Modelism - RHC Forum: cnc mill - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

cnc mill

#1 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 119
  • Inregistrat: 10-November 11

Postat 15 November 2011 - 06:56 PM

buna seara
de luni de zile tot scotocesc prin forumuri despre acest subiect."robotica" am luat-o de doua ori de la cap la cap,am umplut calculatorul cu zeci de schite si modele,incat acum,cand a venit timpul sa-mi construiesc si eu un cnc ,nu mai stiu ce varianta sa aleg.de meserie sunt electrician si am lucrat 20 de ani intr-o uzina de armament,insa am mai "bricolat" cate ceva si in domeniile conexe.asa ca sunt aici sa ascult sfaturi.
ce vreau?ceva din toate.ceva 3d in lemn dar totusi si un pic de aluminiu.trebuie sa coste cat mai putin posibil.suprafata de lucru,maxim 600/400/120.motoare 3nm si drivere 4,2A,kitul de pe hi-end.suruburi trapez 16x4,axe de 20mm si rulmenti lineari.motorul de frezare kress de 900w,dar nu e batut in cuie.
am ramas la doua modele,una de pe un sait spaniol si modelul construit de katran,bineinteles ca la scara mai mica si mai low cost.Imagine atasata: KTCNCFinal024t.jpg
0

#2 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 November 2011 - 07:02 PM

am niste textolit de 20mm,pot sa-l folosesc in locul aluminiului folosit la carucior ,la axa z si la masa mobila?mi s-a parut foarte dur si la acea grosime nu cred ca permite vibratii.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: KTCNCFinal015.jpg

0

#3 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 November 2011 - 07:17 PM

care ar fi punctele slabe pentru varianta cu masa de frezare mobila?aceasta varianta e mai usor de construit pentru mine.nu e nimic pus in schita, deci orice sfat e foarte bun.daca folosesc curele si fulii precum si surub trapez,masina nu devine prea lenta?sincer as prefera precizia in defavoarea vitezei,dar totusi...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: KTCNCEjeY3.jpg

0

#4 Useril este offline   cnc_step 

• Membru Detasat
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 723
  • Inregistrat: 17-January 11

Postat 15 November 2011 - 07:23 PM

Vezi postareaionutb71, la 15 November 2011 - 06:56 PM, a spus:

buna seara
de luni de zile tot scotocesc prin forumuri despre acest subiect."robotica" am luat-o de doua ori de la cap la cap,am umplut calculatorul cu zeci de schite si modele,incat acum,cand a venit timpul sa-mi construiesc si eu un cnc ,nu mai stiu ce varianta sa aleg.de meserie sunt electrician si am lucrat 20 de ani intr-o uzina de armament,insa am mai "bricolat" cate ceva si in domeniile conexe.asa ca sunt aici sa ascult sfaturi.
ce vreau?ceva din toate.ceva 3d in lemn dar totusi si un pic de aluminiu.trebuie sa coste cat mai putin posibil.suprafata de lucru,maxim 600/400/120.motoare 3nm si drivere 4,2A,kitul de pe hi-end.suruburi trapez 16x4,axe de 20mm si rulmenti lineari.motorul de frezare kress de 900w,dar nu e batut in cuie.
am ramas la doua modele,una de pe un sait spaniol si modelul construit de katran,bineinteles ca la scara mai mica si mai low cost.Atasament KTCNCFinal024t.jpg

Din start nu prea ai inceput bine. In loc sa pui motoare de 3Nm si drivere de 4,2A, pune motoare de 1,5-2Nm si drivere de 3A. Cu banii ramasi pune diferenta la suruburi si ia-ti suruburi cu bile. La fel si la ghidaje, indicat este sa folosesti pe axa y (cea pe care vine x si z)sine cu patine liniare. Diferenta de cost este mica. Varianta katran nu ti-o recomand ca este risipa mare de dural (este o varianta mai comoda si mai rapida la montaj) si greutate foarte mare (mai ales daca folosesti surub trapez) la final. Decat sa pui dural peste dural, mai bine pui o singura placa de dural frezata cum trebuie ca sa iasa ceva bine si-ti mai raman si bani. Trebuie sa intelegi ca la cnc intri cu adancime mica si avans mai mare decat la frezele manuale. Uita-te la modelele mele dupa forumul advers. poti sa folosesti textolit ca si blat la masa, dar nu-ti recomand sa-l folosesti la axa z decat cu o placa de dural mai subtire aplicata peste textolit.
0

#5 Useril este offline   cnc_step 

• Membru Detasat
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 15 November 2011 - 07:34 PM

Vezi postareaionutb71, la 15 November 2011 - 07:17 PM, a spus:

care ar fi punctele slabe pentru varianta cu masa de frezare mobila?aceasta varianta e mai usor de construit pentru mine.nu e nimic pus in schita, deci orice sfat e foarte bun.daca folosesc curele si fulii precum si surub trapez,masina nu devine prea lenta?sincer as prefera precizia in defavoarea vitezei,dar totusi...

Ca sa frezezi in dural oricum nu-ti trebuie viteza ca rupi scula. Masa mobila nu este recomandata pentru ca ai limita de greutate la deplasare si la puterea motorului, si oricum daca nu este bine facuta vibreaza. Mai bine misti axa x si z unde o sa ai o greutate constanta si motorul o sa-si faca treaba decat sa misti axa y unde va avea ca greutate masa, menghina, piesa, etc.
0

#6 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1143
  • Inregistrat: 08-May 08
  • Interests:CNC , motociclism , aviatie
    comerciala , grafica 3D .

Postat 15 November 2011 - 10:04 PM

Ma apucasem sa scriu ...dar am renuntat ... mai bine-mi vad d-ale mele .
Succes.
0

#7 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 November 2011 - 01:10 AM

daca as locui mai aproape de Breaza as face coada la usa "sopronului".pasiunea este poate la fel de mare in schimb dotarile si finantele nu sunt punctul meu forte,dar cand imi intra ceva la neuron cu greu il mai scot.chiar asteptam niste sfaturi...
0

#8 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 November 2011 - 01:31 AM

multumesc mincof.totusi,as folosi motoarele de 3nm.din cele scrise de voi am inteles ca primul proiect oricum e sortit esecului(macar partial)si atunci as putea sa le folosesc la urmatorul.dar ca esecul sa nu fie chiar atat de amar si sa ma descurajeze,am zis sa nu inventez roata si sa va cer parerea.
candva am reparat partea electrica la o masina de gaurit in coordonate de prductie RFG la care masa era mobila pe toate trei axele si de aceea m-am gandit sa adopt acest sistem.pe de alta parte,sora mea lucreaza in Italia pe un CNC intro fabrica unde se produc marci renumite de ochelari(luxotica) si acolo capul de frezare executa miscarea pe toate axele si masa este fixa.apropo,MICTU e producatorul lor de freze si asta e site-ul lor
http://www.mictu.com/
0

#9 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 November 2011 - 07:11 AM

Ce voiam sa scriu n-avea legatura cu proiectul tau ... mai mult cu tendinta unor colegi de forum care considera niste chestii ... ma rog .

On topic

vrei sa frezezi aluminiu ... trebuie componente bune , nu-i bine sa faci compromisuri . Foloseste ghidaje profilate , nu altceva . Neaparat
suruburi cu bile . Structura solida , care sa nu vibreze . Eu proiectez o masina plecand de la motorul de frezare : functie de ce vreau sa prelucrez ,
cumpar motorul . Apoi desenez Z-ul in asa fel incat sa accepte motorul respectiv ( greutate , curse , sarcini de lucru ) . Gantry-ul il fac functie de
greutatea axei Z complet echipata . Abia dupa aia proiectez si X-ul ( masa de lucru ) . Bineinteles ca mai sunt cativa factori care trebuie considerati
in toata afacerea : cursele de lucru , clearance-ul de sub gantry ( poate vrei sa pui o menghina acolo , iar una de calitate e destul de inalta / 80-100mm )
vitezele de pozitionare in gol si cele de lucru ( adica mergi pe steppere sau servo-uri ) , si nu in ultimul rand , bugetul disponibil .

Bafta .

P.S.

Daca faci treaba cum trebuie , nu cred proiectul va fi " sortit esecului " ... Totul e sa nu faci compromisuri . Mai bine mai astepti nitel ,
mai aduni un banut , ca sa poti cumpara componente ca lumea , nu " trompete " . Gasesti un coleg care sa te ajute la prelucrarile componentelor
de structura , preferabil pe un CNC . Mai bine cheltuiesti 25% in plus acum , la inceput , decat 100% mai incolo ( construind alta masina ) .

Aceasta postare a fost editata de katran: 16 November 2011 - 07:16 AM

0

#10 Useril este offline   cnc_step 

• Membru Detasat
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 November 2011 - 12:30 PM

Vezi postareakatran, la 16 November 2011 - 07:11 AM, a spus:

Ce voiam sa scriu n-avea legatura cu proiectul tau ... mai mult cu tendinta unor colegi de forum care considera niste chestii ... ma rog .

Presupun ca de mine era vorba, si ca eu am facut deranjul.
Daca asa s-a inteles imi cer scuze. Dar eu am spus ca nu-i recomand varianta ta pentru ca este foarte grea in final (si foarte costisitoare ca materiale) si mai ales daca foloseste surub trapez are o problema. Cum i-am spus pe axa y (la tine vad ca-i x)sa nu faca masa mobila pentru ca este limitat la greutati. El trebuie sa inteleaga ca nu o sa intre niciodata cu un cnc in dural cu 5mm, ca nu este freza manuala. Masina intra in vibratii daca nu este reglata corect, si facuta strong. Motoarele astea de 3-10Nm pe care le pun de obicei orice hobbyst, practic ei le pun pentru preluarea greutatii si nu pentru putere de impingere in material (acolo poti sa impingi si cu 0,5Nm), si chiar pentru necunostinta a cea ce inseamna puterea in Nm. Daca axa x face corp comun perfect cu y si z, masina nu are voie sa vibreze. Deci daca ai sine de calitate, suruburi la fel, fortele bine contrate, poti sa mergi pe structuri usoare. O sa prezint in viitorul apropiat un cnc la care s-a exclus aluminiul din laterale si de la axa z, si s-a introdus fibra de carbon de 8mm grosime. O sa aveti o surpriza cat de bine se comporta.
Deci inca o data, imi cer scuze daca ai preluat informatia mea altfel decat am vrut eu sa se inteleaga, dar eu sunt adeptul unei constructii cu componentele necesare pentru ea, si nu pentru a o ingreuna nejustificativ.
0

#11 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 November 2011 - 02:00 PM

e vorba de fibra de carbon sau fibra de sticla,pentru ca daca e vorba de fibra de carbon de 8mm e si normal sa fie rigida pentru ca se poate construi totul intr-o singura piesa in schimb la pret cred ca se apropie de cat costa un eleron de F1.
0

#12 Useril este offline   cnc_step 

• Membru Detasat
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 November 2011 - 05:03 PM

Vezi postareaionutb71, la 16 November 2011 - 02:00 PM, a spus:

e vorba de fibra de carbon sau fibra de sticla,pentru ca daca e vorba de fibra de carbon de 8mm e si normal sa fie rigida pentru ca se poate construi totul intr-o singura piesa in schimb la pret cred ca se apropie de cat costa un eleron de F1.

Este vorba de fibra de carbon, iar placa este de 500/400/8,5mm la un pret adus in tara de 280$. Are 3000gr, si transportul este pe masura (90$).
0

#13 Useril este offline   katran 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 November 2011 - 08:38 PM

Pai si de cate placi din alea ai nevoie ? Ca daca-ti trebuie o jumatate de metru patrat , deja depasesti costurile constructiei cu placa de aluminiu ...
Si pe urma , carbonul nu vibreaza ? Nu este mai complicat sa prelucrezi placa de carbon decat placa de aluminiu ? Trebuie freze speciale , prelucrarea
se face sub apa ( din cauza prafului rezultat , extrem de nociv pentru plamani ... )

Una peste alta , cred ca e mai simplu si mai bine sa folosesti aluminiu ... ideal ar fi batiu de fonta , cu locasuri pentru ghidaje rectificate ... elemente
constructive de fonta ( brate laterale , gantry , etc ) , sau chiar meehanita ... Stiu ca exista un anume fel de fonta neagra , imbatranita , care absoarbe vibratiile ...
0

#14 Useril este offline   cnc_step 

• Membru Detasat
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 November 2011 - 09:04 PM

Vezi postareakatran, la 16 November 2011 - 08:38 PM, a spus:

Pai si de cate placi din alea ai nevoie ? Ca daca-ti trebuie o jumatate de metru patrat , deja depasesti costurile constructiei cu placa de aluminiu ...
Si pe urma , carbonul nu vibreaza ? Nu este mai complicat sa prelucrezi placa de carbon decat placa de aluminiu ? Trebuie freze speciale , prelucrarea
se face sub apa ( din cauza prafului rezultat , extrem de nociv pentru plamani ... )

Una peste alta , cred ca e mai simplu si mai bine sa folosesti aluminiu ... ideal ar fi batiu de fonta , cu locasuri pentru ghidaje rectificate ... elemente
constructive de fonta ( brate laterale , gantry , etc ) , sau chiar meehanita ... Stiu ca exista un anume fel de fonta neagra , imbatranita , care absoarbe vibratiile ...

Pai depinde cu ce viteza la motorul de frezare si cu ce freze intri in material. Depinde si cu ce adancime de lucru intri. De preferat este sa intri cu adancimi mici si viteze mari, iar freza sa aiba cel putin 4 dinti pe carbura. Atunci nu-ti mai trebuie fonta si nici mehanita (ca e scumpa).
In privinta carbonului, o placa de 8,5mm grosime o sa ramai surprins cat este de rigida. Placa de carbon este mai usoara decat aluminiu, este mai usor de prelucrat cu freze de carbura pentru compozit, iar praful se aspira instantaneu cu un ciclon sau aspirator. Pentru o laterala la un cnc poti folosi o singura placa de carbon, iar daca o dublezi cu o alta la o distanta de 10mm cu 6-8 bucsi de prindere, deja ai otel de inalta calitate. Intr-adevar iesi mai scump, dar iesi mai calitativ ca design si mai usor din punct de vedere fizic, si nu arunca spanul la prelucrare ca aluminiu.
0

#15 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 17 November 2011 - 12:35 AM

de transmisia pe curele in locul surubului ce ziceti?scapi de o gramada de elemente de precizie.nu ma refer la curelele de la hi-end ci ceva gen curea de distributie de la masini.sincer,voi care aveti cele necesare ma si mir ca nu ati incercat.pana acum cea mai lunga curea gasita ar fi de passat 2,8 v6.2024 mm/2 cred ca ar iesi cursa utila aproape de 900.ar iesi ceva apropiat de sistemul de la imprimante.
0

#16 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 November 2011 - 12:29 AM

0

#17 Useril este offline   Nadielf 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 184
  • Inregistrat: 01-September 05

Postat 22 February 2012 - 09:03 AM

Ma bag si eu in ciorba...sper sa nu ma frig...

Transmisia pe curele e mai mult pentru viteza decat pentru forta . Nu cred ca ai nevoie de viteza mare pentru prelucrari in lemn si aluminiu.Si apoi ai nevoie de protectii impotriva spanului si rumegusului mai serioade decat in cazul transmisiei prin surub si piulita. Din punctul meu de vedere e mai complicata transmisia (si mai scumpa) pe curele decat cea pe surub pentru o lucrare de calitate. Privind altfel cu cat e mai usoara constructia cu atat vibreaza mai al naibii... Iti urez succes si mai vorbim ...
0

#18 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 10:23 AM

era doar o idee la timpul respectiv.in prezent constructia avanseaza pe un proiect ,sa zic,normal,batatorit de altii.momentan,dupa ceva peripetii cu niste suruburi chinezesti,astept pt axa y si z suruburi de la isel.proiectul e intrerupt de o luna tot asteptand componente,care se pare nu mai ajung.deasemeni si de modificari "din mers" m-am cam saturat.am sa pun cateva poze in curand.
0

#19 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 22 February 2012 - 11:38 AM

Vezi postareaionutb71, la 17 November 2011 - 12:35 AM, a spus:

de transmisia pe curele in locul surubului ce ziceti?scapi de o gramada de elemente de precizie.nu ma refer la curelele de la hi-end ci ceva gen curea de distributie de la masini.sincer,voi care aveti cele necesare ma si mir ca nu ati incercat.pana acum cea mai lunga curea gasita ar fi de passat 2,8 v6.2024 mm/2 cred ca ar iesi cursa utila aproape de 900.ar iesi ceva apropiat de sistemul de la imprimante.

Am priceput ca a fost o idee trecatoare, dar revin asupra detaliilor.
Se gaseste curea la metru, cam pana la 100 m lungime. Cu insertie de otel, lata cat te tine buzunarul si gabaritul, cu pas cam de care doresti. Poti face ce vrei cu ea, este practic inextensibila si destul de putin pretentioasa la praful de lemn. Nu functioneaza cu ungere si nu aduna "praful' mai usor ca alte variante de transmitere a miscarii. Raman in picioare celelalte dezavantaje sau particularitati precizate anterior, si nu revin...

Eu sunt pasionat de utilizarea curelelor, dar trebuie sa recunosc ca au si ele limitarile lor. Daca vrei, stam la barfa pe tema asta, cand o fi timp.

Pun o poza cu curele la metru cu pas de 2,5 si 5 mm, o bara din care se poate face roata de curea la latimea dorita si parca e si o roata pentru latime de 16 in spate. Scuze pentru mizeria de pe materiale, aia dispare cand trebuie...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Picture 261 (Large).jpg

Aceasta postare a fost editata de bitex: 22 February 2012 - 11:39 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#20 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 12:39 PM

cred ca sunt destui incepatori(printre care si eu)care nu au vazut o curea danturata "la metru" in functiune.de vazut am vazut la vanzare mai peste tot,dar niciodata nu am vazut prin ce procedeu se lipeste pentru a obtine o curea de transmisie de n-marime.
0

#21 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 12:56 PM

si pentru ca am promis ceva poze...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: S7000887.JPG

0

#22 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 12:58 PM

cadrul de baza este din teava rectangulara 60x40
celelalte elemente din textolit de 25mm

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: S7000888.JPG

0

#23 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 01:02 PM

china la putere pe axa x(la mine)

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: S7000890.JPG

0

#24 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 01:04 PM

suruburile de y si z tot china dar fara piulite.am comandat piulitele dar au venit cu erori de prelucrare si joc mare.aviz doritorilor de chinezarii.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: S7000889.JPG

0

#25 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 01:06 PM

acum astept suruburi isel...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: S7000891.JPG

0

#26 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 22 February 2012 - 01:06 PM

Nu este necesara lipirea capetelor curelei. Ele se rigidizeaza de elementul mobil (sanie, glisiera...) care are cursa limitata, intre cele doua roti de curea de la capete. Deci zona de "imbinare" nu va fi nevoita sa treaca peste rotile de curea.
Ca tot te-am intrerupt la postat pozele, revin cu felicitarile de rigoare. Imi place structura metalica din teava rectangulara, si eu o folosesc cat de des pot. Cu o sudura potrivita, este si ieftina si rigida. Lasi loc de reglaje si scoti si o functionare corecta.
Felicitari!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#27 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 01:08 PM

sine profilate pe x -nsk tas 30
y-thk de 20mm
z-arbori rectificati de 20mm

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: S7000897.JPG

0

#28 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 01:12 PM

motoare,2 pe x de 3nm, pe y de 3nm,pe z de 1,85nm
electronica pe 5 axe varianta 3,5A china :yahoo:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: S7000895.JPG

0

#29 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 01:22 PM

nu ma asteptam sa fie atat de mult de lucru si mai este cale lunga pana la final.cel mai greu a fost sa gasesc meseriasul care sa-mi gaureasca placile de textolit asa cum am vrut eu.mai usor gauresti 10 placi de metal decat una de textolit la aceasta grosime.fiind prima masina ,au intervenit multe modificari de la planurile de inceput.daca nu termin pana la 20 martie ,proiectul va ramane in stand by deoarece o sa incep o activitate ce ma va tine departe de hobby-ul surubaritului.
0

#30 Useril este offline   ionutb71 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 22 February 2012 - 01:40 PM

[quote name='bitex' timestamp='1329908796' post='548428']
Nu este necesara lipirea capetelor curelei.

stiu asta,dar sa zicem ca vreau sa obtin o curea de transmisie intre doua roti.nu pot folosi astfel de curea?(la metru).
multumesc pt aprecieri.teava rectangulara e sudata,din pacate nu am avut tehnica necesara si nu as mai incerca a doua oara.as merge pe imbinare mecanica ,nu pe sudura.in rest...cu alinierile facute aproximativ masina se misca ok pe x,fara zgomote,poticniri,pierdere de pasi.frica imi e de electronica china,dar pana acum e bine.oricum in timp va fi schimbata pentru ca vreau sa incerc conexiunea bipolar paralel la motoare.pe bipolar serie motoarele si electronica sunt reci dupa 1,5 ore de probe(cu mot. de pe y si z conectate dar fara sarcina).alimentare 28v,75% curent si 1/2 la microstep.
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

7 useri citesc topicul
0 membri, 7 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro