Cred ca pentru unii FPV-ul (poate cei 99% care au renuntat) este ca vulpea si strugurii acrii ;) . FPV-ul nu este pentru oricine, sunt foarte multe aspecte peste care cine intra in ramura asta trebuie sa treaca: nu exista sistemul FPV perfect plug-and-play la un pret convenabil, sunt tot felul de inconveniente legate de amplasarea componentele lantului video, cand zici ca le ai pe toate vezi ca in zona in care zbori sunt interferente... si multe alte neajunsuri. Un sistem sa ii zicem "adunat" in regie proprie (nu construit de la zero) necesita cunostinte de electronica de cele mai multe ori si iarasi nu este ptr oricine. Si de aici rata mare a abandonurilor.
Sa zicem cateva vorbe despre pilotatul FPV. Nu prea are treaba cu pilotatul la persoana a treia... mai degraba cu stapanirea si calmul in manevrarea sticurilor, riscul de a te dezorienta este mare daca ai vreun glitch sau vreo pierdere de semnal video.
Legat de ce satisfactii ofera FPV-ul... aceleasi pe care un "ventilator" cu unul sau mai multe elici il ofera celor impatimiti de acest tip de zburatoare. Ore in sir de migala ca sa stranga nu stiu ce suruburi sau sa regleze nu stiu care flybar... toate ptr 10-15 minute de zbor. Asa si FPV-istul... stat la masa de lipit, facut emitator custom, antene, amplasarea tututor componentelor la interior, astfel incat sa iasa CG-ul unde trebuie, greutatea totala sa nu fie prea mare, autonomia de zbor sa fie cat maibuna etc. Si cand ajungi la camp poate sa mearga sau nu...dar si cand totul a iesit ca in plan si mergi la cativa km si singura legatura cu avionul tau este o imagine si niste scrasnituri de servo pe care le auzi in casti este o mare satisfactie cand stii ca tu poti controla un polistiren la o distanta la care nu mai ai nicio sansa de vizibilitate cu ochiul liber.
Repet, zborul FPV in batatura poate fi plictisitor, adevarata satisfactie vine cand iesi din raza vizuala si incepi sa simti adrenalina zborului la distanta. FPV-ul pentru a face filmari este altceva, ala este un mod de a controla incadrarea subiectului si atat.
In final trebuie sa mai adaug ca nu tot ce zboara si are lipit de el o camera video sau un telefon este FPV. Eu nu numesc FPV nici macar struto-camilele cu diverse chestii lipite cu scoci pe toata lungimea unui avion care fac un EZ de exemplu sa ajunga la aproape 1,5kg. Si nici eforturile de a zbura cu niste firicele pe post de antene cu zgomot pe imagine care taie orice elan FPV.
Pentru mine urmatorul nivel in FPV este sa invat sa folosesc curentii termici (folosind variometrul) insa nu pot sa zic ca am abandonat complet zborul la persoana a treia, inca imi place sa ma dau cu Parkmasterul, cu Easy Gliderul sau cu aripa (by Dululutu).
Aceasta postare a fost editata de Florinelu: 12 December 2012 - 11:06 PM
Cand eram mic, nu erau din astea... acum recuperez :)