renatoa, la 26 October 2017 - 10:02 PM, a spus:
Ce nu prea pot eu sa pricep la graupner, mai bine zis la sistemul HoTT, de unde le-a venit ideea creata ca sa stocheze "modelul" in receptor, si nu in statie !!!
Daca nu stiati, receptoarele la Graupner sunt "programabile", si tot ceeace defineste un model din punct de vedere al servo-urilor, adica limite, curse, etc, este stocat in receptor, nu pe statie ! Nu am aprofundat sa vad unde sunt stocate mixerele, dar nu m-ar mira... :) si atunci Rx-ul devine mai curand un FlightController, doar ca nu are giro-uri.
Asta parca ar fi o conspiratie impotriva celor mai sarmani, care ar vrea sa mute un Rx de pe un model pe altul... aiurea, nu ajunge sa schimbi modelul in statie, trebuie reprogramat Rx-ul !
Aici trebuie să te contrazic. :)
Mai am un Graupner MX16 HOTT, mai vechiuță și o perioadă am mutat RX-ul de pe un model pe altul fără probleme. Poți programa stația/stațiile de pe calculator cu softul furnizat de ei. Încarci programul pe card, sau pe stick și rulezi setările de acolo, sau programezi direct din stație și stochezi în propria memorie până la 24 de modele. Singura problemă (nu foarte mare) e că atunci când folosești mai multe receptoare faci bind de fiecare dată pe fiecare, dar setările sunt din stație. Nu acceptă mai multe bind-uri paralele.
Chestia cu "pinul călător" e reală, dar nu pe toate canalele, ci doar pe 3 - cele de telemetrie - care, în felul ăsta devin canale normale.
E aproape un "Open".
Câte canale folosesc: la F5J am 5 canale pe aripă și două canale pentru profundor și direcție și un canal pentru motor. Asta îmi permite să-mi fac mix-urile necesare pentru decolare, zbor în curent dinamic și aterizare. Canalul 5 de pe aripă este pentru frâne și e mixat cu profundorul.
La jet am două canale pe profundor și... nu mai povestesc... în total folosesc 9 canale + 3 de telemetrie.