Poate cineva sa faca piesa asta la Strung/Freza?
Postat 02 November 2011 - 11:33 AM
Stiu ca e diferenta mare intre productia de serie si cea de unicate, intre o piesa din aluminiu eventual injectata si una frezata. In principiu trebuiesc mentinute cotele functionale, celelalte cote inclusiv formele, trebuiesc adaptate tipului de prelucrare folosit sau optimizate pentru un pret minim. Suprafetele racordate arata frumos dar prin frezare aspectul s-ar "aranja" mai simplu prin tesirea muchiilor. Ca sa nu mai spun ca ar trebui facute modificari majore chiar pentru acelasi tip de operatie, cand difera masina de prelucrare. Una este o frezare pe un CNC si alta pe o freza clasica. Un unicat il copiezi si la mana din manivele, daca mergi pe un contur marcat pe semifabricat. Apoi completezi cu slefuire, sablare... Dar cand sunt cel putin doua piese si e musai sa fie identice, orice detaliu conteaza. Mai intervin si SDV-urile. Se poate si fara prea multe, dar totul trebuie analizat in functie de anumite criterii.
Cred ca stii problemele pe care le avem deseori, cu piesele de modelism. Ca exemplu, apar cereri pentru realizarea unor bascule de auto si se doreste neaparat reproducerea fidela a unor piese injectate din plastic, dar facute din aliaj de aluminiu, prin frezare pe CNC. Nu ar fi o problema, se poate. Dar putini inteleg de ce apare o diferenta de pret si mai toti lasa un ultim comentariu: "pai mai bine le comand de pe net, ca e mai ieftin". Si culmea este ca au dreptate. Sunt mai ieftine alea injectate, din plastic, chiar daca adaugi transportul pentru o comanda din afara. Acelasi lucru este valabil si pentru cele injectate din aluminiu sau pentru cele realizate prin frezare dar avand ca semifabricat profile extrudate.
Daca tot ai intrat in problema, ai o solutie viabila pentru colorarea piesei in negru? Eu am gasit doua variante, apelez la ultima. Prima ar fi sa cumpar un kit de colorare dar este foarte scump daca nu il si folosesc eficient, a doua ar fi sa apelez la o firma specializata in acoperiri. Merg pe a doua varianta. In orice caz, evit folosirea culorilor aplicate prin pulverizare gen spray sau electrostatic.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 02 November 2011 - 11:35 AM
Telefon: 0721 385365
Postat 02 November 2011 - 06:49 PM
Problemele vor aparea cand o sa se compare pretul acestei piese cu una facuta in serie pe undeva prin strainataturi si cand o sa se ajunga la celelalte aspecte, legate de colorare, suruburi.... Ca sa nu mai zic de alte maruntisuri, cum ar fi ca diametrul tevii nu e 16 cat speram cu totii ci 15,7...
Tinem legatura.
Spor la treaba tuturor.
Postat 02 November 2011 - 07:42 PM
fantele ( aici e naspa treaba ... fanta are 3mm , iar frezele de diametrul asta au adancime de taiere mica ( 7-10mm ) .
Teava sau bara se poate face pe strung ... la cota corecta , din aluminiu . Doar sa nu fie prea lunga ...
Smenurile alea de strangere cred ca se pot inlocui cu niste suruburi cu cap imbus ... daca nu , se fac si alea ...
Postat 02 November 2011 - 07:58 PM
bitex, la 02 November 2011 - 06:49 PM, a spus:
Problemele vor aparea cand o sa se compare pretul acestei piese cu una facuta in serie pe undeva prin strainataturi si cand o sa se ajunga la celelalte aspecte, legate de colorare, suruburi.... Ca sa nu mai zic de alte maruntisuri, cum ar fi ca diametrul tevii nu e 16 cat speram cu totii ci 15,7...
Tinem legatura.
Spor la treaba tuturor.
o sa iasa mai scump? sau mai ieftin? ... nu se pot ajusta gaurile din piesa in functie de diametrul tevii?
