Modelism - RHC Forum: Minicircular - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 4 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ultima »

Minicircular proiect propriu

#1 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 222
  • Inregistrat: 31-March 08

Postat 14 December 2011 - 11:00 PM

Buna seara!
Am inceput constructia acestui minicircular mai intai pentru idee, apoi pentru utilitate :good:
o sa aiba o adancime de taiere de aproximativ 20 mm
foloseste discurile de la proxxon
are motor de la o rasnita de cafea, destula putere, destula viteaza
rulmenti pentru ax de 12x8x3.5
masa de taiat este de la un scaner vechi
baza este pal
o sa pun si poze cu motorul si pinionul de pe motor
mai este de lucru la el dar eu zic ca este o scula utila in atelier :)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSC03484.JPG

0

#2 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 14 December 2011 - 11:02 PM

....

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSC03495.JPG

0

#3 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 14 December 2011 - 11:03 PM

....

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSC03493rhc.jpg
  • Imagine atasata: DSC03492rhc.jpg

Aceasta postare a fost editata de Ralex: 14 December 2011 - 11:07 PM

0

#4 Useril este offline   Lucianus 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 76
  • Inregistrat: 24-May 11
  • Interests:Web design, 3d modeling, dreamweaver, photoshop, lightwave, silo, messiah, cititul

Postat 14 December 2011 - 11:05 PM

:good: super! mare nevoie am si eu de un circular :) sper sa vina mosul anu asta, daca nu o sa improvizez si eu ceva
When I am working on a problem I never think about beauty. I only think about how to solve the problem. But when I have finished, if the solution is not beautiful, I know it is wrong.
0

#5 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 14 December 2011 - 11:11 PM

mai am de lucru la picioare, suport motor, as vrea sa ii pun si un variator de turaie...
mai e ceva de munca la el, dar saptamana viitoare sper sa fie gata de munca :good:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DSC03470rhc.jpg
  • Imagine atasata: DSC03471rhc.jpg

0

#6 Useril este offline   Ntz 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 83
  • Inregistrat: 27-October 11

Postat 15 December 2011 - 09:13 AM

nu e mai convenabil sa cumperi unul decat sa il faci ; si daca vrei un motor mai puternic cauta la motoarele de la masini de spalat rufe
Invata din greselile altora, viata e prea scurta pentru a le face tu insuti pe toate.
Comunitate Cs http://cs.eforienett.ro
Tutoriale CS http://www.tutorialecstrike.ro
0

#7 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 11:17 AM

pentru mine, nu e mai convenabil. toate piesele ce trebuie executate, le fac desenul si sunt executate la locul de munca 8)
iar motor mai puternic nu imi trebuie deocamdata. dupa ce il termin, il testez intens si o sa vad daca e nevoie de un motor mai puternic :D
astazi sper sa termin suportii pentru rulmenti si suportul pentru motor...
0

#8 Useril este offline   kelly 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 14
  • Inregistrat: 01-October 11
  • Interests:navomodele, bricolaj

Postat 15 December 2011 - 12:06 PM

Foarte interesant...cum ai realizat axul pe care vine discul? Cred ca in asta consta tot proiectul : transmiterea miscarii de la motor la disc...restul sunt detalii mult mai usor de realizat. Din pacate, sa dai de un strungar bun in Bucuresti si care sa aiba timp si chef sa lucreze ceva asa mic...Rar, foarte rar si greu de gasit
0

#9 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 12:41 PM

Toata povestea a inceput dintr-un search pe google, unde am dat de un tip care a facut o jucarie dasta mica si simpatica. Dupaia am desfacut un scanner vechi si am dat de tija de metal pe care culisa chestia care citeste foaia. Are 12 mm diametru. Dupa care m-am apucat sa desenez si sa proiectez. Am vorbit cu strungarul, meserias si caruia ii plac genul asta de lucrari fine. Si incet, incet, idei peste idei am ajuns in puctul asta 8)
Pe masura ce inaintez o sa postez tot ce am facut cu detaliile necesare :D
Chiar acum ma duc la nea Radu (strungarul) sa vad ce mi-a mai facut :))
0

#10 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 292
  • Inregistrat: 26-March 08

Postat 15 December 2011 - 12:59 PM

dupa parerea mea un circular nu este mai rentabil sa il cumperi daca il poti confectiona.ce vinde proxxonul sint niste circulare pentru hobby.nu stiu ce putere are un motor de la risnita de cafea,si nici ce turatie are.un circular proxxon,daca ar fi sa ne luam dupa el ar avea cam 85 de W putere,si undeva la 4000 de turatii pe minut.acest tip de circular are un pret estimat la 550 de lei ,si se numeste KS230.cu un asemnea circular eu am taiat peste 3 mii de baghete,am schimbat cam 5 sau 6 curele,plus discurile.discurile se uzeaza indiferent de circular.pentru modelism acest circular este bunicel,daca ai grija de el.un alt circular tot de la proxxon ar fi cel cu motor de 200 de W si aproximativ 7000 de turatii pe minut si se numeste FET sau FKS(FKS are si variator de turatie,iar preturile lor sint intre 1600si 1800 de lei).acest circular foloseste discurile de 80 mm ,pe cind Ks230,foloseste discuri de 40-50 mm.am vazut ca tu ai obtat pentru discurile de 80.daca ai nevoie de detalii de la circularul FET te rog sa imi spui.
un lucru foarte util la un circular este sa poti regla adincimea de taiere.daca crezi ca poti sa realizezi asa ceva la circularul tau,ar fi bine.
spor la munca mai departe,si astept sa vad evolutia lucrarii tale.
nu ii spune unui om ca este idiot,pt ca va face tot posibilul sa iti dovedeasca ca ai avut dreptate.
0

#11 Useril este offline   kelly 

• Incepator
  • PipPip

Postat 15 December 2011 - 01:28 PM

Norocul tau cu strungarul...Succes maxim!
0

#12 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 02:05 PM

Motorul de rasnita care il am este similar cu un motor de pe un blender. Ala de la blender este de 250W. Scrie pe el. Probabil ca si asta de la rasnita are 150-200 W. Inca nu stiu ce turatie are, dar o sa aflu. O sa ii pun si un variator de turatie. Discul este de 58 mm supercut.
@jely - ce diametru are gaura de prindere la discul de 80 de mm ?
Inaltimea de taiere, la inceput o sa fac o sanie. Dar una care se poate regla. Si dupaia vreau sa fac masa reglabila.
0

#13 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 02:12 PM

gurile de prindere au toate acelasi diametru,indiferet de diametrul exterior al discului,si este de 10 mm.
indicat ar fi sa ai si o protectie pe disc,in cazul in care se blocheaza,iar motorul merge.la tine fiind discul direct pe ax,nu o sa fie probleme?sau ma insel si nu este discul direct pe axul motorului?
nu ii spune unui om ca este idiot,pt ca va face tot posibilul sa iti dovedeasca ca ai avut dreptate.
0

#14 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 02:18 PM

Discul nu e direct pe ax. Cam asta este in mare asezarea pe tabla :D
La asta te refereai?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: poza.JPG

0

#15 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9330
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 15 December 2011 - 02:22 PM

Am facut o masina de gaurit de banc pentru diametre mici cu un motor similar. Daca vrei sa-i variezi turatia, doar, prin modificarea tensiunii, ai sa vezi ca la turatii mici turatia se schimba mult in functie de sarcina. Fara un control activ al turatiei nu vei avea rezultate satisfacatoare.
Multa, multa bafta.
0

#16 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 02:30 PM

da,la ce ai pus tu in schita ma refeream.daca ai nevoie de roti dintate si curele poti opta linistit pentru proxxon.curele costa undeva la 10 euroi iar rotile la fel.pentru roti iti pot da mai multe detalii daca esti interesat.daca vrei sa cumperi asemnea roti,te rog sa imi spui sa iti dau codurile lor.fara coduri sint mai greu de gasit.
o alta varianta ar fi sa iti dau manualul de la circularul FET.aici se vede ordinea si cum sint asezate piesele.
0

#17 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 03:33 PM

Vezi postareadan_mitea, la 15 December 2011 - 02:22 PM, a spus:

Am facut o masina de gaurit de banc pentru diametre mici cu un motor similar. Daca vrei sa-i variezi turatia, doar, prin modificarea tensiunii, ai sa vezi ca la turatii mici turatia se schimba mult in functie de sarcina. Fara un control activ al turatiei nu vei avea rezultate satisfacatoare.
Multa, multa bafta.

Multumesc :D . Am observat si eu chestia cu turatia, sper sa o rezolv prin regulatorul de turatie care vreau sa il pun. Maine o sa fie gata si suportii pentru ax, si sper sa fac cateva teste sa vad ce motor aleg din cele doua pe care le am.

Vezi postareajeli, la 15 December 2011 - 02:30 PM, a spus:

da,la ce ai pus tu in schita ma refeream.daca ai nevoie de roti dintate si curele poti opta linistit pentru proxxon.curele costa undeva la 10 euroi iar rotile la fel.pentru roti iti pot da mai multe detalii daca esti interesat.daca vrei sa cumperi asemnea roti,te rog sa imi spui sa iti dau codurile lor.fara coduri sint mai greu de gasit.
o alta varianta ar fi sa iti dau manualul de la circularul FET.aici se vede ordinea si cum sint asezate piesele.

Ar fi de mare folos sa vad cum au facut cei la proxxon. M-ar interesa cum au facut reglarea adancimii de taiere, sistemul de pindere al discului si angrenajul motor-ax.

Daca obtin cu lama asta adancime de taiere ca la varianta mai ieftina de la proxxon, eu sunt multumit. Dupaia vedem performantele :wub:
0

#18 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 03:38 PM

adresa mea de mess,este ninja_je.sfatul meu ar fi sa scrii cine esti ca altfel nu o sa primesti accept.am incercat sa iti scriu pm ,dar nu ai activata aceasta optiune.
0

#19 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 06:40 PM

Vezi postareajeli, la 15 December 2011 - 03:38 PM, a spus:

adresa mea de mess,este ninja_je.sfatul meu ar fi sa scrii cine esti ca altfel nu o sa primesti accept.am incercat sa iti scriu pm ,dar nu ai activata aceasta optiune.

Ti-am lasat offline pe yahoo, te aveam in lista :D
0

#20 Useril este offline   Ntz 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 15 December 2011 - 08:53 PM

eu unul am optat pt circularul de la proxon , si este teribil de grozav

Succes in confectionarea circularului , astept sa vad faza finala :pardon:
Invata din greselile altora, viata e prea scurta pentru a le face tu insuti pe toate.
0

#21 Useril este offline   filu 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 43
  • Inregistrat: 06-April 10

Postat 15 December 2011 - 09:54 PM

interesant proiect abia astep pozele cu circulara in mostaj finit
0

#22 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 December 2011 - 10:05 PM

daca totul merge bine maine, ar trebui sa mai adaug niste poze :lol:
daca nu merge bine, imi pun sperantele in saptamana viitoare. inca ma mai gandesc cum sa montez masa de taiat. asta mai mult din cauza faptului ca imi trebuie inaltimea finala a ansmblului ax-suporti. dupaia pot sa calculculez si cele 4 picioare ale mesei ...
daca poate cineva sa ma ajute cu o idee de montare a motorului...in asa fel incat sa imi permita si o tensionare a curelei... eu am niste idei dar poate are cineva una mai simpla ca a mea :ph34r:
0

#23 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 16 December 2011 - 03:56 AM

la ambele modele de circular,(ks230 sau Fet)prinderea motoarelor este pe o carcasa care protejeaza motorul,iar in acea carcasa sint doua gauri ovale.motorul de Fet are in carcasa lui din fabricatie doua prezoane care se potrivesc la cele doua gauri ovale,iar fixarea finala se face cu doua piulite care au sitem din plastic care nu permite desurubarea lor.nu stiu cum arata motorul care il ai ca sa pot sa gasesc o solutie.daca reusesti sa faci niste poze cu motorul,atunci s-ar putea sa apara si ideile. :ph34r:
0

#24 Useril este offline   kelly 

• Incepator
  • PipPip

Postat 16 December 2011 - 08:58 AM

Deci transmisia trebuie facuta musai pe curea? Eu am unul artizanal, obtinut de aici de pe forum, iar transmisia este directa. Adica pe axul motorului este o tija care invarte discul de pe ea. Este mai bine sa fie antrenata de curea? Intreb, pentru ca am cateva discuri Prox... si mi-ar placea sa fac si eu unul cap coada.Singurul impediment este sa gasesc un strungar si/sau o metoda de trasmitere a miscarii, discului.
0

#25 Useril este offline   Ntz 

• Junior
  • PipPipPip

Postat 16 December 2011 - 09:07 AM

ralex vezi ca ti-am lasat P.M. cu niste masinari grozave poate gasesti cv inspiratie acolo :unsure:

Aceasta postare a fost editata de Ntz: 16 December 2011 - 09:08 AM

0

#26 Useril este offline   jeli 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 16 December 2011 - 12:46 PM

Vezi postareakelly, la 16 December 2011 - 08:58 AM, a spus:

Deci transmisia trebuie facuta musai pe curea? Eu am unul artizanal, obtinut de aici de pe forum, iar transmisia este directa. Adica pe axul motorului este o tija care invarte discul de pe ea. Este mai bine sa fie antrenata de curea? Intreb, pentru ca am cateva discuri Prox... si mi-ar placea sa fac si eu unul cap coada.Singurul impediment este sa gasesc un strungar si/sau o metoda de trasmitere a miscarii, discului.

dupa parerea mea cei de la proxxon au optat pentru transmisia pe curea din mai multe motive.unul dintre ele ar fi protectia motorului in cazul in care se blocheaza discul.eu am facut niste santuri in cantul unor scinduri de brad de 2 metrii.la a patra scindura am miscat scindura lateral,si s-a blocat discul.motorul fiind puternic,nu s-a oprit si nici nu si-a redus turatia.singura problema a fost ca toti dintii de pe curea si roata dintata prinsa pe axul motorului,s-au tocit.vorbind cu cei de la proxxon ,mi-au spus preturile unei curele(10 euroi),pretul acelei roti(6 euroi)si pretul motorului(350 de euroi).de aici trag concluzia ca unul dintre motivele optarii pentru transmisia pe curea ar fi protectia motorului.la circularul FET,fara trasmisie cu curea ,cred ca ar fi fost foarte greu sa faca adincimea de taieire reglabila si in acelasi timp sa se poata inclina discul pina la 45 de grade.la circularul ks 230,cred ca ar fi mers si cu discul direct pe axul motorului.
0

#27 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2011 - 12:50 PM

Este gata si suportul pentru ax. Am facut ceva probe. Am masurat si motoarele. Cel pe ca rescrie 250W are maxim 4000rpm iar celalalt maxim 8000 rpm. Exact cum zice pe disc (maxim 8000 rpm) O sa pun si poze cu motorul si cu suportul...
dupa parerea mea ar iesi cam 18 mm adancime de taiere. Satisfacator.
Am facut test cu motorul la putere maxima (8000RPM) si s-a comporta excelent si in gol si cu sarcina.
Cand ajung acasa o sa incarc si pozele. In ideea lui jely ca vine cineva cu o idee cum sa realizez suportul pentru motor
La ce o sa trebuiasca sa am grija este centrarea celor doua (axul cu discul si pinionul de la motor)
0

#28 Useril este offline   kelly 

• Incepator
  • PipPip

Postat 16 December 2011 - 01:57 PM

@jeli...da am constatat pe pielea mea asta, cu opritul discului cu lemn. Insa deocamdata merge bine ce am. Ma rog, la nivelul meu.Insa este loc de mai bine oricand.Urmarim proiectul lui Ralex
0

#29 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2011 - 06:53 PM

Asa cum am zis, pun niste poze cu suportul axului si cu asezarea la rece a componentelor. Poate vine ideea aia pentru suportul motorului :yahoo:)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 16122011458rhc.jpg
  • Imagine atasata: 16122011464rhc.jpg

0

#30 Useril este offline   Ralex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 December 2011 - 06:55 PM

1