Postat 07 September 2011 - 08:22 PM
Referitor la motoarele cu perii, parerea mea:
De-a lungul timpului, ele au fost bune, eficiente pana la un punct si puteau propulsa un model in aer, in oarecare limite. Aparitia motoarelor fara perii, lucrurile s-au mai schimbat, iar acum acestea se pare ca sunt ... mai eficiente decat cele cu perii. Practic, pe orice site de modelism, motoarele fara perii au ca performante tehnice inscrise, o serie de valori net superioare celor cu perii. Ele reprezinta "normalul" zilelor noastre, in materie de aeromodelism.
Poate ca peste 10ani, cei de care spunea @Dan_Mitea ca proiecteaza, analizeaza, calculeaza si ce mai fac ei acolo, vor scoate alte dude, pe care chinejii le vor copia si ... acele dude vor face ca motoarele fara perii din zilele noastre sa para niste ... motoare cu perii.
Ce cred eu c-ar trebui totusi sa admiram la @Pilo, este ca la varsta pe care o are, cunostintele si indemanarea depasesc pe multi dintre modelistii forumisti sau ne-forumisti, de varste apropiate cu a mea. Daca isi pastreaza pasiunea si implicit dorinta de a invata si perfectiona deprinderile, cand el va ajunge la ... 41 de ani de ex., UAU, adica UAU, UAU! Ne va bate la poponet pe multi dintre noi astia ... care ne dam mari aeromodelisti, mari ... cunoscatori intr-ale acestui sport/Hobby. De altfel, cred ca peste numai 10 ani, bagajul de cunostinte va fi cu mult peste ... si cel putin impresionant. Probabil ca nu va fi atat de bine sistematizat, dar cu timpul va atinge si acest aspect.
Daca acestea s-ar imbina cu oarece inventivitate si ingeniuozitate ... cine stie, poate va fi viitorul Coanda ...
P-aci sunt destui nepoliticosi, care culmea, varsta nu-i scuza ... , ba chiar "intelpciunea" presupus a fi castigata odata cu trecerea timpului nu se face mai deloc simtita, parerea mea si nu-i mai "dojeneste" nimeni!
"Pus astfel in lumina, ancorat in sinergia faptelor, recursul la mentalitate nu eludeaza meandrele concretului" - nu ma intrebati ce inseamna, ca n-am reusit inca sa inteleg ...
Ion Iliescu - Strategie si Reforma