Modelism - RHC Forum: DLG - Etape de constructie - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 6 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

DLG - Etape de constructie Planor compozit, de la 0

#91 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1077
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 12 June 2013 - 08:09 AM

Stiu beneficiile directiei in viraj pentru a nu iesi derapat sau glisat insa observatia mea a fost ca anumite DLG-uri cum ar fi Polaris, nu au directie si eram curios cum se comporta in spiralare.

Este dezbatut subiectul asta pe alt forum insa parerile sunt impartite fara rezultate concrete.

La DLG, eleronul este 12mm UP si 5mm DOWN insa nu e regula generala.
0

#92 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 921
  • Inregistrat: 30-November 11

Postat 12 June 2013 - 05:10 PM

Vezi postareaZippo, la 12 June 2013 - 08:09 AM, a spus:

La DLG, eleronul este 12mm UP si 5mm DOWN insa nu e regula generala.

Asta zice mai totul ca un DLG cu cirma are exact opus 12 jos si 5 sus. 12 sus si 5jos spune ca folosesc forta de frecare pe post de cirma. Dar deasemenea asta inseamna ca trebuie compensat cu profundor pentru ca fara compensare la 12sus si 5 jos cu siguranta botul se duce in jos cind exersezi eleronele. In Evo 3 am pus diferential si am 50% sus si 100% jos si se comporta foarte frumos dar trebuie cirma mixata un pic cu eleroane.

Eu as pastra cirma.

Hai dai bataie fa o decizie si incepe constructia. Deabea astept sa vad ce iese.
0

#93 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 June 2013 - 08:55 PM

Merci de sfaturi F2B, deja am inceput constructia insa am sa postez imagini cand avansez un pic.

Pana acum imbunatatirile majore ar fi cam asa:

- renunt la profundor basculat si il voi face fix cu profil mai gros
- comenzi pull-spring pe coada
- aripa mai lata, suprafata mai buna datorita mylarului, bord de atac carbon, intarituri
- peg tip banda dupa degete

Vedem ce-o iesi :drinks:
0

#94 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 12 June 2013 - 09:45 PM

Sint cu ochii pe tine ca pe butelie.
0

#95 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 June 2013 - 09:44 AM

Avansez destul de lent pentru ca am inceput o serie de 6 aripi. Deocamdata le-am taiat, lipit, slefuit si acum sunt in stadiul in care le intaresc si le preatesc de laminat.

As merge pe Carbon Disser si fibra de sticla de 50g/mp . Lonjeronul e o platpanda de carbon de 8mm si groasa de 0.4, fixata vertical in aripa, apoi daca e necesar i-as pune si una pe orizontala, formand un profil T, insa mi-e frica sa nu sar prea mult cu greutatea.

Fisier atasat  IMG_0617.jpg (181.04K)
Number of downloads: 145 Fisier atasat  IMG_0618.jpg (139.88K)
Number of downloads: 145 Fisier atasat  IMG_0619.jpg (137.31K)
Number of downloads: 163
0

#96 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 28 June 2013 - 09:50 AM

Traian, crezi ca este suficient un singur lonjeron? sau sa merg pe varianta in T ?

Fisier atasat  profil.jpg (23.91K)
Number of downloads: 59
0

#97 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 July 2013 - 07:33 AM

Vezi postareaF2B, la 12 June 2013 - 05:10 PM, a spus:

Asta zice mai totul ca un DLG cu cirma are exact opus 12 jos si 5 sus. 12 sus si 5jos spune ca folosesc forta de frecare pe post de cirma. Dar deasemenea asta inseamna ca trebuie compensat cu profundor pentru ca fara compensare la 12sus si 5 jos cu siguranta botul se duce in jos cind exersezi eleronele. In Evo 3 am pus diferential si am 50% sus si 100% jos si se comporta foarte frumos dar trebuie cirma mixata un pic cu eleroane.

Eu as pastra cirma.

Hai dai bataie fa o decizie si incepe constructia. Deabea astept sa vad ce iese.

Traian, aici sunt un pic confuz pentru ca in unele manuale la Blaster si FW de ex, deflectia la eleron este 12 sus și 5 jos, sau valori apropiate, la modele cu directie. Ceva similar functioneaza si la mine.

