Este vorba de kiturile Multiplex atat de populare la noi si aiurea: EZStar, EZGlider, Funjet, FunCub, Cularis, etc. Par a fi o prezenta permanenta dar au viitor ?
Sa explic:
- pretul - kiturile sunt relativ scumpe si vin chele, doar spuma. Pentru aceeasi bani poti cumpara kituri similare complet echipate de la producatori chinezi (gen Arttech, STModels) sau producatori europeni care revand producatori chinezi.
Exemplu Cularis - costa peste 500 RON fara nimic. Pentru 800 RON cumperi Diamond 2600 de la Artech care vine cu tot. Daca nu suna bine Artech cumperi acelasi avion de la Robbe (sub numele de Arcus cel mare)
Da, dar echiparea China e slaba (vor zice unii). Asa e. Poti sa cumperi echipare originala Multilpex dar atunci totul devine extem de scump, un Cularis echipat de la Multiplex sare lejer din 1500 RON.
Din cealalta directie kiturile PNP, BNF, RTR de la producatori gen HorizonHobby (nu foarte ieftine dar foarte atractive) reduc de asemenea piata Multiplex. E adevarat la noi aceste kituri nu prea sunt, mai mult elicopterle micro Blade.
- Calitatea - cand a aparut elaporul Multiplex a fost o revelatie. Turnat perfect, rezistent, usor de lipit si reparat. Intre timp elaporul lor a ramas la fel, cu urmele de la turnare foarte vizibile in timp ce chinezii au ajuns sa toarne spume echivalente exceptionale. Sunt lucioase, nu au urme de turnare, adica tot ce are Multiplex si ceva in plus.
- Conceptia (proiectarea) - aici zic eu e cel mai grav. Cei de la Multiplex si-au pierdut mojo-ul. Kiturile sunt prost gandite:
- Xeno- cuplajul elicii la motor este un dezastru. Aripa in sine este proasta, se pliaza in aer;
- Blizzard - aripa desi este burdusita cu fibra de sticla are flutter, Multiplex recomada scoci. Servo de la coada in V sunt lipite definitiv ca la cele mai ordinare kituri china. Clona de la STModel ii da clasa in toate felurile si costa la fel dar complet echipata.
- Cularis - tot ce e cuplaj din plastic e slab si flapaie
- Merlin care are o coada foarte delicata
astea din ce am vazut eu personal, sigur mai sunt si altele.
asta pe langa problemele vechi si vesnice precum fixarea canopiei care e prosta (am piedut una de EZGlider in zbor), motorul cu perii din EzStar (si tot EzStarul care a fost facut pentru pakuri grele nimh si asa a ramas), etc.
Pana si superapreciatul EZGlider a ramas rau in urma. Pe langa Radian este o caramida si Radian PRO, planor fullhouse, ii da clasa la agilitate si flexibilitate.
Acum cativa ani recomandam cu caldura Multiplex. Am (avut) EzStar, Microjet, Funjet, EZGlider, Minimag, Twister, Mentor, Blizzard, Cularis asa ca nu se poate zice ca nu i-am iubit. In viitor nu ma vad cumparand altele.
Producatorul cu cel mai mult mojo acum pare sa fie HorizonHobby. Au dat lovitura cu modelele micro (avioane si heli) si cu modelele mari gata echipate. Nu le-am urmarit pe toate dar Blade MCPx si Radian au rupt gura targului.
Aceasta postare a fost editata de stiganas: 14 December 2012 - 10:33 AM
Motiv editare: am editat titlul