Modelism - RHC Forum: Solutie imbinare aripi - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Solutie imbinare aripi demontabile

#1 Guest_ktalyn15bn_*

• Grup: Guests

Postat 28 September 2011 - 10:45 PM

As avea nevoie de un sfat/o idee sau o solutie buna.
Imi construiesc un aeromodel motoplanor(pusher) din polistiren extrudat avand profilul aripii luat de pe net dar fuselajul si toate celelalte fiind planuite doar in cap.In mare parte vreau sa arate ceva gen easy star dar cu eleroane, dimensiunile vor fi cam la fel, chiar si profilul aripii se aseamana mult.
Azi am reusit sa tai aripile cu nichelina.Problema cea mai mare de care m-am lovit de fiecare data cand am vrut sa fac un aeromodel e: cum sa imbin aripile(pentru ca le vreau de fiecare data demontabile in 2 bucati si niciodata nu imi iese ceva profesional, mereu ajung la scoci, elastice si lucruri improvizate si apoi ma trezesc ca in aer imi aplauda aripile), asa ca m-am decis sa va intreb pe voi.Poate(de fapt sigur) aveti o solutie daca nu mai multe.
Mi-ar placea ceva gen cum e sistemul de prindere la easy star la care sa adaug niste skay la imbinare.Nu am insa nici o idee cum sa dau o gaura suficient de mare in aripa fara sa o stric...pentru ca mai mult de 2 cm nu are in nici o parte a profilului.Alta solutie chiar nu imi pot imagina.Va rog sa ma luminati si pe mine.

Multumesc anticipat!
0

#2 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2862
  • Inregistrat: 30-May 09
  • Interests:aero

Postat 29 September 2011 - 05:38 AM

..sursa de inspiratie...

0

#3 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 September 2011 - 05:40 AM

..indici AICI
0

#4 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 29 September 2011 - 09:12 AM

@incepatoru, magnetii nu rezolva problema lui, nu tin loc de lonjeron.
Magnetowing e ditamai aripa, 4cm grosime cel putin, e usor sa scobesti in ea.

Catalin, gaura nu e musai sa fie data la mijlocul aripii, daca te uiti la un EZ* inca nemontat o sa vezi ca nici macar din fabrica nu se toarna aripa cu gaura data, ci se livreaza o piese separata care se lipeste in scobitura corespunzatoare a aripii, rezultand gaura pentru tija lonjeron.
Ce poti face tu concret: cumperi o teava de carbon de 10mm exterior si 8mm interior, si o bara de 8mm plina. Ca sa reduci costurile, bara de 8mm poate fi de fibra de sticla. Tai din teava doua bucati lungi cam 1/3 din fiecare semiaripa, scobesti pe intradosul aripii un canal in forma de U, lat de 10mm si adanc tot de 10 mm si lipesti cele doua jumatati de teava in fiecare aripa. Pe deasupra pui un scotch ca sa nu se altereze profilul aripii. Imbini cele doua jumatati cu bara plina de 8mm.
Deoarece carbonul este cam scump, iti dau o idee de inlocuitor teava de carbon, care am vazut-o aplicata la o aripa facuta "de fabrica", firma Great Planes. Tuburi de carton, de la ... artificii :pardon: Numai sa ai unde gasi asa ceva la vremea asta :yahoo: Merge si tub de aluminiu, gasesti in mega-magazinele de profil.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#5 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 September 2011 - 09:23 AM

..I-am dat omului o idee doar ..restul las la latitudinea lui cum sa adapteze sunt solutii dar trebuie cautate..bafta
0

#6 Guest_ktalyn15bn_*

Postat 29 September 2011 - 09:25 AM

Vezi postarearenatoa, la 29 September 2011 - 09:12 AM, a spus:

@incepatoru, magnetii nu rezolva problema lui, nu tin loc de lonjeron.
Magnetowing e ditamai aripa, 4cm grosime cel putin, e usor sa scobesti in ea.

Catalin, gaura nu e musai sa fie data la mijlocul aripii, daca te uiti la un EZ* inca nemontat o sa vezi ca nici macar din fabrica nu se toarna aripa cu gaura data, ci se livreaza o piese separata care se lipeste in scobitura corespunzatoare a aripii, rezultand gaura pentru tija lonjeron.
Ce poti face tu concret: cumperi o teava de carbon de 10mm exterior si 8mm interior, si o bara de 8mm plina. Ca sa reduci costurile, bara de 8mm poate fi de fibra de sticla. Tai din teava doua bucati lungi cam 1/3 din fiecare semiaripa, scobesti pe intradosul aripii un canal in forma de U, lat de 10mm si adanc tot de 10 mm si lipesti cele doua jumatati de teava in fiecare aripa. Pe deasupra pui un scotch ca sa nu se altereze profilul aripii. Imbini cele doua jumatati cu bara plina de 8mm.
Deoarece carbonul este cam scump, iti dau o idee de inlocuitor teava de carbon, care am vazut-o aplicata la o aripa facuta "de fabrica", firma Great Planes. Tuburi de carton, de la ... artificii :pardon: Numai sa ai unde gasi asa ceva la vremea asta :yahoo: Merge si tub de aluminiu, gasesti in mega-magazinele de profil.

Multumesc de raspunsuri
@incepatoru: Magnetii eventual ii pun in loc de skayuri dar ramane de vazut ca as iesi unpic mai scump si ar fi mai mult de munca.
@renatoa Intr-adevar, cea mai la indemana solutie ar fi cu teava si bara de aluminiu.Nu cred ca ar ingreuna foarte mult in comparatie cu cea de carbon tinand cont ca un motoplanor la 1,4m nu este chiar asa pretentios.Nu il vreau nici de concurs.
Problema cea mare este cum fac acea scobitura in U in aripa? Cu un cutter ar iesi cam imperfect.Vreo idee?
0

#7 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 September 2011 - 09:29 AM

...Cauta un HD mai vechi care sta aruncat pe undeva si ai sa fii uimit de magmeti care se gasesc in el..(au o forma mai ciudata dar cu putina bibileala poti sa-i adaptezi)
0

#8 Guest_ktalyn15bn_*

Postat 29 September 2011 - 09:44 AM

Vezi postareaincepatoru, la 29 September 2011 - 09:29 AM, a spus:

...Cauta un HD mai vechi care sta aruncat pe undeva si ai sa fii uimit de magmeti care se gasesc in el..(au o forma mai ciudata dar cu putina bibileala poti sa-i adaptezi)

La ce te referi cu HD? Ca nu ma prind de la ce vine prescurtarea (probabil ca nici nu am daca nu imi dau seama de la ce ar veni HD) :pardon:
0

#9 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19176
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 29 September 2011 - 10:27 AM

Vezi postareaktalyn15bn, la 29 September 2011 - 09:25 AM, a spus:

...Problema cea mare este cum fac acea scobitura in U in aripa? Cu un cutter ar iesi cam imperfect.Vreo idee?

Tot cu nichelina sau o ansa de pistol de lipit, modelata in forma canalului. Pe aripa lipesti (cu dublu adeziv sau alta metoda care sa permita detasarea usoara ulterioara) doua baghete care sa delimiteze canalul si sa fie sprijinul pentru sarma care va taia canalul. Sarma o modelezi in forma de U, terminat in partea de sus cu indoituri la 90 grade care sa fie umerii care vor calca pe cele doua baghete pentru ghidaj.

HD = hard disk

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 29 September 2011 - 10:27 AM

... cu picioarele pe pamant ...
0

#10 Guest_ktalyn15bn_*

Postat 29 September 2011 - 04:16 PM

Vezi postarearenatoa, la 29 September 2011 - 10:27 AM, a spus:

Tot cu nichelina sau o ansa de pistol de lipit, modelata in forma canalului. Pe aripa lipesti (cu dublu adeziv sau alta metoda care sa permita detasarea usoara ulterioara) doua baghete care sa delimiteze canalul si sa fie sprijinul pentru sarma care va taia canalul. Sarma o modelezi in forma de U, terminat in partea de sus cu indoituri la 90 grade care sa fie umerii care vor calca pe cele doua baghete pentru ghidaj.

HD = hard disk

Aha, inteleg.Pai atunci am doua variante.Ori imi modelez o bucata de nichelina in forma de U la dimeniune si tai cu ea incalzita ori o leg de capatul ciocanului de lipit(pentru ca pistol de lipit din cel nou nu am) si tai cu ea asa.Cum ziceti ca ar fi mai bine ca si metoda?
0

#11 Useril este offline   incepatoru 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 29 September 2011 - 06:16 PM

....magnetoo.. :pardon:
0

#12 Guest_ktalyn15bn_*

Postat 29 September 2011 - 08:12 PM

Magneti magneti dar tot trebuie si un lonjeron ceva.

Am reusit pana la urma, a iesit perfect.
Am folosit nichelina nu ciocanul de lipit.Nu aruncasem profilele care le am folosit la taierea aripilor asa ca le-am luat, le am taiat cercul respectiv cat e tubul de aluminiu si m am dus din nou cu nichelina de-alungul profilului dar de data asta cat sa tai doar cercul pentru lonjeron.
In prima faza era un dezavantaj ca trebuia sa fac canal cat pentru toata aripa dar mi-am dat seama ca e mai bine asa ca acolo unde s-a terminat tubul de aluminiu am continuat cu bucata de extrudat taiata si lipita, astfel s-a mai intarit aripa si in partea exterioara.

Maine poate revin si cu niste poze.
Nu inchid topicul ca poate mai am nevoie de ajutor si nu are rost sa deschid altul.

Multumesc pt raspunsuri!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

2 useri citesc topicul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

913Creative.ro