renatoa, la 03 May 2017 - 01:00 PM, a spus:
Avioanele se proiecteaza de endleri :p
"Endlerii" sunt o specie de pesti tropicali pe cale de disparitie in habitatul lor natural, hibridizeaza usor cu guppy ... asa ca cine are endleri incearca sa ii mentina "rasa pura". La un moment dat am avut ideea nefericita sa denumesc un proiect de planor "Endler" ca sa fie ceva intre "Guppy" (modelul scos de Mitija) si nickname-ul meu de pe forum.
In alta ordine de idei ... eu nu am afirmat vreodata ca proiectez avioane / planoare. Si nici ca ma pricep la asa ceva, Si daca te uiti in postarile din arhiva de acum vreun an si ceva cand se vorbea de proiectul "planorul romanesc" am afirmat la un moment dat ca in echipa ar trebui sa fie un sef de proiect, un pilot bun, un constructor bun, un proiectant bun (pentru aspectele de aerodinamica). Eu nu sunt nici pilot, si nici constructor bun (uneori nu am rabdarea necesara).
Dar stiu ce am invatat intre timp: sa fac un kit pentru taiere la laser, sa optimizez amplasarea pe placa...si alte chestii "calculatoristice". Si pornind de la o discutie in contradictoriu (tot de aici de pe forum) am ajuns sa ma ocup de imprimante 3D, sa construiesc imprimante 3D, sa fac un taietor cu laser si chiar un CNC ( e drept ca pentru frezat spuma sau lemn dar isi face treaba decent pentru ce am eu nevoie).
Si ma mai pricep un pic la programare. Asa ca mi-am facut programele mele de pregatit kituri de aripa pentru taiat, sau de pregatit matritele pentru compozit, sau piesele pentru imprimare 3D.
Ceea ce am pus pe forum (si a fost tratat cu indiferenta in cel mai bun caz...de cele mai multe ori cu ironie) e poate sub 10% din programele dezvoltate de mine. Programul ala pentru facut kituri de aripa pentru F3RES e o "joaca" si care avea urmatorul scop: sa faca un kit aproape gata de taiat pentru un profil dorit si un tip de aripa "clasica" (Pulsar 2k, Pulsar 2k5, Trotter, element 2m, Dynamo si variatiuni). Sau altfel: folosing fuselajul de la Dynamo (care este destul de frumusel) sa poti sa "clonezi" cam orice planor F3REs daca ii stii profilul.
Dar chestiile "grele" nu au fost postate (sau nu ultimele variante). De exemplu programul care porneste de la un proiect XFLR5 si in cateva secunde ai kitul de taiere laser pentru nervuri din balsa. Sau programul care (pornind tot de la proiectul XFLR5) iti calculeaza (in mai putin de 1 minut) matritele pentru compozit (la care am facut "upgrade" recent de la interpolare liniara la interpolare cu curbe spline ....acum lucrez la crearea de G-code pentru frezarea pe CNC). Sau programul care (pornind tot de la proiectul XFLR5) iti face piesele pentru imprimare 3D , in 3 variante (cu un fel de disser si folie deasupra gen Kraga Kodo, cu nervuri in disser interne gen avioanele de la 3dLabPrint, si un sistem personal optimizat pentru imprimantele 3D cu rasina).
Doar un mic aspect ce ar trebui sa va dea putin de gandit: cel mai remarcabil proiect de aici de pe forumul de planoare este F3K Alpha al lui OcsiRC ...bravo lui. Am toata stima si tot respectul pentru munca lui (si pentru investitiile semnificative in bani si timp). A durat mai bine de un an ca sa obtina ceea ce si-a propus ...si la calitatea dorita. Nota bene: un an pentru EXECUTIE. Adica pentru etapele 3 (realizare matrite pentru compozit) si 4 (puerea la punct a tehnologiei de executie). Ce nu se vede in schema asta sunt etapele anterioare:
1. Etapa 1 de proiectare a planorului - nu ai intru in detalii, este un proiect Gerald Taylor
2. Etapa 2 de proeictare a matritelor - daca nu ma insel matritele folosite de Iosif sunt (macar pentru aripa) cele dezvoltate aici:
https://www.rcgroups...Wing-Mold-Model
Nu stiu exact ce matrite de ampenaje foloseste, cred ca ceva Edge sau Freak sau ceva de genu asta.
Ceea ce va rog sa remarcati este ca partea de creare matrite este destul de laborioasa, in cazul asta au fost obtinute ceva rezultate cam dupa vreo 5 luni (prima postare cam in octombrie 2015, si Iosif intra si posteaza in topic cam in martie 2016 ...perioada de timp in care anunta si proiectul F3K Alpha).
Cam asta e procedura de creare a matritelor (asa cum e explicata de cn0riss, cel ce a creat matritele):
1) Export foils from XFLR5 into individual files.
2) Edit the files to turn them into Rhino command files (POLYLINE)
3) Import each foil one at a time, scaling it and smoothing it (Tools > Commands > Read from File…)
4) Mark hinge point (70% chord, bottom surface) and 1/4 chord point (25% of line from LE and middle of TE, which is squared off)
5) Rotate foil around 25% chord point to set washout angle.
6) Set LE setback and span position from the numbers defined in XFLR5.
7) Loft the wing
Ce face programul meu? Pai punctul 1 il faci tot manual ... dar automatizeaza punctele 2-7. Si in loc sa faci chestia asta in 5 luni ... obtii rezultatele in 2-3-4-5 minute. si m-am apucat de chestia asta cam acum un an...cand OcsiRC demara proiectul F3K Alpha.
Poate acum treaba e mai clara: ceea ce incerc sa fac e sa creez tehnologia necesara pentru proiectele DE DUPA F3K Alpha. Sau mai bine zis, nu sa creez tehnologia (ca ea exista) ci sa o fac abordabila si in regim de amator.
Mai dau un exemplu. Un tip de pe rcgroups incearca sa construiasca un planor ALES de 2.5 metri anvergura ponind de la proiectul lui Gerald Taylor. Sapand pe forum a dat de vechea mea postare despre programul de generat matrite pornind de la proiectul XFLR si a luat legatura cu mine, I-am rulat de vreo 2-3 programul (cu diversi paramtetri, in functie de limitarile de constructie pe care le avea sau de tipul de aripa pe care vrea sa construiasca). I-am dat chiar si versiunile "noi" de matrite (cele cu interpolare spline). Azi noapte inainte sa ma duc la culcare imi verific mailul si vad ca pe RCGroups ma rugase sa ii fac matritele pentru ampenajul orizontal (pentru ca voia sa inceapa cu asta). Cererea lui e de la 12:07 AM ... la 1:09 AM i-am pus pe topic matritele dorite. Modificarea unor parametri si rularea mi-a luat cam 5 minute .... mult mai mult mi-a luat sa sap dupa profilul dorit de el (Freak Horizontal V2) pentru ca nu il aveam si nici nu stiam unde fusese postat prima oara. Oare cum oi fi reusit performata asta? :)
https://www.rcgroups...R-project/page3
Roaga un inginer proiectant specialist in CAD 3D sa iti faca matritele pentru un ampenaj (care are un singur profil) si vedem ce termen de realizare iti da. Schimba putin datele si cere-i sa faca acelasi proiect pentru aripa (care are cam 10 profile distincte). Si dupa aia modifica putin datele proiectului (schimba un profil, sau un unghi diedru,....sau mai bine unghiul de washout). LA MINE CHESTIA ASTA DUREAZA MAI PUTIN DE 5 MINUTE.
Nu toata lumea isi permite sa cumpere planoare scumpe ...sau sa cumpere programe de calcul nervuri sau de modelare 3D. Dar la urma urmei....nu e nevoie de chestiile astea, exista alternative.
In concluzie: nu ma consider un "proiectant" ... ci mai mult un "technolgy facilitator".
Hai si un mic challege: va rog sa pregatiti un mic proiect XFLR5 si vedem contra cronometru in cat timp aveti matritele. Dar nu in urmatoarea ora ca ma duc la posta sa ridic un pachet (mi-a sosit din Slovenia un al treilea laser de 2W cu infrarosu pentru decupare balsa si niste ecrane de protectie pentru laser ...cu sanatatea ochilor nu te joci). si daca se poate azi, ca maine iar plec din tara ...
Deci: cine sa baga sa ii proiectez niste matrite gratis? Acum cat e la oferta, ca in carund toata treaba va fi pe bani.