Postat 02 November 2011 - 08:12 PM
gaurile sunt facute in functie de diametrul tevii ... daca teava are 15mm diametru , gaura se da la 15.1 ( ca sa culiseze usor ) ,
iar smenurile alea de strangere blocheaza sistemul ... dar cred ca stii foarte bine cum functioneaza chestia ...
Postat 03 November 2011 - 12:24 AM
katran, la 02 November 2011 - 08:12 PM, a spus:
gaurile sunt facute in functie de diametrul tevii ... daca teava are 15mm diametru , gaura se da la 15.1 ( ca sa culiseze usor ) ,
iar smenurile alea de strangere blocheaza sistemul ... dar cred ca stii foarte bine cum functioneaza chestia ...
Chestia aia costa cam 45 USD (fara taxe de transport).
Daca teava este de 15mm, gaura tot de 15mm ar trebui sa fie, pentru ca acea fanta din mijlocul piesei va mai mari gaura in care intra teava. Eu asa zic (nu ma pricep).
Postat 03 November 2011 - 02:50 PM
katran, la 03 November 2011 - 09:32 AM, a spus:
Fanta mareste gaura ? Poti sa-mi explici si mie rationamentul din spatele acestei " perle " ?
Ca pe mine m-ai lasat fara cuvinte ...
piesa face parte dintr-un ansamblu ... poti sa detaliezi ?
La prima intrebare iti pot spune ca sunt alte considerente de castig financiar pe termen lung daca reusesc sa fac piesa in RO.
la a doua intrebare ti-am facut un desen. Afirmatia mea este bazata doar pe logica :)
Postat 03 November 2011 - 02:51 PM
visinica, la 03 November 2011 - 11:55 AM, a spus:
succes
foarte interesant ce-mi zici !! .... dar mai intai trebuie sa am toate piesele facute :)
O sa discut cu Ovidiu sa ma lamureasca mai bine !!!
Postat 03 November 2011 - 07:16 PM
MarianB, la 03 November 2011 - 02:50 PM, a spus:
la a doua intrebare ti-am facut un desen. Afirmatia mea este bazata doar pe logica :)
la intrebare practic nu mi-ai raspuns ... daca soliciti un numar mare de piese , consideri ca automat pretul trebuie sa fie mai mic ?
Logica ta e cel putin ...ciudata . Fanta aia poate sa fie si de 8mm , ca tot doar o teava de 15 poti baga in gaura ... daca fanta ar
fi larga de 15 , si tot n-ai putea sa bagi o teava mai groasa ...
Ce nu intelegi tu este ca eu pun problema la un nivel de precizie ridicat ... nu exista jocuri , zdranganeli ,sau alte alea ...
Gradele de libertate se refera la cu totul altceva , nu la ce spui / desenezi tu acolo ...
Toata chestia/discutia asta ma cam pune pe ganduri ... ori esti complet afon in ce priveste mecanica , ori altceva ...
Ma rog , toata discutia este oricum pur academica ... are cine sa-ti faca piesele , eventual sa-ti explice cateva chestii , doar e profesor ...
eu mai bine ma retrag , si-mi vad de treaba . Stie Ovidiu foarte bine cum sa ma gaseasca , daca are nevoie ...
Succes .
Postat 03 November 2011 - 08:29 PM
katran, la 03 November 2011 - 07:16 PM, a spus:
fi larga de 15 , si tot n-ai putea sa bagi o teava mai groasa ...
ma refeream ca daca teava este de 15mm va intra destul de greu in gaura de 15mm a piesei, dar cu fanta aia cred ca va intra mai usor.
katran, la 03 November 2011 - 07:16 PM, a spus:
... altceva :)
oricum,multumesc de sugestii si "aprecieri"..... poate vom colabora pe partea de strunguri CNC, am auzit ca faci chestii de calitate !!!
Postat 03 November 2011 - 11:29 PM
intelege , vorbim de tolerante minime ( 2-3 sutimi de milimetru ) ...
Daca bagi teava PERFECT perpendicular pe gaura , o sa intre " seringa " , daca inclini teava cu mai mult de 1 minut de grad in orice
directie , gata ...nu mai intra !!! Asta inseamna lucrare de precizie ...
Succesuri maxime cu strungul ala CNC ... sunt curios tare ce design vrei sa folosesti ... ce spindle , ce sistem de schimbare a sculelor ...
faci un slantbed sau unul clasic ? Ai vreun proiect ceva , vreo schita ?
Postat 03 November 2011 - 11:39 PM
katran, la 03 November 2011 - 11:29 PM, a spus:
intelege , vorbim de tolerante minime ( 2-3 sutimi de milimetru ) ...
Daca bagi teava PERFECT perpendicular pe gaura , o sa intre " seringa " , daca inclini teava cu mai mult de 1 minut de grad in orice
directie , gata ...nu mai intra !!! Asta inseamna lucrare de precizie ...
Succesuri maxime cu strungul ala CNC ... sunt curios tare ce design vrei sa folosesti ... ce spindle , ce sistem de schimbare a sculelor ...
faci un slantbed sau unul clasic ? Ai vreun proiect ceva , vreo schita ?
Am inteles unde bati :drinks:, .... NU am proiect, NU am nimic. fac totul la ochi si sper sa iasa PERFECT!!!!Daca nu iese din prima (desi ma indoiesc), cu siguranta va iesi dintr-a 10-a !!!!O seara buna
Postat 04 November 2011 - 09:27 PM
In afara de asta nu te-a obligat el sa ii faci piesa, nu vad de ce te simti ofensat ca iti cere mai putin decat una din comert.
Acea fanta ii permite gaurii sa se stranga sau la fel de bine sa se largeasca. Fireste, in limite mici. Si asta sunt sigur ca stii.
Postat 06 November 2011 - 09:31 PM
Nici nu mi-a dat prin cap sa fac eu piesa , omul a vorbit cu Ovidiu , iar eu nu am
timp pentru asa ceva ... Nu sunt de aocrd cu rationamentul ... Nu cred ca are cineva timp si resurse sa lucreze pe gratis ...
Materialele costa , sculele se uzeaza , timpul este nepretuit ... Stiti foarte bine vorba : frate , frate ...dar branza e pe bani !!!
Oricum , cred ca ar fi mult mai bine daca mi-as vedea de treaba si m-as abtine de la alte comnetarii ...
Postat 07 November 2011 - 11:59 AM
MarianB, la 21 October 2011 - 09:40 PM, a spus:
Buna ,
Pot sa fac si piesa aia si orice piesa din plastic ABS de orice dimensiune si orice forme folosind tehnologia de printare 3D.
Atasez cateva exemple care le am acuma
Aceasta postare a fost editata de Elements: 07 November 2011 - 12:01 PM
Postat 07 November 2011 - 12:42 PM
Elements, la 07 November 2011 - 11:59 AM, a spus:
Pot sa fac si piesa aia si orice piesa din plastic ABS de orice dimensiune si orice forme folosind tehnologia de printare 3D.
Atasez cateva exemple care le am acuma
o sa am niste piese din plastic pe care trebuie sa le fac. te contactez cand ajung la ele ... merci
Postat 07 November 2011 - 02:47 PM
Pot fi reproiectate pentru o rezistenta mai mare, dar asta inseamna si material mai mult. Vedem. Nu discut numai pentru piesa asta, e o treaba tare faina si de viitor. Pe parcurs mai scade si pretul consumabilelor. O sa fie OK.
Piesele originale cred ca sunt din aluminiu, au in ele filete, peretii sunt subtiri, intregul suport tine materiale scumpe.
Iti dai seama ca nici eu nu recomand munca neeficienta. Pana nici pentru mine nu fac unele piese daca nu imi convine ceva, si acel ceva ar fi calitatea si pretul.