O data cu achizitionarea celui de-al 2-lea automodel, am inceput sa caut receptor pentru el sa mearga cu DX3S. Cel mai ieftin receptor nou e 150 lei (2 canale, fara telemetrie) sau mai is unele de la HobbyKing cu vreo 100 cred (dar nu sunt sigur ca merg pe statia mea - nu stiu daca stie DSM2).
M-am gandit sa imi fac propriul sistem RX/TX si sa il bag in carcasa DX3S-ului. In felul asta, as putea face ce vreau din el.
Avantaje:
-foarte customizabil (orice functie iti doresti, o implementzi)
-cost scazut per receptor (undeva la 60 lei cu telemetrie si 3 canale - dar se poate mult mai ieftin).
Dezavantaje:
-mult de lucru - Rx/Tx + partea de interfata in statie si hack-ul pentru LCD.
-banii aruncati pe DX3S la care as pastra doar carcasa si LCD-ul, restul la gunoi.
Am deschis TX-ul sa arunc inca o privire (il mai deschisesem o data cand am vopsit carcasa) si am observat ca pe placa de baza e conectat un modul din care pleaca antena. Era evident ca e TX-ul RF si am zis sa imi incerc norocul cu reverse engineering. Cu un multimetru si un analizor logic si vreo ora de munca, am aflat ca e vorba de 4 fire de date (3 iesiri si o intrare) si 2 de alimentare (3.3V si GND). Protocolul folosit e SPI cu clock de ~350 KHz. La fiecare 5.3 ms se transmit cate 8 octeti (probabil ca e nr-ul modelului si valorile celor 3 canale - id-ul cred ca e introdus de modulul RF).
Partea buna e ca telecomanda nici nu stie ca nu e conectat modulul. Asta il face foarte usor de inlocuit.
Ideea e sa inlocuiesc acel modul TX RF cu unul facut de mine pentru a putea sa imi construiesc propriile receptoare. Partea buna e ca efortul necesar a scazut considerabil (trebuie doar sa stabilesc formatul datelori trimise/primite si sa le trimit efectiv) si pot oricand sa revin la modulul/receptorul original.
Ce mai trebuie facut:
-identificat formatul datelor trimise de TX (cei 8 octeti).
-identificat formatul datelor trimise cand se face BIND.
-identificat formatul datelor primite de TX (de la telemetrie).
Cat despre electronica: ma gandeam sa folosesc perechi de transceivere RFM22 (17 dBm TX, -121 dBm RX, @20 RON bucata), RFM22B (20 dBm TX, -121 dBm RX, @54 RON bucata) sau RFM12 (5 dBm TX, -100 dBm RX, @37 RON bucata) si ceva microcontrolere mai ieftine - mai am cateva mega8-uri pe undeva.
De ce transceivere? Pentru ca vreau si telemetrie (chiar si doar tensiunea acumulatorului) si diferenta de pret intre perechi RX/TX nu e foarte mare.
Ce parere aveti?
E cineva interesat de cum decurge proiectul?
Care transceiver s-ar potrivi mai bine?
RFM22B - cred ca merge pana la 3-4 km (probabil e mai potrivit pentru aero).
RFM22 - cred ca merge pana intr-un km (din ce am citit e plin de bug-uri, de aia e asa ieftin).
RFM12 - nu cred ca depaseste 300-400 m.
Aceasta postare a fost editata de godFather89: 02 April 2013 - 10:05 AM