Presetari Fireworks si Blaster.

Verdict final, pastrez carma :)
0

#98 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 July 2013 - 05:36 PM

Uitete la Supergee 2 si ai acolo unexemplu bun la ceea ce se poate face cu platbanda de .4mm itr-o aripa similara.

Eu as lua lonjeronul ala si l-as taia la unghi sa ai 8mm la baza si vreo 4-5 la virf. Dupa care voi taia aripa asa cum ai facut si as pune on bucata de blasa de 1mm intre partea dinfata si cea din spate. Fa o scula sa tai santul pentru platbanda de carbon dintr-o bucata de vreo 4mm de smirghel lipita pe o bucata de placaj. Cu ajutorul unei rigle prins cu scoci sa nu se miste slefuieste santul pentru platbanda.

Hai sa vorbim de carbon pe bord de atac.
Daca faci Disser nu trebuie decit daca esti Hercule si planuiesti sa arunci planorul la stele. Daca arunci peste 55M de fiecare data cind lansezi atunci pune carbon pe bord de atac altfel Disser este suficient.
As dubla fibra de sticla la flaperoane pentru ca Fibra de sticla nu este rigida si este posibil sa ai torsiune in eleronane. Eu am avut neplaecerea asta de citeva ori cu fibra de sticla. Cind scoteam aripa fara din puga era bine si frumoasa. Dar cind an taiat eleroanele am avut surpriza neplacuta ca eleroanele sa-u transformat in covrigi. Asta a fost cind am facut aripa cu fibra de sticla fara disser. Cred ca disser pe eleroane ajuta la torsiune. Daca tai platbanda si pui 2mm desupra si dedesubt in fata la eleroane plus Disser pe aripa va ajuta enorm la prevenirea torsiunii eleroanelor.

In concluzie
Lojeron principal in H cu balsa in mijloc si carbon deasupra si dedesubt. In fata la eleron 2mm de platbada carbon. Fibra de sticla cu Disser. Disser este din 1K carbon la interval de vreo 35 40mm.

Sper sa ajute Traian

Si inca ceva ce profil de aripa folosesti?
0

#99 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 July 2013 - 05:42 PM

Vezi postareaZippo, la 28 June 2013 - 09:44 AM, a spus:

Avansez destul de lent pentru ca am inceput o serie de 6 aripi. Deocamdata le-am taiat, lipit, slefuit si acum sunt in stadiul in care le intaresc si le preatesc de laminat.

As merge pe Carbon Disser si fibra de sticla de 50g/mp . Lonjeronul e o platpanda de carbon de 8mm si groasa de 0.4, fixata vertical in aripa, apoi daca e necesar i-as pune si una pe orizontala, formand un profil T, insa mi-e frica sa nu sar prea mult cu greutatea.

Atasament IMG_0617.jpg Atasament IMG_0618.jpg Atasament IMG_0619.jpg

Pozitia la virf arata bine dar la baza aripii pare cam in spate. Pune pozitia lonjeronului principal la baza aripii unde ai grosimea maxima. Acuma este pe la jumatate si ar trebui sa fie pe la 30-40%.
0

#100 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 July 2013 - 06:09 PM

Vezi postareaZippo, la 01 July 2013 - 07:33 AM, a spus:

Traian, aici sunt un pic confuz pentru ca in unele manuale la Blaster si FW de ex, deflectia la eleron este 12 sus și 5 jos, sau valori apropiate, la modele cu directie. Ceva similar functioneaza si la mine.

Presetari Fireworks si Blaster.

Verdict final, pastrez carma :)

Fa planorul mai intii.
Cind zbori in primele sesiuni ajusteaza diferential la eleroane. De obicei este mai putin sus si mai mult jos. Stii ca ai o pozitie buna la diferential daca atunci cin dai de eleroane la stinga si dreapa agresiv modelul ramine relativ apropae de panta de plananre. Acuma petru ca ai mi mult eleron jos decit sus induci rotire in jurul axului vertical. Mixeaza un pic de eleron cu cirma sa corectezi.
0

#101 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 July 2013 - 08:59 PM

Merci pentru sugestii, profilul folosit este AG45C. Lonjeronul cred ca va ramane doar platbanda infipta in aripa, parca nu as mai adauga nimic, prefer sa dublez cu fibra de sticla in partea din fata.

Momentan trebuie sa ma limitez la materialele pe care le am, cu fibra de carbon stau mai prost si incerc sa fac economie cat pot.

Fisier atasat  IMG_0645.JPG (230.15K)
Number of downloads: 121 Fisier atasat  IMG_0649.JPG (177.06K)
Number of downloads: 123

Se putea sa fie mai aliniate firele alea... dar imi era lene sa desfac tot si sa o iau de la capat :blush:

Aceasta postare a fost editata de Zippo: 02 July 2013 - 09:03 PM

0

#102 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 July 2013 - 09:17 PM

La eleroane voi face un pic diferit, adica le tai dupa ce le scot din sac si le intaresc separat, apoi le lipesc cu scotch subtire. La primul model a functionat si nici nu se observa imbinarea...stiu ca ideal ar fi cu kevlar.
0

#103 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 02 July 2013 - 09:18 PM

Va rog, puteti explica tehnologia mai in detaliu ?
Ai intins foaia de fibra de sticla pe o rama de lemn... apoi roving de carbon?
cum sta acolo si nu o ia din loc cand dai cu trafaletul? ce tip de rasina intinzi cu trafaletul?
Cand aplici fibra pe aripi? imediat, cat este rasina inca lichida... cam de ce timpi de lucru vorbim ? carbonul este la interior (intre f.sticla si aripa) sau la exterior ?

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 02 July 2013 - 09:18 PM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#104 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 July 2013 - 09:42 PM

Sigur!

Rama are dimensiunea cat sa cuprinda doua foi pentru un semiplan, apoi am marcat din 4 in 4 cm si am trasat cu o rigla diagonalele doar pe rama pentru a ma ghida cu firele.
Ca sa-mi fie mai usor, am notat numere sa nu sar aiurea pasii si apoi infingi ace sau cuisoare pe laterale.

Intinzi firul de roving 2K sau 1k daca gasesti, apoi aplici scotch peste rama sa stea firele mai bine.

Fibra de sticla o tai mai mare un pic decat rama, apoi aplici un strat subtire de spray glue doar pe firele de carbon (se gaseste si la noi, Tessa albastru) si presezi rama peste fibra.

Fibra trebuie sa fie perfect dreapta si cu un trafalet dur, fixezi bine firele de fibra.

La final, se taie pe contur cu foarfeca si apoi cele doua semiplanuri.

Atentie, firele de carbon vor fi peste mylar, astfel cand intinzi rasina sa o faci peste fibra de sticla pentru a nu se destrama tot. Trebuie neaparat si un trafalet dur, pentru a strivi firele de carbon.

Rasina nu am aplicat deloc, doar am pregatit fibra cu carbonul pentru laminare... probabil zilele astea voi termina.

http://www.tesa.com/imedia/832/1907832,dim:120x280,mode:exact.jpg

Mai pe inteles aici. :drinks:

Aceasta postare a fost editata de Zippo: 02 July 2013 - 09:47 PM

0

#105 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 July 2013 - 05:35 PM

Sfat pentru Disser.
Arunca cuiele. Scoate toate cuiele afara. Deseneaza pe rama cu ceva pozitia exacta la fire de carbon.
Pune scoci lat ieftin de impachetat pe rama. Pune lipici pe scoci (acelasi lipici care il ai in poza aici). Lipeste cite un fir cite unu. Restul este al fel. Dupa ce termini arunca scocuil si esti gata sa incepi alta. In asa fel o sa ai o precizie mult mai mare pina la .5mm variatie si arata foarte frumos estetic. O sa pun niste poze sa vezi ce fac eu.

Asta nu inseamna ca nu este bine ce faci dar pentru rezultate consistente si foarte misto estetice plus eu cred ca este mai ai usor de curatat rama cred ca cealalta optiuna asta este mai buna un pic.

Pe deasupra alta problema care o aveam cu cuie este ca muchia de la rame si uneori aschii pe cui taiau firul de carbon si imi facea zile acre.

