andreytulcea, la 12 February 2012 - 08:10 AM, a spus:
Salut!
Stimate domnule Andrei! Nu cred ca exista o procedura batuta in cuie pentru acoperire. Fiecare este liber sa foloseasca ce produse vrea si sa le aplice in ce ordine doreste. Eu am spus cum am de gand sa procedez. Este optiunea mea in functie de materialele de care dispun in acest moment. Pentru tine o sa repet pasii pe care i-as aplica eu (repet este o parere personala, fiecare este liber sa traga ce concluzii doreste):
- se slefuieste suprafata cu smirghel (din ce in ce mai fin) pana se obtine finisajul dorit.
- se corecteaza eventualele defecte cu chit de lemn.
- se slefuieste din nou astfel incat sa se inlature surplusul de chit. Eventual se poate relua operatiunea anterioara daca se considera necesar.
- atunci cand suprafata corespunde calitativ, se da cu o pensula fina unul sau mai multe straturi de lac (nitrocelulozic, alchidic, etc). Primul strat de lac se recomanda sa fie mai diluat pentru a intra mai bine in fibra lemnului.
- dupa uscarea lacului se poate slefui inca odata cu smirghel fin daca se considera necesar acest lucru.
- dupa uscare se poate vopsi coca navomodelului cu un strat (subtire) de grund. Grundul poate fi nitrocelulozic sau pe alta baza. Un strat de grund de culoare (sa zicem) gri permite observarea eventualelor defecte care nu se vad initial pe culoarea natur a lemnului. Eventual se poate repeta slefuirea si chituirea (cu un chit adecvat), evident daca astfel se descopera defecte ale suprafetei.
- pe acest strat de grund se poate aplica stratul final de vopsea.
Evident aceste etape pot fi adaptate de fiecare in functie de necesitatile si caracteristicile fiecarui model in parte. Materialele folosite pot fi si ele adaptate dupa cerinte. De pilda daca se doreste ca modelul sa fie navigabil se poate folosi un lac mai rezistent la umiditate cum ar fi de exemplu lacul de parchet bicomponent.
Cu stima!
Emil
PS. Cu toata consideratia pentru tine te rog sa nu mai folosesti expresii de gen "pretenas" si nici limbaj de tip mesenger ("eo" = eu). Putin respect fata de colegii tai de forum. Asa cum si noi te tratam cu respectul cuvenit. Iti multumesc!