Modelism - RHC Forum: Cafenea planoare - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 74 Pagini +
  • « Prima
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Cafenea planoare orice despre planoare

#721 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2308
  • Inregistrat: 15-September 13

Postat 09 January 2016 - 03:10 PM

Am gasit Aladin in shop-ul de l Reichard....10k coroane.. 1600-1700lei. Cu transport in Romani crd ca aunge la 2000.
http://eshop.reichar...aladin-arf.html
0

#722 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 January 2016 - 06:47 PM

Un review pentru planorul compozit de la HK:
http://www.rcgroups....d.php?t=2576627
...la loc comanda..nu era review ci doar anunt ...si planorul era pe site-ul HK de multa vreme....

Aceasta postare a fost editata de ender67: 10 January 2016 - 06:50 PM

0

#723 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 10 January 2016 - 06:56 PM

Daca este semnat Jason Cole, nu e review, e advertorial... :angry2:
... cu picioarele pe pamant ...
0

#724 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 January 2016 - 06:45 PM

Uite ce frumos se fac ampenajele de rohacell daca ai cu ce:
https://www.youtube....h?v=Y__IlNLD0oU
0

#725 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 January 2016 - 08:34 PM

Rohacell este... cutter este... smirghel este... lipseste ceva ? :unsure:
0

#726 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 January 2016 - 08:41 PM

ai uitat cnc-ul...ala de pe iutub cica e DIY..
urmareste cu atentie sa vezi la final ce pat de aluminiu pentru fixare are facut ...
0

#727 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 January 2016 - 10:59 PM

Da, ala cu gaurele, banuiesc ca il tine prin vacuum.

As zice ca tehnicile descrise de Drela de slefuire BA pe lungimi pana la 1m merg aplicate si aici pentru rezultate decente.
0

#728 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 January 2016 - 11:49 PM

Da, merg, dar daca vrei sa faci segmente de aripa foarte precise (si in serie) sau vrei sa faci o matrita ...parca nu ar strica un CNC la casa omului.
Mai ales ca nu sunt scumpe, chinezariile de 40x30 au ajuns cam la 600 de euro (aduse din Germania sau UK, fara sa te complici cu vama)...si de mai mult nu ai nevoie, poti sa frezezi segmentele de aripa sau matritele pe bucati, o eroare de pozitionare in lungul aripii chiar si de 1 mm nu este un capat de tara.
0

#729 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 January 2016 - 11:58 PM

Sau alta idee "creativa": o firma din Ploiesti a inceput sa scoata la vanzare imprimante 3D Prusa i3 la 1000 de lei... ma bate gandul sa iau una si sa o modific:
- sa maresc latimea de printare de la 20 la 30 cm
- sa maresc lungimea de printare de la 20 la 40 sau mai mult (chiar spre 1 m)
- sa ii fac capete interschimbabile, in loc de extruder sa pot sa ii montez un laser de 2 W si o mini-freza facuta cu un motor GliderDrive de rezerva (va freza balsa de maxim 10 mm si rohacell / extrudat )
0

#730 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 567
  • Inregistrat: 16-April 14

Postat 13 January 2016 - 11:36 AM

Vezi postareaender67, la 12 January 2016 - 06:45 PM, a spus:

Uite ce frumos se fac ampenajele de rohacell daca ai cu ce:
https://www.youtube....h?v=Y__IlNLD0oU

La fel se de frumos se fac si aripile :rolleyes:
0

#731 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 13 January 2016 - 11:44 AM

Vezi postarearenatoa, la 12 January 2016 - 10:59 PM, a spus:

Da, ala cu gaurele, banuiesc ca il tine prin vacuum.

E " sablon" de fixare cu vacum , e cea mai uzitata solutie pentru a prelucra ambele " fete " pastrand in acelasi timp profilul / conturul fetei deja prelucrate :good:

Vezi postarearenatoa, la 12 January 2016 - 10:59 PM, a spus:

As zice ca tehnicile descrise de Drela de slefuire BA pe lungimi pana la 1m merg aplicate si aici pentru rezultate decente.