Alt secret este cind pui rama pe fibra de sticla pune o foaie cerata peste carbon si preseaza cu mina un pic. Foaia cerata este ca o bariera si nu lasa firele sa se miste din pozitie in timp ce le presezi initial.

Secrete secrete. :rolleyes:
0

#106 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 July 2013 - 07:50 AM

Bine zici Traian, merci pentru secrete... asa este, la cuie firele se decaleaza si nu mai iese ce am desenat initial. O alta varianta cred ca ar fi si scoci dublu adeziv in loc sa folosesc spray glue, e mult mai curat, dar in esenta este acelasi lucru.

La mine a iesit cam decalat si nu mai exista acea simetrie intre fire, la urmatoarea voi renunta la coiute.
0

#107 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 July 2013 - 08:43 PM

Dupa o seara cu emotii, astazi am scos un set de aripi care au iesit aproape perfect ca si suprafata.

Singurul lucru care m-a deranjat a fost ca dupa ce le-am decupat marginile, din neatentie am prins intre masa si aripa ceva resturi si in cateva locuri s-a infundat un pic.

Am observat ca rasina inca nu e maturizata, probabil ca in 7 zile voi prelucra marginile... In rest e foarte tare mai ales la torsiune. Urmeaza sa vad cat cantareste :)

Fisier atasat  DSC_2997.JPG (230.86K)
Number of downloads: 148 Fisier atasat  DSC_2993.JPG (146.31K)
Number of downloads: 142
0

#108 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 July 2013 - 08:52 PM

Fisier atasat  DSC_2991.JPG (146K)
Number of downloads: 80
0

#109 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 July 2013 - 09:20 PM

Le-am pus pe cantar si au 155 grame, nu suficient de usoare insa e un pas inainte. Le-am dublat la eleroane cu fibra de 50g, la imbinare cu inca 2 fasii pe fiecare plan si la capete nu era necesar carbon decat pe partea unde vine pinul.

Urmatoarele cu siguranta vor fi mai usoare insa o aripa strong nu strica, mai ales pe vreme cu vant :)

Aceasta postare a fost editata de Zippo: 06 July 2013 - 09:20 PM

0

#110 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 08 July 2013 - 08:07 PM

Au bolovani. Scoci dublu aici este cam scump dar oricum este o ideie buna.
Mai multe secrete:
Carbon filament pare gros. 1K tow este suficient. 3K prea mult.
Dupa ce pui fibra pe Mylar si pui epoxi in ea pune servetele de hirtie deasupra si scoate epoxi afara. Asta cred ca faci oricum. Pe deasupra dupa asta pune Mylarul cu servetele in punga cu vid vre-o 30 secunde. Asta va svoate majoritatea epoxiului afara. Daca epoxi este gros adauga 10% acohol ipsopropil sa il subtiezi. Pune aspiratorul pe spuna sa scoti praful afara. Daca lasi praf in urma in loc ca fibra de sticla sa se lipeasca de spuna se lipeste de praf.
0

#111 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 July 2013 - 09:20 PM

Am folosit 3K pentru ca asta am gasit, filamentul e subtire insa l-am aplatizat cu o rola dura pana s-a intins asa...

Am cam exagerat cu intariturile de fibra de sticla si intradevar, rasina poate a fost cam multa cu toate ca am pus servetel si am presat cu rola deasupra pana a iesit tot surplusul.

Peste miezul din polistiren, preventiv mai dau cu trafaletul umed cu rasina, doar cat sa dispara orice urma de praf si sa faca priza mai buna cu fibra.

Pana descopar eu toate secretele mai fac cativa bolovani zburatori :yahoo:

Acum mai e una la vacuum, care sper sa iasa mult mai usoara.

Merci de secrete, :good:

Aceasta postare a fost editata de Zippo: 08 July 2013 - 09:25 PM

0

#112 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 08 July 2013 - 09:36 PM

Unde este mylar-ul in ecuatia asta ? Intre ce si ce ? :unsure:
0

#113 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 08 July 2013 - 10:26 PM

Vezi postarearenatoa, la 08 July 2013 - 09:36 PM, a spus:

Unde este mylar-ul in ecuatia asta ? Intre ce si ce ? :unsure:

Mylar http://www.rcgroups....ad.php?t=576149 uitete aici si explica in detaliu cum se fac aripile in vid.

ZIPPO

"Peste miezul din polistiren, preventiv mai dau cu trafaletul umed cu rasina, doar cat sa dispara orice urma de praf si sa faca priza mai buna cu fibra". NU NU NU aici este bolovanul. Cita rasina ai pe fibra de sticla este suficient. Nu ai nevioe de mimica pe spuma except in zona balamalei asa cam 2cm latime 1cm in fata si 1cm in spatele liniei unde tai flapsurile.
0

#114 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 July 2013 - 07:48 AM

renatoa, eu am folosit la primele aripi si polietilena din comert, este ok ca si suprafata daca nu ai mylar.

Peste mylar sau folie se pune fibra si rasina cu un trafalet, apoi acoperi miezul de polistiren cu foile si fixezi cu scoci si bagi la vacuum sa le stranga.

Vopseaua este data inainte peste mylar, dupa care am venit cu restul... astfel o scoti gata vopsita. Nu cred ca merge sa vopsesti polietilena , nu face priza la fel de bine ca si pe mylar.

Metoda asta e foarte simpla, dar cum zice si F2B, sunt multe secrete care fac diferenta.
0

#115 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 July 2013 - 07:51 AM

Intreb si eu ca unul care nu stie secrete... de ce nu ai pune fibra de sticla direct pe spuma ? :unsure:
0

#116 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 July 2013 - 08:19 AM

Nu imi permit sa stric materialele sa experimentez, am folosit metoda testata de altii care au prezentat foarte clar cum se face step-by-step.

Cel mai usor este sa urmaresti fiecare etapa si sa o aplici, nu poti da gres.

Fibra peste spuma este exclus din mai multe motive, nu poti controla cantitatea de rasina pentru ca spuma absoarbe, suprafata nu ar mai iesi uniforma ci cu insulite de aer, etc....
0

#117 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 July 2013 - 01:54 PM

140 grame aripa, si 120 cea cu disser tesut mai rar.

Nu ma stresez prea mult cu greutatea, nu este model de competitie si prefer sa fie mai robust decat fragil. Oricum pana in 300 g sper sa-l scot.
0

#118 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 July 2013 - 09:48 PM

120g este foarte bine. Acuma tine cozile sub 7G fiecare si ai un model pe la 280g max cind termini. Nu este rau pentru un model de placere asa cum zici tu.
0

#119 Useril este offline   Mihai_supy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 5156
  • Inregistrat: 16-December 10

Postat 13 July 2013 - 06:00 PM

Vezi postareaF2B, la 11 July 2013 - 09:48 PM, a spus:

120g este foarte bine. Acuma tine cozile sub 7G fiecare si ai un model pe la 280g max cind termini. Nu este rau pentru un model de placere asa cum zici tu.

Alo - pentru un model de placere nu e rau nici 350 de grame!!! - am avut eu. E bestial. 280 de grame...e extraordinar. Oricum sub 300 de grame, si la 1,5m anvergura e ca si la F3P - 80 cm anvergura si sub 100 grame. Va zbura excelent. Daca profilul haripii e cel care trebuie - BINGO - un model reusit.

PS - daca-ti ies aripi mai grele - ti le iau eu, ca un DLG de 350 de grame si 1,5m cred ca imi lipseste din flota!!!
0

#120 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 July 2013 - 09:34 PM

Am bagat si ampenajele la laminat, vor iesi un pic mizerabile pentru ca fibra s-a cam destramat insa usoare si tari sa fie...

Mihai, cu aripile daca mai astepti un pic rezolvam cumva, deocamdata trebuie sa termin toate componentele si sa vad un model terminat ca mai mult in atelier stau pe vreme ca asta...

Fisier atasat  DSC_3005.JPG (87.36K)
Number of downloads: 59 Fisier atasat  DSC_3006.JPG (108.67K)
Number of downloads: 56
0

Arata acest topic

• 6 Pagini +
  • « Prima
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic