la gamalie sa fie identica cu inaltimea maxima a nervurii, masurata cu sublerul. In acest fel, cand le vei aseza pe plan, baza aripii va avea nervurile paralele privite in lungul lonjeronului. Dupa potrivirea boldului, la intrarea in lemn pui un punct mic de adeziv sa imobilizezi boldul in acea pozitie. Vor fi extrase boldurile dupa ce vei lipi si capacul inferior de balsa al aripii. Acest capac se lipeste si cu ajutorul unei cale pozitionata la varful aripii si acoperita cu folie alimentara pentru a nu se lipi de piesele tale, care sa urmareasca profilul de varf al lonjeronului, la 90 grade fata de lonjeron. Orice abatere de unghi sau pozitie va duce la un comportament nedorit in zbor. Dupa fiecare etapa de lipire le lasi pe pozitie nemiscate cel putin 24 ore pentru ca balsa se deformeaza in prezenta apei din adeziv si trebuie lasata sa se usuce foarte bine.
ATENTIE MAXIMA!

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 22 May 2013 - 07:59 AM

Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#33 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 May 2013 - 08:11 AM

Cala este necesara cand lipesti dosul si apoi fata aripii. Sa nu ramai nedumerit de explicatia anterioara. Una din pozele de la mine arata varful aripii din profil si vei intelege la ce a folosit. Daca nu ma insel si in topicul lui Dan Mitea apare, desi l-am vazut mai demult.

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 22 May 2013 - 08:13 AM

Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#34 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 68
  • Inregistrat: 05-March 13

Postat 22 May 2013 - 08:13 AM

Buna, nu nervurile au fost problema, acestea au iesit perfect, slefuite cate 2, exact asa cum ati spus...

Oricum voi aduce ceva shimbari... in sensul ca planul acesta este pentru un model cu anvergura mai mare si exista cate 12 nervuri in fiecare semiaripa, insa pentrul cazul meu mi se pare ca este greutate in plus... Daca nu ma insel Rascalul de la Sig avea 6 - 7 nervuri / semiaripa.

Ma voi conforma si sunt convins ca dupa experienta neplacuta de ieri, zilele astea voi face o aripa de invidiat!!!

Va voi tine la curent, cu prima ocazie cu care voi putea sa mai mesteresc cate ceva.

O zi faina, Alex!

Aceasta postare a fost editata de Alex99: 22 May 2013 - 08:14 AM

Instructor de zbor (simulator + dubla comanda) in cadrul Cercului de aeromodelistica - Palatul Copiilor Timisoara!

www.facebook.com/aeromodeletimisoara
www.aeromodelismtm.enjin.com

tel: 0745.307.011
0

#35 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 May 2013 - 08:19 AM

Nu stiu ce plan ai folosit, dar la Rascalul 110 sunt 9 pe fiecare semiaripa si cred ca 7 la modelul de 1,2m!
Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#36 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 May 2013 - 08:33 AM

Vezi postareaGigiGL, la 22 May 2013 - 08:19 AM, a spus:

Nu stiu ce plan ai folosit, dar la Rascalul 110 sunt 9 pe fiecare semiaripa si cred ca 7 la modelul de 1,2m!

Un plan de aici de pe forum. Era in format Corel Draw. L-am dat jos mai demult si l-am regasit acum pe PC. Voi incerca sa imprim poza de la Sig, cu forma aripii, chiar daca nu e la dimensiuniile corecte, macar voi putea sa observ proportiile acesteia.
Instructor de zbor (simulator + dubla comanda) in cadrul Cercului de aeromodelistica - Palatul Copiilor Timisoara!

0

#37 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2862
  • Inregistrat: 30-May 09
  • Interests:aero

Postat 22 May 2013 - 08:33 AM

Vezi postarearotax, la 22 May 2013 - 07:21 AM, a spus:

Buna,gasesc si eu un plan ptun aeromodel Rascal la echipa galateana ?am un motor de 10 cm.metanol.Sambata ajung la Vadeni.Cu stima.

vrei printat sau format electronic?
0

#38 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 May 2013 - 11:21 AM

As mai avea o intrebare pentru cei care au mai facut rascal...

Bordul de atac al aripii cum l-ati facut? O baghtea la care i-ati dat forma necesara? Prin lipirea celor doua foi de balsa (superioara si inferioara)? daca este cea de-a doua varianta se poate explica putin, daca va rog?

Eu as merge pe prima varianta numai pentru ca mi se pare mai usoara.

Va multumesc, Alex.

0

#39 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 May 2013 - 12:31 PM

Eu am avut de gand sa-l fac din placa de balsa, dar pana la urma am luat bord gata profilat din tara. Este bine facut, materialul mai fibros si putin mai dur, exact ceea ce trebuie. Mai finisezi putin si gata. Pentru zona de varf a aripii trebuie curbat dupa o inmuiere de cateva minute in apa clocotita. Il si subtiezi putin, atat cat este nevoie inainte de asta.
Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#40 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 May 2013 - 12:33 PM

Asa ma gandeam si eu, numai ca voi folosi o bagheta de dimensiunile necesare ptr ca deja le am si nu ma deranjeaza slefuitul, asa putin cate putin pana iasa perfect :)

0

#41 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 May 2013 - 12:53 PM

Se poate face imbinarea fetelor cu bordul atat prin suprapunere cat si prin lipire la nivel. Eu am ales varianta a doua, dar trebuie sa prelucrezi fetele pentru a se mula perfect curburii bordului de atac la lipire
De asemenea, am crestat pe interior bordul ca nervurile sa intre cam 2 mm in el la lipire.

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 22 May 2013 - 12:54 PM

Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#42 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 22 May 2013 - 01:02 PM

si eu m-am gandit sa merg prin lipirea fetelor la nivel cu bordul de atac.

E foarte buna ideea cu crestarea bordului pentru a lasa nervurile sa intre in acesta, voi incerca sa o pun in aplicare.

Apreciez raspunsurile foarte prompte :)

0

#43 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 23 May 2013 - 05:22 PM

Mai am o intrebare de incepator... Cum sa fac prinderea servomecanismelor in aripi, pentru eleroane?

0

#44 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 23 May 2013 - 05:31 PM

http://www.rhcforum....servo-pe-aripa/
... cu picioarele pe pamant ...
0

#45 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 23 May 2013 - 06:14 PM

Vezi postareaAlex99, la 23 May 2013 - 05:22 PM, a spus:

Mai am o intrebare de incepator... Cum sa fac prinderea servomecanismelor in aripi, pentru eleroane?

Nu are nevoie de eleroane. Adaugi, doar, greutate in plus. Cu cat il faci mai usor, cu atat va zbura mai bine.
Multa, multa bafta.

0

#46 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 May 2013 - 06:31 PM

Mrrr... :) si dupa cate figuri va tanji ca nu le poate face fara eleroane.
Pe bune, cand trec de la B0T 2 canale la un full house parca mai pot sa respir, mai incerc si altceva, nu numai sa plutesc maiestuos.
0

#47 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 May 2013 - 06:35 PM

Nu te contrazic, dar, stii bine ca sunt modele concepute sa zboare fara eleroane. Rascalul cel mic, Mini Telemasterul, Lazy Bee, etc, zboara perfect fara. Daca vrei si vrei, adaugand eleroane, trebuie sa reduci diedrul. Oricum greutatea suplimentara ii va strica zborul. Sincer, nu cred ca este bine, parea mea.
Multa, multa bafta.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 23 May 2013 - 06:36 PM

0

#48 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 23 May 2013 - 06:43 PM

Eh, nu iese bine... asra e, nu e capat de lume.

Mai strang niste banuti, mai incerc odata.

Cel mai important e sa invat eu "meserie". Oricum sansele de reusita al modelului erau reduse de la bun inceput.

Numai bune!

0

#49 Useril este offline   Mihai_supy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 5157
  • Inregistrat: 16-December 10

Postat 23 May 2013 - 07:18 PM

Vezi postarearenatoa, la 23 May 2013 - 06:31 PM, a spus:

....nu numai sa plutesc maiestuos.

ma bag si eu...BOt nu pentru asta a fost proiectat?...si nu pentru asta se vinde si se zboara si astazi?...
0

#50 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 May 2013 - 08:12 PM

Vezi postareaMihai_supy, la 23 May 2013 - 07:18 PM, a spus:

ma bag si eu...BOt nu pentru asta a fost proiectat?...si nu pentru asta se vinde si se zboara si astazi?...

Ba da, dar mai vrei si "actiune" dupa ore de facut pluta. Mai "grav" e ce citesc aici...

Vezi postareaAlex99, la 23 May 2013 - 06:43 PM, a spus:

...Oricum sansele de reusita al modelului erau reduse de la bun inceput...

Pai cu asa moral facem Rascal ?

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 23 May 2013 - 08:14 PM

0

#51 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 23 May 2013 - 08:42 PM

M-ati inteles gresit!!!

Moralul meu este foarte bun, daca as fi fost cu moralul la "parter" as fi renuntat dupa primul set de aripi :))

Al doilea set e aproape gata si arata mult mai bine decat primul :)

(acelasi principiu se aplica si la avion, fiind primul meu proiect, inainte de asta nu am mai construit nici din kit nici in lemn... deci experienta = mutimea vida!!!.. deci daca asta nu va iesii cum trebe, nu-i bai, facem altu, cu mai multa intalepciune la bord.)

Cu moralul stau bine, cu construitul mai greu, da ajungem noi unde trebe, la final :)

Cat despre model cu eleroane, nu neg ca devine mai greu si isi pierde din proprietatile care "l-au fac faimos", dar am avut un rascal cumparat gata facut, nu era cel mai stralucit, avea eleroane si dupa ce l-am zdruncinat nitel si l-am peticit, avea aproape 900 gr echipat de zbor, iar cu un motor care tragea undeva la 1200 cu elicea ce o avea montata era o minunatie (cel putin pentru mine)... Iar in momentul cand la Bv a ramas fara motor (la propriu (deci si putin greu de coada)) dl Flypol l-a planat gratios la sol fara nici cea mai mica problema si fara emotii :)

0

#52 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 May 2013 - 03:03 AM

Ok, incepem sa ne lamurim.
In primul rand, ar fi bine sa construim avionul care stie sa faca ceea ce asteptam noi de la el. De la un Rascal asteptam un zbor maiestuos. Asta stie sa faca si asta face. Vrem actiune? Alegem altceva, de exemplu, un Ultimate.
In al doilea rand, al meu are , RTF, 610g si este cam dolofan, din cauza foliei groase. Puteam castiga ceva cu o folie mai usoara. Dar si asa, pur si simplu nu vrea sa aterizeze. Trebuie sa opresti motorul si sa mai dai un tur de pista. In nici un caz nu-i pasa sa planeze daca i se opreste motorul. 900g este imens. Incepi sa te invarti in cercul vicios: greu, motor mai mare, deci mai greu, un motor mai mare, etc. Finalul este o ghiulea care sfarseste, in general, in sacosa. Tu, daca imi permiti, ar trebui sa faci, exact contrarul. Cat mai usor pentru a zbura cu un motor cat mai mic si pentru a fi albatrosul la care s-a gandit proiectantul de geniu care l-a zamislit.
Sper ca nu te-ai suparat pentru ca am insistat atat.
Multa, multa bafta.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 24 May 2013 - 03:05 AM

0

#53 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 24 May 2013 - 07:30 AM

Cum sa ma supar, domnu` Dan, de aceea am facut topicul.

Aveti dreptate legat de zborul Rascalului, exact asa trebuie sa fie. Lin, maiestuos si Scale.

Exact asa va fi si Rascalul meu de 1,8m, atunci cand voi fi pregatit sa incep un asemenea proiect.

Din pacate inca nu am reusit sa gasesc modelisti prin timisoara, modelisti care sa mai si construiasca si peste toate astea sa mai ma si invete... asa ca invat singur...

Pentru aia este menit acest proiect... Dupa acesta va spun sigur ca va urma un Telemaster cam de aceeasi anvergura (intai trebuie sa imi construiesc atelierul). Stiu ca poate trebuia sa le iau in ordine inversa, intai telemasterul si apoi rascalul, dar am ales asa din 2 motive, si anume, planul de la Rascal il aveam deja si mai aveam ramasite (sectiuni de aripa, jumatate de fuselaj) de la veciul model, deci aveam cu ce compara ceea ce construesc eu.

Legat de cele 900 de gr, in nici un caz nu este targetul meu. Spuneam numai ca si asa de greu vine f frumos la aterizare, astfel incat un incepator ca mine sa nu il sparga din prima incercare.

O zi buna, Alex!

0

#54 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2862
  • Inregistrat: 30-May 09
  • Interests:aero

Postat 24 May 2013 - 08:17 AM

..asta e al meu facut anu trecut ..super incantat..

0

#55 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 26 May 2013 - 09:01 AM

Buna,

2 intrebari mici mici de tot, dar foarte foarte importante...

1. Cum sa fac la imbinarea aripilor pentru a nu se misca aripa fata de sectiunea centrala dupa ce le pun pe pozitie?

2. Epoxy e bun ptr asta?

Multzam fain, Alex

0

#56 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 May 2013 - 10:01 AM

Vezi postareaAlex99, la 26 May 2013 - 09:01 AM, a spus:

Buna,

2 intrebari mici mici de tot, dar foarte foarte importante...

1. Cum sa fac la imbinarea aripilor pentru a nu se misca aripa fata de sectiunea centrala dupa ce le pun pe pozitie?

2. Epoxy e bun ptr asta?

Multzam fain, Alex

In spatele piesei pentru unghiul diedru, la circa 25% din latimea aripii fata de bordul de fuga, pe profilul de capat la jumatatea grosimii lui in acel loc, introduci un bolt cilindric din lemn de fag (diblu) de 6mm in cazul tau, iesit cam alti 6mm si cu varful rotunjit putin, fixat cu epoxy pe una din semiaripi si cu o gaura corespondenta pe a doua semiaripa. In acest fel vei avea doua puncte de sprijin, piesa pentru diedru si boltul, ce nu vor permite rotirea semiaripilor una fata de cealalta. Daca ai profilul de capat din balsa, impregneaza conturul interior al gaurii cu putin cianoacrilat fluid ca sa nu se largeasca gaura in timp.

Aceasta postare a fost editata de GigiGL: 26 May 2013 - 10:02 AM

Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#57 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 May 2013 - 10:12 AM

O poza cu ceea ce ai facut ajuta mai mult pentru un raspuns mai bun. Eu am facut asa la o aripa din doua bucati.
Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#58 Useril este offline   Alex99 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 26 May 2013 - 10:34 AM

Poze...

Imagine atasata: IMAG0311.jpg Imagine atasata: IMAG0312.jpg

0

#59 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 May 2013 - 11:09 AM

1. Fetele aripilor trebuiau sa acopere si nervurile de capat.
2. Cablurile servourilor le introduci prin gauri corespondente ca pozitie in piesa centrala spre interiorul fuselajului unde se vor cupla cu cablul Y al eleroanelor.
3. Ghidarea o poti face cum am scris mai sus, dar cu gaurile in lateralele piesei centrale. Sau in oglinda, bolturi in piesa centrala si gauri in semiaripi.
4. Prinderea semiaripilor pe piesa centrala pentru zbor ai putea-o face cu niste suruburi introduse prin gauri date perpendicular in piesa centrala spre margini in fata piesei pentru diedru.
Aceste suruburi vor traversa centrat cate o fasie de placaj de 3-4mm grosime si lata de 15-20mm, iesita din semiaripa cam 20mm. Aceste piese de placaj se vor fixa pe profilul de capat al semiaripilor, paralel cu suprafata piesei centrale, iar la montaj vor intra in piesa centrala.
In interiorul piesei centrale trebuie facut locas din placaj cu piulita captiva pentru surub cat mai exact ca dimensiuni pentru aceste fasii de placaj folosite la prinderea semiaripilor.
Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

#60 Useril este offline   GigiGL 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 May 2013 - 11:17 AM

Si ti-am mai spus sa nu te grabesti si sa stai intai sa le gandesti. Adaosurile de care vorbeam mai sus trebuiau luate in calcul si pregatite INAINTE de a lipi fetele. Cel putin pesele de fixare din placaj au nevoie de o prindere interioara bine asigurata daca nu vrei sa-ti sara aripile in zbor. Acum vei desface fetele ca sa rezolvi aceasta problema si vei face altele care sa acopere corect aripa, DUPA ce ai rezolvat toate aspectele functionale si de montaj.
Gigi Sterian
Rascal 120 DLE 30
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1