Mihai_supy, la 21 February 2013 - 08:22 PM, a spus:
aerodimanica asta....
Si mai e ceva...miscarea eleroanelor la profile simetrice (sper sa nu ma insel, desi am avut un lector bun) duc la aceeasi modificare a rezistentei la inaintare indiferent de sensul in care se bracheaza...La profile asimetrice se schimba treaba. Nu intram in detaliile si efectele ale "asimetriei laterale a portantei".
Concluzia - bracarea eleroanelor Sonicului cu tijele de comanda drepte nu dau momente de giratie, cel putin nu la modelul asta. Poate la altele, dar la asta, eu unul nu l-am simtit.
Sonicul are profil Semisimetric :blush:
Profilul simetric are unghi de atac pentru a genera portanta deci si la el apare.
Asta e.
Continuand acum
Pentru o miscare normala pe trasa a avionului, eleronul care coboara trebuie sa aibe cursa mai mica decat eleronul care urca. ( in acelasi timp si directia este necesara in viraj dar va rog sa nu mai reluam, aici, inca o daca chestia cu: este nevoie carma!!!! Pe principiu merge si asa manualele de zbor nu stiu de ce mai exista)
In functie de tipul profilului diferenta are valori diferite .
Astfel La Clark Y este mare ( am vazut multe chituri in care chiar fabricantul da datele de miscare diferentiala la eleroane)
La semisimetric mai putin
La simetric si mai putin.
In cazul tijelor indoite miscarea este inversa (eleron susare cursa cu 4-5mm mai mica dect eleron jos. si , in cunostinta de cauza , chiar am constatat asta masurand, amplificand fenomenul.
Evident dezbaterea este undeva la dintii furnicii si nici Sonicul nu este culmea preciziei dar
eu cred, ca multi din colegii de patima , ( nu pot sa-l omit pe Dan printre multi altii ) tinem sa facem lucrurile cat mai
bine si mai corect chiar daca nu avem simtul si talentul ( Andrei sau Florin de exemplu) asa de dezvoltat incat sa decelam cele mai mici detalii comportamentale .
Constiinta si placerea lucrului bine facut poate explica un pic detaliie prezentate .
CONCLUZIE pentru a mentine un carecter util al topicului :
Sunteti la al doilea avion? Nu pierdeti timpul cu apa in piua de aici.
Cerneti informatiile ,montati simplu si zburati asa incat in timp cu experienta si finetea poate va incepe sa fie palpabil ceva.
Important este: cititi un manual de zbor si ZBURATI ...corect si cu placere
Numai bine
PS Prezentarea va continua desi zborul inaugural va fi departe.
Aceasta postare a fost editata de Horja: 21 February 2013 - 09:26 PM