Modelism - RHC Forum: AERODINA LENTICULARA! - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 14 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

AERODINA LENTICULARA! Zbaoara sau nu zboara?

#1 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 839
  • Inregistrat: 05-June 04

Postat 22 July 2004 - 03:34 PM

Am deschis acest subiect care poate va interesa pe multi sau putini.
Voi incerca pe cit posibil sa pun likurile care le-am gasit si sa vedem ce iese!
Provocarea care se lanseaza:
Anul viitor la RIPA ROSIE o sa zboare O AERODINA LENTICULARA?:)
Cine se inscrie in proiect?

Puncte de plecare:
http://www.laesiewor.../ifo/links.html
http://www.aspubs.co...saucers/wp.html http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/ic_24.gif
Sa nu existe confuzii!
mesaj normal, off topic, inutil ; off topic dar util ; off topic, important .
0

#2 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 03:49 PM

Proiectul SILVER BUG
http://www.aspubs.co...s/psb-begin.htm
Sa nu existe confuzii!
0

#3 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 03:59 PM

Brevetul de la "AVROCAR"
http://www.aspubs.co...s/acgallery.htm
Sa nu existe confuzii!
0

#4 Useril este offline   Neo 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 02-August 03

Postat 22 July 2004 - 04:15 PM

exista un grup la euroavia din brasov care se ocupa cu asa ceva de 2 ani. toti sunt studenti la aerospatiale. au facut si o macheta din compozite cu ajutorul firmei Compozite SA
0

#5 Useril este offline   Neo 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 70
  • Inregistrat: 02-August 03

Postat 22 July 2004 - 04:18 PM

Problema e ca au gandit gresit proiectul, iar eu il refac acum impreuna cu unul dintre artizani care este prin Dresda (student).Speram sa ne reuseasca!
0

#6 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 04:25 PM

Povestea lui AVROCAR :
http://www.avrocar.com/
interesant este cum se termina.
Dar oare chiar s-a terminat? sau e doar praf in ochi?
Li s-a impus sa se termine?
May be yes! may be no!

Aceasta postare a fost editata de Picatot: 22 July 2004 - 04:31 PM

Sa nu existe confuzii!
0

#7 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 22 July 2004 - 04:31 PM

Eu nu-s in tara acum, chiar nu vrei mei picatot sa mergi la biblioteca sa vezi de cartea de care zic, nu stiu exact cum se numea.. Coanda viata si opera..:(
e destul de mica dar groasa
Ai sa vezi ca nu seamana cu nimic din ce ai gasit
La aerodina lenticulara pe extradosul farfuriei erau f f multe gauri mici. un compresor din interiorul aerodinei absorbea aerul de pe extrados si din ce zicea acolo se crea un strtat f subtire de aer deasupra extradosului cu presiune f f mica
evident aierul iesea pe intrados prin niste ajutaje mai putin importante
De asemenea Coanda mai prevedea si amplificatoare de fluide, ceva f asemanator cu elementele de hipersustentatie
Numai cauta carti de dinaite de '89, ca dupa tr sa fim prieteni NATO si nu era frumos sa ne bagam nasul unde nu ne fierbea oala :(
Apropo, daca vine cineva la rr2005 cu aerodina lui coamnda o sa avem si un premiu nobel pt un rom la fizica... asa ca sa fim putin realisti :( nici mie nu-mi place sa fiu realist dar trebe :(
0

#8 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 04:51 PM

Nu am spus ca va fi dupa proiectul lui Coanda, ci "ceva" care sa semene cu o aerodina. si care sa zboare!
PS ai vazut semnul intrebarii de la sfirsit?

Aceasta postare a fost editata de Picatot: 22 July 2004 - 04:51 PM

Sa nu existe confuzii!
0

#9 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5662
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 22 July 2004 - 05:38 PM

Din ce am vazut din poze si schite nu e nimic deosebit, exceptand forma. Cu un motor ca ala poti face si un slep sa zboare. Poate are manevrabilitate ceva mai buna desi nu vad ca poate zbura si pe spate.
Nu prea stiu ce sa inteleg prin "AERODINA". Modele la scara de forma celor din paginile la care faci trimitere exista functionale, spre deosebire de asta 1:1 care am inteles ca-i pe butuci. Am vazut filme cu asa ceva, dar cu modele cam de 1-2m diametru. Am sa caut sa vad adevaratul principiu pe care s-a bazat Coanda si ce a botezat el cu numele asta ca toate au aceeasi forma dar principiul de functionare pare diferit. Ventilatoare puse pe orizontala zboara si daca nu-s montate in ceva de forma unui disc. Cred ca e ceva spectaculos totusi.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#10 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 05:58 PM

