Ca tot a nins afara sa mai dezgrop un topic vechi.
Kiturile Multplex au viitor. Unul dintre motive (de care m-am prins in ultimul timp) e pentru ca sunt ieftine. Mai ieftine decat cele chinezesti in unele situatii. Sa explic.
Cascavalul se face din modele BNF/ARF (adica modele complet echipate cu electronica). Producatorii se feresc din ce in ce mai tare sa vanda kituri simple (precum GWS sau Multiplex).
HorizonHobby vinde numai modele echipate. Robbe nu mai vinde Arcus si ASW15 decat in varianta RTF (scumpa). Artech vinde modelele numai echipate, chiar si la hobbyking cele mai multe modele se vand echipate, greu gasesti un model neechipat. Toti se feresc de kituri.
Si Multipex impinge in fata la greu modelele echipate sau RTF (la preturi daramatoare) dar vinde in continuare fara restrictii kiturile simple. Si asta le face ieftine in comparatie cu kiturile echipate.
Un mic exemplu: EzStar II vs Bixler de la hobbyking (fara baterie si receptor).
Bixler - 70 USD + 34 USD transport = 375 RON + ceva taxe (TVA)
EzStar II - 295 RON de la hobbyrc.ro - pentru al zbura mai trebuie 2 servo (5 USD) + motor (10 USD) + ESC (7 USD) = app 100 RON cu tot cu transport de la hobbyking
total = 395 RON
Daca socotim ca la Bixler platim ceva taxe (e cutia mare greu de trecut moca) rezulta ca EzStar e mai ieftin.
Nu numai ca e mai ieftin dar kitul e superior bixlerului si electronica (tot de la hobbyking dar aleasa cu grija) e mai buna.
EzStar II e in directia buna, si-au regasit mojo-ul. Sa vedem ce mai apare, eu pariez pe un EzGlider II. Daca o sa fie la fel de reusit ca EzStar II o sa il cumpar fara ezitare (kit bineinteles) si il fac planor pur.
Edit : am gresit putin la calcule - Bixler vine cu 4 servo dar fara ESC. asadar mai trebuie cumparat un ESC (7 USD) si la EzStar mai trebuie luate 2 servo (si 2 prelungitoare) ca sa fie la fel - oricum proportiile se pastreaza.
Aceasta postare a fost editata de stiganas: 13 December 2012 - 04:35 PM