Modelism - RHC Forum: Exista incarcator lipo simplu dar corect facut? - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Exista incarcator lipo simplu dar corect facut?

#1 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1551
  • Inregistrat: 22-July 11
  • Interests:computere, electronica, rc

Postat 16 May 2012 - 10:53 AM

Caut un incarcator care sa arate (functioneze) ca un hx8080 - 4 canale (semi)independente, switch pt. setarea curentului, incarcare doar prin mufa de balansare (max. 2A), 2 mufe 2S pentru convenienta (cind ai canale independente poti incarca doi accu 2s diferiti legati in serie, ca si cum ar fi un 4s nebalansat)

Atit, fara afisaje, fara clopotei, vreau sa bag acumulatorul in el si sa am cite un led per canal sa le vad cind sint gata. Nu ma intereseaza procesoare, afisaje, programari (am trecut si prin faza aia la un moment dat).

Problema cu hextronix-ul din ce plinge lumea e ca (1) curentul de incarcare e de un optimism feroce - a masurat unul si 2A inseamna ceva de gen 1.3A reali si ca egalizarea e cam vaga (cica ar fi inauntru potentiometrii din care mai poti corecta, dar din fabrica oscila intre 4.16 si 4.21V de la o celula la alta)

Alt model similar ca functionalitate nu am gasit inca. O sa-mi fac unul cu doua canale bazat pe doua BQ2057C (controller lipo pt 1 canal, cu minim de piese externe, posibilitate de senzor termic si led-uri de stare si cam atit) daca nu gasesc altceva mai bun. Singura chestie e ca nu cred sa gasesc o sursa cu iesiri independente - hai ca pentru 2 canale folosesc doua surse de 5V/2A ca's mici si usoare.
USER BANNED BY ADMIN
0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 16 May 2012 - 11:02 AM

Incarcatorul de lipo este cea mai simpla chestie care poate exista, mult mai complicate sunt accesoriile de pe langa el, clopoteii cum bine le-ai zis.
Cea mai simpla si absolut safe solutie de incarcare lipo este o sursa de tensiune constanta de 4.2V per celula, cu limitare la curentul de incarcare dorit. Nimic mai mult ! Odata atinsi cei 4.2V poate fi lasat oricat, la nesfarsit, circuitul auxiliar care sa "taie" incarcarea este unul din "clopotei", el nu taie nimic, deja curentul este la zero. Mult mai util este un buzzer care sa te anunte sfarsitul.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 16 May 2012 - 11:02 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 May 2012 - 11:52 AM

Stiu cum se incarca un lipo, am un incarcator quad pentru 4x1S facut de mine si cum ziceam o sa-mi fac unul pentru 2S cu canale independente (am deja cablajul gata in eagle, tre sa-l dau la facut)

Din pacate fabricantii gasesc tot soiul de metode ingenioase de a nu o face cum trebuie, in special la incarcatoarele simple, fara afisaje si meniuri (vezi hextronix-ul, care ar fi exact ce-mi trebuie daca curentul de incarcare era pe bune)

Ai fi suprins (sau nu) sa vezi incarcatoare care nu balanseaza, ci doar taie incarcarea odata ce primul element e la 4.2V, e mult mai simplu decit un balancer.

Dar e cancan - tot ce ma intereseaza pe mine este daca exista un incarcator 2-4s cu canale independente, de 2A, fara afisaj?
USER BANNED BY ADMIN
0

#4 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 May 2012 - 12:42 PM

Daca te satisfac 1.3A este unul Dynam, avea de vanzare cineva mai de mult, mi-a trecut prin mana si m-a uitat in el, chiar are 4 circuite independente, si LED per celula, care le incarca fiecare pana la 4.2V.
Ca mufarie are de 3 si 4s si doua de 2s, indicatie clara ca a fost gandit pentru incarcare simultana 2*2s

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 16 May 2012 - 12:42 PM

0

#5 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 May 2012 - 01:22 PM

Banuiesc ca zici de supermate 4 (urmatorul, dc6, banuiesc ca e clona/derivat de b6), are doar 1A si pare ca nu se mai fabrica, in rest ar corespunde. Ma intreb daca o fi frate la schema cu hx-ul. L-am "pus pe lista". Mai sap, ma gindesc ca e generic si vindut sub mai multe nume.

Stii vreo schema cu canale independente dar cu o singura alimentare? Eu am gasit doar una, cu shunt electronic pe fiecare celula, ceea ce inseamna disipare cam mare de caldura:

http://www.coolcircu...po_charger.html
USER BANNED BY ADMIN
0

#6 Useril este offline   bogdan97 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 879
  • Inregistrat: 01-January 12

Postat 16 May 2012 - 01:52 PM

salut,daca te ajuta,am eu de vanzare un incarcaor li-po robbe lipoly 300 care incarca 1-4s 300-3000 mha fara egalizator
"Studentu fara restanta e ca usa fara clanta"

0748209958
0

#7 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 May 2012 - 02:24 PM

Nu este ce vrea dumnealui, acel robbe incarca toate 4 in serie tot sau nimic, se vrea incarcare individuala per cell aici.
0

#8 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 May 2012 - 08:25 PM

Hm, nu prea am succes pe net. Hai ca pe 2 canale e usor, sursa in comutatie de 2x5V/2.5A am gasit. Tinind cont ca sursele astea au iesirile izolate galvanic, pot foarte bine sa folosesc doua surse ca sa obtin una de 4x5V, dupa care sa fac 4 incarcatoare independente 1S si uite asa iese o strutocamila care poate incarca orice combinatie de baterii cu un total de 4 celule, chiar daca au capacitati total diferite.

Oricum cele cu balancer dar incarcare prin mufa de putere de obicei ce fac, pun peste celulele incarcate rezistente (bleeder) dar in momentul ala scad mult curentul de incarcare, pe la 0.3A. Ceea ce e bine si frumos daca celulele sint de aceeasi capacitate si la fel de descarcate (cazul uzual, incarci un acumulator), dar nu tine la ce vreau eu, sa incarc ce combinatie am chef (ex. 2x2S simultan, traiasca masinutzele cu doua locase pt baterie).

Un exemplu cu canale independente, dar istoric si de curent prea mic (0.5A, max 3 celule), un tip chiar l-a desfacut sa vada ce e in el

http://frozenburrito...urnigy5011.html

Nu exclud ca asta sa fie un urmas de-al lui

http://www.hobbyking...ct_Charger.html

On frate de-al lui hx8080, de data asta cu afisaj al gradului de incarcare (!), tot nu mi-e clar daca sint canale independente sau nu. Oricum din review-uri rezulta ca nu prea au control de calitate.

http://www.hobbyking...rger_2S_4S.html
USER BANNED BY ADMIN
0

#9 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 17 May 2012 - 01:14 PM

Great Planes are ceva:
http://www3.towerhob...p?&I=LXKAU0&P=0
Problema ar fi lipsa echilibrarii.
Multa, multa bafta.
0

#10 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 May 2012 - 01:18 PM

Daca cele 4 sunt izolate complet, adica nu au masa comuna, nu are decat sa isi faca un cablu adaptor la mufa balancer, sa le seteze pe fiecare pe 1s, si si-a facut treaba.
0

#11 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 May 2012 - 09:59 PM

Am vazut si eu incarcatoare din astea 4 intr-o cutie, dar... iti dai seama ce stuf de cabluri iese, pe linga faptul ca platesc aiurea
USER BANNED BY ADMIN
0

#12 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 08 August 2012 - 08:58 AM

Vrei sa cumperi sau vrei sa faci tu si iti trebuie o schema?
Vrei pentru un numar fix de celule sau sa poti schimba 2S 3S 4S...etc?
Vrei cu curent reglabil?
0

#13 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 August 2012 - 11:26 AM

Mi-am facut unul pentru 2S (2 canale independente fiecare cu un BQ2057C, schema din datasheet) doar ca e mai domol, da undeva pe la un amper si ceva si are nevoie de doua surse de alimentare. L-am folosit o vreme, acuma e parcat si chemat la datorie doar cind vreau sa fiu sigur da' sigur ca-s celulele balansate.
USER BANNED BY ADMIN
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro