Pentru ca un proiect de o asa anvergura necesita costuri destul de mari pentru bugetul meu, voi incerca totusi sa fac unul mai mic, cu o anvergura de aproximativ un metru, asa, pana vor veni si restul de materiale.
Proiectul ales - Cloud dancer - din cate acrobate am vazut, inclusiv modele de tipul F3A, nu am gasit altul care sa-mi placa mai mult.
Si pentru ca vremea afara e asa cum e m-am apucat de construit modelul asta, electric, apropae la scara 1/2 fata de modelul original. daca zborurile modelului vor confirma, atunci va exista si varianta mai mare. Chiar mi-ar placea sa am doua modele la fel, doar la scari diferite. Asa ca experimentam pe asta inaine.
Datele tehnice ale modelului:
Anvergura: 100cm
Lungime : 76 cm
Tema constructiei - usor cat se poate. nimic in plus, dar nimic in minus.
Deci..la lupta...
am tiparit planul pe coli A4 - excelul l-a rupt in 3x3 coli, pe care le-am ansamblat.

Apoi, dupa un mic studiu al planului tiparit am tras primele concluzii..
Lonjeroanele - 5x5 balsa
BA - 5x5 balsa
Ampenajele - baghete 4x3 si 4x2 balsa.
Nervurile - balsa 2mm, si daca o sa am chef o sa le fac gauri de usurare. Cele centrale probabil balsa de 3 sau doua de 2 lipite intre ele cu poliuretanic in locul unde vine trenul de ateizare asa vor fi mult mai tari, iar aportul de greutate va fi minim.
Placaj de 3mm o sa folosesc doar la panoul parafoc si la sistemul de prindere al aripii. Restul balsa.
Asa ca, m-am apucat de taiat baghetele:

Si apoi, cu o bere, m-am luat de studiat planul si de facut filmul constructiei.
Aripa imi e clar cum va iesi. Cred ca la anvergura asta o sa renunt la placarea aripii cu balsa, sau o voi face numai pe extrados. Depinde de cat de rigida o sa iasa.
Marea problema o sa fie echilibrarea modelului. Spatiul este destul de mare in bot pentru acumulator, dar va trebui sa gasesc varianta de acces. Probabil lateralele fuselajului pana la botul de fuga - balsa de 2mm, iar capacul sa fie de la motor pana in spatele cabinei. (sper ca modelul asta sa zboare cu 2s si un motor care tragea un Cesna fara probleme proiectul fiind unul verry low cost).