Imi cer scuze ca ma cam amestec in probleme poate mai putin putin cunoscute mie, dar le zic si eu din auzite. Adica auzite de aproape 30 de ani... Si cand am inceput sa le aud, nu eram prescolar, ca sa nu se inteleaga gresit ca am inceput modelismul la 4-5 ani. Asta ca tot intreaba unii colegi.
Sportivii se inscriu in cluburi sau asociatii sportive, care la randul lor sunt afiliate federatiei. Sau ar putea fi afiliate, ca sa nu generalizez. Dupa anumite formalitati, acele institutii se pot afilia federatiei daca se ajunge la concluzia ca asa e mai bine. Si e mai bine. Asta nu le impiedica sa organizeze ceva separat, fara patronajul federatiei. Si nici nu le obliga sa organizeze ceva anume, daca sunt afiliate.
Banii alocati cluburilor sau asociatiilor sportive pot proveni din mai multe surse, si de regula se incepe cu fonduri alocate de la bugetul primariei din localitatea de bastina, pana la ce se poate obtine de la sponsori. E logic ca totul depinde pe cine ai in spate (sa zicem ca de palmares) si pe cine ai in fata ca deschizator de usa...
E anacronic sa vorbesti in 2012 de cluburi de stat si cluburi particulare. Aproape toate au personalitate juridica (adica se poate si fara dar nu stiu cine prefera varianta fara personalitate juridica), toate sunt ca niste societati comerciale. Presteaza o activitate pentru comunitate si pot primi ceva pentru asta. De regula primesc bani sau avantaje materiale.
Cluburile particulare de care se tot vorbeste pe aici parca sunt de masochisti care nu vor sa apeleze la eventualii bani alocati legal, din bugetul de stat, pentru sport. Ca si cum ar fi o rusine sa-i foloseasca, daca legea le permite sa-i primeasca. Au membrii lor destui bani sa se descurce si fara ajutor de la stat. E bine asa, e un gest nobil, patria le va fi recunoscatoare. Banii care ar fi putut sa-i primeasca vor intra la rubrica urmatoare din bugetul primariei, adica la intretinere gradini publice, parcuri, zone verzi, baze sportive si de agrement. E problema lor. Parca eu daca sunt legitimat la Sportul Studentesc, nu am bani sa-mi platesc participarea la concursuri sau restul taxelor catre federatie sau pe unde mai e nevoie? Sau daca sunt la un club care foloseste banii statului (adica ai nostri obtinuti din taxe si impozite) nu pot contribui la ceva legat de modelism? Sau are cineva impresia ca primesc ceva gratuit de la club? Gresesc putin, DA, clubul imi plateste taxele de participare la concurs si anumite cheltuieli cand apar, legate de concursuri. Dar nu ajung sa beneficiez de ele daca nu sunt printre sportivii care merita sa participe la acele concursuri. Nimic nu este gratuit.
Poate multi cred ca cine e la un club "de stat" are asigurate cheltuielile si doar face ceva ca sa le suga in liniste. Nu-i chiar asa. Pentru acei cativa bani primiti din fondurile de stat (n-am auzit pe nimeni sa spuna ca sunt suficienti), primiti de la primarie, trebuie sa aduci rezultate. Ba mai mult, esti intrebat inca de la inceputul anului cate medalii si de care o sa aduci in anul respectiv, ca si cum ai fi Mafalda. Cu toate astea, desi e riscant, bati palma cu "statul" si incerci sa te tii de cuvant. Ei ti-au dat banii, tu le-ai adus rezultatele, toata lumea e aproape fericita...
Intrebati cati dintre sportivii unui club din Bacau care participa la auto captive nu dorm in picioare prin gara (pentru singura etapa de campionat care mai exista), de bine ce le este. Dupa multi, ar fi o solutie: sa se lase de modelism daca nu au bani sa doarma la Hilton.
Statul aloca bani primariilor si ministerelor si de acolo banii se impart. Cautati pe net bugetele primariilor sa vedeti cate primarii au la rubrica SPORT, alocati zero lei. Si de ce este situatia asa.
La fel de multe primarii, au alocate acolo sume frumusele. Totul depinde de activitatea clubului de modelism (de regula in cadrul unei institutii mai mari), care la randul ei este integrata in comunitate. Ca e mancatorie, ca sunt interese, ca e cu para-ndarat-ul de rigoare. e alta treaba, pentru alt subiect.
Dar toate astea nu au nici o treaba cu federatia.
Eu tot o tin pe a mea, ca fiind oarecum for superior, federatia ar trebui sa ma reprezinte in raport cu statul. Nu ma intereseaza arbitrajul sau cronometrul, piciorul de cucoana cu pantofi cui aflat pe pista, pentru asta exista regulamente.
La noi nu e simplu, una e o federatie (sa zicem de fotbal) unde poti pune piciorul in prag si alta e aia de modelism unde toata lumea stie ca ne ocupam cu jucarii.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 30 January 2012 - 09:37 AM