Masurarea umiditatii Principiu de masurare a umiditatii rumegusului non-contact
Postat 08 September 2012 - 08:17 AM
Vreau sa va cer parerea, poate cineva s-a intalnit cu astfel de problema. Trebuie sa masor umiditarea rumegusului care trece pe o banda transportoare de circa 120 mm latime. As prefera o metoda non contact. Am incercat sa construiesc ceva asemanator senzorilor de ploaie de pe autoturisme. Prin masuraraea reflexiei rumegusului cand este iluminat cu IR. Se stie ca IRm de fapt NIR(near Infra Red) este absorbit de apa. Nu prea am avut rezultate satisfacatoare. Am vazut ca exista comercial asa ceva, dar sunt foarte scumpe. Nu-mi trebuie umiditate absoluta, relativa e perfect. Orice sfat e binevenit.
Multumesc,
Bogdan G.
Bogdan
0742 796 172
Postat 08 September 2012 - 12:19 PM
Bughy, la 08 September 2012 - 08:17 AM, a spus:
Vreau sa va cer parerea, poate cineva s-a intalnit cu astfel de problema. Trebuie sa masor umiditarea rumegusului care trece pe o banda transportoare de circa 120 mm latime. As prefera o metoda non contact. Am incercat sa construiesc ceva asemanator senzorilor de ploaie de pe autoturisme. Prin masuraraea reflexiei rumegusului cand este iluminat cu IR. Se stie ca IRm de fapt NIR(near Infra Red) este absorbit de apa. Nu prea am avut rezultate satisfacatoare. Am vazut ca exista comercial asa ceva, dar sunt foarte scumpe. Nu-mi trebuie umiditate absoluta, relativa e perfect. Orice sfat e binevenit.
Multumesc,
Bogdan G.
ai pm
Aceasta postare a fost editata de roman ionut: 08 September 2012 - 12:21 PM
Turnigy 9X V2, ACOMS Technisport V 27 MHz, HPI TF-3
homemade 50cc car
Postat 08 September 2012 - 02:41 PM
Multumesc,
Bogdan G.
P.S. Am inteles idee cu PM-ul pentru a nu avea probleme cu postarea link-urilor pe forum.
Bogdan
0742 796 172
Postat 08 September 2012 - 06:34 PM
Aceasta postare a fost editata de Zen: 08 September 2012 - 06:35 PM
Postat 11 September 2012 - 07:57 AM
Multumesc,
Bogdan G.
Bogdan
0742 796 172
Postat 11 September 2012 - 09:32 AM
thermo.com a spus:
Becul cu halogen emite simultan o gama variata de lungimi de unda. Roata aia contine perechi de filtre pentru a selecta anumite lungimi de unda, ca sa efectueze mai multe masuratoari de-a lungul spectrului, pentru precizie mai mare.
PS. Incercarea moarte n-are. Sonda aia masoara si procentajul, probabil de-aia e asa de scumpa.
http://www.foxtechfp...-fly-p-271.html
http://www.foxtechfp...dule-p-303.html
Aceasta postare a fost editata de Zen: 11 September 2012 - 09:37 AM
Postat 11 September 2012 - 09:55 AM
Bughy, la 11 September 2012 - 07:57 AM, a spus:
Multumesc,
Bogdan G.
Cere sample de aici:
http://trade.e-to-ch...BP_1940_nm.html
Postat 11 September 2012 - 10:33 AM
Bughy, la 08 September 2012 - 08:17 AM, a spus:
Multumesc,
Bogdan G.
dupa parearea mea cred ca nu e importanta latimea benzii, ci a stratului de rumegus, cat si aranjarea acestuia. Daca stratul nu este uniform ca si grosime nu se poate masura nimic. La senzorul de ploaie de la auto tocmai pe grosimea fixa a parbrizului auto se bazeaza, infrarosul produs de un emitator, montat pe interiorul parbrizului, se reflecta de partea exterioara a parbrizului cand apare o picatura care reflecta radiatia, fie ea apa sau noroi.
la ultrasunete cu cat frecventa e mai mare cu atat lungimea de unda e mai mica si absorbia lor in mediu este mai mare, ori trecute prin banda si rumegus sar putea ca absorbtia sa fie totala.
probabil ca o masurare capacitiva ar fi plauzibila, rumegusul aranjat uniform, constituie dielectricul iar banda (metalizata) si un electrod plan la o anumita distanta de banda, va crea un condensator plan cu o capacitate variabila functie de umiditatea dielectricului...zic si eu ; dar cred ca e valabila doar pentru experiente de laborator in mediu industrial e mai complicat
Aceasta postare a fost editata de OldMann: 11 September 2012 - 10:35 AM
Postat 11 September 2012 - 12:33 PM
O sa incerc sa fac mai multe teste cu halogen.
Multumesc pentru raspunsuri,
Bogdan G.
Bogdan
0742 796 172
Postat 11 September 2012 - 05:37 PM
Nu cunosc detaliile procesului tehnologic, cred ca o sa deranjez putin...
Chiar ajuta masurarea umiditatii pe banda transportoare?
Adica nu ar fi mai rentabila masurarea ei printr-o metoda clasica si ieftina in buncarul de alimentare cu rumegus? La o omogenizare corecta si o masurare locala, tot acolo se pot face si corectiile necesare. Si trimiti pe banda ceva cu umiditate cunoscuta. In cel mai rau caz s-ar introduce un prebuncar si problema se rezolva usor.
Parerea mea e ca indiferent de cat de precis o sa poti masura umiditatea pe banda, instalatia nu o sa "reactioneze" atat de rapid incat sa obtii tot pe banda rezultatul dorit, pentru a avea la primul post de lucru umiditatea ceruta. Sper sa gresesc, dar cred ca masori un parametru aparent important in locul nepotrivit. E ca si cum ai incerca sa masori diametrul unei bile in cadere libera, cand poti s-o faci relativ usor inainte sau dupa...
Ca o paranteza, cum s-ar proceda daca umiditatea variaza de la simplu la dublu intr-o portiune de 2 m de avans al benzii? Se mai poate face ceva?
Nu indraznesc sa cer detalii despre ce-i vorba. Probabil ca daca le puteai da, o faceai pana acum.
In orice caz, daca se prevad complicatiile astea doar la masuratul umiditatii pe banda, imi fac o vaga idee despre problemele pe care o sa le ai cu "instalatia" care va primi aceste date si care cred ca va trebui sa modifice acea umiditate sau sa regleze un proces in functie de ea. Eu as mentine procesul batut in cuie si as alimenta cu ce trebuie in loc sa-l modific in functie de parametru.
Spor la treaba si scuze de offtopic!
Telefon: 0721 385365
Postat 11 September 2012 - 06:25 PM
Probabil ca in functie de umiditatea de intrare se regleaza temperatura in cuptor ca sa se obtina o umiditate impusa la iesire... :yahoo: