Modelism - RHC Forum: Radar - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Radar

#1 Useril este offline   Olandezul 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 32
  • Inregistrat: 04-January 12

Postat 27 April 2012 - 12:08 PM

Buna sunt Olandezul...Am o intrebare..pe ce principiu functioneaza radarele si poate stii cineva cun se poate face unul la o scara mica..
Multumesc

Aceasta postare a fost editata de Olandezul: 27 April 2012 - 12:08 PM

Cat de greu o fi sa faci ceva?Stiu eu:Foarte greu Dar totul este posibil.
0

#2 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 27 April 2012 - 02:38 PM

Exista mai multe principii de functionare:

1. Se emite un puls de unde (electromagnetice) de frecventa oarecare si se masoara cat timp a trecut de la emiterea semnalului pana la intoarcere dupa ce s-a reflectat pe obiectul in cauza.
Cunoscandu-se viteza luminii, adica a undelor, se masoara distanta r = c / 2t. Prin repetarea continua a procesului, se obtin variatiile distantei in functie de curgerea timpului si se poate scoate viteza de deplasare a obiectului.

2. Se emite un semnal cu variatia frecventei in forma de dinti de fierastrau, astfel ca atunci cand semnalul se intoarce (cu frecventa de la momentul emisiei), frecventa actuala de emisie s-a schimbat cu o cantitate proportionala cu intervalul de timp emisie-reflexie-receptare. Se masoara diferenta dintre cele doua frecvente si se calculeaza intervalul de timp, mai departe problema rezolvandu-se ca in metoda 1. Diferenta este ca intervalul se poate masura mai precis.

3. Se emite un semnal de frecventa fixa si se masoara diferenta intre aceasta si frecventa receptata (diferenta e proportionala cu viteza). Acest mod permite doar aflarea vitezei radiale fata de radar, nu si distanta pana acolo. Frecventa receptata este diferita de cea emisa daca obiectul se misca, datorita efectului Doppler (cae se aplica si pentru sunet, de aceea cand un obiect se apropie cu viteza considerabila se aude mai ascutit iar cand se indeparteaza - mai grav). Compararea celor 2 frecvente (valabila si pentru metoda 2.) se poate face brut sau prin intermediul batailor. Adica 2 oscilatii de frecvente apropiate, "ascultate" simultan, produc o variatie a amplitudinii echivalenta cu o alta oscilatie, de frecventa mult mai mica decat cele 2 (deci mai usor de masurat practic), proportionala cu diferenta de frecvente. Probabil ati observat aceste batai (in cazul sunetului) la multicoptere, unde rotoarele au turatii apropiate dar nu identice.

Observatie, variatia frecventei in cazurile 1. si 2. are cauze diferite. Efectul doppler este prezent si in cazul 2., dar variatia periodica artificial generata are amplitudinea suficient de mare incat variatia doppler este neglijabila.

Mai sunt si alte metode, continand combinatii..

http://en.wikipedia.org/wiki/Radar

Aceasta postare a fost editata de Zen: 27 April 2012 - 02:41 PM

It's difficult to make things simple!
0

#3 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 27 April 2012 - 02:46 PM

Vezi postareaZen, la 27 April 2012 - 02:38 PM, a spus:

Observatie, variatia frecventei in cazurile 1. si 2. are cauze diferite.

cazurile 2. si 3.
prea scurt intervalul de edit :drinks:
It's difficult to make things simple!
0

#4 Useril este offline   Olandezul 

• Incepator
  • PipPip

Postat 28 April 2012 - 11:40 AM

[da am priceput.multumesc pentru informatii
0

#5 Useril este offline   Olandezul 

• Incepator
  • PipPip

Postat 29 April 2012 - 12:45 PM

Stie cineva ce se poate face dintru-un casetofon.Am auzit ca se poate folosi receptorul din el pentru modele rc.Dar vreau sa stiu cum poat folosi sistemele din casetofon si sistemele din statiile waki-toki pentru radioomanda RC.
MULTUMESC.
0

#6 Useril este offline   sorr 

• Dreamer
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 618
  • Inregistrat: 06-March 12
  • Interests:ReĆ®nvierea unei vechi pasiuni...

Postat 07 September 2012 - 06:30 PM

Draga "Olandezul", un casetofon nu are nici o legatura cu receptia radio. Un radiocasetofon insa, da. Dar receptorul din acesta este pentru lungimile de unda comerciale : unde lungi, medii, scurte (modulatie in amplitudine) si ultrascurte (modulatie in frecventa). Daca ai construi un emitator pentru aceste lungimi de unda intri sigur in conflict cu legea. Pentru modelism sunt alocate alte frecvente radio. Ca sa te lamuresti deplin cauta pe internet sau intr-o biblioteca materiale despre teoria receptiei radio si vei incepe sa intelegi singur despre ce este vorba.
Cand ai incetat sa mai fii copil, ai murit demult. (Constantin Brancusi)
0

#7 Useril este offline   sorr 

• Dreamer
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 618
  • Inregistrat: 06-March 12
  • Interests:ReĆ®nvierea unei vechi pasiuni...

Postat 07 September 2012 - 06:41 PM

Cartile asta, sau asta te vor face sa intelegi multe lucruri despre receptie, receptoare si emitatoare radio.
Cand ai incetat sa mai fii copil, ai murit demult. (Constantin Brancusi)
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro