Modelism - RHC Forum: Modificare RC. - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Modificare RC.

#1 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 28-April 14

Postat 14 May 2014 - 06:13 PM

Salutare.
Am o radiocomanda de la o masinuta, 2 canale. Am scos schema si as vrea sa fac cateva modificari, le voi expune pe rand.
Prima, sa nu mai modulez emitatorul cu circuitul din schema(multivibrator), ci cu semnal digital,
de la un microcontroler.
Intrebare- cum trebuie modificata schema.

Multumesc anticipat.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Emitator masinuta schema.jpg

0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 14 May 2014 - 06:21 PM

Acolo nu pre e modulatie ci se intrerupe/reia transmisia integral in ritmul multivibratorului.

C945, cel din dreapta jos e practic un intrerupator pentru oscilatorul RF realizat cu celalalt C395, de sus.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 14 May 2014 - 07:22 PM

Da asa este, dar cum pot rezolva ce am zis.
0

#4 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 14 May 2014 - 07:48 PM

Din ce am citit, mi-ar trebui o modulatie ASK.
0

#5 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 May 2014 - 08:11 PM

In principiu ar trebui sa bagi semnalul digital in baza tranzistorului din dreapta din multivibrator, cel din stanga dispare, dar asta e numai asa ca sa discutam discutii.
Ce numesti modulatie digitala folosita in sistemele RC actuale este de fapt o transmisie seriala, de viteza in afara benzii audio pentru care a fost conceput acest transmitator.

Si apoi, la receptie ce te astepti sa faci ?
0

#6 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 14 May 2014 - 10:05 PM

Asa m-am gandit si eu, am sa fac modificarea din schema atasata.
Acum la Rx schema partea receptie, semnalul trebuie sa intre tot intr-un microcontroler.
Pot folosi intrarea dupa R2 ?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Receptor.jpg
  • Imagine atasata: Emitator.jpg

0

#7 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 14 May 2014 - 10:14 PM

Acesta este semnalul pe care vreau sa-l transmit si receptionez.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Semnal.jpg

0

#8 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 15 May 2014 - 09:41 AM

...nu merge, explicatiile le vei gasi in materialul urmator ,http://www.scribd.co...-Sergiu-Florica ,deasemenea poti opta pt o pereche de module rx-tx in 433mhz AM ASK sau OOK !!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#9 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 15 May 2014 - 12:08 PM

Multumesc pentru raspuns. 433MHz ar fi ultima varianta.
Am manualul in pdf; l-am citit si se poate aplica figura 3.
Totul a plecat de la o jucarie a nepotului (am aproape 60 de ani, cunosc electronica), dar nu am lucrat pe radiofrecventa.
Jucaria este o Wola, comandata prin cabluri, un snop, am modificat-o si mergea prin 2 fire, iar acum vreau prin radio. O fac din pasiune si "ca sa treaca timpul".
Ma gandeam ca poate a mai facut cineva o asemenea modificare.
Va tin la "curent" cu rezultatele si problemele pe care le intampin.

Cu stima.

Aceasta postare a fost editata de Atam: 15 May 2014 - 12:09 PM

0

#10 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 15 May 2014 - 07:36 PM

Receptor -- am facut un etaj inermediar cu LM358, cuplat dupa r2 si iesirea in microcontroler(16F628).
Emitator -- am cuplat microcontrolerul in baza lui C945, care are in colector o rezistenr a de 22ohmi, ecesta lucreaza, se aude cand dau comanda, in boxele de la pc, dar receptorul, inca nu reactioneaza, incerc alte variante. Nu am osciloscop sa vad semnalele-Tx-Rx, daca sunt identice sau defazate.

Aceasta postare a fost editata de Atam: 15 May 2014 - 07:39 PM

0

#11 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 732
  • Inregistrat: 07-January 05

Postat 17 May 2014 - 05:48 AM

Va salut,

In masura in care credeti ca poate fi o sursa de inspiratie, iata un link la un proiect postat de mine acum vreo 6 ani.

http://www.rhcforum....post__p__186704

Emitatorul este ASK, adica exact ce va trebuie ptr un receptor cu super-reactie. ASK nu este altceva decat o modulatie in amplitudine de tip tot/nimic.

Trebuie sa va spun ca este necesara multa rabdare la punerea in functiune a unui sistem radio. Un osciloscop, fie si unul care foloseste placa de sunet, ar fi util ca sa vedeti daca semnalul de la receptie are o forma decenta, ca sa poata fi decodat.

Succes!
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#12 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 May 2014 - 06:13 AM

Nu mai pot edita ...
Am vazut ca vreti sa faceti ceva asemanator figurii 3 din cartea lui Sergiu Florica. Cred ca aveti optiuni mai bune. Tipul traditional de modulatie foloseste PPM (Modulatia Impulsurilor in Pozitie) in banda de baza. Este relativ usor de obtinut semnal de comanda ptr servouri din semnalul PPM. Si implementarea mai multor canale este destul de usoara. Este neproductiv sa incercati sa inventati acum un sistem de codare, cand PPM a fost folosit de prin anii '50 cu succes.

Ref la modulatia digitala, modulatia ASK nu e chiar "digitala". In sensul strict al cuvantului, modulatia digitala e destul de complicata. Exemple de modulatii digiale sunt BPSK, QPSK, QAM. Se folosesc in modemuri, telefoane celulare si alte echipamente de emisie/receptie de date de viteza f mare. ASK este extrem de ineficienta, dar e simplu de realizat.
0

#13 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 May 2014 - 10:12 AM

Multumesc pentru raspuns.
Tx-si Rxul meu nu este asa complex ca al tau. Am reusit sa transmit semnal de la microcontroler si s-l receptionez, functioneaza toate comenzile pe care le dau, dar....bate maxim 0.5m, singurul mod de a emite si receptiona, este introducerea semnalului direct in emitorul oscilatorului, emite si in alte configurari, dar nu il receptineaza, sa vad daca ma pot descurca fara osciloscop, fara sa vad ce semnal receptionez cand merge si cand nu merge. Am instalat Scope pe pc dar distorsioneaza mult semnalul, chiar si cel din iesirea pic.
Mai studiez.
O zi buna.

Aceasta postare a fost editata de Atam: 17 May 2014 - 10:15 AM

0

#14 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 May 2014 - 01:02 PM

Am reusit sa fac si osc, sa mearga pe pc, uite oscilogramele in configurarea care merge, dar pe distanta mica, semnalele sunt ok, ramane sa vad ce fac pentru a rezolva marirea razei de actiune.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Tx-Ch1-Rx-Ch2--intrari Pic..jpg

0

#15 Useril este offline   Cirip 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 May 2014 - 05:08 PM

In primul rand, sunteti sigur ca Tx si Rx sunt acordate pe aceeasi frecventa? In schema TXului nu vad niciun cuart si sunt mari sanse ca TXul sa fuga chiar prin simpla mutare a montajului pe masa.

Daca sunteti sigur ca da, atunci aveti 2 optiuni ptr marirea razei de actiune: marirea puterii sau marirea sensibilitatii sau ambele.

Ptr putere, as incepe cu o estimare a starii actuale. Puteti masura curentul continuu consumat in cele doua stari ale tranzistorului modulator? Asta ar da o idee asupra puterii maxime care ar putea fi obtinuta de la montaj. De asemenea, schema folosita nu are niciun fel de adaptari de impedanta cu care s-ar putea optimiza puterea de iesire. Polarizarea statica finalului este practic inexistenta si e posibil ca nivelul din oscilator sa nu fie suficient ca sa deschida finalul. Nu m-ar mira sa emiteti numai cu oscilatorul. O modalitatea de a verifica este prin masurarea tensiunee de CC in baza finalului. In schema data, daca este usor negativa in emisie, atunci finalul lucreaza. Se poate si masura cumva numai curentul prin final. Si asta e o modalitate.

Pentru sensibilitatea receptorului, este bine de ajustat curentul de baza astfel incat tranzistorul detector superreactie sa fie numai putin peste pragul de acrosaj. Asta se face conectand o casca si marind R din baza pana cand se ude un fasait puternic in casca, apoi tace. Polarizarea trebuie sa fie imediat dupa punctul in care incepe sa fasaie.
Ca preferinta personala, eu as pune divizor, rezistiv in baza, nu doar o rezistenta de 150K la sursa de Vcc. Cu divizor, tensiunea e mai usor de controlat si punctul de acrosaj mai usor de stabilit.

Ref la TXul meu, da este destul de elaborat, dar este singura metoda de a obtine 1W cu adevarat, in conditiile in care indeplineste si cerintele regulamentare de radiatii nedorite.
0

#16 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 May 2014 - 07:02 PM

Sa raspund in ordine.
Cand am facut rost de ambele module si le-am probat cu baterii, batea cam 13-15m, din apartament pana la lift.
Acum , vazand ca , cu modificarile mele bate doar 0.5m m-am gandit sa verific iar montajul original, si cand colo nu mai batea atat, m-am gandit ce dracu se intamplase, nu am mai alimentat din baterii ca prima data si le-am alimentat la 5v atat Tx cat si Rx din surse diferite, trebuia Tx-3v si Rx 4.5v. le-am acordat la tensiunea de 5v,, si acum , in original bate la fel, iar modificat cam 1m.
Consumul este in emisie cam de 10-12mA.
Etajul final lucreaza, am facut un montaj cu un led, cand emit si il pun langa ,sau ating de antena se aprinde,
Nu as umbla la receptor, pentru ca sunt multumit ca receptioneaza la 15m in varianta originala, macar sa prinda si in varianta mea tot de la aceeasi distanta.
Curiozitatea mea este de ce nu bate la fel in ambele versiuni?

Actiunea continua.
0

#17 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 17 May 2014 - 09:13 PM

...ceva mai elaborat gasesti aici http://home.nordnet..../engl-index.htm, vezi rubrica RETRO !!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#18 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 17 May 2014 - 10:24 PM

Gata am rezlovat.
Ideea mi-a venit cand m-am uitat pe datasheetul integratului din receptor SM6130B, am vazut ca suporta pana la 12v, am alimentat receptorul cu 12v, ramanand la 5v LM358 si 16F628, acum receptioneza la fel ca in original, comenzile-8- merg ok, momentan leduri care se aprind.
Emitatorul, la 5V( voi incerca si la 12V), comanda de la Pic in emitorul oscilatorului, asa a dat cele mai bune rezultate, consum 30mA fara semnal de la Pic, cu semnal, scade la 25mA.

Multumesc tuturor pentru ideei, parca vad ca am sa trec pe 433Mhz in curand, am sa va anunt si cere sfaturi.

Aceasta postare a fost editata de Atam: 17 May 2014 - 10:28 PM

0

#19 Useril este offline   scnicolae 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 29
  • Inregistrat: 28-January 13
  • Interests:navomodelism

Postat 26 December 2014 - 12:18 PM

Salutare
Detin o RC HK6S si as dori sa schimb potentiometrul de pe canalul 6 cu un intrerupator cum e la canalul 5.lucrez la o barcuta de nadit cu 2 cuve si vreau sa fie cuvarea lor de pe canalul 5 si 6.ma poate ajuta cineva cu o idee schema cum as putea modifica?!
0

#20 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 December 2014 - 12:24 PM

E simplu, potentiometrul are 3 borne, dezlipesti cele 3 fire si le legi la un switch cu 3 pozitii, care are tot 3 borne, de exemplu ca cel din imaginea atasata.

Apoi, intre borna din mijloc a switchului si cele laterale lipesti 2 rezistente de 5-10kO.
Asta e tot.
0

#21 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 26 December 2014 - 01:06 PM

Un alt mod de a modifica este ca cel din poza,folosind un microintrerupator cu 2 pozitii ON-OFF (ca cel de pe canalul 5):
Imagine atasata: SSL22756.JPG
Mentiune ,potentiometrul original va fi la unul din capete .Sper ca se intelege din poza cum sint legate firele,va apare inca o bucatica de fir pentru intoarcere in potentiometru.
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#22 Useril este offline   scnicolae 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 29
  • Inregistrat: 28-January 13
  • Interests:navomodelism

Postat 26 December 2014 - 10:59 PM

Multumesc ptr.ajutor.O sa incerc varianta lui Manolo.
0

#23 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 19 January 2015 - 07:08 PM

Dupa rezolvarea cu jucaria nepotului-Wola, care mergea ok dar care nu a rezistat" conditiilor de santier" ale nepotului( 3 ani), am trecut la alte automatizari dar cu module de 433 de la http://www.robofun.ro/, merg excelent si la 100-150m.
0

#24 Useril este offline   Atam 

• Incepator
  • PipPip

Postat 19 January 2015 - 07:10 PM

Atam, la 19 January 2015 - 07:08 PM, a spus:

Dupa rezolvarea cu jucaria nepotului-Wola, care mergea ok dar care nu a rezistat" conditiilor de santier" ale nepotului( 3 ani), am trecut la alte automatizari dar cu module de 433 de la http://www.robofun.ro/, merg excelent si la 100-150m.

0

#25 Useril este offline   azabacher 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 36
  • Inregistrat: 23-January 15

Postat 17 February 2015 - 09:38 AM

Salutare are cineva idee daca Turnigy 2200mAh 3S 20C Lipo Pack ( Pack Size: 103 x 33 x 24mm ) se potriveste la un HK6S ? Sau ce acumulatori lipo ar mai exista ca variante ca sa poata fi folositi ?
0

#26 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 17 February 2015 - 04:11 PM

Cel care se potriveste este:Turnigy 2650mAh 3S 1C LLF Tx Pack (Futaba/JR)
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro