Eloxarea aluminiului
Postat 25 April 2003 - 09:32 AM
Stie cineva cum se eloxeza aluminiu?
Am niste piese pentru automodelul meu din aluminiu si vreau sa le fac aceasi culoare cu cele originale.Stie cineva cum?
Poate o sa ziceti sa le vopsesc pur si simplu,dar am inteles ca eloxarea e mult mai buna.
Please Help.
Bog
Postat 25 April 2003 - 02:43 PM
Procedeul propriu-zis este daca vrei o electroliza cu anod de plumb si catod de Al intr-o solutie cianurica ce erodeaza suprafata aluminiului.Densitatea de curent prin piese si timpul de electroliza dau calitatea si grosimea stratului eloxat .Calitatea prelucrarii suprafetei piesei ( spre exemplu lipsa zgarieturilor ptr o foaie de tabla) se reflecta dupa eloxare si colorare in uniformitatea culorii obtinute. Se recomanda a se face eloxare intr-un atelier de specialitate datorita toxicitatii si corozivitatii mari a substantelor folosite
Se mai poate face o pseudo eloxare prin scufundarea pieselor in soda caustica !!!!
Aceasta postare a fost editata de S62: 25 April 2003 - 02:45 PM
Postat 25 April 2003 - 02:46 PM
Cu rabdare si ciocan.
Postat 25 April 2003 - 08:57 PM
Postat 26 April 2003 - 07:10 AM
Dupa parerea mea, incearca introducerea pieselor intr-o solutie de soda caustica (cum spune si S62), se produce o corodare superficiala a suprafetelor, acestea devenind functie de concentratia de hidroxid de sodiu si de timp, poroase. Dupa scoaterea din solutie si spalare abundenta piesele capata si o culoare gri mai inchisa.
De schimbat culoarea nu am incercat, dar cum spune Radu, incerca cu ceva Galus, ca tot suntem in Pasti.
Postat 26 April 2003 - 08:06 AM
Intrebare: E cumva periculos acest proces chimic pentru organismul uman, ca sa stiu daca fac singur experimentul.
Oricum daca mai aveti cunostinte sau ideei despre eloxare va rog sa mai scrieti despre ele!
Ca sa stiti,piesele pe care eu vreau sa le eloxez sunt din dural foarte bine strunjit si nu au impuritati la suprafata(adica foarte fin)
Bog
Inca o data MULTAM pentru raspunsuri.
Postat 28 April 2003 - 08:23 PM
Postat 28 April 2003 - 11:52 PM
Eu intentionez sa incerc o eloxare la aluminiu, inca sunt in faza in care imi proiectez si construiesc partea electrica/electronica, am luat ca exemplu http://www.focuser.c...ze/anodize.html si alte citeva site-uri de genul asta, eu intentionam sa fac doar o protejare a aluminiului cu oxid (dar fortata), acum ca am aflat ce pigmenti se pot folosii, am sa incerc si colorat. Cind am sa am rezultate am sa va anunt, pina atunci daca v-a ginditi sa incercati si voi ceva asa emipiric as fi bucuros sa imi spuneti si mie ce a-ti reusit.
Pe curind
Postat 29 April 2003 - 12:29 PM
Acum nu ne mai ramine decit sa experimentam.
Multumesc si celorlalti care au mai dat ideei foarte bune si mai astept sa continuati pentru ca e foarte interesant.
Bog
(S62)Cu soda cred ca o sa incerc impreuna cu cineva ca sa nu fac vreo prostie.
Postat 29 April 2003 - 12:34 PM
Kri daca esti asa pus pe treaba poate ne intilnim si mai discutam.
Trimite un M.I. cu un numar de tel si un nume ca sa nu zic Kri,Kri,Kri.
(S62) Trimite-mi si tu un M.i.
Bog
Postat 05 June 2003 - 03:09 PM
Postat 09 September 2008 - 07:45 PM
Chiar daca nu are legatura cu modelismul, am considerat ca are legatura cu eloxarea si am postat aici. Multumesc.
Postat 09 September 2008 - 09:53 PM
tiby, la Jun 5 2003, 04:09 PM, a spus:
Scuze ca e cam tarziu dar pot sa-ti spun ce folosm noi pentru "eloxarea" suprafetelor. Se ia una bucata masina de lustruit de la Festool folosim noi, aplicam un anumit disc abraziv ( iti dau si caracteristicile lui daca mai vrei) si se luctruieste si ghici....arata ca eloxat!!! Pun poze daca nu ma credeti.
numa' bine celu
Postat 09 September 2008 - 10:00 PM
celuster, la Sep 9 2008, 10:53 PM, a spus:
numa' bine celu
...era sa uit...ce se mai poate folosii e pasla ca aia de la buretii de bucatarie, iar daca freci frumos in aceeasi directie se obtine o suprafata destul de faina...nasol e daca ai zgarieturi mai adnci in aluminiu. ..
numa' bine celu
Postat 09 September 2008 - 10:01 PM
Postat 19 July 2011 - 01:17 PM
Postat 16 December 2011 - 05:47 PM
dan_mitea, la 19 July 2011 - 01:17 PM, a spus:
te contrazic :clapping:
http://astro.neutral.org/anodise.shtml
Nu sunt complet inutil cel putin servesc de exemplu negativ pentru altii.
Postat 18 December 2011 - 11:09 AM
Cand sa uitat la el a obtinut o culoare negru deschis de toata frumusetea care nu ii mai iese
Daca vrei incearca si varianta asta care-i destul de accesibila zic eu
Aceasta postare a fost editata de Marius: 18 December 2011 - 11:10 AM