Abia acum am vazut postul (in reply-ul lui Mada).
Si in linii mari as zice cam ce zice si Mada. Eu unul de mult imi doream sa construiesc ceva din kit dar erau (sunt) cateva aspecte care m-au facut sa ezit/aman:
- pretul - un kit e mai scump decat un ARF, numai kitul. Dupa care ai de cumparat tot felul de materiale, adezivi, unelte. Dupa care trebuie sa-l infoliezi, alte materiale. Peste asta tot ce cumperi, cumperi in cantitati mult mai marei decat ai nevoie pentru un singur model. Asadar sa construiesti un kit cumparat e scump al naibii, foarte scump.
- materiale - kiturile aflate pe piata au o reputatie foarte proasta - intre mizerabile (Dynaflite) si OK (SIG) - am citit numai de rau de lemnul care se gaseste in kitul de BOT (de exemplu)
- proiectul - mai toate proiectele sunt de cel putin 30 de ani. Adica dai o tona de bani ca sa construiesti o vechitura, cu exceptia BOT (care are un farmec unic), nu vad de ce m-as deranja. Peste asta sunt taiate de regula prost, stantate sau arse bine la laser.
- Executia la mana/dupa ureche. De cand eram mic ma omorau retetele culinare de forma: se adauga faina pana la o consistenta potrivita. Nu nene, eu vreu sa stiu exact cat se pune, in kiturile astea vechi sunt bucati mari de balsa care se slefuiesc la forma potrivita, dupa mana/ureche.
Cand am vazut kiturile nemtesti noi a fost ca o revelatie; uite ca se poate, kituri proiectate pentru scule CNC, fara chestii lasate la feeling, mai mult, cu balsa atent aleasa si taiata la freza, adica acel mic extra. Cu planuri complete si sabloane. Si culmea la preturi decente, 100-150 EUR.
Pai da, eu zic ca merita sa fiu excitat. Cu atat mai mult cu cat e vorba de planore din genul care imi plac mie - RES foarte usoare.
renatoa, la 29 June 2016 - 11:28 AM, a spus:
Stefan, intreb aici ca sa nu poluez topicul lui Dan, si poate raspunde oricine, imi explici si mie excitatia asta cu noul val bla bla german... ?
Nu vad in aceste planoare nimic deosebit constructiv, tehnologic, ce vrei tu... decat poate precizia de realizare a kit-urilor, tipica lucrului bine facut german.
In rest, crezi ca un Allegro de acum 25 ani s-ar rusina sa concureze sau sa stea langa ele ?