ViP_Eol, la 22 January 2015 - 09:51 PM, a spus:
În altă ordine de idei, veţi vedea sistemul construit de Bogdan. E prima variantă a celui discutat cu el. Indiferent de ce anume cred unii, nu am chiar aşa mult timp disponibil să stau să bijuteresc. Când am început construcţia la profilat am discutat cu Bogdan avantajele şi dezavantajele unui sistem contrarotativ şi i-am spus nişte idei cu desene pe masa de lucru :rolleyes: . Cum el e mai agitat din fire, a trecut la treabă. Eu m-am gândit în continuare la posibilitatea uşurării sistemului pentru că (lucru pe care i l-am spus şi lui) sistemul ar trebui să iasă cel puţin la fel de uşor ca a lui Bicuţ, să putem vorbi de un progres real. Ceea ce va face Bogdan acum este uşor de construit şi ieftin. Problema este că va ieşi cu aproximativ 2,5 gr. mai greu. Avantajul sistemului este eliminarea vibraţiilor şi un coeficient mai mic de frecare. Distanţa dintre rotoare va fi cea calculată pentru elice de 11.
Ceea ce "modernizasem" eu în schiţă se baza pe acelaşi sistem cu diferenţa că introduceam rulmenţii în presetupe. Cu această soluţie foloseam ţeavă mai mică în diametru şi mai scădeam cu 1 gr., dar tot mai greu decât al lui Bicuţ (sistemul fiind şi mai dificil de manufacturat). Suportul/batiul va fi din carbon.
Următorul sistem va fi făcut din ţeavă de titan la exterior şi ţeavă de carbon la interior. Batiu din titan. Greutatea va fi sensibil mai mică faţă de ce avem noi acum, în schimb, pentru următorul sezon pregătesc elice de 12 x 2,2 de 1,2 gr. Elicea o voi forma din cadru subţire de carbon (0,22) ranforsat cu fir de bhorr şi foliat cu mylar de 5 microni. Am spus că pentru următorul sezon deoarece nu voi avea timp să-l fac până la C.N., dar va fi gata după.
Un singur lucru. Poti sa pui 20 de rulmenti. Pana nu echilibrezi palele de la elicii dinamic (in rotatie ) nu se va scapa de vibratii. Ce-i drept nu va mai vibra in rulmetii de acum de la sistemul conceput de mine si Bicut si nici in tzevi, va vibra tot modelul pana ii cad eleroanele sau se scutura ionii de Litiu. http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/pardon.gif
Trebuie luat in calcul ca palele de la elice pot sa aiba traking (rezistenta diferita la indoire), trebuie echilibrata toata elicea pana fashaie. http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/hi.gif
Mai luati in calcul si ca 2.5g pe bot poate este nevoie de reechilibrat modelul (cantarul sigur este bun ?)
Adaugarea a inca 2 rulmeti imensi si ditamai tzeava trebuie sa fie mai greu de 2.5g.
Whatever... eu unu daca tot o sa pun 2.5g in plus o sa il pun pe un sistem coaxial cu differential si am scapat de toata bataia de cap cu turatia variavila a eliciilor si efect de turbion si etc. Sistemul se autoregleaza mecanic la turatia palelor in functie de rezistenta pe care o opune aerul cand trece prin fiecare in parte.
Aceasta postare a fost editata de Mama Soacra: 22 January 2015 - 11:29 PM