Postat 02 October 2012 - 09:27 PM
Salutare,
trag de cรขลฃiva ani cu un mosor de genul ฤsta , cred cฤ era unul din foto de mai sus ,aลa cฤ vฤ pot da ceva detalii:
- tot mecanismul este relativ simplu de procurat (aici mฤ refer la demaror , rulmenลฃi, duraluminiu, etc);
- mai greu e cu rectificarea axului demarorului original pentru o cotฤ de rulment ลi cu cele douฤ flanลe din capete (asta dacฤ vrei cu mecanismul de frรขnare รฎn interior )care necesitฤ un profesionist ;
- frรฎna este deosebit de importantฤ altfel riลti ca dupฤ fiecare lansare sฤ รฎลฃi รฎncurci rฤu firul;
- firul este la fel de important , te vei folosi ลi de elasticitatea lui pentru o lansare cรฎt mai bunฤ .Nu este unul de pescuit !!!!! Sunt la role de obicei de 310 m sau 410 m , cam la 20-25 euro rola , de grosimi diferite de la 1,10 - 1,7o mm( รฎn funcลฃie de viteza vรฎntului );
- un fir de 1,3 - 1,5 mm ลi 200 m lungime este suficient ca un model de 2-3 kg sฤ urce 150-200m รฎn remorcaj ;
- la fel de importantฤ este stรขlpul ลi rola de รฎntoarcere (cea de la capฤtul firului) , de obicei o rolฤ pe un rulment รฎntre douฤ mici flanลe dar cu o toleranลฃฤ foarte micฤ astfel รฎncรขt sฤ nu agaลฃe firul(am vฤzut deseori fir distrus , aลchiat practic รฎntre rolฤ ลi flanลฤ);
- se lanseazฤ de obicei modele dedicate (nu am nimic cu cele din structurฤ clasicฤ dar acestea nu rezistฤ la prea multe lansฤri , oricรขt le-ai รฎntฤri)di fibrฤ de sticlฤ ลi carbon;
Cele mai multe detalii le puteลฃi afla de la Vali din Braลov , la el am vฤzut cele mai reuลite mosoare (Vali te rugฤm lasฤ un telefon pentru doritori).
Nu vrem sฤ ลฃinem nici un secret , aลa cum spunea cineva mai sus , dorim cรฎลฃi mai mulลฃi planoriลti care sฤ ne incomodeze pe aerodrom!!!!!!
Termica sฤ fie cu voi,
Cristi.