TREBUIE macar sa INCERC!
Sa nu existe confuzii!
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 22 July 2004 - 06:22 PM

Si eu zic ca merita incercat, dar cam ce si cat de mare?
0

#12 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 06:32 PM

Diam de aprox 0.8- 1 m.
Am gasit datele ptr Avrocar si vreau sa-l pun la scara sa vad ce iese!
Am inclusiv profilul de aripa!
Sa nu existe confuzii!
0

#13 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 22 July 2004 - 07:44 PM

eu as propune limitare chiar si la 0.3-0.5 metri... oricum dimensiunile sunt mai putin importante pana cand nu stabilim ce si cum...

din pacate nici eu nu sunt in tara... is un pic peste balta atlantica... deh trebuiesc facute si studiile :( dar in primul rand as vrea sa gasesc brevetele de aici... in felul acesta vedem ce-a gandit omul si nu ce-au crezut altii ca ar fi gandit. Picatot tot respectul pentru website-urile respective si crede-ma ca nu resping nici unul din website-uri dar prefer sa dau la ciocan doar fiind sigur ca aia e ce-a gandit coanda si nu ce si-a inchipuit altul... ca pe urma sa vad ca nici nu zboara...

In plus daca dorim sa facem neaparat ceva cu efect coanda putem incerca cu mici gauri pe extrados (orientate sub un anumit unghi) si sa suflam aer presiunea dinamica crescand si cea statica scazand.. si astfel farfuria e absorbita... dar eu vreau sa vad ce a gandit coanda si ce matematica a pus in spatele chestiei asteia.

In departamentul de fizica de aici avem colaborari si cu unii de la "computational fluid dynamics" deci cu mici simulari mai pot ajuta si interpreta... dar numai dupa ce stiu ce am de simulat! :(

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 22 July 2004 - 07:45 PM

0

#14 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 22 July 2004 - 08:44 PM

Acum plec in vacanta, dar la intoarcere daca mai ai pe planseta proiectul poate trag si eu cu coada ochiului. Nu ca as avea timp sa te ajut, doar din curiozitate. E drept ca daca e sa nu zboare macar arata frumos.
0

#15 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 22 July 2004 - 09:27 PM

aerodina lui coanda m-a fascinat si pe mine. Am avut cartea respectiva acum...18 ani cred, dar am pierdut-o. informatiile si pozele de pe site-ul IFO http://www.laesieworks.com/ifo/libNEW/WW2/...enriCoanda.html dat de picatot seamana f. mult cu ce era in carte. In prima poza e infatisat Coanda cu o aerodina micuta in mana

modelul ala, cam de 12 cm diametru , are o fanta circulara (nu gaurele) prin care era suflat aer la presiune destul de mare(4 atmosfere) printr-un tub la baza aerodinei. A testat cu diverse inaltimi ale fantei, parca intre 0.5 si 2mm

La primul test modelul a tzashnit si a crapat tavanul garajului. Cand a reusit sa o fixeze a masurat o tractiune statica de vreo 35 de kg., imens pt o suprafata portanta de 100cm patrati. La presiunea aia asa mare aerul avea viteza supersonica - parca fo 7-800 m/sec

Se sugera in carte ca obtinea o "amplificare" a tractiunii statice fata de un jet "normal". Nu mai tin minte care era diferenta, cat scoatea mai mult cu prin efectul Coanda. Intr-o poza cu fum se vedea cum aerodina "suge" aerul de deasupra.

Un modelist nu prea cred ca are sanse sa produca astfel de presiuni (poate cu motoare racheta?). Presiunea ce poate fi obtinuta cu o elice intubata nu-i nici pe departe ce avea Coanda acolo. Nu stiu daca la viteze mai mici, subsonice, mai are loc fo amplificare de forta.. ar fi interesant de aflat. Eu am incercat ceva-ceva acu vreo trei ani cu un ventilator de calculator si un motoras de 280 sau 300 dar n-am obtinut o amplificare a fortei... Dar si modelul meu cat si metodele de masura lasau mult de dorit... a trebuit sa admit ca sunt cam nepriceput.

Cezar

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 22 July 2004 - 09:59 PM

0

#16 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 10:47 PM

Coanda zicea ca o aerodina de doua tone putea zbura cu ajutorul a doua turbocompresoare "Turbomeca" noi aparute la acea vreme 1935. deci concluzionez ca nu trebuie chiar niste dispozitive ultra performante.
daca eram acasa as fi mers direct la biblioteca sa caut carte cu pricina desi stiu ca ma dezamagise lipsa modelului matematic. oricumk schite si alte date orientative erau din belsug
Si apropo tot ce vedeti cu turbo reactoare a caror elice compresor se vede din exterior sa stiti CA NU-S AERODINE LENTICULARE, nici aerodine nu cred ca pot fi numite
0

#17 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 10:49 PM

si apropo Bitex, cand ajungi la 2000 de mesaje postate sa spargi o sticla de shampanie de calculator :( :(
0

#18 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 22 July 2004 - 11:39 PM

Uitati patentu original al aerodinei, din 1938.

Nu pare a fi nici un secret.

cezar
0

#19 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772

Postat 23 July 2004 - 02:24 AM

se vorbea pe unul din site-urile de mai sus de cateva patente... se dadeau niste numere si litere de identificare. Am sa caut in week-end sa vedem poate sunt intr-adevar toate online.

MIG-29
0

#20 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 23 July 2004 - 06:48 AM

Privind asta: "si apropo Bitex, cand ajungi la 2000 de mesaje postate sa spargi o sticla de shampanie de calculator"
e buna ideea dar nu vad ce inaugurare ar fi. N-am fost niciodata atent la numarul mesajelor si nici la stele. Poate sa sparg tastatura de ceva! Ce vina are sampania? Saraca de ea!!! Daca ziceai sa sparg sampania de calculator si sa-l lansez pe Dambovita era mai cu inteles. Pai ce vroiai sa-i zic? Ca-s tentat de subiect si ca o sa facem si-o sa dregem daca el e in Iasi si eu aici? Mi-ar place sa fac niste forme din ipsos, sa lucrez cu niste rasina si fibra, sa obtin o forma frumoasa de model, dar ce folos ca ce trebuie in interior nu-i accesibil. Din nefericire nu pot sa-mi stabilesc un program pe perioada lunga si vreau sa termin macar o parte din lucrurile incepute anterior. Poate reusesc vara asta sa-mi gasesc un serviciu adevarat ca in invatamant e asa cum stii!

Imaginile de acolo se vad si cu alternatiff, pentru cine are probleme. Asta-i problema cu inventiile. In documentatie se introduce doar ce se breveteaza nu si calculele care duc la obtinerea acelui rezultat. Brevetul iti asigura doar paternitatea ideii nu si certitudinea ca ideea e corecta tehnic, integral. Am vazut brevet de frana cu bile, adica un rulment la care obtii franare prin apasarea cailor de rulare peste bile. Zi si tu daca e treaba normala, desi daca soliciti asa un rulment precis obtii franare prin distrugerea rulmentului. E vorba ca ideea este brevetata. Aplicabilitatea industriala presupune ca produsul poate fi realizat industrial dar nu ca si functioneaza bine. Se breveteaza orice. Presupun ca tot ce-i acolo nici nu are mult calcul matemetic. Poate gresesc. Presupun ca totul se bazeaza pe simtul practic si pe instinctul inventatorului. Am sa fac vara asta un drum la o biblioteca sa vad de cartea aia de care vorbesti, poate sunt mai multe amanunte acolo.
0

#21 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 July 2004 - 06:50 AM

Erau 4 atmosfere? sau 40? sau 400? Ca 4 bari se obtin relativ usor si ptr inceput s-ar putea face modelul si sufla cu un compresor de deasupra printr-un furtun. Probleme apar daca sunt 40 sau mai rau 400.
Trebuie verificata insa informatia din surse sigure! si MIG29 cred ca o poate face! Eu caut cartea, dar daca o are cineva il rog sa scaneze pg despre aerodina si sa le posteze, mai ales explicatiile!
Ne mai auzim.
PS: DE CE NU VAD POZELE DE PE PATENT?????

Aceasta postare a fost editata de Picatot: 23 July 2004 - 06:53 AM

Sa nu existe confuzii!
0

#22 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 July 2004 - 07:11 AM

@picatot: 4 atmosfere, nu 40. Treaba nu-i ca ar fi cine stie ce mare presiune - si cu pompa de bicicleta poti scoate atata - ci debitul care tre sa-l ai pentru a evacua aerul pe o suprafata a fantei de 1 cm2 - iti trebuie vreo 30kw
Sau daca faci un rezervor sub presiune (de ex. un balon mai solid cu aer comprimat) se va goli cu 20 litri/secunda

Eu as incerca cu presiuni mici si suprafete mari.

