Modelism - RHC Forum: Mini circular - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Mini circular dintr-un flex?

#1 Useril este offline   laly_1705 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 218
  • Inregistrat: 22-October 08
  • Interests:Navomodele, Automodele

Postat 09 March 2013 - 10:58 AM

Buna ziua ,

As vrea cateva pareri despre realizarea unui mini circular dintr-un flex mic.Am acest flex din imagine si nu il folosesc.
Se poate realiza acest lucru folosind panze pentru lemn? (m-am saturat sa tai la traforaj diverse surcele) .

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: angle-grinder-p001.jpg

0

#2 Useril este offline   zgr_44 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 02-February 07

Postat 27 March 2013 - 07:06 PM

Panza circulara sau disc, pentru ca la turatia pe care o are acel polizor unghiular m-as mira sa reziste vreo panza circulara. Disc pentru taiat lemne exista pentru el dar spre deosebire de traforaj caruia ii este mai bificil sa debiteze si degete, astuia ii va fi mai mult decat simplu.
Lucrurile sunt simple.......noi le complicam...
0

#3 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 27 March 2013 - 07:20 PM

Votez cam in aceeasi directie, mai bine vizionezi un film fain. Cred ca greu o sa gasesti o panza care sa poata functiona fara riscuri mari la turatia flexului.
Am vazut meseriasi care au pus panza cu carbura (poate merge si fara, n-am idee), cu diametru mic si foloseau flexul chiar manual, dar e ultimul lucru de pe Pamant pe care ti l-as recomanda. Doar daca faci o masa, fixezi flexul bine sub ea, ai aparatoarea de rigoare deasupra discului sa nu te trezesti cu vreo pastiluta sarita de pe disc pe undeva, si tai pe bucatica de disc ramasa disponibila deasupra mesei. O alta varianta ar fi sa construiesti un variator de turatie (daca flexul tau nu are deja unul si probabil ca nu are) si sa reduci putin turatia la cat scrie maxim pe panza, dar tot cu scula fixata bine sub o placa. In principiu merge, dar evita improvizatiile.

La cat zgomot face, as opta pe un schimb cu careva care iti poate face un mic circular, silentios si mai putin periculos. Nu ca ala nu taie degetele la fel de usor, dar macar le tai cu o scula fara improvizatii, nu pierzi garantia flexului. Mai glumesc si eu, nu dau cu parul.
Spor la treaba.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#4 Useril este offline   Florin_C 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 09-October 12

Postat 27 March 2013 - 07:43 PM

Si eu recomand sa nu modifici flexul. Acum 7 ani era sa raman fara trei degete de la mana stanga datorita unei panze cu placute din carburi montata pe flex. Am avut zece cusaturi facute. Norocul meu ca nu mi-a taiat tendoanele sau falangele. Doi ani nici nu am putut sa mai pun mana pe un flex, de frica. Totul dureaza o fractiune de secunda. Decat sa-i confectionezi o talpa cu fanta, adaptata, mai bine cumperi o scula dedicata si proiectata pentru acest scop.

Spor, si ai grija!
0

#5 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 27 March 2013 - 10:14 PM

Nu mai pun la socoteala ca exista tentatia de a da jos aparatoarea originala ca sa poti taia pe toate partile. Tocmai asta aduce necazurile ca uneori directia reculului flexului (si apare des) nu poate fi anticipata. Daca un disc abraziv iti da timp sa reactionezi daca ai o manusa buna, o panza de circular taie tot.

In mod sigur nu la utilizare manuala te-ai gandit, sau sper asta. Daca ai un flex mai lenes, poti incerca sa faci o masa, dar scula e prea zgomotoasa si tot ramane riscanta. Cred ca greu gasesti panza pentru turatie asa mare. Aia din otel risca sa se uzeze rapid si la cealalta poate sari carbura. O singura data am auzit si de disc metalic spart, dar cunosc personal persoana cu obrazul sectionat. Sper totusi ca sunt rare cazurile. Nu vrem sa te speriem dar puterea motorului este foarte mare, turatia discului mare, masa sculei mica si controlul manual este complicat.
Multa bafta.

PS. Carcasa reductorului este destul de mare. Daca mai pui si grosimea unei mese mai adaugi cativa mm pe directie radiala. Ajungi cam la 32 mm pe raza. Presupunand ca o panza mica ar fi potrivita, ramane cota utila destul de mica. Sper sa ma insel.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 27 March 2013 - 10:23 PM

0

#6 Useril este offline   zgr_44 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 02-February 07

Postat 28 March 2013 - 04:52 PM

E ca si cum as incerca sa fac din lingura - furculita cand deja exista gata facuta.

Aceasta postare a fost editata de zgr_44: 28 March 2013 - 04:52 PM

Lucrurile sunt simple.......noi le complicam...
0

#7 Useril este offline   laly_1705 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 218
  • Inregistrat: 22-October 08
  • Interests:Navomodele, Automodele

Postat 28 March 2013 - 06:46 PM

Nu sunt nici primul nici ultimul care vrea sa faca un mini circular (pentru modelism), nu sa tai dulapi si scanduri la 4 metri.
http://www.edaboard....read236891.html
Intradevar este zgomotos, exista riscul sa te tai fara o minima protectie.
Ideea este realizarea unei mese fixe de care se prinde acel flex care va folosi un DISC FIERASTRAU PT LEMN 136X24X10 cu aparatoarea de rigoare deasupra discului.
"Ajungi cam la 32 mm pe raza" mai mult nici nu imi trebuie, necesitatea este pentru maxim 20 mm grosime.
Interesant aspectul cu variatorul de turatie.

Voi cauta mai cauta totusi poate gasesc ceva dedicat.
0

#8 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 28 March 2013 - 07:15 PM

Stiu ca nu esti primul si nici ultimul. Si eu am folosit manual unul cu panza cu carbura si mi-a placut mult cum taie. Imi dau seama ca fixat pe ceva si-ar face mult mai bine treaba. Chiar si acum am unul cu disc abraziv si unul cu disc pentru lemn, dar nu recomand.
Discul de care spui cred ca este destul de mare ca diametru. Vezi ce turatie recomanda producatorul. O poti depasi, dar nu forta mana destinului.
De exemplu, gasesti chiar si pentru turatia flexului (link)
Dimensiunea de 32 de care ziceam, este cea ocupata de carcasa si grosimea mesei, adica iti ocupa vreo 64 pe diametru. Restul e disponibil (bineinteles ca impartit la doi ca sa discutam de ce ramane pe raza). La o panza de 115 ramai cu putin peste 25 mm, dar e asa cum spui, pentru 20 mm e suficient. In orice caz, e bine sa ai grija. Poti sa tai si la 4 m, daca merge, merge pana se arde si asta depinde de flex.
Multa bafta.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 March 2013 - 07:18 PM

0

#9 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 5482
  • Inregistrat: 24-May 08

Postat 28 March 2013 - 07:58 PM

Ce era prezentat in link-ul postat nu numai ca folosea un flex iar turatia este interzisa pentru o panza placata CMS dar in plus era si o maxima improvizatie . masa de taiere prinsa provizoriu cu acele suruburi menghina .. e cu la revedere degetele ..

Circularele Proxon destepte ( cu unghiular , ridicarea pnzei etc ) sunt scumpe dar se poate face unul cu putin efort .. materiale se gasesc - un motor cu perii sau brushless comandat printr-un ESC ca sa aiba diametru mai mic si sa poti iesii cu panza peste masa de lucru ;

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 1.jpg
  • Imagine atasata: 2.jpg

Aceasta postare a fost editata de REAL DESIGN: 28 March 2013 - 07:58 PM

Warn Warn Warn Warn Warn Warn .. for ever !
0

#10 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 March 2013 - 08:00 PM

sau varianta mai simpla cu o bormasina ( are deja variator de turatie si turatia nu ajunge la valori imense ) :

0

#11 Useril este offline   REAL DESIGN 

• R.D.
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 March 2013 - 08:02 PM

Daca era un circular de mana ( portabil ) era alta treaba ...

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

4 useri citesc topicul
0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro