Ovi70, la 20 July 2013 - 02:52 PM, a spus:
Incepator, indraznesc sa prezint pe topicul scule, "home made", topic care si-a cam pierdut vigoarea, problema insignifianta a "aerografului" confectionat acasa.
Modelistul experimentat apreciaza calitatile aerografului comercial si va considera acest subiect, banal, perimat si neinteresant. Are dreptate; aparatul industrial este performant, se gaseste la preturi accesibile pentru toate buzunarele si este facil de procurat.
Ar fi motive sa mai incerci confectionarea unui aerograf? Cred ca da.
In primul rand pentru provocarea in sine /site-urile romanesti se rezuma la cateva discutii si scheme de principiu de functionare; cele straine vin cu idei interesante insa cu realizari simpliste, fragile ori prea laborioase si costisitoare./
Ar urma placerea bricolajului si de ce nu un experiment pentru un modelist incepator, mai putin hotarat in ideea unei investitii. Mi-am propus sa-l confectionez simplu, din materiale disponibile, sa rezulte un aparat compact, rezistent, functional, cu atomizare cat mai fina /cea mai grea de realizat/ si cu un aspect familiar. La final, am obtinut un "aerograf" /suflai pentru unii/ multumitor, eficient cu o sursa de aer comprimat. Erau de asteptat destule carente:
-bineinteles nu se poate regla debitul vopselei, vopsirea e grosiera, nu se obtine tusa fina
-nu se poate demonta si in consecinta e mai greu de curatat
-atomizare aproximativa, scuipa stropi
-se preteaza la vopsea auto
Orice opinie ar fi binevenita. O singura rugaminte: sa nu spuneti… pacat de pix!
Poze cu aspectul final, schema pentru sectiune si un exercitiu de vopsit:
Salutare , operatiunea de vopsire a unui model este foarte importanta , cea ce ai construit tu este de fapt un suflai ,faptul ca nu se poate demonta pentru o curatare temeinica este un mare dezavantaj .Varianta cea mai simpla este suflaiu din doua tevi la 90 grade avind totusi avantajul de al putea curata dupa vopsire si trecerea la alta culoare, pentru nivel de incepator si lucrari fara pretentii merge , daca vrei sa vopsesti la un nivel mai competitiv sunt airbrushuri de diverse firme cu reglarea debitului de aer si vopsea cu ace si duze interschimbabile care fac din vopsitorie o adevarata arta .
Toate cele bune si mult spor .
Aceasta postare a fost editata de dj.bobo: 20 July 2013 - 09:05 PM