Cat despre poze a zis bitex c-ar merge "alternatiff" - tre sa gasesti un instalator (ma rog, kit de instalare) pentru el.

cezar
0

#23 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 July 2004 - 07:23 AM

Am sa refac experienta cu permanganatul de potasiu si perhidrol sa vad ce obtin!
PS: Amestecul era folosit ptr rachete V2, si l-am facut in copilarie juma de eprubeta a fiert cred ca 10 mintute
Mai vedem, sa fac si eu niste calcule!
Sa nu existe confuzii!
0

#24 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 23 July 2004 - 07:52 AM

La muzeul tehnic "Leonida" din parcul "Carol", lacasul viitor al catedralei neamului, este o macheta functionala la scara a aerodinei!!!...nu cunosc originea ei...problema este ca muzeul are multe exponate depozitate in subsol si sunt rotite periodic...vorbiti cu un muzeograf de acolo!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#25 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 23 July 2004 - 08:05 AM

In primavara cand am fost eu la Muzeul Leonida, nu era nici o aerodina lenticulara expusa. Vorba ta, o fi printr-un beci...
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#26 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 23 July 2004 - 08:58 AM

Valteras, la 23 Jul 2004, 09:05, a spus:

In primavara cand am fost eu la Muzeul Leonida, nu era nici o aerodina lenticulara expusa. Vorba ta, o fi printr-un beci...

..mai mult ca sigur ca exista...am vazut-o eu acum aprox 5-6 ani si nu cred ca s-a consumat pana acum!!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#27 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 July 2004 - 10:07 AM

Pentru @etaju:

Aeru nu are 22 grame, un metru cub din ce respiram acuma are vreo 1.25 kilograme +/-10%

Deci ca sa sufli 1 mc cu 100 m/sec intr-o singura secunda folosesti o putere de cel putin 6250 watt si obti o forta reactiva de vreo 125 N

Legat de aerul comprimat la 4 atmosfere - la iesirea din ajutaj intreaga diferenta de presiune e transformata in energie de miscare (sau presiune dinamica) iar densitatea sa la iesire e cam aceasi cu a aerului ambiant (daca au aceasi temperatura)

Din 20 de litri la 4 atmosfere vor iesi 80 de litri de aer la presiune ambianta cu o viteza de aprox 800m/sec, adica 32 kilojuli si un impuls de 80 N*sec

In general cu cat aerul e mai rapid cu atat e mai ineficienta dpdv energetic tractiunea statica. Pentru eficienta in sustentatie trebuie imitat elicopteru - impins cat mai mult aer posibil cu puterea care o da motoru.
0

#28 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 July 2004 - 01:44 PM

Cred totusi ca undeva s-a strecurat o greseala in calculele voastre. Cum adica la un diam de 11mm (1 cmp) ca sa tin 4 bari am nevoie de 30 kw.
Sincer nu cred.

N-am facut calcul ca nu ma pricep, dar intreb si eu unde trebuie sa ai acei 4 bari?
Totusi Coanda si-a facut un minimodel si la testat. CUM LA TESTAT?
Daca ar fi fost numai un proiect fara realizare practica se meritau speculatii dar asa.....
DE AIA VREAU CARTEA!

In plus s-ar putea ca forta de sustentatie sa nu varieze porportional cu presiunea si peste o anumita valoare sa nu mai fie eficienta ca si consum de energie.
ORICUM TREBUIE EXPERIMENTAT!
Cu Stima,

ARE CINEVA CARTEA LUI COANDA? O VREAU SI EU! PLATESC TRAS, TRANSPORT TOT!
PLEASEEEE!
Multumiri, astept MI

Aceasta postare a fost editata de Picatot: 23 July 2004 - 01:49 PM

Sa nu existe confuzii!
0

#29 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 July 2004 - 02:22 PM

lasa banii si transportul picatoate
la ce biblioteci ai in targul iesilor sigur o gasesti acolo
eu daca as aveao nu ti-as da-o http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif
0

#30 Useril este offline   Picatot 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 23 July 2004 - 02:35 PM

NU AM GASIT-O http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif
AM UMBLAT IN TOATE ANTICARIATELE DIN IASI (asta fac de ieri dupa amiaz) SI NU ESTE
AM FOST LA ASACHI BIBLIOTECA JUD. E INCHISA PTR INVENTAR PINA IN NOV.
Depre coanda se exista 3 carti:
1. Monografia
2. Din nou in tara;
3. interviu cu HC
Si apropo in ditamai orasu au numai cite un exemplar! deci numai la sala!

PS: De Eminescu nu te poti apropia ca sa terminat anu ( e univ) si e plecate in vacanta dnele bibl.
Singura speranta e in preteni!
Daca nu umblam de unde era sa stiu? asa ca nu fiti baieti rai si potoliti setea de cunoastere a unuia care prinde cai verzi pe pereti albastri!
Cu stima

Aceasta postare a fost editata de Picatot: 23 July 2004 - 02:38 PM

Sa nu existe confuzii!
0

Arata acest topic

• 14 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro