Modelism - RHC Forum: Masurarea umiditatii - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Masurarea umiditatii Principiu de masurare a umiditatii rumegusului non-contact

#1 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 188
  • Inregistrat: 09-June 10
  • Interests:Robotica, Electronica, Mecanica

Postat 08 September 2012 - 08:17 AM

Salut

Vreau sa va cer parerea, poate cineva s-a intalnit cu astfel de problema. Trebuie sa masor umiditarea rumegusului care trece pe o banda transportoare de circa 120 mm latime. As prefera o metoda non contact. Am incercat sa construiesc ceva asemanator senzorilor de ploaie de pe autoturisme. Prin masuraraea reflexiei rumegusului cand este iluminat cu IR. Se stie ca IRm de fapt NIR(near Infra Red) este absorbit de apa. Nu prea am avut rezultate satisfacatoare. Am vazut ca exista comercial asa ceva, dar sunt foarte scumpe. Nu-mi trebuie umiditate absoluta, relativa e perfect. Orice sfat e binevenit.

Multumesc,
Bogdan G.
"I reject the reality and substitute my own"
Bogdan
0742 796 172
0

#2 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 113
  • Inregistrat: 27-May 11

Postat 08 September 2012 - 12:19 PM

Vezi postareaBughy, la 08 September 2012 - 08:17 AM, a spus:

Salut

Vreau sa va cer parerea, poate cineva s-a intalnit cu astfel de problema. Trebuie sa masor umiditarea rumegusului care trece pe o banda transportoare de circa 120 mm latime. As prefera o metoda non contact. Am incercat sa construiesc ceva asemanator senzorilor de ploaie de pe autoturisme. Prin masuraraea reflexiei rumegusului cand este iluminat cu IR. Se stie ca IRm de fapt NIR(near Infra Red) este absorbit de apa. Nu prea am avut rezultate satisfacatoare. Am vazut ca exista comercial asa ceva, dar sunt foarte scumpe. Nu-mi trebuie umiditate absoluta, relativa e perfect. Orice sfat e binevenit.

Multumesc,
Bogdan G.

ai pm

Aceasta postare a fost editata de roman ionut: 08 September 2012 - 12:21 PM

zagi12,SKY RUNNER
Turnigy 9X V2, ACOMS Technisport V 27 MHz, HPI TF-3
homemade 50cc car
0

#3 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 08 September 2012 - 02:41 PM

Nu cred ca trebuie sa fie secret. Senzorul acesta (DHT22) este pentru masurarea umiditatii aerului. Daca ai citit corect eu vreau sa masor umiditatea rumegusului, non-contact. Apreciez gestul, insa nu e ce trebuie.

Multumesc,
Bogdan G.

P.S. Am inteles idee cu PM-ul pentru a nu avea probleme cu postarea link-urilor pe forum.
Bogdan
0742 796 172
0

#4 Useril este offline   iony 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2346
  • Inregistrat: 06-April 07

Postat 08 September 2012 - 02:54 PM

ia legatura cu cornel ip
de la viteze el cred ca te poate ajuta
are la firma asa ceva
cred
0

#5 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 08 September 2012 - 06:34 PM

O idee: un emitator de microunde deasupra benzii si un receptor dedesubt (sau invers). Se gasesc sisteme 5.8GHz foarte ieftin. Variatiile RSSI-ului ar insemna variatii ale umiditatii.

Aceasta postare a fost editata de Zen: 08 September 2012 - 06:35 PM

It's difficult to make things simple!
0

#6 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 11 September 2012 - 07:57 AM

Am vorbit cu Cornel, om de note 10. Mi-a propus o solutie cu o sonda special conceputa, bazata pe microunde. Insa pretul de 4k euro ma pune intr-o mare dilema.Ideea lui ZEN cu microundele se pare ca este ok, insa nu cred ca o sa reusesc sa obtin ceva notabil, dat fiind ca solutia comerciala bazata pe microunde este la pretul asta. Mai cautam. Am gasit o metoda descrisa aici: http://www.thermo.co...File_27448.pdf. Pe asta m-am bazat cand am inceput sa studiez problema. Daca poate sa-mi spuna cineva de ce trebuie sa se invarta roata aia cu filtre, i-as fi recunoscator. Aveti idee daca exista un senzor dedicat pentru NIR, in tara?

Multumesc,
Bogdan G.
Bogdan
0742 796 172
0

#7 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 11 September 2012 - 09:32 AM

thermo.com a spus:

A Spectra-Quad filter wheel spins approximately 20 times per second, making a measurement on each spin. It measures the light intensity from the internal and external reference beams for each filter on every wheel spin, and plugs the intensities into the predefined moisture measurement algorithm, which calculates the percent moisture from the light intensities.

Becul cu halogen emite simultan o gama variata de lungimi de unda. Roata aia contine perechi de filtre pentru a selecta anumite lungimi de unda, ca sa efectueze mai multe masuratoari de-a lungul spectrului, pentru precizie mai mare.

PS. Incercarea moarte n-are. Sonda aia masoara si procentajul, probabil de-aia e asa de scumpa.
http://www.foxtechfp...-fly-p-271.html
http://www.foxtechfp...dule-p-303.html

Aceasta postare a fost editata de Zen: 11 September 2012 - 09:37 AM

It's difficult to make things simple!
0

#8 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 11 September 2012 - 09:55 AM

Vezi postareaBughy, la 11 September 2012 - 07:57 AM, a spus:

Am vorbit cu Cornel, om de note 10. Mi-a propus o solutie cu o sonda special conceputa, bazata pe microunde. Insa pretul de 4k euro ma pune intr-o mare dilema.Ideea lui ZEN cu microundele se pare ca este ok, insa nu cred ca o sa reusesc sa obtin ceva notabil, dat fiind ca solutia comerciala bazata pe microunde este la pretul asta. Mai cautam. Am gasit o metoda descrisa aici: http://www.thermo.co...File_27448.pdf. Pe asta m-am bazat cand am inceput sa studiez problema. Daca poate sa-mi spuna cineva de ce trebuie sa se invarta roata aia cu filtre, i-as fi recunoscator. Aveti idee daca exista un senzor dedicat pentru NIR, in tara?

Multumesc,
Bogdan G.

Cere sample de aici:
http://trade.e-to-ch...BP_1940_nm.html
... cu picioarele pe pamant ...
0

#9 Useril este offline   OldMann 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1762
  • Inregistrat: 01-September 06

Postat 11 September 2012 - 10:33 AM

Vezi postareaBughy, la 08 September 2012 - 08:17 AM, a spus:

Salut

Multumesc,
Bogdan G.

dupa parearea mea cred ca nu e importanta latimea benzii, ci a stratului de rumegus, cat si aranjarea acestuia. Daca stratul nu este uniform ca si grosime nu se poate masura nimic. La senzorul de ploaie de la auto tocmai pe grosimea fixa a parbrizului auto se bazeaza, infrarosul produs de un emitator, montat pe interiorul parbrizului, se reflecta de partea exterioara a parbrizului cand apare o picatura care reflecta radiatia, fie ea apa sau noroi.

la ultrasunete cu cat frecventa e mai mare cu atat lungimea de unda e mai mica si absorbia lor in mediu este mai mare, ori trecute prin banda si rumegus sar putea ca absorbtia sa fie totala.

probabil ca o masurare capacitiva ar fi plauzibila, rumegusul aranjat uniform, constituie dielectricul iar banda (metalizata) si un electrod plan la o anumita distanta de banda, va crea un condensator plan cu o capacitate variabila functie de umiditatea dielectricului...zic si eu ; dar cred ca e valabila doar pentru experiente de laborator in mediu industrial e mai complicat

Aceasta postare a fost editata de OldMann: 11 September 2012 - 10:35 AM

If the boat doesnt fly, dont buy!!!

0

#10 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 11 September 2012 - 12:33 PM

Salut, da intradevar e foarte importanta grosimea. De precizat ca este constanta pe intreaga suprafata. Capacitiv am incercat si eu insa capacitatile sunt foarte mici greu de masurat industrial, chiar si daca nu se considera umiditatea. Variatia umiditatii creeaza variatii infime asupra capacitatii. Era plauzibila daca compactam rumegusul si efectuam masuratorile, insa asa nu pot mentine fluxul.

O sa incerc sa fac mai multe teste cu halogen.

Multumesc pentru raspunsuri,
Bogdan G.
Bogdan
0742 796 172
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 11 September 2012 - 05:37 PM

Buna.
Nu cunosc detaliile procesului tehnologic, cred ca o sa deranjez putin...
Chiar ajuta masurarea umiditatii pe banda transportoare?
Adica nu ar fi mai rentabila masurarea ei printr-o metoda clasica si ieftina in buncarul de alimentare cu rumegus? La o omogenizare corecta si o masurare locala, tot acolo se pot face si corectiile necesare. Si trimiti pe banda ceva cu umiditate cunoscuta. In cel mai rau caz s-ar introduce un prebuncar si problema se rezolva usor.

Parerea mea e ca indiferent de cat de precis o sa poti masura umiditatea pe banda, instalatia nu o sa "reactioneze" atat de rapid incat sa obtii tot pe banda rezultatul dorit, pentru a avea la primul post de lucru umiditatea ceruta. Sper sa gresesc, dar cred ca masori un parametru aparent important in locul nepotrivit. E ca si cum ai incerca sa masori diametrul unei bile in cadere libera, cand poti s-o faci relativ usor inainte sau dupa...
Ca o paranteza, cum s-ar proceda daca umiditatea variaza de la simplu la dublu intr-o portiune de 2 m de avans al benzii? Se mai poate face ceva?
Nu indraznesc sa cer detalii despre ce-i vorba. Probabil ca daca le puteai da, o faceai pana acum.
In orice caz, daca se prevad complicatiile astea doar la masuratul umiditatii pe banda, imi fac o vaga idee despre problemele pe care o sa le ai cu "instalatia" care va primi aceste date si care cred ca va trebui sa modifice acea umiditate sau sa regleze un proces in functie de ea. Eu as mentine procesul batut in cuie si as alimenta cu ce trebuie in loc sa-l modific in functie de parametru.
Spor la treaba si scuze de offtopic!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#12 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 11 September 2012 - 06:25 PM

E un link care un pdf mai sus, acolo e dat un exemplu cu o banda care trece printr-un cuptor (de uscare... ? ) si masuratori facute la intrare si la iesire cuptor.
Probabil ca in functie de umiditatea de intrare se regleaza temperatura in cuptor ca sa se obtina o umiditate impusa la iesire... :yahoo:
... cu picioarele pe pamant ...
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

5 useri citesc topicul
0 membri, 5 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro