Avion din carton? E posibil?
#1
Postat 30 September 2011 - 02:10 PM
De ceva timp tot visez la un avion pe care sa-l pot inalta pe cer. De ce spun asta? Pentru ca prin timpul facultatii mi-am cumparat de pe internet un avion (fara sa ma interesez mai intai care-i treaba cu aeromodelismul), chinezarie, ieftina ce-i drept, dar care nu a vrut sa zboare, de niciun fel. Nu mi-a parut rau de bani dar am fost foarte dezamagit ca, vazandu-i pe altii cu avioanele lor prin Politehnica cum se distrau, eu nu puteam sa fac la fel. Timpul a trecut si am regasit acel avion care a aprins o dorinta in mine: sa am propriul meu avion cu care sa ma distrez. :drinks:
Dar de data asta mi-am propus ca mai intai sa citesc, sa studiez, sa aflu ce si cum e cu aeromodelismul. Asa am gasit acest forum, simulatoare (printre care FMS), tutoriale (cel de Hash84 si allen_g30 m-a ajutat mult), sfaturi, clipuri video care imi netezesc acest drum pe care abia am inceput sa merg.
Ca sa revin, am zis ca pentru inceput (de incalzire :rofl: ) sa incerc sa-mi construiesc propriul avion cu ce am mai la indemana. Si am decis sa folosesc cartonul. (cu toate ca am gasit foarte putine informatii despre modele din carton; motivul: probabil ca avand atatea alte tipuri de materiale, mai bune, cartonul nu se mai foloseste)
Avionul se cheama Cardboard Cutie iar planul este:
... si cam asta e ce am facut pana acum:
Din pacate lucrul inainteaza cu pasi mici (din lipsa timpului) insa siguri.
Avionul are anvergura de aproximativ 960 mm iar pana acum greutatea este de 252g (aripi + ampenaj + fuselaj).
Probabil ca in final greutatea (cu tot cu electronice) va ajunge pe la 450-500 grame.
Credeti ca e posibil sa zboare chiar si cu aceasta greutate? Oare aripa va genera suficienta portanta?
Un motor de 10A ar fi suficient?
Care din urmatoarele motoare ar fi mai bun? :
Outrunner Brushless Motor 2825/ 1000 rpm/V
BL A2208-14 Outrunner, KV 1450, 10A
BL C2826A Motor BL Outrunner, KV2120
BL Outrunner ROXXY 2216/ 25
Ca sa mai reduc din greutate pot folosi servomecanisme NANO?
De ex.: Servo SG-90 Nano
Pot folosi o elice 8x4 cu 3 pale? Diferenta de randament e considerabila fata de o elice cu 2 pale?
As dori sa-mi cumpar componente electronice cat mai "reutilizabile" pentru ca, dupa cum am spus mai sus, acest avion este "de incalzire" (ma va ajuta sa invat anumite lucruri, tehnici de constructie) si deci va urma un alt avion (poate doua - "handmade" si/sau kit) pentru care nu vreau sa re-cumpar electronica. Avionul la care ma gandesc este acesta : FireFly si / sau poate acesta : MikeysRC Sport Trainer . (al doilea link l-am gasit pe acest forum tot la un incepator care dorea sa-l construiasca... nu stiu exact in ce stadiu se afla, dar sper ca i-a reusit; poate ma va ajuta si pe mine)
Stiu ca mai am multe de facut la avion, multe de invatat si ca necesita timp, rabdare si bani, dar imi place si cred ca incetul cu incetul si cu ajutorul vostru voi reusi.
Scuze de lungimea topicului, sper ca nu v-am plictisit prea tare...
Multumesc pentru orice sfat, ajutor pe care mi-l dati.
#2
Postat 30 September 2011 - 03:53 PM
Atunci vei avea toate datele exacte, greutate finala, etc. In functie de asta o sa vezi ce servo ai nevoie si ce motor iti asigura tractiunea necesara(motorul la randul lui iti da datele necesare si legate de regulator, elice si aventual baterie). Greutatea de zbor luata in considerare trebuie sa fie cea pt full-echipat (structura + elemente de comanda + electronica).
Motor la 10A mi se pare mititel, dar o sa vezi tu mai bine la sfarsit.
In timpul constructiei acorda atentie la pasii viitori, pe unde sa tragi cabluri, parghii, etc si sa iti lasi spatiu in fuselaj unde sa poti sa te joci putin cu electronica sau macar cu bateria (de principiu cea mai grea componenta) pentru atunci cand vei ajunge sa ii stabilesti centrul de greutate, sa nu trebuiasca sa modifici structural prea mult.
In general raportul la care trebuie sa ai grija este ca pt fiecare 1 gram adaugat pe coada, iti trebuie cam 3 grame in bot sa il echilibrezi.
Dupa cum spuneam, termina constructia si la sfarsit poti sa faci o simulare cu componentele lipite pe exterior (cu scotch, dublu adeziv, etc, ceva care sa nu lase urme la desprindere) sa vezi exact pe unde trebuie sa fie pozitia lor finala ca sa iti iasa centrul de greutate fara sa trebuiasca sa adaugi greutate inutila pentru echilibrare (gen plumb, etc).
If you can't fix it with a hammer you have an electrical problem.
#3
Postat 30 September 2011 - 04:11 PM
#5
Postat 01 October 2011 - 05:52 PM
Planul pe care l-ai dat la inceputul topicului era pentru 'fly by wire' adica nu avea RC, ci se pilota prin niste cabluri de otel.
#6
Postat 01 October 2011 - 06:48 PM
@Maverick: Vreau sa-l termin, sper sa si reusesc. Cu electronica vad eu... variante am vazut ca exista.
@fanero: Mersi pt link, cred ca am mai dat peste situl asta prin cautarile mele, e un site foarte bun.
@dululutu: Multumesc de invitatie, a fost super azi dimineata. Cu siguranta voi mai merge acolo.
@Dragos Avramescu: :pardon: da... si eu mi-am dat seama ca nu e RC, doar ca dupa ce m-am apucat de construit. Cu aripa e o problema (ca e dreapta)... voi vedea cum o rezolv.
#7
Postat 13 October 2011 - 07:54 PM
Dupa ceva timp (in care n-am stat degeaba) revin cu cateva probleme:
1. Servo-urile se pot strica daca sunt actionate manual (poate si putin fortate sa se roteasca)? Ce se intampla cu un servo daca se conecteaza invers la un receiver? Se poate strica receiverul daca firele unui servo sunt puse invers? ( Povestea e ca am luat doua servo SG-90 Nano, m-am "jucat" cu ele o saptamana pana mi-a venit radiocomanda cand, dupa ce le-am conectat unu a inceput sa vibreze de nebun iar celalalt nu facea nimic. Am incercat tot felul de setari pe radiocomanda dar nimic; totusi la cel care vibra se observa comanda data din stick dar tot cu o vibratie, plus ca se si incalzea. Inca nu stiu care e problema : servourile si faptul ca "m-am jucat cu ele", radiocomanda sau poate acumulatorul? )
2. Schema de mai jos e corecta?
Multumesc.
#9
Postat 13 October 2011 - 08:50 PM
Relativ, la servo, depinde ce experiente ai facut cu ele si cu ce tensiuni le-ai alimentat.
Dar rezultatele le-ai constat deja.
#10
Postat 13 October 2011 - 09:23 PM
din putina mea experienta in acest domeniu iti pot spune ca servourile nu se pot strica prea usor daca sunt actionate cu mana. doar sa nu abuzezi de ele. din aceeasi experienta avuta cu produsele facute de chinezi, pot sa cred ca erau deja defecte aceste servouri. eu am avut niste probleme cu un motor luat de pe hk ai carui magneti erau dezlipiti. cu servourile cumparate de la ei nu am avut probleme, am 9 buc care functioneaza. daca ai pus invers mufa servoului in receptor nu e nici o problema, pentru ca + se afla pe mijloc, si oricum ar fi, nu il poti pune in scurt. doar ca pui semnalul la masa si masa la semnal. daca nu e alba e neagra, dar e bn ca dupa ce ai stabilit cum e bine sa memorezi pozitia. toate trei, mufa esc si mufe servouri trebuie sa fie montate cu aceeasi succesiune de culori. sper sa nu fie defecte servourile.
mult spor la construit. eu ti-as fi recomandat un Izicraft sau un blu baby care zboara foarte frumos si calm.
#11
Postat 13 October 2011 - 11:07 PM
Am incercat din nou servourile si nimic. E clar, s-au stricat, dar nu inteleg cum. Inainte sa le cuplez la circuit nu le-am actionat decat mecanic, manual fara sa le aplic vreo tensiune sau curent.
(Probabil ca daca am folosit prima schema, fara sa utilizez regulatorul de tensiune, curentul din acumulator a ajuns direct la servouri si le-a ars. Sa ma corectati daca nu e posibil asa ceva.)
Voi incerca cu alte servouri, iar acestea le voi testa poate la altcineva.
@Florin: niciodata nu e prea tarziu; poate imi voi lua un Izicraft dar e si farmecul de a construi ceva de aceea nu am mers pe un RTF sau ARTF. E posibil ca in curand sa incerc un kit, voi vedea.
Aceasta postare a fost editata de retsam4u: 13 October 2011 - 11:12 PM
#13
Postat 14 October 2011 - 10:18 AM
#15
Postat 14 October 2011 - 05:19 PM
dululutu, la 14 October 2011 - 10:33 AM, a spus:
Nu cred ca receptorul s-a ars pentru ca inca functioneaza; canalul 3 pentru motor merge struna. :D
Iar daca se pot arde doar unele canale atunci nu cred ca s-au ars pentru ca servoul nu merge pe niciun canal (nici macar pe canalul 3).
Deci probabil ca servourile s-au ars. :D
Cam asta e ce e in manual despre receiver:
Din ce vad eu acolo se poate conecta receiver-ul prin canalul B la switch si apoi la baterie... deci?... cum sa se arda daca in manual arata ca se poate conecta?! Sau e informatia incompleta si ei se acopera de orice vina spunand ca: "we would suggest that modelers refer to the suggestions of modelers with similar models and similar configurations, until more experienced is gained". :huh:
Aceasta postare a fost editata de retsam4u: 14 October 2011 - 05:20 PM
#17
Postat 18 October 2011 - 08:40 AM
retsam4u, la 30 September 2011 - 02:10 PM, a spus:
Cumva eu ma distram? :good: Am fost si in 2010 si anul acesta de destul de multe ori pe acolo si cu Izicraft, Easy Star si Parkmaster.;) Adevarul e ca nu e chiar distractie prin Poli, trebuia sa fiu atent, spatiul de zbor este restrans. Daca zbori sus este ok.
Daniel are dreptate, trage o fuga la CET VEST si acolo vei vedea pe viu o gramada de solutii constructive. Merge mai repede si mai ales mai sigur, fara fum albastru ^_^ . Se mai lasa si cu donatii... duminica am lasat la camp vreo 4 zburatoare din depron (mai mult sau mai putin complete) noilor posesori.
#18
Postat 26 October 2011 - 10:29 PM
Am revenit (cam greu, recunosc) cu cateva poze si intrebari.
Avionul din carton e gata :drinks: (sau aproape gata) si cam asa arata:
complet:
i-am facut si unghi diedru ;) :
am montat si motorul:
si toata electronica:
in final la o greutate de:
Dar nu are tren de aterizare... E posibil sa-l aterizez (mai important) si sa-l decolez fara? Eu sincer am o frica de decolarea din mana (din aruncare). Sa-i montez si trenul de aterizare?
E ok unghiul diedru? E suficient pentru a oferi cat de cat stabilitate? (aripa e ridicata cam de 3-4cm in capete)
Sa mai intaresc fuselajul pe undeva?
Ce teste pot sa fac inainte de a zbura ca sa ma asigur ca totul va fi ok, de ex. ca motorul are suficienta forta sa-l ridice si sa-l tina in aer, ca aripa asigura suficienta portanta, ca unghiul motorului e bun, etc. ?
Pana la zbor mai ma antrenez pe simulator si sper sa ajung si pe la cet-vest zilele astea sau in weekend daca o fi vreme sa-mi fac curaj. :D
#19
Postat 27 October 2011 - 06:58 AM
-materialul.Carton?Prea subltire.Daca se rupe nu prea il mai lipesti.Nu are aceiasi duritate ca depronul.
-bateria.1800 mah pe un avion de 300-400 grame?Pai...o sa iti fie extrem de greu de bot.Plus ca incarcarea alara e marita foarte mult.
-motorul.Eu zic ca e cam maricel si implicit cam greut.Dar daca tot il ai,zic sa faci un izicraft calumea din depron.O sa mearga brici cu tot ce ai acuma pe asta.
-montura motorului(batiul)o sa crape la prima accelerare brusca.De obicei se pune un placaj pe care se prinde crucea.
-greutatea.La 500 de grame pentru un avion de 1 metru anvergura este cam multicel.Dar e acceptabil.
-aripa.La primu viraj o sa se rupa(ca-i carton imbecil neintarit cu nimic)si matale o sa ramai cu electronica.Deci decat sa te risti sa mai strici si motorul mai bine nu-l mai zbura deloc.:pardon:
Cel putin cu electronica nu e prea grav,restu' este.Ambitioneaza-te si fa un izicraft(mai mare si mai stabil).Motorul+regulator+baterie o sa vina ca o manusa pe el.
Aceasta postare a fost editata de CiprianGL: 27 October 2011 - 07:02 AM
tot ce zic este doar o parere...
Modele:
1) Easy star
2)P-51D Mustang Art-tech
#20
Postat 27 October 2011 - 08:19 AM
Cel putin, pana acum, raspunsul la intrebare, este ... ca DA, este posibil un avion de carton!
Ion Iliescu - Strategie si Reforma
#21
Postat 27 October 2011 - 08:21 AM
retsam4u, la 26 October 2011 - 10:29 PM, a spus:
Am revenit (cam greu, recunosc) cu cateva poze si intrebari.
Avionul din carton e gata :pardon: (sau aproape gata) si cam asa arata:
complet: DSC00396.JPG
i-am facut si unghi diedru ;) : DSC00398.JPG
am montat si motorul: DSC00392.JPG
si toata electronica: DSC00394.JPG DSC00395.JPG
in final la o greutate de: DSC00401.JPG
Dar nu are tren de aterizare... E posibil sa-l aterizez (mai important) si sa-l decolez fara? Eu sincer am o frica de decolarea din mana (din aruncare). Sa-i montez si trenul de aterizare?
E ok unghiul diedru? E suficient pentru a oferi cat de cat stabilitate? (aripa e ridicata cam de 3-4cm in capete)
Sa mai intaresc fuselajul pe undeva?
Ce teste pot sa fac inainte de a zbura ca sa ma asigur ca totul va fi ok, de ex. ca motorul are suficienta forta sa-l ridice si sa-l tina in aer, ca aripa asigura suficienta portanta, ca unghiul motorului e bun, etc. ?
Pana la zbor mai ma antrenez pe simulator si sper sa ajung si pe la cet-vest zilele astea sau in weekend daca o fi vreme sa-mi fac curaj. :D
felicitari pentru realizare!
te astept sambata si duminica dimineata la cet-vest sa il mai reglam, sa ii facem proba si sa le dam peste nas la unii
poate reusesc pana atunci sa iti fac si aripa promisa
#22
Postat 29 October 2011 - 11:39 PM
M-am dus.
M-am intalnit cu niste oameni super.
Am scos avionul de carton. (cu emotii si putina frica)
Cu ajutorul celor de acolo am facut cateva modificari si am pregatit "Cartonul Zburator" de prima lansare. :drinks:
Primul zbor : o aruncare, urcare rapida ( :drinks: ), cateva intoarceri incontrolabile (de asteptat) si o imbratisare rapida cu Pamantul. :p
Concluzii : suficienta forta a motorului, prea greu inspre coada, instabil + un motor cu batiu desprins de fuselaj.
Rezultat : mutat acumulator inspre fata, marit suprafata deriva, marit suprafata directie + reparatiile
Zborul al doilea : o aruncare, urcare ceva mai buna, stabilitate mai buna, apoi se desprinde motorul (se rupe batiul din nou) dar avionul revine la sol destul de bine chiar si fara motor.
Concluzii :
- a fost o zi superba si sunt pe deplin multumit;
- da, se poate un avion din carton dar lucrat cu grija;
- rezultatele proiectului au fost peste asteptarile mele: cu toate ca avionul nu a rezistat prea mult, a zburat, iar experienta dobandita este exact ceea ce imi doream;
- in mod sigur "m-am molipsit cu microbul" aeromodelism :D
- pot trece la "nivelul 2" : Izicraft din depron... asa ca o sa ne vedem in curand pe camp cu forte proaspete!
si...
Avionul din carton in actiune!
Aceasta postare a fost editata de retsam4u: 29 October 2011 - 11:43 PM
#23
Postat 30 October 2011 - 06:41 AM
tot ce zic este doar o parere...
Modele:
1) Easy star
2)P-51D Mustang Art-tech
#24
Postat 30 October 2011 - 08:55 PM
Stima, Alex