Modelism - RHC Forum: taietor polistiren - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

taietor polistiren

#1 Useril este offline   stef9 

• Nou venit
  • Pip
  • Grup: Members
  • Postari: 9
  • Inregistrat: 22-March 12

Postat 11 May 2012 - 06:41 PM

Doresc sa ma lamuresc, cine poate sa ma ajute
am un incarcator de camera foto ce scoate 8.5V cu 1.5A
ce lungime trebuie sa aiba rezistenta resou 2500w sau a unui fir de nichelina?
pentru a putea face un taietor de polistiren
0

#2 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1784
  • Inregistrat: 13-March 04

Postat 11 May 2012 - 07:32 PM

rezistivitatea
raportul dintre produsul rezistentei prin sectiunea unui conductor omogen si sectiunea sa, raportata la lungime
q=rxS/l
pentru nichelina rezistivitatea este 0,4-0,44ohm metru
deci rezistenta electrica a nichelinei este

R=q*l/s unde R este in ohmi
L este in metri
S este in metri patrati

Penrtru a putea sa alimentezi cu ce ti-ai propus
rezulta I=U/R conform legii lui Ohm, deci R=U/I adica 8,5V/ 1,5A deci
5,6 ohm
de aici trebuie sa-ti calculezi lungimea rezistentei in functie de sectiunea firului
Mai poti sa faci si o corectie de temperatura cu 0.0018-0,0020 cai rezistivitatea era data la 20 de grade.
Invata repede si aplica...tot repede!
0

#3 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 11 May 2012 - 07:56 PM

Un simplu calcul P = 8.5 * 1.5 = 12.75 W arata ca incarcatorul nu are suficienta putere ca sa incalzeasca o sarma de nichelina pentru a taia prin polistiren.
Ti-ar trebui o sursa de macar 60W (12V, 5A) + un regulator de curent (ESC brushed de exemplu) ca sa poti regla temperatura.

O sarma de nichelina 0.6mm diametru 1m lungime are cam 5 ohmi.
It's difficult to make things simple!
0

#4 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2863
  • Inregistrat: 30-May 09
  • Interests:aero

Postat 11 May 2012 - 07:57 PM

..Cauta o sursa PC( scoate 12v )..manufatureaza o rama din lemn gen ferastrau di" ala de tai lemne ..baga o sarma de otel de 0.5mm (o gasesti pe la nordul MOLDOVEI) .si-ti faci mataluta.. aparat de taiat polisteru../ :unsure: ...sfat dupa ce testezi si daca se incinge firul prea tare poti sa inseriezi pe plusul de alimenttare o mica "nichelina " sa-ti mai scada voltajul de pi"fir ;)
0

#5 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 May 2012 - 08:03 PM

..uitasi cel mai sfant e un REDRESOR auto..cu sarma de otel de 06-08 merge sooper .musai sursa di"curent continuu.. :unsure:
0

#6 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 May 2012 - 08:13 PM

Vezi postareaincepatoru, la 11 May 2012 - 07:57 PM, a spus:

..Cauta o sursa PC( scoate 12v )..manufatureaza o rama din lemn gen ferastrau di" ala de tai lemne ..baga o sarma de otel de 0.5mm (o gasesti pe la nordul MOLDOVEI) .si-ti faci mataluta.. aparat de taiat polisteru../ :unsure: ...sfat dupa ce testezi si daca se incinge firul prea tare poti sa inseriezi pe plusul de alimenttare o mica "nichelina " sa-ti mai scada voltajul de pi"fir ;)

cam asa trebe sa arate....
0

#7 Useril este offline   stef9 

• Nou venit
  • Pip

Postat 11 May 2012 - 08:28 PM

mai am un fir de chitara, cel mai subtire :unsure:
si as mai avea o sursa pc

mai sap, multumesc frumos pentru ideei,
daca este cineva prin Iasi care poate sa imi vanda(sau sa doneze) ;) 30cm-1m de fir nichelina as fi tare bucuros sa continui cu proiectul "barcuta" :D
0

#8 Useril este offline   DigitAll 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 769
  • Inregistrat: 23-January 09

Postat 13 May 2012 - 12:32 PM

Vezi postareastef9, la 11 May 2012 - 08:28 PM, a spus:

mai am un fir de chitara, cel mai subtire :rolleyes:
si as mai avea o sursa pc

mai sap, multumesc frumos pentru ideei,
daca este cineva prin Iasi care poate sa imi vanda(sau sa doneze) :) 30cm-1m de fir nichelina as fi tare bucuros sa continui cu proiectul "barcuta" :D

Cand se incalzeste firul de nichelina nu mai sta intins. Daca folosesti acest fir, va trebui sa folosesti si un intinzator.
Tel : 0768080180
0

#9 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 13 May 2012 - 01:14 PM

Ce redresor, ce sursa PC...
Am mai scris pe aici asta acum un an doi, cel mai raspandit charger, orice clona de B6, cum ar fii Accucel-ul, pus pe program NiMh, si dat cam 3-4A pentru coarda de ghitara cea mai subtire, merge perfect. Curentul e constant prin fir prin natura incarcatorului, cu o precizie care nu o asiguri prin alte metode.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#10 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 13 May 2012 - 01:48 PM

Filmuletul nu este reprezentativ, as zice, deoarece firul este mult prea rece si face o ''burta'' prea mare la intrarea in material. In aceste conditii generatoarea este departe de o dreapta.
Multa, multa bafta.
La adevaratele masini de taiat polistiren firul nu atinge materialul.
Multa, multa bafta.
0

#11 Useril este offline   Zippo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1077
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 25 May 2012 - 09:59 AM

Ce fir folositi pentru tăiere? Am tăiat cândva aripi cu o nichelină de la un reșou, cred ca era de 0.6mm grosime, insă firul se lărgea foarte tare în momentul când îl încălzeam , chiar dacă era întins. O grosime ideală există pentru polistiren extrudat? pentru că cel de 0.6mm mi se pare cam gros și topește cam mult în jurul sablonului.
În curând mă apuc să tai niște aripi pentru un DLG și datorită profilului subțire, mi-e frică să nu iasă altceva..
0

#12 Useril este offline   stef9 

• Nou venit
  • Pip

Postat 26 June 2012 - 11:24 AM

Zippo -

Am cumparat din comert doua rezistente pentru resou , 2500wati (se incalzeste greu tare) si 1200wati,
Pe un cadru in forma de U sa tina firul intins - am pus 25cm de fir (1200w) , transformator de 12V nu mai retin cati amperi, l-am gasit pe la tata socru :lol:
Daca se incalzeste prea tare, se poate adauga in circuit un potentiometru pe post de variator.
0

#13 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 26 June 2012 - 01:02 PM

Vezi postareastef9, la 26 June 2012 - 11:24 AM, a spus:

Zippo -

Am cumparat din comert doua rezistente pentru resou , 2500wati (se incalzeste greu tare) si 1200wati,
Pe un cadru in forma de U sa tina firul intins - am pus 25cm de fir (1200w) , transformator de 12V nu mai retin cati amperi, l-am gasit pe la tata socru :lol:
Daca se incalzeste prea tare, se poate adauga in circuit un potentiometru pe post de variator.

Un simplu potentiometru nu-i suficient. Fa un calcul sa vezi ce putere ar trebui sa aibe.
Multa, multa bafta.
0

#14 Useril este offline   mtz 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 263
  • Inregistrat: 21-June 12
  • Interests:Racing quads,FPV,Micro FPV Racers, Programare

Postat 27 June 2012 - 12:52 PM

poti sa inlocuiesti nichelina cu o coarda de chitara.Dar incearca cu cea mai subtire, la mine a mers acum un an.
"If you can't explain it simply, you don't understand it well enough."-Albert Einstein
0

#15 Useril este offline   Liviu_ 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 01-July 12

Postat 02 July 2012 - 01:55 AM

Salutare, poate va pot inspira din ceea ce am facut.Am construit un suport in fosma de spanzuratoare dintr-o placa de lemn de 30 pe 30 cu rol de platforma pe care am prins "bara de spanzuratoare". undeva de sus am legat sarma iar jos pe mijlocul placii am dat o gaura si am trecut sarma pe acolo de unde am oprit-o cu un surub strans cu piulite.De sub platforma de unde este surubul am legat un capat al alimentarii iar pe sarma celalt capat.
Sfat: daca nu aveti un potentiometru ceva puteti mari temperatura prin apropierea capetelor sursei de curent pe firul de nichelina, adica daca distanta de la + la - este mare temperatura pe sarma va fii mai mica daca distanta de la + la - este mica temperatura va creste. chestia asta este invers proportionala.
Sus in capatul spanzuratoarei am atasat un arc de care am legat nichelina.
Iar ca sursa de curent am folosit un transformator de prin casa ce imi da 12V pe AC dar poate fi si DC ( RECOMAND DC) pe care am pus o siguranta un intrerupator si un potentiometru din acela de perete folosit pentru lustra, direct pe srsa de 220 dn cate-mi amintesc, si o carcasa de sursa ATX pentru protectie. Si a mers. Inca merge dar nu l-am mai folosit de mult.
0

#16 Useril este offline   Liviu_ 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 12
  • Inregistrat: 01-July 12

Postat 02 July 2012 - 02:02 AM

FOARTE IMPORTANT!!!

Am vazut ca nu scrie mai pe nicaieri.
AVETI MARE GRIJA LA FUM!!!!!!!!!!!!!
Fumul prosdus in urma taierii oricarui tip de polistiren este cat se poate de nociv!!!
Pe langa faptul ca este un PUTERNIC CANCERIGEN, produce ameteli puternice care pot tine si 2 zile, iar mirosul iti veti resimti timp de 2 3 zile pe mucoasa nazala. Intr-un an sau 2 de stat intr-un mediu cu fum de polistiren in mod regulat plamanii vor fii copti!!!
Polistirenul, extrudatul.. sunt super bune, insa fumul lor NU!!!
Daca taiati in fir incins recomand sa faceti asta undeva afara pe balcon sau pe scara blocului, NU IN CASA, si chiar daca sunteti afara sa aveti un ventilator care sa bata fumul departe de voi, eventuals a purtati si o masca.
Eu unul nu imi fac griji fiindca folosesc o masca de gaze militareasca pe care am cumparat-o din targ.
REPET!!!!
MARE ATENTIE LA FUM!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro