renatoa, la 06 April 2013 - 11:45 AM, a spus:
Fac eu acum scenariile astea pentru un planor de 3m si iata ce cifre am:
Varianta cu servo in coada:
- 20 gr servo + 6 grame extensie 60cm
Variante cu parghie 90 grade:
- 4 grame mecanica 90 grade (bellcrank) + 7 grame tija otel 1.5mm, sau
- 4 grame mecanica 90 grade (bellcrank) + 2 grame tija carbon 2mm
Tija s-ar cam echivala cu cablul extensie servo, dar diferenta de greutate de peste 15 grame intre servo si parghie 90 grade imi pot economisi peste 50 grame de plumb in bot daca nu pun servo in coada. Decizia e cam luata...
Ce zici de o tija flexibila de la servo la coada. Ele cintaresc pe la 12g dar centrul de greutate al tijei este pe la mijoc nu in coada, in cazul servoului. Si servoul din poza este urias. Eu cred ca ce adauga in greutate cel mai mult sint piesele din coada. Sint curios cit cintaresc ele.
Am un planor (Jantar) la scara si are o coada asa de grea ca dupa ce am aduagat plumb in bot sa-l balansez, numai Dumnazeu il mai urca in termica. Jantar va ramine un model de zburat la panta. Daca vreau sa am alte planuri pentru Jantar ar trebui sa fac totul din nou exceptind fuselajul. Cozile cu siguranta se pot face de la 50+ grame la 25g, cu siguranta se pot face si cirma la fel de la 30 la vreo 15g. Aripile mai usoare si asa mai dparte dar este prea mult de munca si nu se merita. De aia cind am inceput modelul nou Skyhawk am vrut sa fiu sigur ca nu fac aceiasi greseala did nou.
Poate un curs de actiune este sa lasi modelul asta ca model de panta si gata. Se pare din video ca este foarte placut de zburat la panta si l-as lasa asa. A doua varianta este sa cumperi un fuselaz si sa faci restul de componentele cu atentie daca iti plac modelele de scara. In general modelele de scara sub 4M lasa de dorit in performanta pentru zbor termic, dar asta este aprerea mea.
In alta ordine de idei am observat ca tijele de comanda plutesc i aer. Tuburile ar trebui lipite de fuselaj in interior de la un capat la altul si daca ai nevoie sa te dezlipesti de fuselaj sa ajungi la servouri pune o bucatica triunghiulara de blsa sa rigidizezi tubul. Daca tubul este flexibil comanda nu ajunge de la servou la component.
Aceasta postare a fost editata de F2B: 06 April 2013 - 11:35 PM