Tehnicile descrise de Drela sunt perfecte , dar repetabilitatea ...mai ales la aripi / ampenaje cu contururi eliptice din " spume " cu densitate mica .. sunt foarte greu catre imposibil de implementat ...
0

#732 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 January 2016 - 01:51 PM

Daca faci conturul de ghidare al blocului de slefuire paralel cu conturul aripii, nu vad de ce nu... :unsure:
0

#733 Useril este offline   OcsiRC 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 13 January 2016 - 04:35 PM

Vezi postarearenatoa, la 13 January 2016 - 01:51 PM, a spus:

Daca faci conturul de ghidare al blocului de slefuire paralel cu conturul aripii, nu vad de ce nu... :unsure:

Pentru ca in cazul specificat - aripa eliptica si nu doar - sunt 2-3-4 profile distincte in componenta fiecarei semiaripi - chiar presupunand ca ar fii un singur profil , acesta isi modifica coarda , amplasarea fata de linia mediana a aripii si nu in ultimul rand incidenta ... dupa cum ziceam greu tare ...catre imposibil ... :pardon: , chiar folosind solutia constructiva din panouri decupate anterior cu fir cald si adaugate ( varianta constructiva gandita pentru a facilita construita in conditii " casnice " ) e distractie mare, iar rezultatul din punct de vedere aerodinamic e daparte de varianta " miezului " frezat si inchis " in matrita , asta e motivul pentru care tot mai multi opteaza pentru tehnologia miezului frezat ... dar asta presupune acces la o freza CNC ... :angry:
0

#734 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 January 2016 - 06:03 PM

Se pare ca si altii au avut aceasi idee pentru convertirea unei imprimante 3d Prusa i3 intr-un mini-CNC:
http://www.thingiver...om/thing:506095
http://www.thingiver...om/thing:657642
O solutie e pentru prinderea unei scule Drmel., cealalta pentru prinderea capului extensiei flexibile.
Prusa i3 nu are un perete sau alte limitari mecanice in fata si spate... teoretic poti sa frezezi o portiune de 20 cm, translatezi aripa 20 de cm, mai frezezi o portiune si tot asa.
Probabil va dura o vesnicie...si trebuie sa fii tare in soafte ca sa iti generezi G-code pe feliute de 20 de cm de aripa.
Si mai e si limitarea de coarda de 20 cm ...
Dar pentru ca nu faci chestia asta pentru produtie de serie (cine are in cap asa ceva baga banii in CNC adevarat ... vezi Jonas si mai stiu eu pe cineva..) ci o faci pentru o bucata sau 2 pentru vacuum .. eu zic sa incerc si varianta asta. Dar asta mai spre sfarsitul lunii cand va fi gata imprimanta 3d.
Pina atunci ne distram cu taiere cu fir cald...
La imprimanta mai e si varianta de extindere latime la 30 sau 40 cm...
0

#735 Useril este offline   SORIN CAIUS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 13 January 2016 - 07:41 PM

Imi place optimismul vostru,

CNC de precizie e ceva mai complicat si cu jucariile prezentate anterior nu faci nimic sau mai precis nu faci 2 piese la fel.

Baieti,

Noi pana am pus la punct niste CNC, viabile de care facem pentru diversi clienti am cheltuit ceva bani, dar sa va ganditi ca un CNC acceptabil care frezeaza si ALUMINIU nu prea poate iesi sub 6000-10000 euro, sau

chiar mai mult.Solutiile expuse in postul precedent cu toata finetea sunt CACA alea sut JUCARII nu faci nimic cu ele, cine nu crede sa-si cumpere si sa vada.

Nu mai vorbesc ca trebuie sa lucrezi cu softuri de frezare performante , nu caca maca, ce le gasesti gratis pe net. Nu zic ca nu gasesti si softuri profi hacuite dar tre sa te tina statia grafica sa le folosesti.

Vorbim de masini nu de jucarii cu care nu faci nimic concret.Imprimante si alte prostii sunt inutile timp pierdut bani aruncati.

Deci cine nu vrea sa produca serie, trebuie sa se orienteze spre metode de constructie care sunt compatibile cu atelierul modelistului.

Cine vrea sa produca serie, sa se gandeasca ca sunt multe firme cu bani seriosi care produc si daca nu ai mai multi bani ca ei mai bine o lasi moarta.

Discutiile pe aici se poarta pentru planoare din nervuri si baghete (surcele) cu n diedre si cum dracu ii zice la portiunea din compozite de la bordul de atac la primul lonjeron (intrados extrados).

Pentru asa ceva nu e nevoie sa aibe fiecare un CNC, Imprimanta, Laser etc. .

Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant incercati si voi si vedeti , oricum sa stiiti ca noi nu folosim masinile pentru a produce subansamble de aeromodele sau aeromodele pentru ca nu se merita, dacat eventual pentru mine

personal .

Ciao Sorin

P.S. Daca vreti planoare performante le cumparati, oricum sunt mai ieftine decat sa cumperi un CNC, Imprimanta, etc. .

Aceasta postare a fost editata de SORIN CAIUS: 13 January 2016 - 07:43 PM

0

#736 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 8326
  • Inregistrat: 25-September 06

Postat 13 January 2016 - 08:07 PM

Mie imi pare foarte interesant. Placerea e sa experimentezi si cel mai placut e sa experimentezi cu bani putini. Ma intreb daca tine dremelul sa se invarta ore in sir. Parca are un motor mic periat.

Cat despre soafte cred ca ender67 se descurca.
0

#737 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 January 2016 - 09:18 PM

Nu am facut afirmatia ca poti face un CNC care sa frezeze aluminiu cu o imprimanta 3D adaptata pentru CNC.
Si chiar daca nu am facut afirmatia...da-mi voie sa te contrazic: poti sa faci o piesa de aluminiu dar cu un DOC foarte mic (de exemplu 0.05 mm).
Ce se intampla pe axele x si y...asta e alta mancare de peste. Prin constructie imprimatele 3D de tip RepRap au un mecanism de deplasare pe x si y mai "vulnerabil" (curea dintata) comparativ cu axa z (surub...poate chiar surub trapezoidal).
Si rezolutia e mai buna pe axa z bineinteles. Dar tocmai "vulnerabilitatile" astea cred ca permit frezarea destul de precisa a profilelor in extrudat.
Iar despre "softuri de frezare " (caca maca sau cum or mai fi ele) cred ca ma pricep destul de bine (sunt inginer de calculatoare). Daca tu crezi ca "tre sa te tina statia grafica ca sa le folosesti" ... cu tot respectul dar numai din formularea asta imi dau seama de nivelul de cunostinte (in paranteza fie spus...n-am mai auzit de "statie grafica" de prin anii 90', chiar am lucrat cu statii grafice, la facultate lucram in colectivul care proiecta statiile grafice).
Si de fapt nu ai retinut ideea de baza a celor afirmate de mine: in conditiile in care atingi o anumita limita cu "tehnologia" accesibila in regim de hobby ..poti sa faci "saltul tehnologic" cu o investitie minima: in definitiv 1000 de lei nu e o suma exagerat de mare, mai bagi inca vreo 500 de lei in niste piese aditionale (motor de frezare, un set mic de freze, tije ghidaje si filetate, curele dintate mai lungi si cateva piese tiparite pentru extindere dimensiunilor) si cu 1500 de lei poti sa obtii o "dracie" care poate imprima 3D si freza SPUMA cu o suprafata utila de 1000x300 mm de exemplu. Recunosc, modificarile astea nu sunt triviale, in afara de modificarile mecanice trebuie sa iti mai bagi putin nasul prin firmware-ul ala Marlin (care al naibii nu vrea sa coste mii de euro, e open source) ... de exemplu sa transformi comanda ventilatorului extruderului in comanda motorului de frezare.

Aceasta postare a fost editata de ender67: 13 January 2016 - 09:20 PM

0

#738 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 January 2016 - 09:39 PM

Cum sa facem un CNC sub 400 de euro:
- luam o imprimanta 3D "ieftina:" de 1000 de lei:
http://olx.ro/oferta...html#b0d5627f7e
- cumparam de pe e-bay un motor de frezare (nu Dremel) la 450 de lei:
http://www.ebay.de/i...f4AAMXQUmFSkfb6
- cumparam 2 axe de 8 mm cat mai lungi (1,5 m) la 60 de lei:
http://nichelina-cnc...products_id=606
- luam de BricoStore/Bricodepot/Practiker tije filetate de 2 m ... la Dedeman e vreo 40 de lei
http://www.dedeman.r...nc-3141140.html
- facem un mic upgrade si la sursa de alimentare ca sa poate tine motorul de frezare 150 de lei
http://nichelina-cnc...products_id=366
- freze , cabluri de prelungire, maruntisuri...inca 100 de lei....
...TOTAL 1800 de lei aka 400 EUR.
Si apropo de "tre sa te tina statia grafica", "inima" unui CNC este interpretorul de G-code (care transforma limbajul specializat G-code in comenzi pentru motoare si freze) ... si totul e asa de "complicat" ca in imprimantele 3d e facut cu Arduino ...care numai "statie grafica" nu e....
De aia radeam singur cand am citit postarea cu "tre sa te tina statia grafica" .. o fi costat cateva mii de euro acum vreo 10 ani...dar in anul de gratie 2016 chestia asta e facuta cu un chip de cativa euro.
0

#739 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 13 January 2016 - 10:27 PM

O bara de 8mm nesprijinita decat la capete se cam flexeaza totusi... burta serioasa la mijloc, si nu microni, ci cativa mm buni... :unsure:
Hai sa nu o bagatelizam ca si cu d-box-urile...
0

#740 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 January 2016 - 12:01 AM

Vezi postarearenatoa, la 13 January 2016 - 10:27 PM, a spus:

O bara de 8mm nesprijinita decat la capete se cam flexeaza totusi... burta serioasa la mijloc, si nu microni, ci cativa mm buni... :unsure:
Hai sa nu o bagatelizam ca si cu d-box-urile...

Nu cred ca "sageata" are mai mult de 1mm... ar trebui sa fac un calcul...
Oricum greutatea extrudatului nu ar trebui sa fie prea mare ... o bucata de 1 m x 20 cm x 5 cm ar trebui sa fie cam la 300 g...cred.
Barele alea nu sustin un portal barosan ci doar patul cu extrudat.
Si daca e o problema solutii se pot gasi (inlocuirea cu bare de 10 mm sau chiar de 12 mm). Sau ghidaje liniare cu talpa de sustinere.
Asta nu inseamna ca ma apuc maine cu entuziasm sa fac CNC cu 400 de euro...desi ar fi posibil.
Cat despre "bagatela" cu D-box-uri...ai rabdare vreo 2-3 zile sa vezi rezultatul (am in lucru priml segment de aripa cu D-box de genul asta).

0

#741 Useril este offline   SORIN CAIUS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2103
  • Inregistrat: 02-November 05
  • Interests:Avioane Ultrausoare, Planoare, Aeromodele , Heli

Postat 14 January 2016 - 03:09 PM

Ender67

Din cate vad tu le stii pe toate.Dar pe mine nu ma poti convinge.

CNC pe bare e o prostie barele flexeaza ,nu are pic de precizie, noi folosim sine Hiwin si unele chiar si de 50mm latime si profile groase de aluminiu de 80x80 pana pe la 120x120. Portalul e frezat din placa de al de

20-30mm grosime.Spun din experienta, am facut la inceput pe bare si am muscat .De fapt am inceput cu imprimante si a fost un mare rahat.

Un motor de frezare e de la 1000 $ in sus si asa mai departe.

In ce priveste chipul de cativa Euro ma faci sa rad.

Pai gandestete doar pentru a proiecta in SW ce ai nevoie si ca sa poti folosi un Sprut Cam sau Solid Cam, la masina.

Uite azi am gaurit un panou pentru instrumente de bord, la un avion pe care il construiesc acum, pe unul CNC urile noastre , asta ca sa-ti faci totusi o parere si sa stii cu cine vorbesti ca sa realizezi ca nu pot crede orice.

Dar am frezat si pale de elice de exemplu care sunt de o complexitate deosebita si crapa calculatorul la jumatea frezarii desigur din cauza chipului de cativa Euro .

Mai gandeste-te inainte de a face afirmatii gratuite ca induci oamenii in eroare.

Ciao Sorin

Fisiere atasate

0

#742 Useril este offline   Titus 91 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 174
  • Inregistrat: 14-August 13
  • Interests:Avioane, masini, barci, elicoptere, tot ce are radiocomanda sau in care te poti aseza.

Postat 14 January 2016 - 03:43 PM

Mai umpic si ajungem la electroeroziune.
Imagine postata
Cu aripi:
Zivko Edge 540 2m (Seagull models) 50cc, 3D
Graupner Floride 1.4m, 3D
Diamond 2500
Sky Surfer 780
Mini Ultimate 3D
Zagi wing
ATM-1 2.7m
F5J 4m
HK Big Stick Nitro
Multiple captive F2a, F2b, scara, semi-scara
Cu pale:
HK-450 GT
TGY-100 FBL
Hubsan quad
Cu roti:
Hpi Baja 5B
Hpi Savage 21
Kyosho Kart 10
Jamara Cocoon (flux)
Pe apa:
FSR-V 7.5cc
FSR mini-e
Velier 2m
Catamaran 81cm
0

#743 Useril este offline   ender67 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 January 2016 - 06:13 PM

Repet pentru cei (de fapt cel) care nu citesc TOT postul cu atentie si scot lucrurile din context:
- ERA VORBA STRICT DE FREZARE MATERIALE EXTRAMOI SI EXTRAUSOARE (EXTRUDAT) DE DIMENSIUNI RELATIV REDUSE (SEGMENT DE ARIPA)
- ideea mea era ca se poate face chestia asta pe un "desktop CNC" (de dimensiuni uzuale 30x20 cm sau 40x30 cm utili) sau imprimanta 3D modificate pentru frezare
- frezarea se poate face pe "felii" de 20 cm (sau 30 cm) sau se poate modifica relativ usor masinaria pentru lungirea cursei utile pe o dimensiune
- un "desktop CNC" de 30x20 cm e vreo 500 de euro, unul de 30x40 cm e vreo 600 de euro, am dat un exemplu cum se poate modifica o imprimata 3D cu un buget de 400 de euro.

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 14 January 2016 - 09:44 PM

0

#744 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 14 January 2016 - 08:53 PM

@Sorin Caius - am sters cateva postari - imi pare rau ai sarit (din nou) ....

Asta e la cafenea - in principiu vorbim despre orice dar exista o limita. O sa sterg orice postare naspa fara preaviz.

Aceasta postare a fost editata de stiganas: 14 January 2016 - 08:55 PM

0

#745 Useril este offline   stiganas 

• MEGA Membru

Postat 14 January 2016 - 09:49 PM

Va rog sa nu va mai consumati energia in dispute pe forum. Nu sanctionez pe nimeni, singura sanctiune e stergerea postarilor. Din experiente anterioare am remarcat ca asta e cea mai eficienta politica.
0

#746 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 January 2016 - 11:18 AM

Munca "de amatori" :) intr-un mic atelier slovac...

http://forum.modelar...hp?f=46&t=92311
0

#747 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 January 2016 - 11:26 AM

sloven, nu slovac...

https://www.google.r...400f81c823ff4b0

Ender, sunt in drumul tau, sa le facem o vizita ? :D
0

#748 Useril este offline   fly 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3415
  • Inregistrat: 09-November 08
  • Interests:Jeturi ,f3j ,f5j

Postat 20 January 2016 - 12:30 PM

Foarte fain!😊
0

#749 Useril este offline   icsss 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2085
  • Inregistrat: 16-May 10
  • Interests:Aeromodelism

Postat 11 February 2016 - 01:01 PM

Ma bate un gand sa dau comanda de un alt DLG.

PNFul asta isi merita banii?
http://www.hobbyking...Warehouse_.html
0

#750 Useril este offline   F2B 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 921
  • Inregistrat: 30-November 11

Postat 11 February 2016 - 03:25 PM

ICSSS

Eu zic ca merita banii. eu as incerca sa pun toate servourile in bo, plus trage comenzile prin fuselaj si nu trebuie sa folosesti tuburile la exteriorul fuselajului. Pune Pull spring sistem si vei fi bine. Se pare ca ei au folosit materiale care nu ar trebui sa fie folosite in un model de marimea aia. Asta inseamna ca va fi un pic greu si va avea nevoie de termici mai puternice se se duca in sus, dar cu modificarile care le-am propus cred ca va fi mult mai usor si vei avea succes bunicel cu el.
Daca nu te astepti la performanta unui DLG de 1.5m va fi excelent pentru inceput sa inveti sa lansezi si sa inveti sa stai in termica etc. Plus va tine mult timp pentru ca aripa cu Kevlar pe ea se repara usor si o sa fie durabila. Eu as lua unu dar de banii aia cumpar materiale si imi fac un EVO 3.
Sper sa ajute
0

Arata acest topic

• 74 Pagini +
  • « Prima
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Ultima »
  • Nu puteti crea un topic nou