Postat 22 September 2012 - 08:56 PM
Arata din ce in ce mai bine...
totusi, la unghi diedru mare, eleroanele sunt destul de ineficiente. Daca le folosesti pe post de spoilere sau flapsuri e ok, dar ca eleroane - sper din tot sufletul sa nu fi muncit degeaba...
La ASW-ul 15 pe care l-am avut am incercat un zbor fara sa folosesc eleroanele. A fost perfect, fara nici un fel de probleme.
Mai mult la Volare am eleroane - si de cele mai multe ori ma intreb oare de ce?
Cred , din ce in ce mai mult, ca al planoare, moificarile de portanta (eleroane) nu pot duce decat la pierderea finetei aeroinamice.
Daca voi mai face planoare (daca - ce scriu eu aici, sigur o sa mai fac) nu voi cara inca doua servouri si fire si echii...pentru doua suprafete de comanda, care pot fi substituite fara mari probleme.
Din ce in ce mai mult imi aduc aminte de primul meu planor Rc, de Filius - a zburat (si sper sa mai zboare inca) excelent fara eleroane. Volare zboara excelent fara eleroane. ASW-ul 15 zbura exelent fara eleroane..
Totusi - Manta (DLG) fara eleroane ar fi un bat..care.chiar ma gandesc cat de bine ar zbura, desi intr-o atmosfera calma eu unul folosesc foarte putin eleroanele.
Cred, intr-un final, ca anvergura modelului e factorul determinant si unghiul diedru. Cu cat sunt mai mari cu atat necesitatea eleroanelor e mai mica.
Poate practica ma va contrazice, dar ma indoiesc din ce in ce mai mult...