Modelism - RHC Forum: big servo - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

big servo

#1 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 113
  • Inregistrat: 27-May 11

Postat 18 February 2012 - 11:57 PM

A incercat cineva sa faca un servo acasa? Adica asa ceva?
Care este ideea?!
Dintr-un servo normal, industrial se extrage motorasul, iar de bormele unde era lipit se scot doua fire care vor comanda o punte H, alimentata de la alta sursa de curent.(3-15A in functie de trenzistorii de pe punte)
Mai este o posibilitate: se anuleaza tranzistorii puntii H de pe placuta servo-ului si se scot 4 fire afara care vor comanda tot o punte H de putere.(3-15A in functie de trenzistorii de pe punte).
Potentiometrul de la servo este atasat mecanic de motorul mare(vezi atasamentul)
Personal am incercat si nu-mi iese deloc, atat o punte cu mof-sets(3A) cat si o punte cu bipolari(15A)

UNDE GRESESC???

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: sim_seat_motor_cfg (2).jpg

zagi12,SKY RUNNER
Turnigy 9X V2, ACOMS Technisport V 27 MHz, HPI TF-3
homemade 50cc car
0

#2 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 19 February 2012 - 10:26 AM

Gresesti sigur undeva. (cred ca la comanda puntii H). De obicei la servo ai mosfet-uri P pe ramura pozitiva si N pe cea negativa. Incearca sa culegi semnal inainte de finalii originali si sa folosesti acelasi tip de finali(P sau N) in puntea ta.
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#3 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 August 2012 - 08:28 PM

chiar nu a incercat nimeni asa ceva?
zagi12,SKY RUNNER
homemade 50cc car
0

#4 Useril este offline   zgr_44 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 02-February 07

Postat 26 August 2012 - 11:36 PM

Daca ne spui si ce face in final combinatia aceea, caci eu unul am inteles...nimic.
Lucrurile sunt simple.......noi le complicam...
0

#5 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 August 2012 - 05:06 PM

Vezi postareazgr_44, la 26 August 2012 - 11:36 PM, a spus:

Daca ne spui si ce face in final combinatia aceea, caci eu unul am inteles...nimic.

Se cheama monster servo si face asta : , la un pret muuuult mai mic decat acesta http://nodna.de/Tone...vo-PS105-PS-105
zagi12,SKY RUNNER
homemade 50cc car
0

#6 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 August 2012 - 05:23 PM

http://www.himodel.c..._XQ-S5650D.html

Este exact ce-ti trebuie, mai ales daca nu ai reusit sa modifici un servo normal. Ala pe care vrei sa-l faci nu o sa aibe viata lunga.
0

#7 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 August 2012 - 05:31 PM

Vezi postareaMLGore, la 27 August 2012 - 05:23 PM, a spus:

Este exact ce-ti trebuie, mai ales daca nu ai reusit sa modifici un servo normal. Ala pe care vrei sa-l faci nu o sa aibe viata lunga.

http://www.xq-power...._Show.asp?ID=70 Doua costa $32.83 * 2 = 65.66 + 10.59 (transport) = $76.25
zagi12,SKY RUNNER
homemade 50cc car
0

#8 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 August 2012 - 05:43 PM

Vezi postareaMLGore, la 27 August 2012 - 05:23 PM, a spus:

Eu am reusit sa ma apropii destul de mult de constructia din primul clip. Donatorul a fost un futaba s3003, iar in locum motorului de stergatoare am folosit motorul cu reductor planetar de la o autoforanta. Problema a fost ca nu am reusit sa stabilizez ,,servo-ul" in punctul 0, acesta osciland 4-5 mm stanga dreapta.

Problema se pune in felul urmator: Acest servo face parte din proiectul meu de licenta, si ar trebui sa fie facut de mine personal.
zagi12,SKY RUNNER
homemade 50cc car
0

#9 Useril este offline   Zen 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1185
  • Inregistrat: 14-January 09

Postat 27 August 2012 - 06:06 PM

Daca oscileaza atunci cel mai probabil inertia rotorului e prea mare. Cat de repede oscileaza? Posibil sa fie si un joc prea mare intre motor si potentiometru.
It's difficult to make things simple!
0

#10 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 27 August 2012 - 06:37 PM

Vezi postareaZen, la 27 August 2012 - 06:06 PM, a spus:

Daca oscileaza atunci cel mai probabil inertia rotorului e prea mare. Cat de repede oscileaza? Posibil sa fie si un joc prea mare intre motor si potentiometru.

M-am gandit si la treaba asta cu inertia, mi-am pus intrebarea de ce toti folosesc motoare cu reductoare cu roti melcate, adica cele de la stergatorile de parbriz, si sar putea ca aceasta sa fie cauza. Am gasit o singura varianta ca a mea la un italian pe youtube, in rest toti folosesc wiper motors http://www.scary-ter...tr/mg_motor.gif
zagi12,SKY RUNNER
homemade 50cc car
0

#11 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 August 2012 - 09:41 PM

Vezi postarearoman ionut, la 27 August 2012 - 05:43 PM, a spus:

Problema se pune in felul urmator: Acest servo face parte din proiectul meu de licenta, si ar trebui sa fie facut de mine personal.

Cu atat mai mult ca face parte din proiectul tau de licenta nu as face improvizatia aia!
0

#12 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 188
  • Inregistrat: 09-June 10
  • Interests:Robotica, Electronica, Mecanica

Postat 29 August 2012 - 06:14 PM

Hai sa intervin si eu putin. Daca vrei sa faci un servo dintr-un motor cu reductor planetar, cu atat mai mult pentru o lucrare de licenta iti sugerez sa construiesti alta electronica decat cea prezenta intr-un servo de modelism. Ai nevoie de un encoder(potentiometru) o punteH(sau un ESC) si un regulator(microcontroller, arduino etc). Daca esti automatist sigur stii la ce ma refer. Calibrezi bine regulatorul nu mai ai probleme. Daca folosesti wiper motor e mai usor si poti adapta electronica de servo. Idee e ca regulatorul din fiecare servo e acordat pentru mecanismul respectiv, si o sa ai acel overshoot si comportament oscilant.

Depinde de ce trebuie sa faca acel servo, dar avantajele unui wiper motor sunt foarte mari, si recomandarea mea e sa-l folosesti.

Mult succes,
Bogdan
"I reject the reality and substitute my own"
Bogdan
0742 796 172
0

#13 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 29 August 2012 - 06:31 PM

Vezi postareaBughy, la 29 August 2012 - 06:14 PM, a spus:

Hai sa intervin si eu putin. Daca vrei sa faci un servo dintr-un motor cu reductor planetar, cu atat mai mult pentru o lucrare de licenta iti sugerez sa construiesti alta electronica decat cea prezenta intr-un servo de modelism. Ai nevoie de un encoder(potentiometru) o punteH(sau un ESC) si un regulator(microcontroller, arduino etc). Daca esti automatist sigur stii la ce ma refer. Calibrezi bine regulatorul nu mai ai probleme. Daca folosesti wiper motor e mai usor si poti adapta electronica de servo. Idee e ca regulatorul din fiecare servo e acordat pentru mecanismul respectiv, si o sa ai acel overshoot si comportament oscilant.

Depinde de ce trebuie sa faca acel servo, dar avantajele unui wiper motor sunt foarte mari, si recomandarea mea e sa-l folosesti.

Mult succes,
Bogdan

Multumesc pentru interventie! Cu cat mai multe cu atat mai bine. Am gasit la servici un motor gen wiper, dar nu executa miscarea du-te-vino,doar actioneaza o tija filetata care regleaza un variator de turatie. Acest motoras are pe el si un encoder cu impuls cu rezolutia de 1 grad, si ma gandeam sa folosesc asa ceva.Am o placuta arduino uno si o punte h cu bipolari. De curiozotate asa m-am dus la baietii de la piese si am intebat cam ce pret are jucaria-.........2300ron(NewHolland)......................................................................................................................................................................................asa ca am renuntat.Am sa folosesc tot un wiper normal,dar de gabarit cat mai mic si un potentiometru.
zagi12,SKY RUNNER
homemade 50cc car
0

#14 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 18 September 2012 - 01:30 PM

La un servo trebuie indeplinita o conditie importanta:
"Zona moarta" trebuie sa fie mai mare decat unghiul care il face motorul la capatul angrenajului din cauza inertiei.

E putin mai greu de explicat...in momentul in care decizi sa opresti motorul...pentru ca ajuns unde vrei tu...motorul se va mai roti datorita inertiei. Acele rotatii suplimentare nu trebuie sa fie prea multe pentru ca vei depasi locul unde vroiai sa opresti motorul (pozitie data de traductor-potentiometru) si motorul se va roti invers si facand asta va intra in oscilatie.

Poti incerca ca atunci cand opresti motorul nu doar sa ii tai alimentarea ci sa il pui chiar frana legand bornele impreuna. Se activeaza cei doi tranzistori de jos din puntea H.

Daca nu e clar mai discutam....

Numai bine.
0

#15 Useril este offline   DanB 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1551
  • Inregistrat: 22-July 11
  • Interests:computere, electronica, rc

Postat 18 September 2012 - 02:51 PM

Chiar iti adaptezi softul dupa motorul tau ca sa inceapa frinarea mai devreme, dupa ce vezi experimental care este "overshoot-ul"

Oricum ai ceva de bibilit la soft (motorul nu il comanzi on/off, ci in functie de cit are de parcurs pina la destinatie)
USER BANNED BY ADMIN
0

#16 Useril este offline   roman ionut 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 March 2013 - 11:23 PM

Dupa zeci variante de punti H, zeci de tranzistori facuti scrum, 2 buc arduino uno arse.....si mult par alb in cap va recomand sa nu incercati asa ceva acasa!!! Nu are rost sa munciti degeaba pentru ca nu da rezultate! Exista un ,,Modul electronic extern pentru miscari servo, de putere. Include si potentiometru.

Exemplu:

Rezista la 18A deci un motor de stergatori de parbriz care trage 4-5A franat, nu ii pune nicio problema.
Nu imi pare rau de incercarile facute de mine, ,,Cat traiesti, inveti"!

Motorul meu trage cu o forta f=23kg/100mm adica 230kg/1cm (procurat de la un tractor)
Pentru aplicatii la scara mare, cum este a mea, este servomotorul ideal!

ATENTIE MARE !!! TAIE DEGETE !!!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: servo thor 15.jpg
  • Imagine atasata: ServoTHOR15.jpg
  • Imagine atasata: c.jpg
  • Imagine atasata: Untitled.jpg

zagi12,SKY RUNNER
homemade 50cc car
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1