Din ciclul "Mi-am facut singur ....." vreau sa ma laud si eu cu o creatie autohtona si anume un
ground station diversity RX in 5.8gHz, cu 2 canale. Principiul de functionare l-am vazut la IBCrazy dar acolo era intr-o stare incipienta si culmea, nici nu functiona, a recunoscut si IBC cel plin de entuziasm. Asa ca am pus mana pe creion, hartie si pe softul de proiectat cablaje si vreo jumate de an am tot clocit o varianta proprie. Eu am incercat sa fac nu doar un sistem diversity ci un ground station cu tot ce vrea un FPV-ist inrait:
- totul compact pe o singura placa, fara prea multe fire de interconectare intre diverse module
- muuuulte iesiri video - 4 bucati, sa fie :)
- alarma de baterie slaba, reglabila ca nu se stie daca folosesc un LiPo 3S obosit sau un Pb acid numai bun de incarcat de cate ori am chef
- 2 receptoare incorporate in 5.8 (pai cum altfel, am zis ca voiam sa fie fara fire inca de la primul punct http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/dry.gif)
- am zis ca imi doream si un semnal sonor sa stiu cand comuta antenele, bip-bip? nu am zis dar am pus si din ala
- inca o chestie care ma enerva la receptoarele chinezesti era faptul ca se incingeau astfel ca eram obligat sa le alimentez vara la 2S iar toamna - iarna - primavara la 3S. Asa ca am pus sursa in comutatie sa fie eficiență și răcoare :) ( ma rog, partea cu racoare este putin relativa, adica modulele de receptie se incalzesc chiar el putin chiar daca am eliminat eu alte surse de caldura)
- si pentru ca atunci cand esti in zbor se poate intampla orice neplacut am pus un comutator ca sa stabilesc eu ce receptor sa fie activ pe calea video ca poate RSSI-ul nu decide cum trebuie (de exemplu cineva pe langa mine poate sa zboare intr-o frecventa apropiata de a mea si astfel in baza RSSI mai puternic voi culege semnalul vecinului si e clar ca avionul meu aflat la km distanta nu va mai avea nicio sansa de a fi receptionat. Comutand manual pe antena directionala am sanse sa culeg semnalul care trebuie.
- am mai pus si niste posibilitati de reglaj al nivelului de la care sa se comute intre cele 2 receptoare, cu alte cuvinte cand am fluctuatii foarte dese de semnal sa nu comute in draci ci doar la diferente mai mari de nivel RSSI.
- si ultima gaselnita... cate un semireglabil pentru reglarea nivelului video care iese din modulele de receptie, am descoperit ca acestea pot avea diferente intre ele, in ceea ce priveste semnalul video dar si voltajul RSSI.
La mine, nevoia de diversity s-a nascut mai ales din 2 situatii:
- dupa ce faceam zboruri lungi, nu neaparat de record, doar lungi, venind triumfator acasa depindeam de cineva sa imi orienteze helixul ca sa pot da turul de onoare si prin spatele acestuia lucru care era foarte enervant.
- cand zburam fix deasupra capului erau niste zone de radiatie nula tot asa, deranjante dar care s-au rezolvat cu o antena orientata la 90 grade. Diversity comuta astfel intre cele doua alegand semnalul cel mai bun.
A iesit o placa de 7 x 10cm cu tot ce trebuie incorporat, mai putin alimentarea pe care am facut-o cu pini 2.54 si SW pentru comanda manuala care va fi prins pe viitorul panou frontal care lipseste momentan. Sper sa pun si un video cu functionarea GS-ului, trebuie sa le combin cu ce "vedea avionul, cu ce era la sol, cu ce filma Costin... deci mai dureaza un pic.
Aceasta postare a fost editata de Florinelu: 14 July 2013 - 10:37 PM
Cand eram mic, nu erau din astea... acum recuperez :)