revolutia gimbal-urilor
Postat 14 May 2013 - 12:39 PM
Punctul nodal, pentru cei care nu stiu, este acel punct aflat pe axa optica principala a unui obiectiv fata de care rotind camera, nu apare efectul de paralaxa intre un reper apropiat si unul indepartat, aflate in cadru (practic ele isi mentin aceeasi pozitie relativa in spatiu unul fata de celalalt).
Postat 14 May 2013 - 01:43 PM
E cam antagonica situatia aici, eroarea de paralaxa nu se observa asa usor, dar daca nu este CG-ul in axa motor risti sa nu ti-l poata misca.
Postat 14 May 2013 - 02:06 PM
Sau, sugerezi amplasarea de greutati pe langa camera ca sa aduci CG ansamblului in punctul nodal ? Asta ar fi o idee, cu sacrificarea ceva timp de zbor.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 14 May 2013 - 02:08 PM
Postat 14 May 2013 - 02:20 PM
renatoa, la 14 May 2013 - 02:06 PM, a spus:
Sau, sugerezi amplasarea de greutati pe langa camera ca sa aduci CG ansamblului in punctul nodal ? Asta ar fi o idee, cu sacrificarea ceva timp de zbor.
asta pare cea mai facila solutie de echilibrare
Aceasta postare a fost editata de worms: 14 May 2013 - 02:21 PM
Postat 14 May 2013 - 02:58 PM
Aici e un film bunicel despre cum se gaseste punctul nodal.
Din ce am constatat eu, la camerele video Sony e cam la 0.5-1cm in spatele lentilei frontale.
Da, punctul nodal se schimba la majoritatea obiectivelor zoom cu focala. Unele sunt special proiectate astfel incat acest lucru sa nu se intample.
Aceasta postare a fost editata de Ciprian Dughir: 14 May 2013 - 02:59 PM
Postat 14 May 2013 - 03:31 PM
Ciprian Dughir, la 14 May 2013 - 02:58 PM, a spus:
Din ce am constatat eu, la camerele video Sony e cam la 0.5-1cm in spatele lentilei frontale.
...
In cazul asta putem sa uitam de problema asta :) Adica sa vii cu un guleras de plumb care sa contrabalanseze greutatea camerei si sa fie plasat in fata lentilei frontale la 1cm ? :D
Postat 14 May 2013 - 04:19 PM
Sau, poti contrabalansa prin adaugarea unei lentile aditionale de conversie de distanta focala, in special una wide. ;)
Solutii sunt destule, dupa cum vezi.
Postat 14 May 2013 - 04:27 PM
Nici macar panoramistii nu se mai omoara sa dea banii pe monturile alea care costa cat un obiectiv, la ce performanta au atins softurile de stitching. Eu fac panorame din mana si nu pot fi detectate zonele de imbinare a imaginilor care le compun.
Postat 27 May 2013 - 01:41 PM
icsss, la 13 May 2013 - 01:38 PM, a spus:
40 USD Gimbal
2x16 USD Motoare
44 USD Controller
Total fara transport: 116 USD
As mai putea merge si pe o conversie de la gimbal pe servo la brushless si asta ar cobora costul la 76 USD.
Se poate scoate o filmare buna (stabila) cu o asemenea configuratie?
PS: camera e un sony wx-50 compact, de ~120g
Din ce am apucat sa mai citesc intre timp concluzionez ca:
controlerul va fi cel de pe GLB o fi mai bun ala de la rctimer?
motoare - n-am nici cea mai mica idee ce sa iau.. probabil ceva sub 20usd/buc pentru o camera de pana in 200g. Sa zicem astea.
gimbal.. cred ca o sa-mi reauseasca o conversie de la servo la BL. Orice ce as lua trebuie bricolat, pt ca vreau sa-i pun si trigger si convertor hdmi to rca. Probabil ceva pentru gopro ar merge.. pt ca am mai mult spatiu in lateral.
Postat 29 May 2013 - 05:40 PM
Postat 01 June 2013 - 11:14 PM
Postat 11 June 2013 - 06:49 PM
Postat 12 June 2013 - 08:59 AM
renatoa, la 11 June 2013 - 07:00 PM, a spus:
Daca vrei, am eu "stoc" din alea de la GLB.
Sa zicem ca m-am hotarat la controler (cel de la glb via renatoa) si la motoare (cele de la rctimer)
Mai ramane gimbalul. Cum eu caut unul pentru o camera compacta de 120g si nu pt gopro, lucrurile sunt mai complicate.
Oferta de la GLB are comentarii proaste pe rcgroups, in cel mai fericit caz ai posibilitatea reglarii pe cele doua axe dar nu si pe "adincimea" camerei.
Si mai interesant e ca sunt gandite cu fundul si majoritatea trebuie modificate pentru a obtine o balansare buna.. Asa ca sa-mi bricolez singur gimbalul.
Oare nu-mi trebuie un motot mai mare pentru roll?
Postat 12 June 2013 - 02:01 PM
Postat 13 June 2013 - 09:29 AM
Acum se pune problema CE ghimbal sa construiesc pentru GOPRO HERO ...
Am acces la LASER, masina de indoit si ALU (2mm -6mm) care poate fi taiat milimetric laser dupa chipul si asemanarea ghimbalului (DXF-ului).
Ma gandesc sa copiez un ghimbal pt uz personal , nu vreau sa vand ! :) ajutati-ma si pe mine cu o idee ! . Gasesc pe undeva DXF-uri ?
Î: Dece ghimbalul de la RCtimer are gopro-ul intr-o "cusca" ? Are o placa sus si una jos ...Doar una jos ... |__| nu ar fi suficienta ?
R: Probabil ca e gandit asa pentru a echilibra mai bine camera ... !?
Ce trebuie sa am in vedere cand il proiectez?
Punctul nodal, trebuie sa se situeze intr-un punct in mijlocul senzorului camerei sau in centrul lentilei ?
Ma gandesc sa fac ghimbalul foarte simplu din doua |__| "U" unul pentru ROLL si unul pentru Pitch .. si cel pentru ROLL sa se poata misca stanga dreapta pentru a a aduce camera la punctul G ...
Ce trebuie sa am in vedere ??
-- Stay Hungry, Stay Foolish! --
Postat 13 June 2013 - 09:44 AM
Ce nu iti place la gimbalul de la flyduino ? mi se pare mult mai bine gandit ca cel de la rctimer... si e doar tabla indoita.
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 13 June 2013 - 09:44 AM
Postat 13 June 2013 - 10:38 AM
renatoa, la 13 June 2013 - 09:44 AM, a spus:
Ce nu iti place la gimbalul de la flyduino ? mi se pare mult mai bine gandit ca cel de la rctimer... si e doar tabla indoita.
la flyduino pare tabla indoita dar nu este :
acesta ar fi de la rctimer ...
si ...
asa ar mai fi ghimbalul lui Martinez :
http://www.youtube.com/watch?v=oWPmAsuVbCc
si acesta este cel ..simplu pe care as vrea sa il reproduc :
http://www.youtube.com/watch?v=9_8Kb_fXRrU
grea alegere :)
Postat 13 June 2013 - 12:09 PM
Acesta este de fapt raspunsul la intrebarea mea de mai sus , întrebare cumva nu prea inspirat formulata ...
Postat 17 June 2013 - 03:40 PM
http://photohigher.co.nz/themes/photohigher/images/logo.png
au si inceput lucrul la un nou tip de stabilizare bazata pe
"harmonic drive motors"
Se numeste HALO 300 si arata intr-un fel :
http://photohigher.co.nz/assets/Uploads/_resampled/SetSize715350-big-halogimbal.jpg
...iar eu ma chinul de o saptamana procrastinand , sa fac desenul a Trei table de aluminiu pe care sa pun cele doua motoare de la RCTIMER :(
Aceasta postare a fost editata de Nanok@: 17 June 2013 - 03:42 PM
Postat 17 June 2013 - 04:07 PM
Nanok@, la 17 June 2013 - 03:40 PM, a spus:
http://photohigher.co.nz/themes/photohigher/images/logo.png
au si inceput lucrul la un nou tip de stabilizare bazata pe
"harmonic drive motors"
Se numeste HALO 300 si arata intr-un fel :
http://photohigher.co.nz/assets/Uploads/_resampled/SetSize715350-big-halogimbal.jpg
...iar eu ma chinul de o saptamana procrastinand , sa fac desenul a Trei table de aluminiu pe care sa pun cele doua motoare de la RCTIMER :(
montura asta au prezentat-o anu trecut la expozitia din Germania,semn ca nu e prea noua ca si conceptie :) . eu cred ca au probleme cu stabilizarea la modelele astea grele de nu au lansat-o nici acum si tot in faza de prezentare e. era si hallo 100 pentru gopro dar la un pret anuntat atunci de 1500 euro.se poate ca poza sa ma pacaleasca dar montura din punct de vedere extern e aceeasi si e cat o zi de post de mare chiar daca e din carbon.e pentru gama pro 5dmark3.
Aceasta postare a fost editata de worms: 17 June 2013 - 04:11 PM